Apă de crini
Se prepară dintr-o cană de apă clocotită, care se toarnă peste două linguri de petale de crin. Se lasă o oră la infuzat, apoi se strecoară.
Pentru ten gras și mixt - la soluția obținută se adaugă tinctură de benzoe (10 ml la o cană de ceai de petale de crin), sau suc proaspăt de la o jumătate de lămâie. Se loționează tenul dimineața și seara.
Pentru ten uscat și îmbătrânit - la o cană de infuzie de petale de crin se adaugă o lingură de miere. Se loționează tenul dimineața și seara.
Se pot face, de asemenea, comprese înmuiate în apă de crini, care se aplică pe față seara, înainte de culcare, și se țin 10-15 minute. Au efect de catifelare și de redare a supleții și strălucirii pielii.
Lapte de crini
Peste petalele a patru flori de crin se toarnă un sfert de litru de alcool de 90 de grade. Amestecul se pune la macerat, timp de o lună, într-un loc întunecos. Se filtrează, și cu loțiunea obținută se tamponează tenul gras, acneic, cu pori dilatați, cu coșuri.
Mască cu crini, miere și argilă
Ingrediente: o lingură de petale de crini uscate și mărunțite, o lingură de miere de salcâm, 2 linguri de argilă, apă.
Se amestecă pulberea de crini, mierea și argila, apoi se adaugă apă până se obține o compoziție ca o cremă groasă. Se întinde pe fața curățată, se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește. Combate tenul gras, cu pori dilatați, coșurile, lasă pielea fină și întinsă.
Mască de crini, fragi și lapte
Ingrediente: două linguri de petale de crin uscate și mărunțite, o lingură de suc de fragi (sau căpșuni, sau zmeură), o lingură de smântână.
Se amestecă pulberea de crini, fragii și smântâna, până ce compoziția ajunge ca o cremă. Se întinde pe fața curățată, se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește. Revitalizează, face minuni în cazul tenurilor îmbătrânite, luminează, atenuează petele.
Ulei de crin
Îl găsiți în magazine naturiste sau farmacii, dar se poate prepara și acasă.
Un recipient de sticlă se umple cu petale de crin mărunțite, peste care se toarnă ulei de floarea soarelui presat la rece, până le acoperă. Se închide vasul ermetic, apoi se lasă la macerat timp de 2 săptămâni. Se strecoară lichidul, apoi se pune într-un alt recipient de sticlă curat care se așează în loc întunecos și răcoros.
Uleiul de crin este delicat și potrivit și pentru pielea sensibilă. Luminează obrazul, șterge petele, calmează și hidratează. Se poate folosi simplu, aplicat pe piele, sau în combinație cu alte ingrediente, în diverse preparate cosmetice. Aplicat după epilare sau pensare, previne înroșirea și iritarea pielii.