Un DJ umple Bucureștiul de muzici și dans

Dana Ene
Mixaje solare

Moda DJ-ilor a cuprins toată lumea. Un soi de ghiveci muzical, gătit după o rețetă universală, care face ravagii în cluburi, parcuri și discoteci, mai cu seamă printre adolescenți. Muzică în mixaj. O selecție de ritmuri și tonuri, de melodii celebre sau necunoscute, care te îndeamnă la dans. Dar nu toți DJ-ii au rang egal. La fel ca-n arma­tă, unii sunt căpitani, generali sau chiar mareșali. Iar gloria lor este așa de mare, încât au depășit cu mult succesul de sală, iar acum umplu chiar stadioane. Ca­te­gorie ceva mai selectă, acești Disc Jockeys din linia întâi a celebrității nu se limitează doar la a mixa melo­diile altor muzicieni, ci își compun propriile linii me­lo­dice, care de multe ori depășesc prin succesul lor cele mai în vogă șlagăre de la radio sau TV. Printre ei se numără DJ-ul numit ATB (pe numele real André Tanneberger) pe care îl puteți întâlni chiar la sfârșitul lunii, duminică, 26 iunie, la Arenele Romane din București. Acolo își va instala pentru câteva ore scena, ca să invite lumea la dans.
În vârstă de 43 de ani, muzician, produca?tor de mu­zica? trance, dance, progressive house și chill out, ATB a reușit, în cei peste 20 de ani de carieră, câteva lucruri grozave. Timp de doi ani la rând, în 2009 și 2010, conform revistei de specialitate DJ Magazine, ATB s-a clasat pe locul 11, în topul celor mai buni Disc Jockeys de pe glob, pentru ca în 2011 să ajungă în fruntea "The DJ List" (lista DJ-ilor), și pe locul 15 în topul DJ Magazine. Până acum a lansat 9 discuri de studio, multe dintre ele cu mare succes la public, iar cel de-al 10-lea urmează să fie lansat pe piață anul acesta.

Păstorașul din Alpi

André Tanneberger s-a născut pe 26 februarie 1973, în Freiberg, Saxonia (Germania), dar primii 10 ani din viață și i-a petrecut în orășelul montan Brand-Erbisdorf, dar și alături de bunica lui (în Großhart­manns­dorf), unde s-a îndrăgostit de peisajele superbe și de tihna de la țară. Tot la bunica a învățat și primele acorduri pe "Zither" - un instrument tradițional din Alpi, asemănător unui mic țambal, ale cărui coarde nu se lovesc însă cu bețele, ci se "mângâie" cu niște pene ca pentru chitară.

De la Zither, la sintetizator

?n anii '80, fericirea lui pastorală avea să ia sfârșit, căci se mută cu familia în vestul Germaniei, în ținutul Ruhr. Aici, micul André se va adapta ceva mai greu. Venea din Saxonia și vorbea un "dialect provincial", ceea ce nu l-a ajutat mai deloc în a-și face prieteni noi, deși era nostim cu limbajul lui ușor ciudat. De-aceea, poate, s-a refugiat în chitară, instrument pe care l-a stăpânit foar­te repe­de, având în vedere experiența din copilărie cu Zither-ul. Pe la 16 ani, trece la sintetizator, iar când a primit drept cadou un magnetofon nou-nouț, s-a pus pe cântat și pe ex­perimentat tot felul de melodii. Au început să apară și prietenii, astfel că în 1993, înființează cu o parte din aceștia grupul de mu­zică dance Sequential One. Trupa s-a bucu­rat de un oare­care succes în Germania, mai ales cât André a fost "creierul" grupului, din 1993 până în 2002. Au lansat împreună trei discuri: "Dance" (1995), "Energy" (1998) și "De­cades" (1999) - toate bine primite pe piața muzicală germană. "Am lansat primul meu disc în 1993. A trecut ceva timp de atunci, dar nu mi-am pierdut nici pofta de a asculta muzică și nici de-a o inter­preta. Muzica îmi dă posibilita­tea de-a călători, de-a vedea o mulțime de țări și culturi noi", spu­nea artistul într-un interviu.
Cum evoluția trupei Sequential One nu-i era chiar pe plac, în 1998, André începe în paralel și o carieră solo. Își ia numele de scenă ATB, iar prima lui piesă "9pm (Till I come)", avea să se claseze pe primul loc nu numai în topurile germane, ci și în cele din Marea Britanie.
Practic, melodia "9pm (Till I come)" l-a transformat pe ATB într-un star mondial și i-a adus un braț de premii. A câștigat în total patru discuri de platină, în Danemarca, Australia, Suedia și Marea Britanie, și trei discuri de aur, în Africa de Sud, Italia și Norvegia. Dar succesul a fost completat și printr-o... "invenție" personală, un riff de chitara? (frază melodică) nou, care a de­venit curând foarte popular. Rifful acesta, cu­noscut drept "chitară ATB", este prezent în mul­te din melodiile lui de la începuturi, fiind împru­mutat ulterior și de alți artiști. Dar ATB nu s-a culcat pe lauri, ci a muncit în continuare, sco­țând noi și noi melodii de succes. "?mi place să experimentez încontinuu. De exemplu, compun muzică electronică dance, dar folosesc și soliști. Sunt dispus să mixez în muzica mea și country, și pop, dar și rock. Iubesc muzica trance, deci sunt deschis către mai toate stilurile muzicale exis­tente. Rezultatele sunt mereu ui­mitoare", mărturisește ATB într-un interviu recent.
?ntr-adevăr, această rețetă a lui, cu deschidere către mai multe sti­luri muzicale, ca și talentul de-a le combina și mixa într-o manieră spe­cială, i-au adus succesul aștep­tat. Dovadă sunt și cele 9 discuri scoa­se în ultimii 17 ani. Trei dintre ele, "Trilogy" (2007), "Future Me­mo­ries" (2009) și "Distant Earth" (2011) au câștigat - pentru vân­ză­rile din Polonia - discuri de pla­tină. "Multă lume asociază suc­ce­sul neapărat cu banii și cu faima unui star. Pentru mine, însă, suc­cesul înseamnă să fac numai ceea ce-mi place, cât timp doresc, toată viața, dacă vreau! Și după mai bine de 20 de ani, sunt încă aici, pe scenă, înconjurat de oameni cărora le place ceea ce fac. Întotdeauna am creat muzica pentru mine, iar dacă s-a nimerit ca și oamenilor să le placă ce aud, chiar sunt mândru de asta. Acesta este succe­sul cu-adevărat!", declara re­cent André.
Iar dacă vă imaginați că artistul german a fost atât de absorbit de muzică încât să își neglijeze viața particulară, vă înșelați. André este căsătorit, din 2005, cu o fată frumoasă, pe nume Anna, căreia i-a și dedicat melodia "A dream about you", de pe albumul "Tri­logy".
Anul trecut, în septembrie, ATB a lansat albumul cu numărul 10 - "In Motion" (2015), iar acum este în plin turneu mondial de promovare a lui. Acesta este și motivul concertului său de la București. Dar ATB nu este pentru prima oară pe o scenă românească. Ne-a vizitat țara de mai multe ori, de fiecare dată umplând sălile până la refuz. ?n 2015, muzicianul saxon a fost cap de afiș la "Untold Festival", la Cluj, unde a cântat în fața a peste 50.000 de fani.
(La evenimentul din Capitală, alături de ATB vor mai mixa și DJ-ii români Snatt & Vix.)
Bilete la acest concert mai găsiți în rețeaua iabilet, la prețul de 60 de lei, acces general.