Pentru că nu conține lactoză, el este consumat și de către cei care au alergie la lactoza din lapte. De asemenea, laptele vegetal este și în atenția celor preocupați de siluetă, având și susținere medicală, pentru că oferă corpului o mulțime de nutrienți de care acesta are nevoie, dar în același timp ține departe obezitatea și bolile asociate ei.
Dacă beți o cană de lapte vegetal pe zi, vă îmbogățiți dieta cu un produs sărac în grăsimi, cu proteine de bună calitate, ce înlocuiește cu succes, din punct de vedere nutrițional, 2 ouă fierte ori 150 g de carne. Laptele vegetal poate fi consumat crud, ca atare, ca înlocuitor de lapte, în ceai, cafea, ca ingredient în compoziția mâncărurilor, supelor, sosurilor, dulciurilor, băuturilor.
Moda laptelui vegetal s-a răspândit rapid, iar în prezent există o mare varietate de soiuri în comerț. Dar atenție! Când îl cumpărați, citiți cu atenție eticheta cu ingredientele pe care le conține, ca să evitați un produs nociv sănătății, plin de zaharuri și alte adaosuri nesănătoase. Nutriționiștii vă recomandă să căutați lapte vegetal simplu, cu ingredient principal semințe sau cereale integrale, prelucrat la minimum, fără fel și fel de arome - vanilie, ciocolată etc., fără zaharuri (între acestea sunt incluse sucul de trestie de zahăr, siropul de orez brun, siropul de porumb), fără colesterol, fără caragenan (E407) - un aditiv toxic, des folosit în lapte vegetal -, și cu mai puțin de 100 mg de sodiu pentru o porție. Desigur că cel mai bun mod de a evita ingredientele nedorite, periculoase pentru sănătate și siluetă, este să preparați acasă laptele vegetal. În ajutorul dvs., comerțul vă oferă un aparat de făcut lapte vegetal acasă, prin care se simplifică mult etapele preparării lui.
Cele mai întâlnite tipuri de lapte vegetal
Laptele de migdale
Este printre cele mai consumate tipuri de lapte vegetal din lume. A fost o "prezență" continuă în bucătăriile țărilor islamice, de-a lungul istoriei, ca înlocuitor al laptelui obișnuit, care, din cauza căldurii, se altera rapid. Metoda cea mai utilizată de obținere a lui e "prelucrarea" migdalelor cu apă în blender, apoi strecurarea lichidului obținut. Laptele de migdale poate fi făcut și prin adăugarea de apă la unt de migdale. Este minunat pe post de "frișcă" la cafea, datorită consistenței groase și aromate, ca băutură delicioasă și ca ingredient în diferite dulciuri, produse de patiserie, mâncăruri. Laptele de migdale are mai puțină vitamina D decât laptele de vacă, și un conținut mediu de proteine. Este o sursă bună de vitamina E și vitamine din grupul B, precum și de calciu.
Laptele de soia
Asemănător cu laptele de vacă, la aspect și consistență, este folosit de mii de ani în preparate culinare japoneze, chinezești și coreene. Îndulcit sau nu, cald sau rece, este un aliment tradițional pentru micul dejun, servit cu pâine prăjită ori chifle cu susan. De asemenea, face parte din compoziția unor tipuri de supe cu tăieței sau cu verdețuri, precum și a sosurilor picante, a mâncărurilor cu fructe de mare, foarte populare în țările asiatice. Din lapte de soia se prepară și "brânza" numită tofu, precum și iaurt, chefir, cremă. El conține proteine de înaltă calitate, aproximativ în aceeași cantitate cu cele din laptele de vacă. De asemenea, este o sursă de vitamine, minerale, fitoestrogeni și fibre alimentare. Spre deosebire de laptele de vacă, are puțin calciu și puține grăsimi saturate.
Laptele de orez
Este făcut din orez măcinat sau fiert cu apă, amestecat și strecurat, cel mai adesea din orez brun sau din făină de orez. Mai "subțire" și mai translucid decât laptele de vacă, are un gust plăcut și deține "dulceața" naturală de orez. În comparație cu laptele de vacă, laptele de orez conține mai mulți carbohidrați, dar mai puține proteine și calciu. Este preferatul copiilor și poate fi o băutură delicioasă, preparată precum laptele sau iaurtul - adăugând cacao sau fructe de pădure, sau un ingredient minunat pentru produse de patiserie, clătite, budinci, supe și sosuri.
Laptele de ovăz
Preparat din crupe sau fulgi de ovăz, are un conținut mai mic de proteine decât celelalte tipuri de lapte vegetal, dar conține o cantitate mare dintr-un tip de fibre solubile, numite beta-glucan, bune pentru stimularea digestiei, pentru slăbit și pentru scăderea colesterolului "rău" LDL. Este bogat în vitamine și minerale, considerat un tonic al sistemului nervos și al organismului slăbit după boală.
Lapte din semințe de cânepă
Laptele de cânepă este printre cele mai valoroase tipuri de lapte vegetal, datorită compoziției sale complexe, cu o mulțime de substanțe prețioase pentru sănătate. Obținut din semințe de cânepă înmuiate în apă și măcinate, este o sursă bună de aminoacizi esențiali și de grăsimi sănătoase omega-3. Bogat în proteine ușor digerabile, în fitosteroli, vitamine și minerale, este un înlocuitor ideal al cărnii și lactatelor, în dietele vegană și vegetariană.
Laptele de cocos
A țâșnit în fruntea plutonului, plasându-se pe locul unu în preferințele americanilor, ale nemților și țărilor nordice. Consumat prin tradiție în țările asiatice, America de Sud și Caraibe, laptele de cocos are un gust ușor dulce și o consistență asemănătoare laptelui de vacă. Din el se prepară prăjituri, torturi delicioase, sosuri, supe, cocktailuri și băuturi - cum ar fi celebra băutură "Pi?a Colada". Laptele de cocos se obține din partea albă a nucii de cocos dată pe răzătoarea fină, înmuiată în apă și bine "stoarsă", pentru a produce lapte. Se poate prepara lapte de cocos și acasă, amestecând nucă de cocos rasă cu lapte cald sau apă caldă, care extrag uleiul și compușii aromatici. Are un conținut destul de mare de grăsimi și de calorii, de aceea se recomandă să fie consumat cu moderație.
Rețetă de lapte vegetal
În afară de ingredientele pomenite mai sus, se pot folosi pentru prepararea laptelui vegetal alune de pădure, fistic, nuci, nuci braziliene, caju, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de mei, de susan, fulgi de orz, secară, hrișcă, grâu - toate crude.
Ingrediente: o cană cu migdale (sau alte ingrediente la alegere), 4 căni de apă, 1-2 curmale fără sâmburi (pentru îndulcire).
Mod de preparare: se pun, peste noapte, în apă, migdalele sau ingredientul ales (fulgii de cereale se lasă la înmuiat o oră înainte de folosire). A doua zi se scurge apa, se pune materia înmuiată în blender și se mai adaugă 4 căni de apă proaspătă. Se amestecă timp de câteva minute, până când se omogenizează. Se strecoară prin tifon sau strecurătoarea fină. Laptele rezultat se pune iarăși în blender și se adaugă curmalele. Se amestecă bine, apoi se pune laptele, timp de 2-3 zile, într-un recipient de sticlă, la frigider. Înainte de utilizare, agitați bine.