ARSURILE LA STOMAC

Gilda Fildan
- Sănătate cu alimente -

Senzația de arsură din piept este provocată de faptul că acidul gastric (combinat câteodată și cu secreția biliară ajunsă în stomac) urcă în esofag, iritându-i mucoasa și dând naștere la arsuri, dureri, eructații și regurgitări. Toate acestea se întâmplă, deoarece mușchiul circular care desparte esofagul de stomac, așa-numitul sfincter esofagian inferior sau sfincterul cardia, nu mai funcționează corect. El ar trebui să se relaxeze doar în clipa când înghițim, pentru a lăsa alimentele să treacă, iar apoi să se strângă din nou. La pacienții care prezintă simp­tomele amintite, muș­chiul cardia rămâne relaxat, lăsând parțial deschis orificiul dintre eso­fag și stomac. Când arsurile devin cronice, fiindcă acidul gastric re­fluează frecvent sau chiar în per­manență, putem vorbi de o dis­pepsie funcțională sau o esofa­gită de reflux.
Arsurile la stomac sunt foarte răs­pândite, ele apărând în special atunci când mâncăm prea repede și nu ne luăm suficient răgaz pentru a mesteca bine. Aici, prevenția este mai impor­tantă decât tratamentul. Nu mâncați niciodată în grabă. Încercați să vă așezați la masă ori să luați o gus­tare numai în momentele când vă simțiți relaxați și aveți destul timp la dispoziție ca să mestecați așa cum trebuie. Mâncați multe le­gu­me, fructe și cereale in­tegrale și mai puține (sau deloc) alimente grase, prăjeli, ciocolată, cafea și alcool, care favorizează aceste senzații de arsură.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva arsurilor la stomac

Evitați meniurile și deprinderile alimentare cu efect agravant pentru simptomele dvs. și alegeți acele alimente care vă pot ajuta să stingeți "focul" ce vă arde în piept.

** Bananele
Aceste fructe calmează tubul digestiv, fiind între­buințate de multă vreme ca remediu la diverse proble­me gastrointestinale. Ele conțin o enzimă care acțio­nează asupra mucoasei gastrice, determinând-o să producă o cantitate mai mare de mucus. Acesta for­mează un strat protector ce liniștește stomacul iritat și astfel atenuează senzațiile de arsură. Cele mai potri­vite sunt bananele încă verzi, neajunse la maturitate deplină, deoarece în ele există leucocianidină, un fla­vonoid care poate preveni eficient ulcerul, protejând mucoasa gastrică împotriva unor eventuale leziuni, provocate de anumite substanțe iritante sau de unele medicamente, ca de pildă aspirina. Totodată, cerce­tările recente de la Universitatea Liverpool au pus în evidență faptul că fibrele solubile din banană reduc inflamațiile dureroase, prezente în afecțiuni cum sunt boala Crohn și colita hemoragică.

** Carobul
Despre Ioan Botezătorul citim în Biblie că s-ar fi hrănit cu lăcuste și cu mierea albinelor sălbatice. Și pe bună dreptate, ne îngrețoșăm numai la gândul că am fi nevoiți să înghițim insecte, fie ele și îndulcite cu miere. Unii exegeți ai cărții sfinte sunt însă de părere că s-a strecurat aici o eroare de traducere și că, în realitate, nu de lăcuste ar fi vorba, ci de fruc­tele roș­covului, niște păstăi lungi, în care semințele sunt în­conjurate de o substanță asemănătoare cu mierea. În magazinele naturiste se găsește carob, pudra de roș­cove foarte apreciată de terapeuți pentru conținutul ei bogat de minerale și în primul rând de calciu. În esofagita de reflux se recomandă admi­nistrarea a 20 de grame zilnic. O doză similară este prescrisă de medici, în America Centrală, pacienților infectați cu salmonella.

** Ghimbirul
Ghimbirul conține substanțe (mai exact: gingerol și shogaol), care au un efect de calmare asupra între­gului tract digestiv. De aceea, el este de mare folos în combaterea tulbu­rărilor digestive de orice fel: rela­­xea­ză eso­fagul, ajută la o desfășurare normală a digestiei și micșorează riscul de apariție a arsurilor, deoa­rece stimulează contrac­țiile muș­chiului circular cardia, așa încât acidul gastric rămâne în stomac și nu mai urcă în esofag.
Acțiunea benefică a ghimbirului asu­pra digestiei a fost valorificată de oameni încă din vechime. În antichi­tatea greacă, la sfârșitul unor mese copioase, se mânca ghimbir cu pâine, pentru a preveni orice fel de probleme digestive. Cândva (nu se știe precis când), cineva a avut ideea de a-l intro­duce în aluatul pregătit pentru pâine - și astfel a apărut turta dulce. În secolul 16, ghimbirul era atât de prețuit în Europa ca stimulent pentru digestie, încât se găsea obligatoriu pe toate mesele, alături de sare și piper.
Dacă aveți arsuri la stomac, un ceai de ghimbir vă poate ușura imediat sufe­rința. Puneți într-o cană cu apă cloco­tită jumătate de linguriță de rădăcină mă­cinată sau proaspăt rasă. Pentru a vă asigura o pro­tecție suplimen­tară, beți infuzia cu 20 de minute înainte de a vă așeza la masă. Tot atât de eficient și de bun la gust este și ghim­birul conservat la bor­can.

** Mușețelul
Cunoscut și întrebuin­țat prin tradiție ca un aju­tor prețios pentru digestie, mușețelul reprezintă una din­tre primele opțiuni în tratarea problemelor di­ges­tive, cum sunt și arsu­rile la stomac. Aceasta se datorează faptului că el posedă concomitent pro­prietăți antiin­flamatoare, antiseptice, antispastice și calmante, reunindu-le într-o combinație unică. Dacă vă chinuie arsurile, încercați un ceai de mu­șețel, la care ați adăugat și puțin lemn-dulce.

** Menta
Menta este un leac străvechi, folosit împo­triva problemelor diges­tive, inclusiv a arsurilor la stomac, iar știința mo­dernă confirmă această practică a me­dicinei populare. Planta a fost utilizată de-a lungul vea­curilor în multe culturi, de la vechii evrei, până la grupul celor 102 "pere­grini", care și-au părăsit țara de baștină, Anglia, din pricina persecuțiilor religioase, și au traversat Ocea­nul Atlantic pentru a lua viața de la capăt în Lumea Nouă, unde au întemeiat cea dintâi colonie britanică de pe pământul american. În anul 1620, când s-au îmbarcat pe corabia Mayflower, viitorii coloniști au luat cu ei și menta, neîntâlnită până la acea dată în America.
Totuși, părerile sunt împărțite: există și fitotera­peuți care afirmă că ea ar putea chiar să agraveze arsurile la stomac. E greu de crezut, însă dacă dvs. veți observa un asemenea efect, desigur că nu va mai fi cazul s-o întrebuințați. Până atunci, noi vă sugerăm să preparați un ceai calmant din frunze de mentă și alte plante din familia labiatelor, care au proprietăți carminative (de eliminare a gazelor din intestin), ca de exemplu roinița.

* Ananasul
Și ananasul este deosebit de bogat în enzime digestive și în substanțe proteolitice, indispensabile asimilării proteinelor în organism, motiv pentru care el se folosește adesea contra arsurilor la stomac și a altor tulburări digestive. E bine de știut că acest fruct conține multă glutamină, care protejează mucoasa gastrică. Pentru a preveni apariția senzațiilor de arsură, vă sfătuim să mâncați câteva cubulețe de ananas stropite cu miere, fie la începutul mesei, ca antreu, fie între diferitele feluri de mâncare.

* Mărarul și feniculul
În Evul Mediu, Carol cel Mare oferea la ospețele sale mărar, pentru ca invitații care mâncaseră peste măsură să-și poată liniști stomacul. La fel ca și scor­țișoara, mărarul este un carminativ, la care se apelea­ză din vremuri străvechi, pentru ameliorarea arsurilor și calmarea tubului digestiv. Pregătiți-vă o infuzie din câ­teva lingurițe de semințe de mărar zdrobite la o cană de apă fierbinte.
Feniculul are o tradiție tot atât de îndelungată ca și mă­rarul, iar semințele lui se între­buințează în același mod.

* Papaya
Acest fruct tropical conține papaină, o enzimă care cal­mează stomacul. Terapeuții naturiști cred că sucul de pa­paya este capabil să amelio­reze starea persoa­nelor afec­tate de tulburări digestive și arsuri la sto­mac. În cazul când au într-adevăr dreptate, reco­man­da­rea lor ar putea fi extinsă și la alte fructe cu en­zime proteolitice, cum sunt smochinele și kiwi. Cei ce su­feră frecvent de arsuri ar trebui sa mănânce mai des papaya, iar la sfârșitul mesei să bea acel ceai despre care am mai vorbit: preparat din mușețel și lemn-dulce.

* Scorțișoara
Scorțișoara este un carminativ, ea reduce la mini­mum balonările și face ca digestia să se desfășoare lin. Dacă vă supără uneori arsurile sau problemele gastrice provocate de hiperaciditate, încercați să beți un ceai de scorțișoară și să mâncați o felie de pâine prăjită presărată cu această mirodenie. În plus, dacă o veți consuma zilnic, scorțișora vă va fi de ajutor pen­tru scăderea nivelului glicemiei.

O salată biblică pentru arsurile la stomac

O serie de plante, fructe și semințe, unele dintre ele menționate în textul Bibliei, sunt considerate eficiente pentru ameliorarea arsurilor la stomac. Ne referim, printre altele, la migdale, andive, pă­pă­die, năsturel, salată verde, muștar, măsline și nuci. Dacă aveți deseori arsuri, vă puteți prepara o salată din aceste ingrediente, bune pentru liniștirea stomacului, cu un dressing compus din oțet, usturoi, ulei de măs­line și muștar. Persoanele mai comode pot înlocui salata cu un păhărel de bitter (Jagermaister), băut cu jumătate de oră înainte de masă. Dar indiferent pentru care variantă vă deci­deți: mâncați fără grabă, meste­cați bine și încheiați masa cu un ceai de mentă cu ghimbir.

Alimente de consumat cu prudență

Unele alimente provoacă arsuri, mai curând decât altele. Pe cele de mai jos vă îndemnăm să le evitați.
Ciocolata - O veste proastă pentru amatorii de dulciuri: din păcate, ciocolata conține compuși care au un efect de relaxare asupra sfincterului esofagian inferior, astfel încât acidul gastric are posibilitatea să treacă în esofag, dând naștere senzațiilor de arsură. Avertismentul este valabil și pentru mâncărurile gra­se. Cercetătorii de la "Bowman Grey School of Me­dicine" din cadrul Universității Wake Forest, din Caro­lina de Nord, au observat că oamenii care con­sumă alimente cu un conținut ridicat de grăsime pre­zintă un risc de reflux gastroesofagian de patru ori mai mare, comparativ cu cei care preferă o alimen­tație mai săracă în grăsimi.
Sarea - Specialiștii suedezi afirmă că mâncarea sărată face să crească probabilitatea de apariție a arsurilor la stomac. Dintr-un studiu efectuat de ei reiese că persoanele care au obiceiul de a adăuga sare felurilor de mâncare din farfurie își sporesc cu 70% riscul de declanșare a unei esofagite de reflux.
Ceapa - S-a constatat că ceapa poate provoca arsuri la stomac, însă cercetătorii nu au găsit deocam­dată o explicație convingătoare a acestui fapt. La unii oameni mai sensibili, o singură înghițitură a fost de ajuns. Însă, fiindcă există diferențe între un soi de ceapă și altul, poate ar fi nimerit să testați două sau trei soiuri, înainte de a vă hotărî să scoateți cu totul ceapa din meniul dvs.

Din cămara cu ierburi de leac

Dacă arsurile la stomac vă revin mereu, puteți încerca să le ameliorați, utilizând următoarele plan­te.

Angelica (Angelica archangelica) și rudele ei - Angelica este un carminativ înrudit cu mor­covul. Se pare că mulți membri ai acestei familii ve­­getale au o acțiune calmantă asupra tractului di­gestiv. De aceea, când vă apar arsurile, ar fi indi­cat să vă preparați un re­mediu care să includă șase dintre rudele ange­licii, punând în storcător, pe lân­gă tulpi­nile de angelică, și mor­covi, pătrunjel, păstârnac, tulpini de țelină, feni­cul și usturoi. Sucul obținut poate fi diluat cu apă și po­trivit de gust cu alte condimente. Dacă nu vă puteți procura an­ge­li­că proaspătă, com­binați celelalte ingre­diente după cum doriți, fiindcă toate vă atenuează arsurile. Așa­dar, formula sucului va rămâne la libera dvs. ale­gere.

Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) - Lem­nul-dulce conține mai mulți compuși care prote­jează mucoasa gastrică și pe cea intestinală. Când vă chi­nuie arsurile la stomac și alte tulburări diges­tive, un preparat pe bază de lemn-dulce cu un con­ținut redus de acid glicirizinic reprezintă cea mai bună alegere, deoarece el micșorează riscul acelor efecte secundare pe care le provoacă uneori admi­nis­­trarea lemnului-dulce. Flavonoidele existente în această plantă contri­buie în primul rând la preve­nirea ulcerului gastric. De asemenea, un astfel de preparat schimbă compoziția salivei, făcând să crească ponderea unor compuși care favorizează re­generarea celulară la nivelul stomacului și al intes­tinului. Amestecați în ceaiul dvs. de plante preferat jumătate de linguriță de pulbere de lemn-dulce cu con­ținut redus de acid gliciri­zinic sau prepa­rați-vă direct din ea un ceai dulce, cu gust minunat.