Senzația de arsură din piept este provocată de faptul că acidul gastric (combinat câteodată și cu secreția biliară ajunsă în stomac) urcă în esofag, iritându-i mucoasa și dând naștere la arsuri, dureri, eructații și regurgitări. Toate acestea se întâmplă, deoarece mușchiul circular care desparte esofagul de stomac, așa-numitul sfincter esofagian inferior sau sfincterul cardia, nu mai funcționează corect. El ar trebui să se relaxeze doar în clipa când înghițim, pentru a lăsa alimentele să treacă, iar apoi să se strângă din nou. La pacienții care prezintă simptomele amintite, mușchiul cardia rămâne relaxat, lăsând parțial deschis orificiul dintre esofag și stomac. Când arsurile devin cronice, fiindcă acidul gastric refluează frecvent sau chiar în permanență, putem vorbi de o dispepsie funcțională sau o esofagită de reflux.
Arsurile la stomac sunt foarte răspândite, ele apărând în special atunci când mâncăm prea repede și nu ne luăm suficient răgaz pentru a mesteca bine. Aici, prevenția este mai importantă decât tratamentul. Nu mâncați niciodată în grabă. Încercați să vă așezați la masă ori să luați o gustare numai în momentele când vă simțiți relaxați și aveți destul timp la dispoziție ca să mestecați așa cum trebuie. Mâncați multe legume, fructe și cereale integrale și mai puține (sau deloc) alimente grase, prăjeli, ciocolată, cafea și alcool, care favorizează aceste senzații de arsură.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva arsurilor la stomac
Evitați meniurile și deprinderile alimentare cu efect agravant pentru simptomele dvs. și alegeți acele alimente care vă pot ajuta să stingeți "focul" ce vă arde în piept.
** Bananele
Aceste fructe calmează tubul digestiv, fiind întrebuințate de multă vreme ca remediu la diverse probleme gastrointestinale. Ele conțin o enzimă care acționează asupra mucoasei gastrice, determinând-o să producă o cantitate mai mare de mucus. Acesta formează un strat protector ce liniștește stomacul iritat și astfel atenuează senzațiile de arsură. Cele mai potrivite sunt bananele încă verzi, neajunse la maturitate deplină, deoarece în ele există leucocianidină, un flavonoid care poate preveni eficient ulcerul, protejând mucoasa gastrică împotriva unor eventuale leziuni, provocate de anumite substanțe iritante sau de unele medicamente, ca de pildă aspirina. Totodată, cercetările recente de la Universitatea Liverpool au pus în evidență faptul că fibrele solubile din banană reduc inflamațiile dureroase, prezente în afecțiuni cum sunt boala Crohn și colita hemoragică.
** Carobul
Despre Ioan Botezătorul citim în Biblie că s-ar fi hrănit cu lăcuste și cu mierea albinelor sălbatice. Și pe bună dreptate, ne îngrețoșăm numai la gândul că am fi nevoiți să înghițim insecte, fie ele și îndulcite cu miere. Unii exegeți ai cărții sfinte sunt însă de părere că s-a strecurat aici o eroare de traducere și că, în realitate, nu de lăcuste ar fi vorba, ci de fructele roșcovului, niște păstăi lungi, în care semințele sunt înconjurate de o substanță asemănătoare cu mierea. În magazinele naturiste se găsește carob, pudra de roșcove foarte apreciată de terapeuți pentru conținutul ei bogat de minerale și în primul rând de calciu. În esofagita de reflux se recomandă administrarea a 20 de grame zilnic. O doză similară este prescrisă de medici, în America Centrală, pacienților infectați cu salmonella.
** Ghimbirul
Ghimbirul conține substanțe (mai exact: gingerol și shogaol), care au un efect de calmare asupra întregului tract digestiv. De aceea, el este de mare folos în combaterea tulburărilor digestive de orice fel: relaxează esofagul, ajută la o desfășurare normală a digestiei și micșorează riscul de apariție a arsurilor, deoarece stimulează contracțiile mușchiului circular cardia, așa încât acidul gastric rămâne în stomac și nu mai urcă în esofag.
Acțiunea benefică a ghimbirului asupra digestiei a fost valorificată de oameni încă din vechime. În antichitatea greacă, la sfârșitul unor mese copioase, se mânca ghimbir cu pâine, pentru a preveni orice fel de probleme digestive. Cândva (nu se știe precis când), cineva a avut ideea de a-l introduce în aluatul pregătit pentru pâine - și astfel a apărut turta dulce. În secolul 16, ghimbirul era atât de prețuit în Europa ca stimulent pentru digestie, încât se găsea obligatoriu pe toate mesele, alături de sare și piper.
Dacă aveți arsuri la stomac, un ceai de ghimbir vă poate ușura imediat suferința. Puneți într-o cană cu apă clocotită jumătate de linguriță de rădăcină măcinată sau proaspăt rasă. Pentru a vă asigura o protecție suplimentară, beți infuzia cu 20 de minute înainte de a vă așeza la masă. Tot atât de eficient și de bun la gust este și ghimbirul conservat la borcan.
** Mușețelul
Cunoscut și întrebuințat prin tradiție ca un ajutor prețios pentru digestie, mușețelul reprezintă una dintre primele opțiuni în tratarea problemelor digestive, cum sunt și arsurile la stomac. Aceasta se datorează faptului că el posedă concomitent proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antispastice și calmante, reunindu-le într-o combinație unică. Dacă vă chinuie arsurile, încercați un ceai de mușețel, la care ați adăugat și puțin lemn-dulce.
** Menta
Menta este un leac străvechi, folosit împotriva problemelor digestive, inclusiv a arsurilor la stomac, iar știința modernă confirmă această practică a medicinei populare. Planta a fost utilizată de-a lungul veacurilor în multe culturi, de la vechii evrei, până la grupul celor 102 "peregrini", care și-au părăsit țara de baștină, Anglia, din pricina persecuțiilor religioase, și au traversat Oceanul Atlantic pentru a lua viața de la capăt în Lumea Nouă, unde au întemeiat cea dintâi colonie britanică de pe pământul american. În anul 1620, când s-au îmbarcat pe corabia Mayflower, viitorii coloniști au luat cu ei și menta, neîntâlnită până la acea dată în America.
Totuși, părerile sunt împărțite: există și fitoterapeuți care afirmă că ea ar putea chiar să agraveze arsurile la stomac. E greu de crezut, însă dacă dvs. veți observa un asemenea efect, desigur că nu va mai fi cazul s-o întrebuințați. Până atunci, noi vă sugerăm să preparați un ceai calmant din frunze de mentă și alte plante din familia labiatelor, care au proprietăți carminative (de eliminare a gazelor din intestin), ca de exemplu roinița.
* Ananasul
Și ananasul este deosebit de bogat în enzime digestive și în substanțe proteolitice, indispensabile asimilării proteinelor în organism, motiv pentru care el se folosește adesea contra arsurilor la stomac și a altor tulburări digestive. E bine de știut că acest fruct conține multă glutamină, care protejează mucoasa gastrică. Pentru a preveni apariția senzațiilor de arsură, vă sfătuim să mâncați câteva cubulețe de ananas stropite cu miere, fie la începutul mesei, ca antreu, fie între diferitele feluri de mâncare.
* Mărarul și feniculul
În Evul Mediu, Carol cel Mare oferea la ospețele sale mărar, pentru ca invitații care mâncaseră peste măsură să-și poată liniști stomacul. La fel ca și scorțișoara, mărarul este un carminativ, la care se apelează din vremuri străvechi, pentru ameliorarea arsurilor și calmarea tubului digestiv. Pregătiți-vă o infuzie din câteva lingurițe de semințe de mărar zdrobite la o cană de apă fierbinte.
Feniculul are o tradiție tot atât de îndelungată ca și mărarul, iar semințele lui se întrebuințează în același mod.
* Papaya
Acest fruct tropical conține papaină, o enzimă care calmează stomacul. Terapeuții naturiști cred că sucul de papaya este capabil să amelioreze starea persoanelor afectate de tulburări digestive și arsuri la stomac. În cazul când au într-adevăr dreptate, recomandarea lor ar putea fi extinsă și la alte fructe cu enzime proteolitice, cum sunt smochinele și kiwi. Cei ce suferă frecvent de arsuri ar trebui sa mănânce mai des papaya, iar la sfârșitul mesei să bea acel ceai despre care am mai vorbit: preparat din mușețel și lemn-dulce.
* Scorțișoara
Scorțișoara este un carminativ, ea reduce la minimum balonările și face ca digestia să se desfășoare lin. Dacă vă supără uneori arsurile sau problemele gastrice provocate de hiperaciditate, încercați să beți un ceai de scorțișoară și să mâncați o felie de pâine prăjită presărată cu această mirodenie. În plus, dacă o veți consuma zilnic, scorțișora vă va fi de ajutor pentru scăderea nivelului glicemiei.
O salată biblică pentru arsurile la stomac
O serie de plante, fructe și semințe, unele dintre ele menționate în textul Bibliei, sunt considerate eficiente pentru ameliorarea arsurilor la stomac. Ne referim, printre altele, la migdale, andive, păpădie, năsturel, salată verde, muștar, măsline și nuci. Dacă aveți deseori arsuri, vă puteți prepara o salată din aceste ingrediente, bune pentru liniștirea stomacului, cu un dressing compus din oțet, usturoi, ulei de măsline și muștar. Persoanele mai comode pot înlocui salata cu un păhărel de bitter (Jagermaister), băut cu jumătate de oră înainte de masă. Dar indiferent pentru care variantă vă decideți: mâncați fără grabă, mestecați bine și încheiați masa cu un ceai de mentă cu ghimbir.
Alimente de consumat cu prudență
Unele alimente provoacă arsuri, mai curând decât altele. Pe cele de mai jos vă îndemnăm să le evitați.
Ciocolata - O veste proastă pentru amatorii de dulciuri: din păcate, ciocolata conține compuși care au un efect de relaxare asupra sfincterului esofagian inferior, astfel încât acidul gastric are posibilitatea să treacă în esofag, dând naștere senzațiilor de arsură. Avertismentul este valabil și pentru mâncărurile grase. Cercetătorii de la "Bowman Grey School of Medicine" din cadrul Universității Wake Forest, din Carolina de Nord, au observat că oamenii care consumă alimente cu un conținut ridicat de grăsime prezintă un risc de reflux gastroesofagian de patru ori mai mare, comparativ cu cei care preferă o alimentație mai săracă în grăsimi.
Sarea - Specialiștii suedezi afirmă că mâncarea sărată face să crească probabilitatea de apariție a arsurilor la stomac. Dintr-un studiu efectuat de ei reiese că persoanele care au obiceiul de a adăuga sare felurilor de mâncare din farfurie își sporesc cu 70% riscul de declanșare a unei esofagite de reflux.
Ceapa - S-a constatat că ceapa poate provoca arsuri la stomac, însă cercetătorii nu au găsit deocamdată o explicație convingătoare a acestui fapt. La unii oameni mai sensibili, o singură înghițitură a fost de ajuns. Însă, fiindcă există diferențe între un soi de ceapă și altul, poate ar fi nimerit să testați două sau trei soiuri, înainte de a vă hotărî să scoateți cu totul ceapa din meniul dvs.
Din cămara cu ierburi de leac
Dacă arsurile la stomac vă revin mereu, puteți încerca să le ameliorați, utilizând următoarele plante.
Angelica (Angelica archangelica) și rudele ei - Angelica este un carminativ înrudit cu morcovul. Se pare că mulți membri ai acestei familii vegetale au o acțiune calmantă asupra tractului digestiv. De aceea, când vă apar arsurile, ar fi indicat să vă preparați un remediu care să includă șase dintre rudele angelicii, punând în storcător, pe lângă tulpinile de angelică, și morcovi, pătrunjel, păstârnac, tulpini de țelină, fenicul și usturoi. Sucul obținut poate fi diluat cu apă și potrivit de gust cu alte condimente. Dacă nu vă puteți procura angelică proaspătă, combinați celelalte ingrediente după cum doriți, fiindcă toate vă atenuează arsurile. Așadar, formula sucului va rămâne la libera dvs. alegere.
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) - Lemnul-dulce conține mai mulți compuși care protejează mucoasa gastrică și pe cea intestinală. Când vă chinuie arsurile la stomac și alte tulburări digestive, un preparat pe bază de lemn-dulce cu un conținut redus de acid glicirizinic reprezintă cea mai bună alegere, deoarece el micșorează riscul acelor efecte secundare pe care le provoacă uneori administrarea lemnului-dulce. Flavonoidele existente în această plantă contribuie în primul rând la prevenirea ulcerului gastric. De asemenea, un astfel de preparat schimbă compoziția salivei, făcând să crească ponderea unor compuși care favorizează regenerarea celulară la nivelul stomacului și al intestinului. Amestecați în ceaiul dvs. de plante preferat jumătate de linguriță de pulbere de lemn-dulce cu conținut redus de acid glicirizinic sau preparați-vă direct din ea un ceai dulce, cu gust minunat.