În ultima vreme, cercetătorii din domeniul medicinei studiază în laborator, și milioanele de produse cosmetice, care le promit femeilor frumusețea eternă. Din păcate, foarte adesea, mărul cel roșu pe din afară are miezul cam putred. Răspunsurile la întrebările de mai jos, sunt un îndreptar fără greș al îngrijirii obrazului.
Care este crema potrivită?
Tenul uscat și sensibil are nevoie, în primul rând, de grăsime. Deci, se recomandă produse nutritive, pe bază de uleiuri. Cremele hidratante nu sunt adecvate, fiindcă includ în compoziția lor o cantitate prea mare de apă. Cremele de zi care conțin alcool pot accentua uscăciunea tenului, deoarece alcoolul elimină grăsimea de pe piele. Tenului gras i se potrivește o cremă ușoară, cu multă apă și, pe cât posibil, cu acțiune antibacteriană și de control asupra producției de sebum. Excesul de sebum poate fi îndepărtat și cu ajutorul șervețelelor absorbante, oricând, în cursul zilei. Tenul mixt este uscat pe obraji și gras în așa-numita zonă T (frunte, nas, bărbie). Ar trebui ales un produs cosmetic cu conținut redus de grăsime. De fapt, ar fi de preferat să se întrebuințeze creme diferite pentru porțiunile cu cele două tipuri de piele.
Apa usucă pielea?
Da. Din procesul de regenerare a pielii rezultă produși ce se depun pe suprafața ei și, în amestec cu grăsimea, formează o peliculă care protejează epiderma, menținându-i umiditatea prin faptul că limitează evaporarea apei. Spălările prea dese distrug această manta de protecție. Se recomandă o singură spălare pe zi, seara, cu apă și cu săpun "moale", preparat natural.
Se poate avea încredere în promisiunile producătorilor de cosmetice?
Producătorii sunt obligați să respecte autenticitatea datelor înscrise pe ambalaj. De exemplu, dacă se menționează că o cremă păstrează umiditatea pielii la un nivel ridicat pentru 24 de ore, acest lucru trebuie dovedit prin măsurători. Aici, prețurile fac diferența. Cremele bune, de firmă, cu mult mai scumpe decât cele de larg consum, își respectă promisiunile. Obrazul dvs. merită un efort financiar.
Avem nevoie de o cremă de zi și una de noapte?
Într-adevăr, noaptea se petrec în interiorul pielii procese distincte față de cele din timpul zilei. De pildă, diviziunea celulară este de până la opt ori mai rapidă. Irigarea cu sânge atinge intensitatea maximă în jurul orei 23, pe la miezul nopții se reduce producția de sebum, iar spre ora 4 dimineața, pielea devine extrem de permeabilă pentru ingredientele active din produsele de îngrijire. Așadar, aplicarea unei creme înainte de culcare poate fi de folos. Având în vedere scăderea producției de sebum, ar trebui utilizată o cremă mai grasă decât cea de peste zi. Însă nu este neapărat necesar un produs cosmetic special pentru noapte, orice formulă cu proprietăți nutritive va fi la fel de bună.
Cât de des ar trebui să apelăm la peeling?
Numai o dată pe săptămână. Peeling-ul înlătură prin frecare umectanții naturali ai epidermei, astfel încât pielea riscă să devină uscată, dacă vom repeta prea frecvent acest procedeu. Și ar trebui să renunțăm cu totul la el, dacă avem deja un ten uscat.
Există metode eficiente pentru combaterea celulitei?
În prezent, nu dispunem de dovezi științifice care să ateste eficacitatea tratamentelor cosmetice în combaterea aspectului tipic de "coajă de portocală" al pielii. Doar un stil de viață sănătos ar avea, eventual, șanse să-l amelioreze: alimentația echilibrată, renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool și cafea. Nodulii celulitici și denivelările pielii apar din cauza retenției de apă și de substanțe toxice în țesutul adipos. Acestea sunt determinate de încetinirea circulației sângelui și a limfei, dar și de structura țesutului conjunctiv feminin, unde grăsimile se depozitează altfel decât la bărbați. De aceea, femeile nu pot evita, complet, celulita. Sportul fortifică țesutul conjunctiv și reprezintă, în orice caz, cel mai bun remediu contra denivelărilor inestetice ale pielii.
Produsele bio sunt mai bune?
În privința efectelor, cosmeticele pe bază de plante sunt pe deplin comparabile cu cele sintetice, dar, întocmai ca ele, pot să declanșeze reacții alergice. Iar atunci când e vorba de produse ca șampoanele care dau volum, deodorantele sau lacurile de unghii, nici chiar producătorii de cosmetice bio nu se descurcă fără a recurge la chimie.
Când e momentul să începem cu creme anti-aging?
Deja de la vârsta de 25 de ani, procesul reînnoirii celulare se desfășoară mai lent, iar capacitatea pielii de a-și păstra umiditatea scade, ceea ce favorizează formarea ridurilor. Așadar, și persoanele tinere pot face uz de creme anti-aging. Acestea trebuie să aibă în primul rând o acțiune de prevenire a apariției ridurilor, ca și o protecție solară și un filtru UV, căci radiațiile solare constituie principala cauză a îmbătrânirii pielii.
Ne sunt de folos cremele, când avem deja riduri?
Aplicarea consecventă a cremelor poate încetini ridarea în continuare a pielii, ajutând-o să-și mențină tonusul.