De la Dunăre la Târnave, tobe, chitare și rock-and-roll

Dana Ene
- Vine vara, nu vine, organizatorii de concerte estivale își văd de interesele lor. Ploaie, cât o ploua, unde se aude răsunând muzica, lumea dornică de "o țâr" de petrecere se adună. Așa va fi la Galați, lângă Dunărea cea albastră, la Herneacova, în Banatul cel păduros și, incredibil (!), la Blaj, inima istorică a Ardealului, trezită la viață de perfuzii cu rock-and-roll. În luna iunie, regina verii e muzica. Arta cu cel mai mare număr de simpatizanți -

Rock la Dunăre

La Galați, pe 17, 18 și 19 iunie, pe Stadionul Du­nă­rea, se organizează ediția cu numărul trei a Festi­valului "Rock la Dunăre". Cap de afiș sunt veteranii de la Pasărea Rock (adică Baniciu, Kappl și Lipan), moldovenii de la Zdob și Zdub și Alternosfera. Pe scurt: muzică excelentă! Alături de ei vor mai cânta și Luna Amară (mult îndrăgita formație de la Cluj), Bucovina și Spitalul de Urgență, dar și invitați de peste hotare, precum Siluet (din Bulgaria), Repetitor (din Serbia) sau Ozone Mama (din Ungaria), care se bucură de mare succes la ele acasă. Nu vor lipsi nici trupele debutante, "botezate" pentru prima oară la Dunăre: Pann Bay Bastards (din Aus­tria), Fameless (no­ua trupă a lui Tibe­riu Albu, câștigă­torul din 2014 al Vocii României), Nord (din Croația), Fried Friend (din România) sau Dirty Shirt (România).
(Biletele la festi­val au prețuri normale: doar 32,4 lei, iar elevii și stu­denții, precum și grupurile de 20 de persoane, pot be­ne­ficia de redu­cere, în cazul lor un bilet costând 21,6 lei. Le puteți procura de la casa Teatrului Muzical "Nae Leo­nard" din Galați.)

"Music Travel Festival" la Herneacova

?n vestul țării, la Herneacova, localitate aflată la doar 30 km de Timișoara, în același weekend (17-19 iunie) se organizează cea de-a doua ediție a Music Travel Fes­tival. Aici nu se va asculta doar rock ca la Galați, ci și pop sau folk. Capete de afiș sunt doi artiști străini - Bebe și Yoav, dar vin și o mulțime de muzi­cieni ro­mâni, precum: Ada Milea, Ale­xandra Ușurelu, Basska, Beck Corlan, Emeric Imre, Fără Za­hăr, Golan, Grimus, Les Ele­phants Bizzares, No­pame, Șuie Papa­rude, The Case, Robin and the Backstabbers.
Bebe (adică Maria Nieves Re­bolledo Vila) este o solistă spa­niolă în vârstă de 38 de ani, deținătoare a unui pre­miu "La­tin Grammy" pentru "Cel mai bun debutant", obținut în 2005, imediat după lansarea primului ei disc, Pafuera Telara­?as (2004). La fel de bine au fost primite și ur­mătoarele două al­bu­me - "Y" (2009) și "Un Pokito de Rocanrol" (2012), care i-au adus, la rândul lor, nu mai puțin de două nominalizări fiecare, la premiile "Latin Grammy" pentru "Cel mai bun album muzical" și "Cea mai bună solistă".
Yoav (Yoav Sadan) este un tânăr interpret israe­lian în vârstă de 36 de ani, care a debutat pe scena muzicală internațională în 2008, cu albu­mul "Charmed and Strange" și s-a bucurat ime­diat de mare succes. Până acum a mers în turneu cu Tori Amos, în America și Africa de Sud, și cu Katie Melua, în Franța. Ioav are fani înrăiți și în Rusia și Danemarca, unde melodiile lui au urcat pe locul 1 în topuri.
(Prețul unui abonament pentru cele 3 zile de festival este de 99 lei - nu in­clude camping. Pentru cam­pare în perioada celor trei zile de festival va trebui să plă­tiți 25 lei, dacă vă aduceți cortul de acasă, sau puteți opta pentru un pachet "Pri­mul cort" de 100 lei, ce in­clude cort 2 per­soane + 2 camping pass-uri pentru cele 3 zile de festival. Biletele le puteți cumpăra din rețeaua Eventim.)

Blaj aLive Festival

Tot la finalul săptămânii următoare, la Blaj, unde Eminescu și-a scos pălăria și a strigat "Te salut, Roma mică!", pe 18-19, pe Câmpia Liber­tății se va încinge o adunare "dan­santă" pe muzică reggae, dub și hip hop. Formația elvețiană Kadebos­tany creată în jurul DJ-ului Guillaume Jérémie are o mulțime de fani în Ro­mâ­nia, pe care i-a cu­cerit cu hit-ul radio "Castle in The Snow", lansat anul trecut. Kade­bostany a scos până acum două discuri: "The National Fanfare of Ka­debostany" (2011) și "Pop Col­lec­­tion" (2013), dar abia cu această ultimă melodie a lor, "Castle in The Snow", au deve­nit cu adevărat cu­noscuți.
De muzica reggae se vor în­griji la Blaj francezii de la Dub Inc. Nu vor lipsi nici trupe ro­mânești în­drăgite, precum Moon­light Break­fast sau Omul cu Șobolani (O.C.S.), în timp ce hip-hop-ul va fi bine reprezentat de B.U.G. Mafia, Grasu XXL, Carla's Dreams, R.O.A., C.T.C. sau Golan. Iubitorii de muzică electronică au și ei ce să asculte în bătrâna așezare transilvăneană de pe Târnave, căci acest gen va fi prezent în concertele islandezilor de la When 'Airy Met (indie pop), luxem­burghezilor de la Say Yes Dog sau macedoneanului Kiril Dzajkovski. Muzică ultranouă, la "joc de doi" cu istoria.
(Prețul unui abonament pentru acest festival este de 100 lei, iar biletul de acces în camping este de 50 de lei. Puteți cumpăra însă și bilete de o zi la prețul de 60 de lei. Pentru informații suplimentare despre acces festival, acces camping sau program accesați blajalive.ro sau contactați organizatorii pe adresa info@blajalive.ro)
Pentru studenții bucureșteni care nu au terminat încă sesiunea există o alternativă de festival în Parcul Izvor. Și aici, weekend-ul viitor, timp de trei zile (17-19) ei pot evada și uita de examene, parti­cipând la cea de-a doua ediție Natura Fest, care nu oferă doar mu­zică, ci și ateliere de reciclare creativă sau concursuri de biciclete. Însă regină va fi muzica! Veți putea să-i ascultați pe cei de la: ZOB, Luna Ama­ră, Coma, Pistol cu Capse, Toulouse Lautrec sau OCS.
(La acest festival accesul este gratuit. Informații suplimentare puteți găsi online pe www.facebook. com/Natura.Fest)