Plantele verii: PUFULIȚA - Ceaiul lui Ivan

Natasa Galche
- Binecunoscută și în România, Pufulița se bucură de o prețuire... imperială în Rusia, unde e folosită încă din secolul XIII, pentru vindecarea și prevenirea multor boli. Confirmate științific, preparatele din "ceaiul lui Ivan" se recomandă în afecțiuni oncologice, în tratamentul prostatei și al bolilor gastrointestinale -

Ceaiul lui Ivan

Legenda spune că în vremurile de demult, într-un sătuc de lângă orașul Petersburg, trăia un flăcău pe nume Ivan, care era foarte pasionat de flori și de plante, în general. În fiecare zi, băiatul se gătea ca de sărbătoare, îmbrăcând o cămașă frumoasă, violet, și se ducea în poiana de la marginea pădurii. Acolo, timp de ore în șir, admira și studia felurite buruieni. Oamenii îi vedeau de departe rubașca, care pâlpâia printre frunzele verzi și spuneau: "Ia uitați-vă, este Ivan. Ceaiul a ieșit să se plimbe!" Dar într-o zi, flăcăul s-a făcut nevăzut pentru totdeauna. Nimeni nu știa încotro apucase. Doar în locul din poiană unde se ducea dimineața, pe urma lui au răsărit o mulțime de flori nemaivăzute până atunci, de culoare violet. Descoperindu-le, oamenii s-au gândit la cămașa lui Ivan și au început să spună: "Ăsta este ceaiul lui Ivan!". Și așa a rămas și numele plantei: ceaiul lui Ivan. Și, într-o bună zi, o femeie din sat a pre­gătit din această plantă o fiertură. Bău­tura s-a dovedit a fi deosebit de plăcută la gust, aromată și liniști­toare. Rețeta s-a răspândit, a devenit populară, proprietățile curative i-au fost studiate și confirmate, și astfel, ceaiul lui Ivan a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate plante medicinale din Ru­sia. Mai târziu, despre beneficiile sale deosebite s-a aflat și în restul Euro­pei, și ceaiul din pufuliță a început să fie folosit peste tot în lume.
Proprietăți. Medicina modernă confirmă astăzi proprietățile absolut uimi­toare ale acestei plante. Concentrația de vitamina C este de două ori mai mare decât a celebrei lămâi, pufulița fiind de asemenea bogată în vitaminele A, B, E, în flavonoide, tanin, oligoelemente, precum cupru, mangan, potasiu, cal­ciu. Ceaiul lui Ivan se recomandă pentru îmbună­tățirea metabolismului, întărirea sistemului imunitar, detoxifierea organismului, împotriva insomniei, a durerilor de cap, a gripelor și răcelilor. Studii recente au demonstrat că ceaiurile din pufuliță previn apariția tumorilor și combat afecțiunile sistemului urogenital, inclusiv adenomul de prostată.
Recoltare - metoda rusească. În scopuri terapeutice, se recoltează partea aeriană a plantei, flo­rile și frunzele, în timpul înfloririi, din iunie și până în septembrie. Se recomandă culegerea ei dimineața devreme, în zile uscate, fără ploi. Se prinde vârful tulpinii și cu cealaltă mână se trage în jos, smulgând astfel frunzele și florile, fără să luăm mai mult de 30-40% de pe o tulpină. Astfel, planta se va reface și va putea fi din nou recoltată. Florile se separă de frunze și se usucă ca orice plantă medicinală. Frunzele se conservă mai dichisit. Se așează pe o hârtie curată, într-un strat de cinci centimetri și se lasă la uscat într-un loc umbros, de pe o zi pe alta. Apoi se introduc într-un recipient închis ermetic și se îndeasă foarte bine. Se lasă timp de cinci-șase ore. După acest inter­val, se ia o bucată de pânză, se umezește cu apă și se așează pe ea frunzele de pufuliță, într-un strat de circa trei centimetri grosime. Se răsucește pânza, până se obține un sul bine strâns. Se leagă la capete cu sfori. Se învârte între mâini, ca și cum am stoarce o rufă. Se lasă de seara până dimineața la tempera­tura camerei, după care, se așează pe o tavă de copt, în strat subțire, și se dă la cuptor, timp de o oră, la foc mic. Ușa cuptorului se lasă întredeschisă. Se ameste­că periodic! Frunzele se pot stropi cu puțină apă în care s-a dizolvat miere, dobândind astfel o aromă deosebită. La final, planta trebuie să aibă culoarea ceaiului negru, să se rupă ușor între degete, dar fără să se transforme în pulbere. Pentru a nu-și pierde aroma, gustul și proprietățile, frunzele de pufuliță se păstrează în borcane închise ermetic, într-un loc ferit de lumina soarelui. Perioada maximă de păstrare este de trei ani.

Rețete de sănătate

Preparatele din pufuliță nu sunt in­dicate femeilor însărcinate și celor care alăptează!

* Adenom de prostată
1.
Pes­te o lingură de frunze uscate și pisate de usturoi și două linguri de frunze de pufuliță, se toarnă două căni cu apă clocotită. Vasul se acoperă cu un capac și se învelește într-un prosop pentru a se răci treptat, apoi ceaiul se strecoară. Se administrează trei sferturi de cană, de două ori pe zi, înainte de a mânca. Durata tratamentului este de o lună de zile. Se face o pauză de trei săptămâni, după care se poate relua.
2. Se amestecă în părți egale frunze uscate și mărunțite de pu­fu­liță, de mesteacăn, de căpșun și de alun de pădure. Peste 100 de grame de amestec, se toarnă un litru de vin roșu sec. Recipientul se închide ermetic și se lasă la macerat, într-un loc întunecos, timp de o lună de zile, agitând sticla zilnic. Se strecoară printr-un tifon și se păstrează la frigi­der. Se administrează câte 30 de mililitri, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 21 de zile.
3. Două căni de apă clocotită se toarnă peste două linguri de frunze de pufuliță. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră, apoi se strecoară. Se adminis­trează câte o cană, de două ori pe zi, di­mi­neața pe stomacul gol, și seara, cu 30 de mi­nute înainte de culcare. Trata­men­tul trebuie urmat timp de o lună de zile.
4. Peste trei linguri de frunze de pu­fuliță și două linguri de rădăcină și frun­ze de pătrunjel mărunțite, se toarnă trei căni cu apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat o ju­mătate de oră, după care se strecoară. Se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi, timp de 40 de zile.

* Prostatită
Se amestecă în părți egale frunze uscate și mărunțite de pufuliță și de mesteacăn. Peste o lingură din acest amestec, se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infu­zat timp de două ore, apoi se strecoară. Se bea câte o treime de cană, de trei ori pe zi, cu 20 de minute înaintea mese­lor principale. Tratamentul poate fi urmat și după operația de prostată. Durata tratamen­tului este de trei-cinci săptămâni.
În locul frunzelor de mesteacăn, se pot folosi fructe de păducel.

* Dereglări de menstruație/ menstruație abundentă
Peste o lingură de frunze de pufuliță și o lingură de flori de codița-șoricelului se toarnă două căni cu apă clocotită, se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră și se strecoară. Se administrează câte o lingură, de trei-patru ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale. Durata tratamentului este de 12 zile (incluzând și perioada menstruației).

* Tulburări gastrointestinale
Peste 10 grame de frunze de pufuliță se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de trei ore, apoi se strecoară. Se administrează câte o lingură de ceai, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Preparatul acționează ca un pansament gastric. Durata tratamentului este de o lună de zile.

* Gastrită
Peste 20 de grame de frunze de pu­fu­liță se toarnă 200 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se administrează câte o lingură, de trei-patru ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de două săptămâni.

* Ulcer gastric
1.
Peste două linguri de frunze de pufuliță se toarnă un litru și jumătate de apă rece. Se pune pe foc, se aduce la punctul de fierbere, fără să dea în clocot. Se trage de pe foc, se acoperă, se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră, se strecoară. Se administrează câte o treime de cană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 21 de zile.
2. Se iau în părți egale următoarele ingrediente: frunze de pufuliță, fructe de anason, rădăcină de lemn-dulce, frunze de sovârf, flori de gălbenele, frunze de roiniță și de urzică-moartă albă. Se toacă mărunt și se amestecă bine. Peste o lingură din ames­tecul de plante se toarnă o cană cu apă clocotită. Se pune la fiert, pe baie de abur, timp de 15 minute. Se aco­peră cu un capac, se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară. Se administrează câte o jumă­tate de cană, dimineața, pe stomacul gol, și apoi, la o oră după fiecare masă. Seara, înainte de culcare, se mai administrează o doză. Durata tratamentului este de 21 de zile.

* Pancreatită
Peste două linguri de frunze și flori de pufuliță și o lingură de flori de gălbenele se toarnă 300 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de zece minute. Se adminis­trea­ză câte 50 de mililitri de ceai călduț, înainte și după mesele principale ale zilei. Durata tratamentului este de 21 de zile.

* Sinuzită
Două linguri de frunze și flori de pufuliță și o jumătate de litru de apă se pun la fiert. Se lasă pe foc timp de zece minute, se trage vasul deo­parte, se acoperă și se lasă până se răcește com­plet. Se strecoară. Se administrează câte o treime de cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea me­selor principale. Durata tratamentului este de șap­te-zece zile.

* Dureri de cap
1.
Se amestecă în părți egale frunze și flori de pufuliță, mentă și sovârf. Peste o lingură din acest amestec se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se acoperă cu un capac și se învelește cu un prosop. Se lasă la infuzat timp o jumătate de oră, se strecoară. Se administrează câte o cană de ceai îndulcit cu miere, după preferințele fiecăruia.
2. Se amestecă în părți egale frunze și flori de pufuliță și trifoi. Peste o lingură din aceste amestec se toarnă o cană cu apă clocotită. Se infuzează timp de 30 de minute, apoi se strecoară. Se administrează câte o cană, pe parcursul zilei.

* Stări de oboseală
1.
Peste două linguri de frunze de pufuliță se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se pune vasul pe foc mic și se lasă până ce apa dă într-un clocot. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră, apoi se strecoară. Se administrează câte o treime de cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Durata tratamentu­lui este de două săptămâni.
2. Peste două linguri de frunze și flori de pufuliță, o lingură de busuioc și două linguri de codița-șori­celului se toarnă un litru de apă clocotită. Se pune vasul pe foc până începe apa să fiarbă. Se lasă la in­fuzat, timp de 30 de minute, apoi se strecoară. Se ad­ministrează câte o treime de cană, de trei ori pe zi, îna­intea meselor principale, timp de două săptămâni.

* Afecțiuni oncologice
Se amestecă câte două părți de flori de pufuliță, de sunătoare și de frun­ze de pătlagină. Peste o lingură din aceste ames­tec, se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infu­zat o oră și se strecoară. Se administrează câte o cană de ceai, consumat pe parcursul întregii zile. Durata tratamentului este de o lună de zile.

* După infarctul miocardic
Rețeta 1:
Se amestecă în părți egale frunze de pufuliță, fructe de păducel, rădăcină de valeriană, flori și frunze de sul­fină galbenă, flori de trifoi roșu, flori de crețușcă, frunze de roiniță, petale de tran­dafiri. Peste cinci gra­me din pulberea acestui amestec se toarnă 250 de mililitri de apă. Se pune la fiert pe baie de abur, timp de 15 minute. Se lasă la răcit două ore și se strecoară. Se administrează câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, între mesele principale.
Rețeta 2: Se amestecă în părți egale frunze de pufuliță, fructe de păducel, frunze de căpșun, flori de crețușcă, frunze de piciorul-caprei, frunze și flori de rostopască, flori de călină. In­gredientele se pisează și se amestecă bine. Peste cinci grame din pulberea de plante se toarnă 300 de mililitri de apă clocotită. Vasul se pune pe foc și se lasă timp de cinci minute. Se infuzează două ore și se strecoară. Se adminis­trează câte un sfert de cană de ceai călduț, după masă.
Cele două tratamente se țin alternativ, timp de șase luni. Prima lună - rețeta 1, a doua lună - rețeta 2, a treia lună - rețeta 1 etc.

* Psoriazis
Peste 400 grame de frunze și flori de pufuliță și de sovârf se toarnă o găleată cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de o oră, se strecoară și se toarnă în apa pregătită pentru baie, la o tempe­ratură de 37 de grade Celsius. În această apă se îm­băiază corpul timp de 15-20 de minute, săptămânal.

* Otită
Peste două linguri de frunze și flori de pufuliță se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră și apoi se strecoară. O bucățică de vată se înmoaie în soluția călduță și se introduce în ureche, lăsând să acționeze minimum o oră. Tratamentul poate fi repetat în fiecare zi, timp de șapte zile.

* Conjunctivită
Peste o lingură de flori de pufuliță se toarnă o cană cu apă clocotită. Vasul se pune pe foc și se fierbe timp de 15 minute. Se lasă să se răcească complet, se strecoară. Cu soluția obținută se clătesc ochii, de două ori pe zi, dimineața și seara.