Uleiul de migdale

Iulia Vlad
Fin, delicat, prețios pentru piele și păr, uleiul de migdale dulci e nelipsit din arsenalul de frumusețe al femeilor, fie ele domnițe, prințese sau femei de rând, încă din Antichitate și până în ziua de azi. Iată câteva dintre modurile lui de utilizare:

Cremă pentru față și pentru corp
Uleiul de migdale este în mod natural înzestrat cu vitamina E, un antioxidant puternic, care se opune îmbătrânirii și menține pielea moale și suplă. Este bogat în proteine și poate furniza aminoacizii necesari pentru formarea colagenului, cea mai impor­tantă "cărămidă" de susținere a pielii. De asemenea, previne deshidratarea, prin reducerea pierderii apei din piele, și apariția vergeturilor.
Mod de folosire: după baie este cel mai potrivit moment pentru a-l aplica, încălzit ușor înainte, și masat delicat pe piele. Poate fi utilizat pe post de "cre­mă" reparatoare și hrăni­toare pentru întregul corp, dar mai ales pentru pentru zonele delicate, ca ten, gât, decolteu, sâni.

"Cremă" pentru zona din jurul ochilor
Ridurile fine din jurul ochilor pot fi "șterse" cu ajutorului uleiului de mig­dale. De asemenea, și cear­cănele sunt atenuate. A­pli­cați puțin ulei seara, înainte de culcare, pe zona din jurul ochilor.

Balsam pentru buze
Uleiul de migdale este un „balsam" hidratant și hrănitor, ideal pentru a menține buzele suple și catifelate. Ma­sați delicat buzele de mai multe ori pe zi cu un strop de ulei.

Ingredient în măști
Măștile ce au ca ingre­dient uleiul de migdale ajută la meținerea pielii hidratate, sunt hrănitoare și regene­ratoare.
Iată o mască ușor de preparat, ex­celentă pentru toate tipurile de ten, ce hidratează în profunzime, natural. Re­țeta: aveți nevoie de o lingură de mie­re, o linguriță de ulei de migdale, o jumătate de banană coaptă bine, pa­sată. Amestecați ingredien­tele până se transformă într-o pastă și apli­cați-o pe fața cu­rată. Lăsați să ac­ționeze 20 de mi­nu­te, apoi clătiți cu apă călduță.

Exfoliant
O dată pe săptămână, pentru o piele iradiantă, aplicați pe fața (proaspăt spă­lată) un amestec de ulei de migdale și zahăr. Masați cu mișcări circulare câte­va minute, apoi clătiți cu apă călduță.

Demachiant
Uleiul de migdale pătrunde cu ușu­rință în "adâncurile" pie­­lii pe care o înmoaie și diz­locă murdăria acu­mu­lată în pori. El curăță temeinic, previne for­ma­rea acneii și a punc­telor negre. Este exce­lent pentru îndepăr­tarea machiajului, chiar și în zona ochilor, și poate fi utilizat pe orice tip de pie­le, inclusiv pe pielea sensi­bilă. Înmuiați un tampon de vată în ulei și întindeți pe față. Lăsați 2 minute, apoi ștergeți ușor cu o bucată de vată.

Arsuri solare, roșeață
Expunerea la soare poate inflama pielea și poate provoca durere și roșea­ță. Pentru a obține o ameliorare rapidă, aplicați puțin ulei de migdale în zonele în suferință. De asemenea, un bronz nedorit poate fi "luminat" de ulei. A­mestecați o linguriță de miere cu câte­va picături de lămâie și ulei de mig­dale. Aplicați cu masaj ușor, și lăsați timp de o oră.

Pentru unghii sănătoase
În cazul când unghiile sunt casante (se rup ușor), aveți nevoie de un trata­ment cu ulei de migdale. Aplicați una-două picături de ulei cald pe o unghie și masați ușor, în fiecare zi. În cazul în care nu aveți timp, chiar și o dată-de două ori pe săptămână aplicarea ule­iului va ajuta unghiile să crească mai solide și să­nă­toase.