Cel mai mult ne-au surprins și ne-au bucurat situațiile în care am realizat că țara asta o ia înaintea conducătorilor săi, că se dezvoltă de sine stătător, fără concursul, iar uneori chiar în ciuda celor puși să o administreze. Am întâlnit oameni care s-au săturat să întindă mâna ori să aștepte după promisiunile primarilor ori ale celor de la centru și au început să se ocupe personal de prezentul lor și de viitorul copiilor lor. La București veneau și treceau crize economice sau politice, se făceau și se desfăceau guverne, se promitea marea cu sarea, fără să se întâmple, de fapt, nimic, în vreme ce în curtea omului, roșiile creșteau sănătoase, vacile și porcii la fel, oile pășteau pe câmp, iar pensiunile de calitate aveau trecere mai ceva ca înainte de 2010. De fapt, mici afaceri, întreprinderi simple și oneste, care produc îndestulător pentru bunăstarea unei familii și care au început să fie tot mai apreciate de oamenii de bun-simț din România, care înțeleg câtă muncă și dedicație e în spatele unor astfel de proiecte și care știu să prețuiască adevărata calitate, nu invențiile de marketing care te înnebunesc de fiecare dată când deschizi televizorul sau computerul.
După decăderea dramatică ce a urmat desființării cooperativelor agricole comuniste și a fărâmițării terenurilor, după marea migrație a forței de muncă înspre Spania, Italia și Germania, satul românesc dă, de câțiva ani, semne de însănătoșire. Sunt destule exemple de succes pentru a avea speranțe că această "Românie pe cont propriu" va reuși să reziste imposturii și corupției care, vedem pe zi ce trece, colcăie în societatea românească mai ceva ca virușii din spitale. Departe de centrul politic, România își regăsește normalitatea.
În acest context se lansează, la mijloc de iunie, noile finanțări europene din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, în care se vor acorda până la 70.000 de euro, respectiv 200.000 de euro pentru mici afaceri non-agricole în mediul rural: ateliere de confecții, textile, pensiuni, artizanat, servicii medicale, servicii sanitar-veterinare, contabilitate, consultanță în afaceri, software etc. Sunt linii de finanțare pentru care tot ce are de făcut beneficiarul e să depună un plan de afaceri, fără să vină, ca până acum, și cu bani de acasă! E încă o șansă de dezvoltare pentru satul românesc, căruia îi lipsesc, încă, destule detalii de confort, care ar putea atrage și mai multă lume. Dacă pe lângă micile ferme mai apar și câteva afaceri conexe, care să ofere servicii mai bune în zonă și să dea și un salariu pentru șapte-opt oameni, atunci satul românesc chiar o poate lua pe cont propriu!