Descrierea metodei
Descoperită de cercetătorii americani, pornind de la un studiu de cardio-neurologie, coerența cardiacă a fost popularizată în Europa de celebrul și regretatul doctor David Servan Schreiber, încă din anii 2000. Obiectivul metodei este de a reglementa armonios bătăile accelerate ale inimii, cu ajutorul respirației. De câte ori trăim o emoție negativă - frică, furie, frustrare, tristețe - sau ne confruntăm cu o situație care induce stres - anchetă, așteptarea unui rezultat etc. - inima se "ambalează" și "sparge" pieptul. Bătăile ei devin neregulate și respirația se accelerează. La polul opus, atunci când ne încearcă un sentiment plăcut - iubire, recunoștință, bucurie... - intervalele de timp între două bătăi de inimă devin ample și regulate. Inima accelerează și frânează armonios, restabilind echilibrul sistemului nervos.
Când ritmul respirator atinge șase cicluri (inspirație și expirație) pe minut, inima și respirația intră în rezonanță, atingând stadiul de coerență cardiacă. Stăpânindu-ne respirația, ajutăm inima să se potolească, trimițând creierului semnale pozitive, ceea ce are ca efect reducerea anxietății și a stresului.
Ce binefaceri există?
O practică regulată a exercițiilor permite ameliorarea felului de a respira (mai amplu și mai profund), reducerea rapidă a ritmului cardiac (tahicardii) și scăderea presiunii arteriale. Alte beneficii: o mai bună putere de adaptare la emoțiile bruște, la solicitările atât de variabile ale mediului în care trăim, o mai mare capacitate de a gestiona stresul. Anxietatea scade, iar capacitatea de a simți emoțiile pozitive crește constant! Când ne aflăm în stare de coerență cardiacă, percepțiile cognitive (claritate mentală, intuiție, menținerea la distanță a evenimentelor negative) se ameliorează. Pe termen lung, coerența cardiacă are efect pozitiv și asupra vitalității, întărind sistemul imunitar.
Cum se desfășoară exercițiul
Până veți reuși să stăpâniți exercițiul e bine să începeți prin a vă așeza într-un loc liniștit, în poziție șezând, cu spatele drept, pentru a favoriza o respirație amplă și profundă. După ce stăpâniți exercițiul, puteți sta când îl faceți, întinși, în picioare, nu contează în ce loc.
Exercițiul: inspirați lent și profund, vreme de 5 secunde, după care expirați lent și profund, vreme de 5 secunde. Lucrul acesta se repetă vreme de 5 minute, fără pauză între respirații. Într-un minut încap 6 respirații, care trebuie repetate de 5 ori.
Pentru a fi mai ușor, respirațiile se pot număra în minte, deși faptul devine ușor stresant. O altă opțiune este de a realiza exercițiul în fața unui ceas. După câteva săptămâni, sfârșiți prin a vă găsi ritmul singuri, fără a mai avea nevoie de repere pentru măsurat timpul.
Cât de des se fac exercițiile?
În principiu, exercițiul trebuie să dureze 5 minute, timpul necesar pentru a obține un efect psihologic eficient asupra hormonilor stresului. Rezultatele coerenței cardiace durează între 3 și 6 ore. Exercițiul trebuie, deci, repetat de trei ori pe zi, pentru a obține un efect optim, adică mai puține emoții negative și stres, un autocontrol emoțional perfect, somn și odihnă perfecte.