CARLA'S DREAMS - până unde merge inconștiența?

Ciprian Rus
2.000 de fani s-au strâns, vinerea trecută, la un mall din Piatra Neamț, la concertul trupei basarabene Carla's Dreams.

Trupă pe val, intrarea liberă, lumea s-a bulucit, fă­când irespirabilă atmosfera din jurul scenei. La un mo­ment dat, o persoană a leșinat din pricina căl­du­rii și, până ca organizatorii să se dezmeticească, a fost nevoie ca liderii trupei muzicale să opreas­că reprezentația, pentru a liniști lumea și pentru a opri, din fașă, ceea ce putea degenera într-o ma­re tragedie. Iar cum organizatorii n-au fost în sta­re să facă mai mult decât să aducă două baxuri de apă minerală, de jumătate de litru, iar copiii din pu­blic continuau să leșine pe capete, tot băieții din trupă au fost cei care au luat decizia de a încheia, brusc, spec­ta­colul, și de a-i coordona pe oameni să iasă, în bună ordine, din sală, fără să se panicheze și să ajungă, Doamne fe­reș­te!, să se calce în picioare. Imediat ce lumea a fost evacua­tă, muzicienii din Republica Moldova au mers și au făcut plângere la Poliție pe numele organizatorilor con­certului, prilej cu care s-a descoperit că aceștia din urmă, repre­zen­tanții mall-ului care găzduia spectacolul, nici măcar nu soli­citaseră autorizațiile necesare unui concert de aseme­nea anvergură. Unde mai pui că, în mod normal, locul de desfășurare al manifestației muzicale nu permitea, nici­cum, prezența a mai mult de câteva sute de fani!
Toate astea se întâmplă în România, în mai 2016, la doar șase luni după tragedia din clubul Colectiv! Locuri im­proprii unor evenimente de masă, superficialitate groso­lană în asigurarea unui minim de măsuri de prevenție, lipsa unor avize și autorizații, dorința sălbatică de a face profit cât mai repede și cât mai ușor au ucis, deja, peste 60 de tineri în Colectiv. Mulți s-au luat atunci de cap, când au realizat că au girat ei înșiși evenimente de același fel și s-au retras din afaceri de acel gen. S-au schimbat de atunci un guvern, au căzut miniștri, scandalul a răbufnit și mai tare (atunci când s-a aflat că mulți dintre cei care au ieșit pe picioare din Colectiv au murit cu zile, ulterior, din pri­cina unor infecții dobândite în spitale, în care instru­mentarul pentru intervențiile medicale și doctorii curanți se dezinfectează, de ani de zile, cu substanțe diluate chiar și de câteva mii de ori!). Și totuși, în condițiile astea, lumea continuă să organizeze evenimente "pe genunchi", pe modelul "merge și așa". Asta nu mai e de mult neatenție, nu mai intră la capitolul "scăpări" organizatorice. Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț și se întâmplă, de bună seamă, și în alte părți ale țării, e, pur și simplu, inconștiență cri­minală. La fel și în cazul Hexi Pharma, unde, în plin scan­dal, care implică o țară întreagă și care aruncă respon­sa­bilitatea sistemului medical pentru mii și mii de morți suspecte în spitale, fostul ministru al Sănătății nu-și găsise altceva de făcut decât să încerce o mușamalizare, în spatele unor cifre și analize abil învârtite...
A fost nevoie de niște băieți din Basarabia, ca să vină și să ne servească o lecție de responsabilitate și de uma­nitate. Până la urmă, tot de noi depinde să oprim "muzica" și să mergem la secția de poliție ori de câte ori ne simțim lezați de inconștiența din jur, exact cum au făcut cei de la Carla's Dreams. Măcar noi să nu ne mai înșelăm că "mer­ge și așa".