Răspuns pentru SORINA - Iași, F. AS nr. 1216 - "De zece ani, mama are încontinuu dureri de cap"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Este posibil ca mama dvs. să sufere de o formă mai rară de cefalee, și anume, cefaleea de tip Cluster, aflată în strânsă legătură cu unele substanțe chimice prezente în creier și cu anumiți nervi cranieni, care determină fenomenul de vasocon­stric­ție vasculară cerebrală.
În esență, cefaleea Cluster (în cior­chine) este o afecțiune cronică ce poate să dureze toată viața și pentru care nu se cunoaște (încă) un tratament. Durerea din timpul crizei poate afecta temporar funcționarea organismului în ansam­blu, dar nu determină o suferință fizică permanentă și nici nu poate genera alte boli.
Așa cum ați observat, cefaleea de tip Cluster este, de obicei, rezistentă la analgezicele obișnuite, deoa­rece efectul acestora se instalează mai lent. Vestea bună este că există, totuși, anumite medicamente care pot ameliora sau preveni apariția puseelor dure­roase: Sumatriptanul (Imitrex, Imigran), în forme injectabile, și derivații de ergotamină (dihidroer­gotamina D.H.E-45) cu mențiunea că dozele trebuie limitate, pentru a evita efectele adverse, în special senzația de greață. Inhalarea de oxigen 100% ame­liorează simptomatologia și poate fi, de cele mai multe ori, cel mai eficient trata­ment al acestui tip de cefalee. Și medi­cația preventivă poate fi de folos pentru diminuarea frecvenței și severității cefa­leei de tip Cluster: Methysergid maleat (medicament folosit pentru controlul și prevenirea atacurilor), Carbonatul de litiu (unul dintre efectele acestui compus este blocarea acțiunii serotoninei la nivel cortical).
Din punct de vedere al medicinei na­tu­riste, se poate veni în ajutorul medi­ca­ției alopate prin administrarea următoarelor remedii:
* Ghimbir - 1 linguriță rasă de pulbere, luată înainte de mese. * Magneziu - 2x1 pliculețe pulbere de magneziu, dimineata și seara, acționează benefic prin relaxarea musculaturii netede vasculare și stimularea vasodilatației cerebrale. * Extractul din corn de secară - este un extract natural dintr-o ciupercă ce parazitează secara și din care se obțin derivați de ergotamină.
Se mai pot folosi și remedii obținute din Gheara-diavolului, scoarță de salcie, uleiuri volatile de le­văn­țică, mentă sau alcool camforat (masaje ale ce­fei).
În încheiere trebuie menționat că multe produse alimentare conțin tiramină, un compus chimic care irită vasele cerebrale și, ca atare, ele ar trebui restric­ționate. Cele mai obișnuite declanșatoare incriminate sunt: ciocolata, citricele, brânza, cafeina, varza acră, heringii, extractele de drojdie și, în general, toate alimentele fermentate.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Sunt diagnosticată cu tiroidită autoimună"
(Răspuns pentru MIOARA DIMA - Galați, F. AS nr. 1161)


Stimată doamnă, tiroidita este o inflamație a glan­dei tiroide. Forma hipertiroidiană, de care suferiți dumneavoastră, se numește și boala Graves și este cau­zată de un anticorp care are drept țintă, prin eroare, o parte a tiroidei.
Boala Graves este mai des întâlnită (ca majori­tatea bolilor autoimune) la femei, mai ales sub vârsta de 40 de ani. Un risc crescut de îmbolnăvire au și pacienții cu boli autoimune, lupus eritematos, diabet zaharat tip 1, sclerodermie etc. Alți factori de risc sunt: fumatul, perioada de sarcină sau lăuzie, precum și stresul emoțional și fizic.
Simptomele hipertiroidiei:
* Probleme generale - slăbiciune generală.
* Probleme ale sistemului ner­vos - insomnie, tremur al mâinilor, neliniște și inca­pacitatea de a sta locului, nervozi­tate, tendință spre paralizie.
* Probleme ale sistemului car­dio­vascular - tahicardie (bătăi ra­pide ale inimii), bătăi nere­gulate ale inimii, dureri în piept.
* Probleme ale scheletului - du­reri lombare (exis­tă și un risc crescut de fracturi).
* Probleme digestive - diaree.
* Probleme renale - exces de urinare și exces de sete.
* Probleme sangvine - vânătăile apar foarte ușor.
* Probleme cutanate - îngroșarea pielii, în spe­cial pe partea anterioară a gambelor, onicoliză (dis­trugerea unghiei), în special la degetele 4 și 5, piele caldă, umedă și fină, exces de transpirație, alopecie (pierderea părului).
* Probleme endocrinologice - menstruație nere­gulată, volum redus al menstruației, impotență, dimi­nuarea libidoului.
* Probleme oftalmologice - lăcrimare, senzație de nisip în ochi, vedere dublă, pierderea vederii.
Cauza bolii Graves nu este cunoscută. Totuși, me­di­cina complementară sugerează că printre posibilele cauze se numără, în primul rând, factorul emoțional. Reacțiile negative la stres pot declanșa diverse reacții în corp, inclusiv o tendință spre anxietate, panică, agre­sivitate, pe scurt, o creștere a surescitării psi­hice, care împinge tiroida spre hi­peractivitate. Foarte frec­vent, tiroidita se întâlnește la oame­nii cu munci so­licitante, care se lasă "duși de val".
Remedii naturiste:
* Renunțați la fumat! Are un efect nefast asupra sistemului imun și este un factor de risc important pentru boala Graves, precum și pentru complicația sa oculară.
* Încercați să păstrați un ritm echilibrat de viață. Adesea le sugerez pacienților mei un "chillout time" (în argoul american chillout = liniștire/ potolire), în care să ne putem recupera energiile.
* Priviți viața în perspectivă. Înainte să vă amba­lați într-un proiect, puneți-vă întrebarea ce doriți, de fapt, să realizați cu el și la ce folosește pentru bi­nele general. Așa ne dăm seama că multe dintre pla­nurile pe care le facem nu merită efortul și sacrificiul sănă­tății.
* Meditație și contemplare - acordați-vă un răs­timp de liniște, de golire a minții (care poate fi o pa­coste câteodată!) și de regăsire a sinelui. Acest lucru ne ajută să nu ne lăsăm așa de ușor agitați.
* Rugăciunea - ne ajută să intrăm în legătură cu acea Forță de Sus care ne stăpânește viața și care ne luminează spiritul și, prin urmare, trupul. Fără rugă­ciune, riscăm să cădem în mlaștina distructivă a vieții moderne, competitive, materiale, născătoare de boală.
* Mișcarea fizică - este foarte bună pentru corp. Detensionează încordările. De asemenea, mersul pe jos, pe bicicletă, alergarea ușoară stimulează forti­ficarea sistemului osos.
* Picături de lacrimi artificiale, precum și ochelari de soare cu protecție laterală - sunt măsuri utile pentru rezolvarea simptomelor oculare.
* Consultați-vă medicul curant, în legătură cu cantitatea de medicamente cardiace pe care le folosiți (în special amiodaronă), medicamente tiroidiene, suplimente care ar putea să conțină mult iod, pentru a vă asigura că nu de aici pleacă problema dvs.
* Dieta să includă multe legume, care să conțină și calciu. Renunțați la alimentele de origine marină.
* Plante medicinale - levănțică, valeriană, pentru a calma stările de agitație psihică.
* Homeopatia - este un tratament excelent pentru boala Graves și spun asta din experiența mea de practicant. Thyroidinum este adesea citat, dar Iodum purum este și mai bun. Totuși, în această boală, un medicament individualizat este cel mai indicat.
* Acupunctura - este și ea foarte bună pentru boala Graves.
Vă urez succes!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut leac pentru cheilită cronică cu ragade"
(Răspuns pentru ANDA V. - Bistrița, F. AS nr. 1217)


Afecțiune dermatologică provocată de diverși factori etiologici, cheilita buzelor se prezintă ca un proces inflamatoriu acut sau cronic al părții externe a buzelor, însoțit în general de eritem, vezicule, fisuri, umflături, eroziuni mici, crăpături, zemuire și senzație de usturime sau dureri.
Când cheilita devine cronică, eritemul cuprinde semimucoasa buzei, pielea din jurul gurii și bărbiei (uneori și glandele intralabiale), declanșând usturimi și dureri accentuate. În primul rând, trebuie depistată cauza, factorii etiologici care întrețin starea inflamatorie, dintre care amintim: fumatul, eozina din rujul de buze, frigul și vântul, pastele de dinți, protezele dentare, stările de subnutriție, radiațiile solare, periuțele de dinți din plastic, tartrul de pe dinți, contactul cu instrumente muzicale de suflat, alimentația condimentată, saliva abundentă, obiceiul de a-și mușca și umezi buzele, germenii patogeni (strepto­coci/stafi­lo­coci), Candida Albicans, lipsa vitaminei B2 etc.
Vă recomand să vă adresați la spita­lul "Victor Babeș" din București, pavi­lion Dermatologie, unde sunt medici cu mare experiență, pentru a se preciza ti­pul de cheilită (actinică, keratozică, ex­fo­liantă, solară, cronică sau abrazivă (Anzilotti-Man­ganotti).
Temerea dvs. privind potențialul de malignizare este reală, ținând seama de culoarea închisă a zonei afectate, însă această transformare merge fără ex­cepție spre epiteliom spinocelular, pentru care există tratament eficace. Aștept o fotografie clară, cu detalii privind procesul inflamator.
Trebuie să rețineți: cheilita actinică, acută sau subacută, apare la femeile care folosesc ruj de buze cu eozină (substanță colorantă acidă).
Ragada (fisură lungă și subțire a tegumentului bu­zei inferioare) se poate trata eficient cu unguente pe bază de corticosteroizi (Triamcinolon, Fluocino­lon acetonid, Betaderm, Ultralan). În paralel, obli­gatoriu, faceți aplicații cu infuzie din tătăneasă, mușe­țel, coada-șoricelului și mărul-lupului, iar seara, ungeți zona cu cremă cu mimoză, smirnă și propolis ("Aur Derm").
Dacă etiopatogenia se datorează radiațiilor ultra­violete în exces, evitați expunerea locului afectat la soare, ungeți din 3 în 3 ore cu cremă de aloe "Her­balife - Herbal Aloe" sau direct cu seva frunzei de aloe, tamponați zona cu "Apă de argint coloidal".
Întăriți-vă imunitatea! Eliminați factorii care favo­rizează boala!
Consumați Xyliacertabs, Spirdietabs și Vit. D2.
În general, leziunile dispar greu, dar nu lasă cica­trice. Multă sănătate!