Despre tainele albinăritului, cu terapeutul ION BOBESCU din Suștra, Timiș

Catalin Manole
"Suntem legați de albine, cu niște fire nevăzute și magice"

- Pe lângă știința vindecării cu plante, despre care ați vorbit într-un număr trecut al "Formulei AS", sunteți și un renumit prisăcar, mare specialist în albine. Ce v-a determinat să vi le faceți tovarășe de viață? Există un mister care v-a fermecat?

- Viața albinelor este cu ade­vă­rat fascinantă. Noi știm despre ele destul de multe, dar cu siguranță că nu știm totul. E suficient să le ur­mă­rești o zi din viață, ca să devii cap­tiv. Munca lor e un adevărat serial SF. Mierea pe care o mâncăm e adu­­nată cu multe riscuri și trudă, iar valoarea ei pentru sănătate este ines­timabilă.

- Cum arată o zi din viața lor?

- O zi în stup începe diferit, în func­ție de vreme și ano­timp. Dacă vre­mea este bună, de di­mineață pleacă mai întâi doar cerce­ta­șe­le să caute flori. Da­că nu se întorc cu vești bune, culegă­toa­rele nu pleacă. În fie­care dimineață, cir­­ca 100 de albine ti­nere, vi­gu­roase, își umplu burțile cu mie­re, un fel de me­rinde pen­tru drum, și plea­că să caute hra­nă. Se în­torc apoi în stup, în­tr-un soi de ring de dans, unde încep să se bâțâie, dau din aripi, se învârt în loc, fac mișcări aparent ciudate. De fapt, rin­gul de dans este... o sală de conferințe, și prin acest dans, cer­cetașele comu­nică cu celelalte albine. Cer­cetătorul Karl von Frisch a luat Premiul Nobel pentru că a tradus în ter­menii noștri ceea ce comunică albinele prin acel dans. În funcție de pașii pe care îi face, în formă de opt sau de elipsă, cercetașa transmite stupului infor­mații extrem de precise. De exemplu, un dans foarte rapid, un balans maxim, înseamnă că sursa de cules este departe și este nevoie de multe bătăi din aripi pen­tru a ajunge la ea. Se poate și calcula exact dis­tanța, în funcție de numărul mișcărilor făcute de cer­cetașă. Apoi, bisectoarea unghiului pe care se mișcă ea este un raport între răsăritul soarelui, poziția lui în acel moment și locul unde se află plantele! Von Frisch explică detaliat toate lucrurile astea în cartea sa, arată că albinele au un anumit limbaj prin care își transmit cu precizie toată informația - distanța până la flori, calitatea lor, locul exact. La sfârșitul dan­su­lui, cercetașele le oferă să guste celorlalte albine din ceea ce au găsit. Abia atunci se ia decizia de a pleca la cules sau nu, și începe o zi de muncă.

- După o viață trăită împreună, se creează o relație de atașament între albine și om?

- Albinele trăiesc prea puțin pentru a avea timpul de a se atașa emoțional, în jur de 40 de zile, totuși am văzut câteva situații care spun multe despre senti­men­tele lor. De exemplu, un pui de albină aflat încă la stadiul învățării zborului era să cadă de pe scân­du­rica din fața stupului unde exersa. Și atunci am văzut cum una dintre gărzi (albinele care stau la intrarea în stup, pentru pază) a mers, l-a ridicat de unde căzuse și s-a întors la postul său. M-a impresionat gestul acesta de afecțiune dintre două gâze. Stupul este con­ceput în zilele noastre după cum a crezut omul, cu o ușă la nivelul solului, dar albinele aveau, de fapt, ușa deasupra, pe acoperiș. În mod obișnuit, ele își făceau casa în scorburi sau peșteri. Oricum, solida­ri­tatea albinelor este ceea ce impresionează cel mai mult. Ele își apără stupul cu prețul vieții, pentru că o înțepătură a inamicului, în care îi rămâne înfipt acul, o omoară. Dar și atunci când mor de moarte bună, când simt că li se apropie sfârșitul, ele zboară departe de stup și mor prin­tre florile din care au cules toată viața, ca să nu împo­văreze stupina cu trupul lor. Iar când iernile sunt grele și mân­carea nu ajunge, ultima pi­cătura de miere îi este oferită reginei. Ea moare ultima în stup.

- Albinele a­fla­te în același stup au "me­se­rii" diferite...

- Da, rolu­rile lor sunt foarte bi­ne delimitate. De exemplu, chiar și albinele cule­gă­toa­re sunt îm­păr­­țite, la rândul lor, în culegătoare de nectar, albine cu­legătoare de po­len sau de pro­polis. Există apoi albine sacagii, ca­re aduc apă în stupi, atunci când nu este des­tul nec­tar, sau al­bine sa­nitar, care nu fac altceva toa­tă ziua decât să ai­bă grijă de cură­țenia și sănătatea stupului. Al­­binele gar­dieni sunt ce­le care pă­zesc intrarea sau urdi­ni­șul și nu lasă să pătrundă în stup decât albi­nele care au ace­lași mi­ros. Apoi, există albinele din garda reginei, care o în­soțesc pe aceasta oriunde și au grijă în per­ma­nență de ea, și mai sunt și albinele-doici, care au rolul de a hrăni regina. Deși pare incredibil, albinele trăiesc într-o societate foarte bine structurată și duc o viață foarte vir­tuoasă, de la care și noi, oamenii, am avea de în­vă­țat.

- Dacă sunt atât de virtuoase, de ce acceptă trân­torii?

- Trântorii sunt necesari pentru reproducere și sunt tolerați și după aceea, în funcție de bogăția stupinei. Dacă stupul o duce bine, regina este cea care acceptă existența trântorilor și se pare că îi lasă doar pentru plăcerea de a-i avea.

- Se știe că dacii erau mari albinari. Mierea lor era renumită în Antichitate. Există informații legate de această îndeletnicire a lor?

- Asta este ceva foarte interesant! Deși apicultura acum s-a modernizat, înainte cu mii de ani, dacii aveau niște tehnici uimitoare! Herodot spunea în scri­erile sale că prin plaiurile Daciei nu se poate călători ziua, ci numai noaptea, din cauza numeroaselor roiuri de albine. Dacii recoltau mierea de la albinele sălba­tice atât de abil, încât nu pierdeau o picătură de miere de la un asemenea stup trăitor într-o scorbură. Pe atunci existau "bârcarii" sau "vânătorii de stupi". Aceș­tia aveau un corn de bou, cu un dop la capătul as­cuțit, găurit cât să iasă o albină pe acolo. Puneau în scobitura largă fagure cu miere și așteptau să vină albinele să se așeze pe el. Atunci bârcarii le prindeau în corn. Aveau asupra lor o punguță din piele de ber­bec, în care țineau făină. Luau un pic din ea, o pre­sărau pe vârful subțire al cornului, după care scoteau dopul. Prima albină care ieșea se umplea de acea făină albă. Era albă ca un fulg de nea. Dacă, în mod obiș­nuit, albina nu o prea poți vedea, aia albă, plină de făi­nă, strălucea! Și mergea bârcarul pe direcția zborului ei o mie de pași, să zicem. Apoi iar mai lăsa o albină să iasă, o ungea cu făină, și mai făcea o mie de pași. În fe­lul ăsta, din aproape în aproape, albinele îl con­du­ceau pe bârcar la stupul lor din pădure, pe care altfel era foarte greu să îl găsească. Asta era tehnica de aflare a locației, dar aveau și teh­nici ingenioase de recoltare a mie­rii din stup. În așa fel pro­ce­dau, că tăiau fa­gurii cu scorbură cu tot, fără să se piardă nimic, în timp ce albinele erau adormite cu fumul unei ciu­perci speciale. Ce să vă spun... Al­binăritul este o preocupare de o complexitate fan­­­tastică... Am șase meserii cu diplomă, dar ni­ciuna dintre ele nu se apropie nici măcar zece la sută de inten­sitatea api­cul­turii. Este o me­serie paradoxală: eminamente in­telectuală, dar care poate să fie făcută și de cineva fără carte. O meserie deosebit de complexă, care cere mul­tă energie mentală.

- De ce oamenii nu își pot lua singuri polenul de la flori și recurg la cel adunat de albine?

- Polenul este cea mai valoroasă proteină existentă pe pământ, conține 200 de tipuri de enzime, vitamine, fibre, practic, este cel mai complex aliment existent! Po­lenul florilor conține, de fapt, niște sâmburi atât de mici, încât noi nu îi putem vedea cu ochiul liber. Și acești sâmburi sunt atât de tari, încât pot rezista în pă­mânt sau în turbării, milioane de ani. De aceea geo­logii, dacă vor să vadă ce a fost într-un anumit sol, în urmă cu 10 milioane de ani, analizează ce sâmburi din po­len sunt existenți în acel sol. Dacă oamenii ar mân­ca polenul direct, acei sâmburi nu pot fi asimilați de or­ganismul nostru, nu se desfac. În schimb, albinele, când pun polenul la păstrare pe rame, îl înmoaie mai în­tâi cu saliva lor, sau mai bine-zis cu niște enzime di­­gestive și îl tasează bine cu capul. Din fericire pen­tru noi, acele enzime sunt atât de puternice, încât topesc sâm­burii din polen și îi fac asimilabili pentru corpul nostru. În felul acesta, avem acces la ceea ce este în in­teriorul lor - amigdalina sau caisina, cu vita­mina B17, cel mai puternic antitumoral cunoscut. Ve­deți, flori, albine sau oameni, suntem cu toții legați unii de alții cu niște fire nevăzute, magice...

Foto: AGERPRES (1)