Sănătate cu alimente - MENOPAUZA

Gilda Fildan
În anumite domenii, un deceniu înseamnă uneori o perioadă îndelungată, în decursul că­reia destule lucruri se pot schimba.

Mai ales în sănătate se observă frecvent o reorientare a opi­niilor, deoarece activitatea de cercetare scoate la ivea­lă mereu noi descoperiri. În anii '90, medicii foloseau încă, apa­rent cu multă convingere, terapia hor­monală de substituție, pentru combaterea simpto­melor neplă­cute ale instalării menopauzei, deși nu­meroși specialiști începuseră deja să-i conteste utilitatea. Administrarea estrogenului, în scopul de a compensa diminuarea producției naturale de hormon sexual feminin, ameliora, într-adevăr, bufeurile, senzația de uscăciune din vagin și alte neplăceri tipice de la debutul climac­teriu­lui, totuși, existau încă de pe atunci studii care semnalau faptul că terapia respectivă făcea să crească riscul de cancer mamar. În pofida aces­tor avertismente, majori­tatea medicilor conti­nuau să prescrie tratamentul hormonal. Cu acest demers terapeutic, ei urmăreau - nu atât să eli­mine valurile de căldură și celelalte inconve­niente caracteristice ale menopauzei, cât mai curând să prevină bolile grave, provocate ulterior de lipsa estrogenului, cum sunt demența senilă, afecțiu­nile cardiovasculare și osteopo­roza.
Odată cu începutul mileniului trei, a inter­venit marea schimbare. S-a recunoscut că tera­pia hormonală de substituție nu oferea, în reali­tate, niciun fel de protecție. În 2003, cercetătorii au ajuns la concluzia că ea nu numai că nu împiedica declanșarea demenței, ci, dimpotrivă, îi dubla riscul. În consecință, a fost refuzată de un mare număr de femei, din care cauză a înregistrat un regres considerabil. Interesant este faptul că, în același an, s-a constatat pentru prima oară o reducere spectaculoasă a inciden­ței cancerului mamar. Ea nu se datora însă "luptei împotriva cance­rului" - care este, în fond, o lozincă goală de conținut - ci renunțării la medicația hormonală.
În 2008, veștile proaste din mass-media au șubrezit și mai tare imaginea deja compromisă a tera­piei hormonale. Cercetările științifice puseseră în evidență faptul că o terapie de substituție, chiar și de scurtă durată, sporea densitatea țesutului mamar, ceea ce îngreuna efectuarea mamografiei și făcea ca rezultatul ei să devină mai puțin concludent.
Pacientele erau sfătuite ca, în cazul când medicul va considera că au neapărată nevoie de acest tip de tratament, să ceară o durată minimă de administrare și cea mai mică doză posibilă.
Încă înainte ca euforia provocată de terapia hor­mo­nală de substituție să fi luat sfârșit, numeroși tera­peuți specializați în tratamentele cu plante recomandau fitoestrogenii, ca pe o alternativă ce prezenta avan­tajul de a fi lipsită de riscuri. Specialiștii dovediseră deja că, spre deosebire de terapia hormonală, fito­es­trogenii reușeau efectiv să evite apariția bolilor cardiovasculare și a osteoporozei. Însă, ca și în alte situații similare, nu s-au efectuat studii clinice care să ateste dincolo de orice dubiu faptul că rezul­tatele obținute astfel sunt superioare celor ale terapiei hormonale sau ale preparatelor placebo. Numai studiile finanțate de industria produselor de soia susțin eficacitatea acestui aliment. Cu toate că, de ani de zile, chimistul dr. Peter Kauf­man se străduiește, împreună cu colectivul său de cercetare, să demonstreze că majoritatea legumi­noaselor conțin aproape aceiași fitoestrogeni ca boabele de soia, dacă nu și mai mulți.

Alimente cu valoare terapeutică contra simptomelor menopauzei

*** Rodia
Rodia poate atenua neplăcerile climacteriului în mai mare măsură decât orice terapie hormonală, de­oa­rece acest străvechi fruct biblic conține un spectru foarte larg de fitoestrogeni. În cartea lor "Pome­granate - The Most Medicinal Fruit", dr. Robert Newman și dr. Ephraim Lansky afirmă că sâmburii de rodie reprezintă "o sursă excelentă de fitoes­tro­geni bioactivi lipsiți de riscuri, care pot ajuta femeile să-și păstreze sănătatea - atât pe cele apte de repro­ducere, cât și pe cele afla­te la menopauză."
Se pare că uleiul ex­tras din sâmburii de rodie conține o cantitate maxi­mă de estrogen compa­ra­tiv cu toate celelalte sur­se vegetale, eventual și testosteron (dar specialiș­tii nu s-au pronunțat de­finitiv în această privin­ță). Ceea ce se știe cu certitudine este că în ro­die se găsesc apigenină (cu o acțiune similară cu a progesteronului), cu­mes­trol, daidzeină, estra­diol, estriol, estronă, ge­nisteină, ulei de camfor, luteolină (cu 58% din efectele genisteinei), na­rin­gină, quercetină, sitosterol și stigmasterol. Unele dintre substanțele enumerate mai sus reprezintă hor­moni identici cu cei din organismul uman, în timp ce altele sunt fitoestrogeni cu o acțiune mai slabă. O parte din ele au capacitatea de a se lega de receptorii estrogenului. Acesta este un amănunt important, de care ar trebui să țină seama femeile cu risc de tumori receptor estrogen pozitive, adică de tumori hor­mo­no­dependente, care au pe suprafața lor receptori ai estrogenului. În concluzie, se poate spune că o sin­gură rodie înlocuiește cu succes doza pe două zile administrată în cadrul terapiei hormonale de substi­tuție. Și fără efecte secundare - singura excepție fiind cea referitoare la receptorii de estrogen, amin­tită anterior.

** Fasolea neagră
Dacă doriți să combateți valurile de căldură, apelați mai degrabă la fasolea neagră, decât la soia. Ea conține aproximativ aceeași cantitate de fitoes­trogeni și poate fi întrebuințată fie la prepararea unor supe delicioase, fie ca adaos în salate.
În culturile în care oamenii preferă alimentația vegetariană, se întâlnesc arareori bufeurile și cele­lalte neplăceri asociate cu climacteriul - în primul rând, deoarece sunt consumate în mod obișnuit legu­minoasele, ca fasolea neagră, fasolea mung, soia și celelalte. Explicația constă în conținutul complex al acestor alimente, în care se regăsesc fitoestrogeni, alături de izoflavone, lignani, fitosteroli (precursori ai hormonilor) și saponine. Atunci când, în orga­nismul femeii, secreția proprie de hormoni sexuali se împuținează, fitoestrogenii substituie estrogenul care lipsește și totodată reduc riscul unor afecțiuni maligne, cum este cancerul de sân. Experiențele efec­tuate pe animale au arătat că fitoestrogenii sunt extrem de eficienți în prevenirea formării de tumori în țesutul mamar.

** Semințele de in
Și semințele de in furnizează o cantitate apre­ciabilă de fitoestrogeni, ajutând la diminuarea bufeu­rilor și a tulburărilor de somn, două dintre proble­mele curente provocate de climacteriu. Ele conțin lignani, care au o acțiune asemănătoare cu a estroge­nului și totodată una antioxidantă. Ceea ce înseamnă că ar putea fi de folos și în prevenirea cancerului.
În cadrul celei de-a doua etape a unui studiu-pilot, desfășurat la celebra clinică Mayo, 28 de fe­mei, care aveau 14 sau mai multe bufeuri săptămâ­nal, au consumat zilnic, timp de șase săptămâni, câte 40 de grame de semințe de in măcinate, ceea ce înseamnă că au presărat 4 linguri de pulbere pe mân­carea din farfurie ori le-au înghițit amestecate cu apă sau cu un alt lichid. La încheierea studiului, s-a constatat că valurile de căl­du­ră se împuținaseră la jumă­tate, iar intensitatea lor scăzuse în me­die cu 57%. Parti­cipantele au remarcat de asemenea o reducere a nervo­zi­tății și a senzației de epuizare, ceea ce le-a îm­bunătățit în mod evi­dent calitatea vieții.
Pe de altă parte, deși au recunoscut efectul pozi­tiv de atenuare a bufeurilor, multe dintre partici­pantele la studiu s-au plâns de probleme gastroin­tes­tinale. De aceea, specialiștii consideră că este nece­sar să se pornească la drum cu doze mai mici, cres­cute treptat. 1 lingură de semințe de in măcinate ar fi o cantitate inițială acceptabilă, pe care ați putea s-o presărați pe o salată, ori s-o amestecați în müsli, ca și în aluatul de pâine sau de brioșe.

** Soia
Dintre toate leguminoasele, soia este cea care a beneficiat mereu de atenție maximă din partea oame­nilor de știință, probabil datorită intereselor econo­mice ale industriei ce o procesează, scoțând pe piață o gamă largă de preparate care imită lactatele și carnea. O sinteză, efectuată pe marginea unui număr de studii referitoare la tratarea bufeurilor fără admi­nistrarea de hormoni, a dus la constatarea că unele antidepresive (Venlafaxina și inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină) reduc valurile de căldură cu 19-60%. Potrivit unor studii, flavonele din soia realizează o ameliorare de 9-40%, dar sunt nume­roase și cazurile când ele nu acționează mai bine decât un placebo.
Există și alte plante recomandate pentru comba­terea bufeurilor. Cercetătorii care s-au ocupat de tri­foiul roșu și de cimicifuga (rădăcina de Actaea) au ajuns la concluzii contradictorii: ele s-au dovedit uneori utile, dar alteori n-au depășit efectul unui placebo. Te­rapeuții mai prescriu adesea, ca reme­dii contra valurilor de căldură, și gin­seng, angelică chi­nezească (Dong quai), ulei de luminița-nopții și rădă­cină de ignamă sălbatică (Dioscorea villosa), însă în legătură cu acestea au fost date publicității prea puține informații. Dintre plantele amintite aici, singura care poate fi găsită în rafturile super­market-uri­lor este soia.
Dr. Tieraona Low Dog, specializată în terapiile cu plante, autoarea cărții "Complementary and Integra­tive Approaches to Woman's Health - A Clinical Guide", a comparat rezul­tatele a șase stu­dii clinice asupra izoflavonelor din soia. Observațiile ei nu sunt foarte încu­rajatoare. Cu atât mai mult cu cât unul din cele șase proiecte de cercetare lasă des­chisă posibilitatea ca adminis­trarea pe termen lung a unor extracte de izoflavone din soia în doze mari (150 de miligrame zilnic, timp de peste cinci ani) să genereze riscuri pentru sănătatea mu­coa­sei uterine. Fiind totodată evident că extractele de izoflavone "nu au avut niciun efect sau doar unul minim".
Având în vedere toate aceste elemente, pare justi­ficată presupunerea că susținerea financiară acordată de industria produselor din soia în contextul dat joa­că un rol la fel de important ca fondurile alocate de marile companii farmaceutice. Terapiile în favoarea cărora pledează studii generos finanțate de către producători sunt întotdeauna mai mediatizate decât altele, acesta fiind și motivul pentru care izbutesc să se bucure de o largă apreciere.

* Tulpinile de țelină și rudele lor
Tulpinile de țelină, mărarul, feniculul și anasonul fac parte din aceeași familie de plante, oferindu-se ca alte patru ajutoare de nădejde desprinse din lungul șir al vegetalelor cu virtuți terapeutice, care produc efecte similare cu ale estrogenului, însă mai slabe. Ele conțin, fiecare, între 40 și 50 de substanțe secundare, cea mai importantă dintre acestea fiind anetolul. Principiile lor bioactive cu discretă acțiune hormonală se prezintă ca o combinație de mare diversitate, alcătuită din feluriți estrogeni slabi, care se întâlnesc frecvent: anetol, apigenină, ulei de camfor, luteolină, quercetină și multe altele.
O legumă, un zarzavat și două condimente: folosiți-le la prepa­ra­rea unui ceai prielnic sănătății dvs., care vă va ameliora cu sigu­ranță simptomele.

* Nucile
Miejii nucilor conțin o cantitate însemnată de acizi grași Omega-3 și pot ajuta la evitarea unor probleme serioase de sănătate, cum sunt afecțiunile cardiovas­culare, cancerul și artrita reumatoidă. Pe lângă aceas­ta, mai contribuie și la îm­bunătățirea memoriei, dar și a stării de spirit, ceea ce constituie fără îndoială un mare avantaj în momentele dezagreabile ale instalării climacteriului. Și nu numai atât. O nouă meta-analiză, efectuată pe marginea unor studii dedicate acizilor grași Omega-3 și rolului acestora în alimentația femei­lor, conchide în final că ei pot ac­ționa profilactic, împiedicând atât sindromul premenstrual, cât și valu­rile de căldură apărute după intrarea femeii în menopauză.
Surse bogate de acizi grași Ome­ga-3 cu lanț scurt sunt și semințele de in, ca și cele de chia, pe drept cuvânt foarte căutate în ultima vre­me. În multe dintre leguminoase există anumite cantități de acid alfa-linoleic. Dar să nu uităm nici peștii. Mai ales somonul, tonul, macrourile, heringii, sar­dinele și păstrăvul curcubeu, originar din America, ne oferă doi acizi din familia Omega-3: EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexenoic). Cum vi s-ar părea o bucată frumoasă de somon, alături cu o salată compusă din trei feluri de legu­minoase presărate cu mieji de nucă, la masa de seară?

Alimente de consumat cu prudență

S-a observat că unele alimente și băuturi pro­voacă bufeuri. Dr. Mary Jane Minkin, profesoară de ginecologie și obstetrică la Yale University School of Medicine, autoare a cărții "A Woman's Guide to Menopause and Perimenopause", spune că mâncă­rurile fierbinți și iuți pot declanșa acele valuri de căldură atât de penibile pentru femei. De aceea, ea le îndeamnă să renunțe la băuturile fierbinți, ca de pildă cafeaua (pe care unii se grăbesc s-o soarbă clocotită, abia luată de pe foc), dar și la supele abu­rinde. Sfatul este valabil în egală măsură și pentru felurile de mâncare foarte condimentate, cum ar fi cele asiatice.
Și vinul roșu are, din păcate, reputația de factor declanșator al bufeurilor. Din acest motiv, doamnele care au de-a face cu asemenea probleme ar trebui să aleagă mai curând un vin alb.

Din cămara cu ierburi de leac

Lemnul-dulce - estrogen natural
Rădăcina de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) este printre cele mai bogate sur­se de fitoestrogen din lume. Fito­estrogenul este un hormon secretat de plante, care, ajuns în organism, are asupra femeilor aceleași efecte ca estrogenul se­cretat de ovare, fără a avea însă efec­tele se­cundare ale medica­mentelor de sinteză cu acest hor­mon. În contextul tulburărilor produse la debutul menopauzei, tratamentul cu ră­dăcină de lemn-dulce sub formă de tinc­tură reduce și chiar elimină simptome cum ar fi: bu­feurile, trans­pirația abundentă, stările de iritare nervoasă, tul­bură­rile de apetit alimentar. Mai mult, după instalarea me­­nopauzei, tratamentul cu această plantă previne os­teo­­po­roza, apa­ri­ția petelor pe pie­le și us­carea aces­teia, us­ca­rea va­ginului, îmbătrâ­nirea acce­lerată a corpului.
Administrare: sub formă de tinc­tură, câte o lin­guriță di­luată în 100 ml apă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tra­­tamentul se face vreme de trei săp­tă­mâni, cu o săp­tămână de pauză, după care se reia. În total se fac mini­mum trei asemenea cure cu tinc­tură de lemn-dulce.
Contraindicații: administrarea acestei plante este contraindicată atunci când se urmează în pa­ralel un tratament cu es­trogeni din medicamente de sinteză, când există deja boli cum ar fi: chistul ovarian, fibromul uterin, nodulii ma­mari, can­cerul cu diferite localizări.

Crețișoara - un antihemoragic redutabil
Toa­te fe­mei­le care suferă de sân­ge­rări puter­nice la debu­tul me­nopauzei sau de hiperme­no­ree (ciclu menstrual abun­­dent) ar tre­bui să cunoască această plantă excep­țio­nală.
Administrare: sub formă de pulbere, obținută prin măcinare cu râșnița de ca­fea, din vâr­furi înflorite și flori de crețișoară, câte 3-4 lingurițe rase pe zi. În cazul unor sân­ge­rări foarte puternice, se pot lua și 6 asemenea doze pe zi, dar nu mai mult de câteva zile la rând. În ca­zul su­pra­dozării poate avea reacții adverse destul de ne­plă­cute.

Salvia - contra bufeurilor
Iarba de salvie (Salvia officinalis) este o plantă em­blematică pentru tratamentul bolilor specific feminine. Admi­nistrată în perioada de debut a menopauzei, ea este un excelent remediu cu efect imediat contra bufeurilor, întrucât reglează tem­peratura corpului, are efect anti­su­dorific (adică reduce cantitativ transpi­ra­ția), norma­lizea­ză acti­vi­ta­tea endocrină.
Administrare: sub formă de pul­bere, obținută prin măcinarea cu râșnița elec­trică de cafea - o jumă­tate de lingu­riță de patru ori pe zi. Planta se ia pe sto­macul gol, se ține vreme de 5-10 minute sub limbă, după care se înghite cu apă. În pe­ri­oadele cu bufeuri puternice sau cu transpirație abun­dentă se pot lua până la 6-8 doze a câte o jumătate de lin­guriță de pulbere de salvie pe zi.

Sunătoarea - antidepresiv natural
Tra­tamentul cu sunătoare (Hyperi­cum perfora­tum) fa­vorizează stabilitatea emo­țio­nală, diminuea­ză intensi­t­atea ac­ceselor de panică sau mâ­­nie. Este recomandată con­tra depresiilor, stărilor de an­xietate și neliniște care apar în preajma menopauzei.
Administrare: sub for­mă de tinctură, din care se iau zilnic 4 lingu­rițe, pe sto­macul gol, diluate în apă. În cazul în care tulburările emo­ționale sunt mai puter­nice, efecte foarte bune se ob­țin prin ad­minis­trarea pul­be­rii obți­nu­te prin măcinarea cu râșnița elec­­trică de cafea. Se ia o lin­guriță rasă la in­tervale de aproximativ patru ore pe par­cursul zilei. În ge­neral, este bine ca trata­mentul cu su­nă­toare să nu dureze mai mult de două luni, urmat de două săptă­mâni de pauză, în­tru­cât favo­rizează apari­ția unor simp­tome cum ar fi nevralgia, sen­si­bilitatea exagerată la lu­mi­nă, durerile ușoare de cap.

Valeriana - planta liniștii și a calmului
Mai "grea" decât sunătoarea, cu efecte sedative mai pu­ternice, valeriana (Valeriana officinalis) este in­­di­cată în simptomele mai dure ale debutului me­no­­pauzei, cum ar fi stările de anxietate, de ner­­vo­zitate, de iritabilitate psi­hi­că, de furie etc. Este unul dintre cele mai bune lea­curi și în diferitele tipuri de in­som­­nie, foarte frec­vente în perioada premeno­pau­zei, dând un somn adânc și liniș­titor.
Administrare: sub formă de tinctură. Pentru trata­rea pro­blemelor emoțio­na­le se iau 50 de picături de 4 ori pe zi. Pentru tratarea insomniei se iau 1-2 lin­gurițe diluate în ju­mătate de pa­har de apă, cu 15-20 de minute înainte de culcare.