RODICA CULCER despre... Guvernul Cioloș, între amenințări și încurajări

Redactia
- PSD-ul declanșează pe față ofensiva contra gu­ver­nului Cioloș, exprimată brutal de Liviu Dragnea, șeful partidului: "Guvernul se va mai bucura de susținerea noastră doar până când va depăși linia roșie. Se pare că este foarte aproape de ea și noi trebuie să intervenim". De când poate schimba un singur partid guvernul? Cum in­terpretați tonul dictatorial al unui politician cu dosar penal?

- Un partid sau o coaliție de partide care deține ma­jo­ritatea locurilor din Parlament poate schimba oricând un gu­­vern, printr-o moțiune de cenzură. După cum s-a văzut în 2012, pot face absolut ce vor, mai ales dacă nu au nici o jenă. PSD deține, cu ajutorul ALDE, UNPR și, la ri­goa­re, UDMR, o majoritate confortabilă, cu care poate ame­nința credibil orice premier care nu-i convine. PSD are deci ca­pa­citatea de a transpune în practică o amenințare cu răs­tur­narea guvernului. Trebuie însă să fie convins că este în avantajul său și, probabil, nu este. Dimpotrivă, este mai avan­tajos pentru PSD să critice de pe tușă guvernul teh­­nocrat vremelnic, care se confruntă cu crize neaștep­tate, cum ar fi cea din sănătate, de care PSD nu este străin, de­cât să-și asume din nou guvernarea, într-un moment difi­cil. Așadar, deși oficial se plânge de "incompetența" gu­ver­nului, cred că Liviu Dragnea dorește mai degrabă să se distanțeze de scandalurile în curs, cum ar fi scandalul Hexi Pharma, care riscă să afecteze și imaginea partidului său, într-o campanie crucială. Poate tocmai de aceea pre­mierul Cioloș nu i-a răspuns lui Liviu Dragnea, evitând o pole­mică sterilă și falsă.
Desigur, pentru oamenii de bun simț, tupeul lui Liviu Dragnea poate fi revoltător, dar în logica actualei majo­ri­tăți parlamentare, faptul că domnul Dragnea este un con­damnat penal nu deranjează. Dimpotrivă, le garantează pe­nalilor din partidul său și din partidele aliate că le va apăra interesele. Deci, nu tupeul domnului Dragnea este pro­blema, ci faptul că PSD, cel mai puternic partid din Ro­mâ­nia, este strâns unit în jurul lui și al celorlalți politicieni an­­chetați și/sau condamnați pentru corupție sau alte fapte asociate acesteia. Și toată această cohortă de clienți ai DNA este alarmată de noua ofensivă a DNA, mai peri­culoasă după începerea anchetei penale în cazul lui Titus Corlățean, și de-a dreptul dramatică, după punerea sub ur­mă­rire penală a aliatului de nădejde al PSD, Călin Popescu Tăriceanu, al doilea om în stat. De asemenea, atâta vreme cât Valeriu Zgonea încă mai conduce Camera Deputaților, psd-iștii își văd blocate toate inițiativele de anulare a reformelor realizate în justiție și de anihilare a DNA și DIICOT. Ca să-i mențină uniți și concentrați asupra cam­paniei electorale, domnul Dragnea trebuie să le ridice moralul și să convingă electoratul de superioritatea PSD. Poate că este o strategie primitivă, dar este singura de care dispune PSD în actuala sa etapă de dezvoltare. Sau, mai de­grabă, de decădere.

- Premierul Dacian Cioloș face o "vizită de lucru" în SUA. Care este adevărata semnificație a evenimentului? Ce urmează să învețe de la americani?

- Nu cred că premierul Cioloș s-a dus să învețe, ci să asculte ce au să-i spună oficialii americani, care speră că el va fi mai receptiv decât Klaus Iohannis. Deși a stat și el de vorbă cu Joe Biden, domnul Iohannis nu pare să fi im­presionat pe cineva. Dimpotrivă, potrivit unui cunos­că­tor al României, gânditorul american Robert D. Kaplan, "președintele nu a lăsat o impresie solidă, într-un fel sau al­tul. Este încă invizibil", o parte din impresia mai puțin favorabilă datorându-se și calității îndoielnice a echipei sale. Când ai un șef al Cancelariei prezidențiale, de ca­li­tatea lui Dan Mihalache, nu poți pretinde să fii respectat în marile capitale, și cu atât mai puțin la Washington. Ofi­cialii americani par, însă, să aibă o impresie ceva mai bună despre premierul Cioloș, pe care îl consideră competent și serios. Cred, deci, că invitarea sa la Washington atestă interesul Statelor Unite pentru România, datorită rolului strategic tot mai important al țării noastre, la granița dintre NATO și zona de influență a Kremlinului. Deciși să nu aban­doneze România, care are acum un guvern pro-oc­cidental, mai cooperant decât au Polonia și Ungaria, ame­ricanii au ales să-l lase pe Klaus Iohannis să se întrețină non-stop cu Dan Mihalache, în splendida lui izolare de la Co­troceni, și l-au desemnat pe Dacian Cioloș drept par­tenerul lor de dialog. Este, deci, vorba, pe de o parte, de o punere la punct a unui președinte care ratează una după alta șansele de afirmare a țării noastre pe plan inter­na­țional și, pe de altă parte, de un semnal că SUA își mențin inte­re­sul față de România. Aceasta ar fi, deci, componenta po­litică, foarte importantă, a vizitei domnului Cioloș la Washing­ton. Există, desigur, și o componentă economică. Se pare că premierul dorește să-l convingă pe președintele companiei Ford, Mark Fields, să nu renunțe la investiția din România, deși guvernele României nu și-au onorat nici unul din angajamentele legate de infrastructură. Este o poziție ingrată, din care nu poate ieși, cred, decât cu sprijin politic, pentru că un premier interimar nu poate garanta an­gajamente pe termen lung. Ar fi putut s-o facă preșe­din­tele Iohannis, dar nu l-a interesat. Nici măcar la inau­gu­rarea proiectului de la Deveselu nu s-a dus, ci l-a lăsat pe Dacian Cioloș să primească onorul cuvenit șefului statului. Nu sunt sigură că domnul Iohannis îi sfidează pe ameri­cani din ignoranță; cred, dimpotrivă, că o face deliberat, în numele unor cercuri anti-americane din sfera puterii. De aceea, vizita domnului Cioloș la Washington poate fi interpretată și ca o lecție pe care americanii i-o dau, pas cu pas, lui Klaus Iohannis. Iată așadar un lucru bine făcut - de americani.