"Delta dintre blocuri" a prins viață: Parcul Natural Văcărești

Ciprian Rus
Printre zecile de știri deprimante care umplu paginile ziarelor și căsuțele de mesaje ale redacțiilor din România, mai apare, din când în când, și câte o veste bună, știri pozitive despre proiecte ale so­cie­tății civile care reușesc să treacă de barajul, greu betonat, al birocrației românești.

Într-un con­text delicat pentru Guvernul Dacian Cio­loș, ai cărui miniștri tehnocrați sunt luați peste picior sau atacați zi de zi, Ministerul Mediului reușește să puncteze, încă o dată, decisiv. După asumarea proiectului privind introducerea Roșiei Montane pe lista României pentru protecție UNESCO și după ce a trimis spre Guvern un aviz negativ pentru folosirea cianurilor în România, Ministerul condus de Cristiana Pașca Palmer a reușit să impună Executivului înființarea Parcului Natural Vă­cărești. "Este o reușită de necontestat a unei echipe mici și perseverente din Ministerul Mediului ca, după 4 ani de când societatea civilă a inițiat și promovat acest proiect, să reușim, la doar 5 luni de la preluarea man­datului, să depășim nenumăratele obstacole și blocaje care ni s-au ridicat în cale, pentru a scoate, în final, la lumină și la liman, realizarea acestui parc. Mi-am asumat acest proiect ca pe un fanion pentru mandatul meu de Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, integrat într-o viziune mai amplă, de a aborda conservarea naturii prin prisma oportunităților de dezvoltare durabilă. Cola­bo­rarea excelentă cu celelalte ministere arată, încă o dată, că guvernul nostru lucrează ca o echipă", a declarat Cris­tiana Pașca Palmer în legătură cu succesul obținut recent.
Imediat după formalizarea înființării Parcului, spe­cia­liștii de la Administrația Națională Apele Române (ANAR), Agenția Națională de Protecția Mediului și Garda Națională De Mediu, precum și membri din so­cie­tatea civilă au vizitat Parcul Natural Văcărești, pentru a stabili la fața locului primele măsuri pentru igienizarea și conservarea zonei, până ce aria protejată va fi preluată în administrare. În câteva săptămâni, echipe ale ANAR, ad­ministratorul actual, vor curăța arealul și vor prelua de acolo inclusiv depozitele de deșeuri din construcții. Ul­terior, organizația "Let's Do It, Romania!" va organiza o nouă acțiune de ecologizare în teren, pe bază de vo­lun­tariat, în prima jumătate a lunii iunie. Odată curățată zona, ANAR va instaura și un sistem de pază și monitorizare, 24 de ore din 24.
Cunoscut și sub numele de "Delta Văcărești" sau "Del­ta dintre blocuri", arealul va fi primul parc natural urban din Europa continentală, un motiv de mândrie pentru toți românii! Bucureștenii, pe de altă parte, vor beneficia de cel mai mare spațiu verde din Capitală - 186 de hectare, un adevărat plămân verde în mijlocul celei mai mari aglo­merări urbane a țării. Parcul va oferi oportunități de re­creere, turism, educație ecologică și cercetare științifică, dar va contribui și la managementul inundațiilor și com­ba­terea efectului de seră.