Răspuns pentru CORNEL V. - Iași, F. AS nr. 1215 - "Caut tratament naturist pentru TBC pulmonar"

Redactia
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

Tuberculoza - TBC (abreviere pentru "bacilul de tubercul"), cunoscută încă din anti­chitate, rămâne, din păcate, o pro­blemă de sănătate actuală, fiind boa­la cea mai răspândită din lume. O treime din populația lumii suferă de TBC în stare latentă sau activă. La noi în țară, deși datorită vac­ci­nării, tuberculoza părea a fi o amintire îndepărtată, apariția cazurilor noi de TBC este tot mai frecventă. Tuberculoza este o boală foarte contagioasă, cauzată de un grup de cinci micobacterii intracelulare care formează Mycobacterium tuberculosis complex. În anul 1882, bacteriologul și fizicianul german Robert Koch a izolat bac­teria Mycobacterium tubercu­losis (care îi poartă numele - "bacilul Koch"), iar în anul 1905 a primit Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie. De-a lungul timpului, milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza acestei boli, printre care și personalități celebre, cum ar fi Frederic Chopin, Anton Cehov, Elenore Roosevelt, Nicolae Bălces­cu. În peste trei sfer­turi dintre cazu­rile de tuber­cu­loză, infecția este loca­lizată în plămâni (TBC pulmo­nar - ftizie), dar poate fi loca­lizată și în oase, sân­ge, mem­branele creieru­lui (meningita), in­tes­tine, pericard și în glan­­de (scro­fuloză gan­glio­na­ră). In­fecția sis­temică a cor­pului este o for­mă ex­trem de pe­riculoasă de TBC, nu­mi­tă tuberculoză miliară.
Simptomele bolii de­pind de localizarea ei. În cazul tuberculozei pulmo­nare, ele sunt: tuse, dureri în piept, expectorație cu sân­ge (hemoptizie), febră, frisoane, obosea­lă, răgu­șeală, slăbiciune, aspect palid al pielii, pierderea poftei de mâncare, transpi­rații nocturne, tahicardie. Tuberculoza se poate răspândi extrem de repede, de la o persoană la alta, prin inha­larea de picături mici de mucus și spută, eliminate prin tuse, strănut, vorbi­re, înțeparea cu un obiect in­festat cu bacili vii sau prin consumarea lap­telui con­ta­minat cu bacilul bo­vin. S-a demonstrat că prin stră­nut sau tuse, se pot elibera zeci de mii de pică­turi microscopice de spută, încărcate cu bacteria patoge­nă, iar infecția poate fi provocată de mai puțin de zece astfel de bacterii. Germenii pătrund în corp prin mucoasele nasului, gurii, traheei, prin țesuturile lim­foide ale amigdalelor sau prin intestine, și se fixea­­ză în țesuturi, unde se înmulțesc rapid. Perioada de in­cubație pentru tuber­culoză este cuprinsă între 2 și 12 săptămâni. În cazul unei persoane cu un sistem imu­­nitar sănătos, orga­nis­mul luptă împotriva bacte­riilor, prin încapsularea lor în formațiuni numite tu­ber­culi. Astfel, bacteriile rămân în viață timp de mai mulți ani, dar nu se pot multiplica sau răspândi. Aceas­tă etapă corespunde tuberculozei latente. Din­tre bolna­vii cu tuberculoză latentă, 5% vor dezvolta tuber­cu­loză activă, într-un an de la infecția inițială. Trata­mentul tuberculozei latente poate reduce semni­ficativ riscul de progresie către forma activă. În cazul unei persoane cu sistemul imunitar slăbit, tubercu­loza devine activă și conta­gioasă. Bacteria TB poate pro­voca necroza (moartea celulelor) în tuberculi, provo­când leziuni ale plă­mânilor. Repararea acestor leziuni produce cicatrici pulmonare.
Factorii de risc sunt: HIV/SIDA, silicoza (boala rezultată din inhalarea în exces de dioxid de siliciu), diabetul zaharat, cancerul, insuficiența renală severă cu dializă, malnutriția, stresul fizic și psihic, obo­seala, condițiile precare de viață, lipsa igienei, consu­mul de alcool și de droguri, tratamentele imuno­supresoare după transplanturi de organe, tratamentul pe termen lung cu corticosteroizi. Copiii, adulții tineri și persoanele în vârstă sunt predispuse la boală, iar copiii între 5 și 14 ani sunt cei mai rezistenți. Vac­cinarea copiilor previne cu până la 80% TBC și dez­voltarea unor forme grave de tuberculoză.
Prevenirea răspândirii tuberculozei poate fi rea­lizată prin tratarea celor infectați și a celor care au ve­nit în contact cu aceștia și prin reducerea factorilor de risc.
Fără tratament, tuberculoza activă are o rată de mortalitate între 50% și 66%. Tratată, rata mortalității pentru TBC scade la 5%. Tratamentul standard al tu­berculozei se face cu antibiotice. Bacilul Koch este foarte rezistent la antibiotic, de aceea, spre deosebire de alte infecții bacteriene, tratamentul tuberculozei necesită perioade de 6-24 de luni. În cazul tubercu­lo­zei latente, se administrează de regulă un singur tip de antibiotic, pentru a preveni apariția tuberculozei acti­ve. În cazul tuberculozei active, cele mai eficiente sunt combinațiile de mai multe antibiotice, pentru a reduce riscul ca bacteriile să dezvolte rezistență la ele. Problema principală în tratamentul standard este durata mare de timp. Din această cauză, unii pacienți nu urmează în totalitate tratamentul prescris. În aces­te situa­ții, se pot dezvolta tulpini rezistente la anti­biotic (tuberculoza multidrog rezistentă) și bacilul nu mai poate fi eradicat. Dacă tratamen­tul cu anti­bio­tice nu mai este eficient, extir­parea pe cale chirur­gicală a părții afectate din plămân poate fi singura opțiune terapeutică.
Acesta este răspunsul la întrebarea dvs., referi­toare la obligația de a urma cele șase luni de trata­ment alo­pat. Dacă tratamentul este întrerupt înainte de 6 luni, boala recidivează, chiar dacă în aparență sunteți bine!
În ceea ce privește soli­cita­rea unui tra­tament natural, răspunsul este afirmativ, cu condiția ca supli­mentele natu­rale să nu fie administrate la întâmplare, "din auzite", ci pe baza situa­ției concrete a fie­cărui pa­cient. Având la dispo­ziție pes­te 300 de tipuri de pro­­duse na­turale, importate de firma noastră de la producători internaționali de prestigiu, în Centrul de Medicină Integra­tivă SECOM(R) pot fi elabo­rate pro­grame de tratament natural complexe, adaptate situa­ției concrete a bolnavului și în perfectă compatibi­litate cu medicamentele adminis­trate, respectând totodată indicațiile literaturii știin­țifice de specia­litate. A­ceste tratamente naturale au, în cazul dvs., următoarele obiective terapeutice:
- îmbunătățirea eficienței medicamentelor tuber­culo­sta­tice
- îmbunătățirea răspunsu­lui imunitar în controlul in­fecției cu Mycobac­te­rium tubercu­losis
- reducerea toxi­cității me­dicamentelor tubercu­lostatice (ex.: hepatită, neuro­patie pe­ri­ferică, tul­bu­­rări gas­tro-in­testi­nale, febră, hiper­sen­sibi­litate, in­su­fi­ciență renală acu­tă, anemie hemolitică, gută)
- îmbunătățirea funcțiilor organelor afectate și a calității vieții bolnavului
- reducerea deficitelor nutriționale.
Pentru o analiză holistică a pacientului, pe lângă informațiile furnizate de analizele medicale, ma­ni­festările clinice și discuțiile cu bolnavul, putem efec­tua o testare a stării de sănătate prin ElectroScanare Interstițială. Testarea prin EIS oferă informații pri­vind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni neurologice, digestive, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, înainte ca ele să poată fi evi­dențiate prin analize sanguine sau imagistice. Tes­tarea permite de asemenea urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute în urma admi­nistrării tratamentului complementar natural adecvat.


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com


"Am eritrasmă și dermatită seboreică"
(Răspuns pentru ANONIM, F. AS nr. 930)


Dermatita seboreică este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate, și zone cutanate iritate și roșii. Este de obicei localizată pe zone bogate în glande sebacee - pe față (în jurul nasului, al sprâncenelor și pe frunte), pe scalp (aici se manifestă prin mătreața excesivă), dar și pe trunchi (în dreptul sternului și în pliurile pielii). Pielea afectată devine roz, începe să se umfle și se acoperă cu cruste galben-maronii. Cele mai afectate zone sunt fruntea, sprâncenele, nasul și băr­bia.
Cauzele dermatitei seboreice: * excesul de grăsimi saturate de origine animală în alimentație * consumul de zahăr * suprasolicitarea glandelor su­prarenale cauzată de stres * anumite alergii alimen­tare și intoleranțe la anumite alimente * dezvoltarea excesivă a candidei în organism * încărcarea ficatului * colon insalubru * folosirea de produse de îngrijire corporală cu componente chimice.
Dermatita este, adesea, o reacție a organismului la un tip de ciupercă-drojdie, manifestată prin des­cua­­marea pielii de pe scalp și mâncărimi severe.
Tratamentul naturist :
Remediile naturiste se administrează în funcție de cauzele care au declanșat și întrețin afecțiunea. În acest scop, se pot folosi următoarele plante curative:
* Trei-frați-pătați - este recoman­dat în afecțiuni alergice (urticarie, rinită alergică, astm bronșic, alergii diges­tive), boli de piele (eczeme, dermatoze, acnee juvenilă, acnee rozacee, furunculoze, psoriazis, herpes).
* Păpădia - este indicată mai ales în: acnee, fu­runculoză, dermatită seboreică, dermatită de contact, infecție herpetică și pete de piele de origine hepatică.
* Brusturele - se utilizează ca adjuvant în: curele de detoxifiere, boli de piele (acnee, seboree, furun­culoză, dermatite), infecții urinare (cistite), afecțiuni hepato-biliare (colecistite, litiază biliară).
* Pau d'arco - se utilizează atunci când candi­doza se dezvoltă în mod excesiv în corp.
* Goldenseal - atunci când se suspectează că dermatita este cauzată de factori infecțioși.
* Grepfruit - se folosește tot când dermatita este cauzată de o infecție.
* Neem-ul - face parte din medicina ayurvedică din timpuri străvechi și este cunoscut datorită proprietăților sale antibacteriene, antiparazitare, antifungice, antiinflamatoare și analgezice.
* Uleiul de cătină - prin conținutul ridicat de beta­caroten, vitamina E și acizi grași nesaturați ajută la tratarea diverselor forme de dermatită la nivelul pielii.
* Vitamina B6 - la unele persoane un deficit de vitamina B6 poate fi asociat cu apariția dermatitei seboreice.
* Colina - poate atenua anumite forme de der­matită.
* Gelul de aloe vera - administrat intern.
Aceste remedii se administrează în scheme de tra­tament personalizate, în funcție de aspectele de sănă­tate ale fie­cărui individ în parte. Pentru o per­so­nalizare a rețetelor de tratament pe bază de plante, apelați la un medic cu competență în fitoterapie și nutriție sau îmi puteți scrie pe adresa de e-mail.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"În urma rahianesteziei, am rămas aproape surdă"
(Răspuns pentru A. V. - Cluj Napoca, F. AS nr. 1208)


Scăderea acuității auditive este cunoscută sub denumirea de surditate sau hipoacuzie. Surditatea de percepție este provocată de leziuni ale urechii interne sau ale căilor neurale auditive. Surditatea de percepție se clasifică în: senzorială (cohleară), neu­rală (retrocohleară) și neuro-senzo­rială. Bolnavul cu surditate neuro-sen­zorială nu aude vocea șoptită, sunetele ascuțite și înalte sunt auzite mai prost decât cele joase, iar cele peste o anumită intensitate deranjează. Surditatea neuro-senzorială este însoțită adesea de zgomote în urechi (acufene) și amețeli (vertij).
Tratamentul surdității neuro-senzoriale este definit în raport cu diversele cauze, iar rezultatele sunt variabile de la caz la caz. În situația descrisă de dumneavoastră, recomand administrarea a 10 per­fuzii cu Vitamina B1, B6, Pentoxifilin, Piracetam, în Glucoză 5%. Perfuzia se administrează lent, intra­venos, 20-40 picături/minut. Atenție la bolile asociate (hipertensiune, diabet)! Se continuă tratamentul cu Circulație Cerebrala ceai Fares (extract de Ginkgo Biloba), Gerovital H3 și vitamina B complex, care se repetă de 3 ori/an! Tratamentul surdității este dificil și, adeseori, este nevoie și de protezare auditivă.