Cercetări recente arată că vara are cele mai bune ingrediente pentru tratarea acestei afecțiuni, altfel extrem de dificil de gestionat. Iată cele trei "medicamente anti-psoriazis" pe care anotimpul estival le livrează gratuit celor care știu să beneficieze de ele:
* Radiația solară - conține radiații ultraviolete, care în cantități moderate încetinesc procesul de multiplicare a celulelor pielii, ajutând în schimb la maturizarea acestora.
* Aerul umed - este specific verii și împiedică deshidratarea rapidă a pielii, ameliorând astfel psoriazisul.
* Aerosolii - se formează din particule de apă de mare sau din vaporii emanați de păduri, particule care capătă sarcină electrică. În special aerosolii marini au capacitatea de a trata cu o eficiență incredibilă psoriazisul.
Femeile inteligente - garanția sănătății mintale și a longevității bărbaților
Un colectiv de medici și psihologi scoțieni, conduși de profesorul emerit Lawrence Whalley, de la Universitatea de Medicină din Aberdeen, a studiat vreme de trei decenii sănătatea mintală și fizică a bărbaților, cu ajutorul unor chestionare în care aceștia urmau să-și descrie stilul de viață și armonia în cuplu. Concluzia a fost că cel mai bun medicament pentru ca bărbații să trăiască vreme îndelungată și cu funcțiile creierului nealterate este să aibă alături o femeie inteligentă, capabilă de comunicare, de conversații incitante, de activități comune solicitante emoțional și cerebral (spectacole, expoziții sau excursii). La acestea se adaugă afecțiunea, un suport neprețuit la vârsta a treia!
Prietenii - antidot pentru durere
Psihologii suedezi au ajuns la concluzia că persoanele sociabile, cu mulți prieteni, obișnuite ca zilnic să dăruiască și să primească afecțiune, sunt mult mai rezistente la dureri și au capacitatea de a se recupera mai repede după șocuri, traumatisme, accidente etc. Biologii susțin că totul este legat de endorfine, niște substanțe produse de creier și care ne dau sentimentul de bine, de relaxare, de ușoară euforie, atunci când ajung în sânge. Persoanele cu mulți prieteni își exersează zilnic, fără să-și dea seama, creierul să fabrice aceste substanțe. Or, aceste endorfine, la nevoie, se transformă în medicamente anti-durere pe care corpul și le auto-administrează în mod reflex. Apoi, chiar calmantele sau anestezicele administrate în timpul lucrărilor stomatologice sau al intervențiilor chirugicale prind mai bine la persoanele cu mulți prieteni, care au această obișnuință a fericirii.
Nebunia și traumele emoționale
Profesorul universitar Peter Kindermann, de la Universitatea din Liverpool, afirmă, după zeci de ani de observații și studii statistice, că genetica influențează prea puțin sănătatea mentală, în raport cu factorii sociali, cu stilul de viață, cu educația și modelele de viață avute de fiecare persoană în parte. În opinia lui și a altor somități în materie, guvernele cheltuiesc sume enorme pentru a studia corelația dintre codul genetic și diferitele forme de demență, pierzând din vedere lucruri esențiale. Profesorul Kindermann consideră că, în locul miliardelor cheltuite pe studii genetice irelevante, statele ar trebui să aloce fonduri de urgență pentru a le oferi ajutor și consiliere psihologică oamenilor care suferă traume emoționale, care sunt excluși din societate pe rațiuni financiare, ori care nu rezistă la mediul tot mai competitiv în care trăiesc. Apoi, simpla gestionare inteligentă a dependențelor de internet, de jocuri pe calculator sau de diferite substanțe (alcool, droguri) ar face să dispară mai mult de jumătate din cazurile care necesită în prezent ajutor psihiatric.
Domnișoarelor, mâncați fructe!
Nu este vorba de un truc pentru a avea o siluetă de invidiat, ci de concluziile Universității Harvard, legate de apariția și evoluția cancerului la sân. Este vorba de o cercetare-gigant, care a durat nu mai puțin de 25 de ani și a presupus ținerea sub observație a 90.000 de femei, din adolescență și până aproape de vârsta a treia. Concluzia a fost că adolescentele care au consumat, de trei ori pe zi, câte o porție de fructe, au avut la vârsta adultă o rată a cancerului mamar cu peste 25% mai mică decât cele care au consumat doar o porție de fructe la două zile. Pentru a obține acest efect, pot fi consumate orice fel de fructe, partipantele la studiu preferând totuși merele, portocalele, strugurii și diverse fructe de sezon (cireșe, afine, zmeură etc.).
Atenție la luna plină!
Deși știința refuză să recunoască efectul lunii asupra sănătății omenești, observațiile statistice din ultimul timp arată că atunci când luna ajunge la apogeu, crește numărul insomniilor, dar și al actelor antisociale sau al sinuciderilor. Multă vreme s-a crezut că această statistică este mai degrabă produsă de așa-numitul mit al lunii pline prezent în folclorul popoarelor, însă cercetătorii canadieni au vrut să afle adevărul. Pentru aceasta, au urmărit 5.800 de copii, localizați pe cinci continente, vreme de un an. Analiza datelor după acest interval de timp a arătat fără dubiu că cei mici dorm mai puțin, sunt mai agitați și mai predispuși la pozne atunci când se apropie luna plină. Tulburările sunt și mai intense, atunci când apar și tulburări meteorologice, dar și atunci când fondul emoțional al copilului sau al adultului este precar. Din acest motiv, atunci când se apropie luna plină, este bine să fim mai înțelegători, dar și mai precauți cu cei din jur.
Somnul - medicamentul memoriei
Dacă ați observat că, de o vreme încoace, uitați unde v-ați pus ochelarii sau telefonul mobil, dacă aveți tot mai des lapsusuri sau pierdeți din vedere lucruri importante, nu vă blamați prea mult și nu dați fuga la farmacie pentru a lua pilule pentru memorie. S-ar putea ca, la fel ca alte milioane de oameni, să suferiți pur și simplu de o lipsă cronică de somn. În timp ce dormim, mai ales în timpul așa-numitului somn cu vise, caracterizat de mișcări neregulate ale globilor oculari, se formează în creier amintirile, împreună cu capacitatea de a le accesa la nevoie. În lipsa unui somn îndestulător, amintirile nu se formează complet și ne vine foarte dificil să apelăm la ele ulterior. Soluția pentru un somn mai bun este să faceți mișcare o oră pe zi, să respirați regulat, să consumați plante ușor somnifere, cum ar fi teiul, roinița sau lavanda.