Tribuna medicală

Ilie Tudor
Vara - cel mai bun medicament pentru psoriazis

Cercetări recente arată că vara are cele mai bune ingrediente pentru tratarea acestei afecțiuni, altfel ex­trem de dificil de gestio­nat. Iată cele trei "medi­camente anti-psoriazis" pe care anotimpul estival le livrează gratuit celor care știu să beneficieze de ele:
* Radiația solară - con­­ține radiații ultra­vio­lete, care în cantități mo­derate încetinesc proce­sul de mul­tiplicare a ce­lu­lelor pielii, ajutând în schimb la matu­rizarea acestora.
* Aerul umed - este spe­cific verii și împiedică deshidratarea rapidă a pie­lii, ameliorând astfel pso­riazisul.
* Aerosolii - se formează din particule de apă de mare sau din vaporii emanați de păduri, particule care capătă sarcină electrică. În special aerosolii marini au capacitatea de a trata cu o eficiență incredibilă psoria­zisul.

Femeile inteligente - garanția sănătății mintale și a longevității bărbaților

Un colectiv de medici și psihologi scoțieni, con­duși de profesorul emerit Law­rence Whalley, de la Univer­sitatea de Medicină din Aber­deen, a studiat vreme de trei de­cenii sănătatea min­tală și fizică a bărbaților, cu ajutorul unor chestionare în care aceștia ur­mau să-și descrie stilul de viață și armonia în cuplu. Concluzia a fost că cel mai bun medica­ment pentru ca bărbații să trăiască vreme îndelungată și cu funcțiile creierului nealterate este să aibă alături o fe­meie inteligentă, ca­pa­bilă de comu­nicare, de con­ver­sații incitante, de activități comune solicitante emo­­țional și cerebral (spectacole, expo­ziții sau ex­cursii). La acestea se adaugă afec­țiunea, un suport neprețuit la vârsta a treia!

Prietenii - antidot pentru durere

Psihologii suedezi au ajuns la concluzia că per­soanele sociabile, cu mulți prieteni, obișnuite ca zil­nic să dăruiască și să primească afecțiune, sunt mult mai rezistente la dureri și au capacitatea de a se recu­pera mai repede după șocuri, traumatisme, accidente etc. Biologii susțin că totul este legat de endorfine, niște substanțe produse de creier și care ne dau senti­mentul de bine, de relaxare, de ușoară euforie, atunci când ajung în sânge. Per­soanele cu mulți prieteni își exersează zilnic, fără să-și dea seama, creierul să fabrice aceste sub­stan­țe. Or, aceste endor­fine, la ne­voie, se transformă în medicamente anti-durere pe care corpul și le auto-ad­mi­nistrează în mod reflex. Apoi, chiar calmantele sau anestezicele admi­nistrate în timpul lucrărilor sto­ma­tologice sau al inter­ven­țiilor chirugicale prind mai bine la persoanele cu mulți prieteni, care au această obișnuință a fericirii.

Nebunia și traumele emoționale

Profesorul universitar Peter Kindermann, de la Universitatea din Liverpool, afirmă, după zeci de ani de observații și studii statistice, că genetica influen­țează prea puțin sănătatea mentală, în raport cu fac­torii sociali, cu stilul de viață, cu educația și modelele de viață avute de fiecare persoană în parte. În opinia lui și a altor somități în materie, guvernele cheltuiesc sume enorme pentru a studia corelația dintre codul genetic și diferitele forme de demență, pierzând din vedere lucruri esențiale. Profesorul Kindermann consi­deră că, în locul miliardelor cheltuite pe studii genetice irelevante, statele ar trebui să aloce fonduri de urgență pentru a le oferi ajutor și consiliere psiho­logică oamenilor care suferă traume emoționale, care sunt excluși din societate pe rațiuni financiare, ori care nu rezistă la mediul tot mai competitiv în care trăiesc. Apoi, simpla gestionare inteligentă a depen­dențelor de internet, de jocuri pe calculator sau de diferite substanțe (alcool, droguri) ar face să dispară mai mult de jumătate din cazurile care necesită în prezent ajutor psihiatric.

Domnișoarelor, mâncați fructe!

Nu este vorba de un truc pentru a avea o siluetă de invidiat, ci de concluziile Universității Harvard, legate de apariția și evoluția cance­rului la sân. Este vorba de o cerce­tare-gigant, care a durat nu mai puțin de 25 de ani și a presupus ținerea sub observație a 90.000 de femei, din adolescență și până aproape de vârsta a treia. Concluzia a fost că adolescentele care au consumat, de trei ori pe zi, câte o porție de fruc­te, au avut la vârsta adultă o rată a cancerului ma­mar cu peste 25% mai mică decât cele care au con­sumat doar o porție de fructe la două zile. Pentru a obține acest efect, pot fi consumate orice fel de fruc­te, partipantele la studiu preferând totuși merele, por­tocalele, strugurii și diverse fructe de sezon (cireșe, afine, zmeură etc.).

Atenție la luna plină!

Deși știința refuză să recunoască efectul lunii asupra sănătății omenești, observațiile statistice din ultimul timp arată că atunci când luna ajunge la apo­geu, crește numărul insomniilor, dar și al actelor anti­sociale sau al sinuciderilor. Multă vreme s-a crezut că această statistică este mai degrabă produsă de așa-numitul mit al lunii pline prezent în folclorul popoa­relor, însă cercetătorii canadieni au vrut să afle ade­vărul. Pentru aceasta, au urmă­rit 5.800 de copii, loca­li­zați pe cinci continente, vreme de un an. Analiza datelor după acest interval de timp a arătat fără dubiu că cei mici dorm mai puțin, sunt mai agitați și mai predispuși la pozne atunci când se apropie luna plină. Tul­burările sunt și mai intense, atunci când apar și tulburări me­teo­rologice, dar și atunci când fondul emoțional al copi­lului sau al adultului este precar. Din acest motiv, atunci când se apropie luna plină, este bine să fim mai înțelegători, dar și mai precauți cu cei din jur.

Somnul - medicamentul memoriei

Dacă ați observat că, de o vreme încoace, uitați unde v-ați pus ochelarii sau telefonul mobil, dacă aveți tot mai des lapsusuri sau pierdeți din vedere lucruri importante, nu vă blamați prea mult și nu dați fuga la farmacie pentru a lua pilule pentru memorie. S-ar putea ca, la fel ca alte milioane de oameni, să suferiți pur și simplu de o lipsă cronică de somn. În timp ce dormim, mai ales în tim­pul așa-numitului somn cu vise, caracterizat de miș­cări neregulate ale globilor ocu­lari, se formează în creier amin­tirile, împreună cu ca­pa­citatea de a le accesa la nevoie. În lipsa unui somn îndestulător, amintirile nu se formează complet și ne vine foarte dificil să apelăm la ele ulterior. Soluția pentru un somn mai bun este să faceți mișcare o oră pe zi, să respirați regulat, să consumați plante ușor somnifere, cum ar fi teiul, roinița sau lavanda.