Dacă vă numărați printre fanii faimoasei formații, probabil că l-ați ascultat deja pe Brian May cântând live, alături de Kerry Ellis, pe scena Sălii Palatului în luna martie. În cazul când nu ați apucat să-l vedeți, aveți șansa să-l întâlniți "în carne și oase" pe 21 iunie, în Piața Constituției, căci revine în România după numai trei luni de la concertul precedent, alături de colegul și prietenul lui, Roger Taylor, și de... Adam Lambert, un tânăr solist de 34 de ani, pe care l-au cooptat în echipă, în 2011. Împreună vor interpreta în concert melodiile formației Queen, ce au făcut istorie.
Puțină istorie
Au trecut 46 de ani de când Brian May (un tânăr student la mate-fizică, îndrăgostit de chitară), bateristul Roger Taylor (student la stomatologie pe atunci), solistul Farrokh Bulsara (acesta este numele real al lui Freddie Mercury), și chitaristul John Deacon puneau bazele uneia dintre cele mai cunoscute trupe ale zilelor noastre - Queen. Trei ani mai târziu, lansau primul lor album, intitulat chiar Queen (1973), și nu le-a luat mult până ce melodia "Killer Queen", cuprinsă pe cel de-al treilea disc de studio ("Sheer Heart Attack" - 1974), lua cu asalt atât topurile britanice, cât și pe cele americane. Apoi au urmat alte discuri și alte șlagăre precum: "Love of My Life", "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love" etc., iar la finalul anilor '70, Queen se afla deja printre cele mai cunoscute trupe ale lumii. Au scos împreună cu genialul și excentricul Freddie nu mai puțin de 14 albume, ce s-au vândut într-un număr-record de exemplare și le-au adus numeroase premii. Dar, chiar atunci când se aflau în plină glorie, Freddie, care suferea de SIDA, s-a stins din viață, la numai 45 de ani, în urma unei banale pneumonii.
Viața după Freddie
Moartea lui a fost o lovitură teribilă pentru ceilalți membri ai trupei, căci relația lor era bazată pe o prietenie solidă, și nu pe interese bănești. "Când s-a stins din viață Freddie, a fost ca și când aș fi pierdut un membru al familiei mele. Pentru o vreme, am vrut să scap de Queen. Nu am mai vrut să aud de trupă. Cred că acesta a fost modul meu de-a mă împăca cu ideea și de-a accepta moartea lui. Dar sunt extrem de mândru de ce am realizat împreună. Doamne, am realizat niște lucruri grozave! A fost o călătorie fantastică! Mă gândesc cu tandrețe la vremurile acelea", spunea Brian May într-un interviu. Dar după o perioadă de ezitări, el și toboșarul Roger Taylor (azi în vârstă de 66 de ani) au continuat să ducă torța Queen mai departe și s-au bucurat de mare succes. "Freddie a fost un om special. A trecut atât de mult timp, și cu toate astea, îmi este încă extrem de greu să vorbesc despre moartea lui... Anii care s-au scurs au fost cumplit de grei... dar trebuie să învățăm să trăim și după pierderea asta. Și pentru că el a fost atât de special, cred că avem nevoie de soliști speciali, dacă vrem să mergem mai departe", afirma Roger Taylor, cu multă inteligență, într-un interviu din 2011.
Singurul "dezertor" a fost chitaristul John Deacon (64 de ani), cel mai afectat de dispariția lui Freddie. ?n 1997, la doi ani după un prim și ultim album Queen fără Freddie, intitulat "Made in Heaven" (album ce cuprindea melodii înregistrate împreună cu regretatul muzician înainte ca el să se stingă din viață), John a pus definitiv chitara în cui și s-a retras de pe scena muzicală, devenind un adevărat pustnic.
?ntre anii 2004 și 2009, Queen, alcătuită din Brian May și Roger Taylor, a cântat o vreme alături de solistul Paul Rodgers (66 de ani). Au lansat împreună cu el și un disc, "The Cosmos Rocks" (2008), dar aranjamentul nu le-a convenit în totalitate nici celor de la Queen și nici lui. Apoi, în 2009, Brian și Roger l-au descoperit pe Adam Lambert, alături de alte milioane de telespectatori americani, la emisiunea "American Idol". Aici l-au auzit cântând "Bohemian Rhapsody". "Melodiile Queen sunt greu de cântat. Sunt pe tonalități diferite, așa că nu există prea mulți cântăreți capabili să le interpreteze așa cum au fost create ele în original. Și, într-o zi, apare din senin Adam Lambert și poate să le cânte cu ușurință. Băiatul ăsta poate să cânte melodiile noastre și în somn. Cred că până și Freddie ar admite asta", declara Brian într-un interviu recent. Sunt cuvinte de laudă greu de trecut cu vederea, căci, deși se împlinesc 25 de ani de când Freddie a dispărut dintre noi, cercetătorii încearcă și azi să dezlege misterul vocii lui, semn că nu a fost uitat și că și-a pus amprenta definitiv în istoria muzicală mondială. Așa că Adam are în fața lui o încercare extrem de grea, și de umplut un gol uriaș.
Până acum, el a susținut alături de Queen două turnee - în 2014 și 2015, iar la toate concertele de până acum, biletele s-au vândut ca pâinea caldă. Nu este chiar de mirare, căci Queen vinde în continuare sute de mii de discuri anual, chiar dacă nu a mai scos un material original de la jumătatea anilor '90. Ba mai mult, trupa obține încă premii după premii, chiar și în absența lui Freddie. Cel mai recent dintre acestea este cel pentru "Cea mai bună trupă a anului" - Queen + Adam Lambert, obținut în cadrul celei de-a 10-a ediții a evenimentului "Classic Rock Roll of Honour", din 2014. Și tot la un premiu s-au prezentat pentru prima dată alături de Adam, în 2011, la MTV Europe Music Awards, unde au fost onorați cu distincția "Global Icon".
Cine este Adam Lambert?
Adam Mitchel Lambert s-a născut pe 29 ianuarie 1982 în San Diego, California. Conform propriilor afirmații, unul dintre bunicii pe linie maternă ar fi fost român. Cântă și joacă teatru de la 9 ani, dar a devenit cunoscut abia după ce a participat, în 2009, la emisiunea TV, American Idol. Atunci nu a câștigat concursul, clasându-se pe locul 2, dar a câștigat inima celor de la Queen, care, din 2011, l-au tot invitat să cânte alături de ei. Până acum, a lansat trei albume solo, primul dintre ele, imediat după participarea la spectacolul TV american For Your Entertainment (2009). Cel mai recent disc al lui, "The Original High" (2015) s-a bucurat însă de cel mai mare succes de până acum, iar mare parte din el le-o datorează celor de la Queen, alături de care a fost ascultat de milioane de spectatori.
(Pentru concertul de la noi, găsiți bilete în rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 141 lei - gazon B - și 597 lei - tribună.)