CALENDAR ZODIACAL - GEMENII (21 mai - 21 iunie)

Tana Rosca
Prezentare generală

Gemenii și zodia opusă lor, cea a Săgetătorului, au primit încă din vremea astrologiei romane, numele de "puer eternus" (veșnicul copil), datorită faptului că timpul își poate lăsa pecetea doar asupra corpului lor, nu și asupra spiritului, care rămâne mereu tânăr și ghiduș. Miturile grecești despre Mercur (Hermes la greci), ne înfățișează un zeu "plin de șiretenie și se­du­cător". În urma poveștii de dragoste între Zeus, stă­pânul zeilor, și frumoasa nimfă Maia, se naște, la răsă­ritul soarelui, micul Hermes/Mercur. Nici nu s-a născut bine, că neastâmpărul l-a făcut să sară din leagăn și să fugă afară, unde a dat nas în nas cu o broască țestoasă. Amu­zat de acest animal, pe care-l privea ca pe o jucă­rie, s-a gândit că din cochilia sa se poate face ceva ne­maivăzut (și neauzit). Cu îndemânare, a creat o liră cu șap­te coarde și a început să cânte imnuri tatălui său, Zeus, și frumoasei sale mame, Maia. Dar în timp ce cânta, mintea lui sprintenă punea deja la cale alte planuri. Pentru că i s-a făcut poftă de carne, a ticluit, pe-nserat, un plan complex și viclean: să fure cireada de vaci sacre, cu coarne lungi și răsucite, care apar­ținea fratelui său vitreg, Apollon. Zis și făcut! Iute ca gândul, Hermes s-a dus în valea Pieriei, unde Apollon își ținea turma și a luat cincisprezece vaci, cărora le-a legat de copite trestie și crengi ușoare, pentru ca să nu lase urme, și le-a dus în Pelopones. Pe drum, a fost zărit de un bătrân, căruia i-a dat o vacă, în schimbul promi­siu­nii de a nu-l da de gol. Bătrânul a acceptat cu bucu­rie, dar Hermes voia să fie sigur că poate conta în­tr-adevăr pe cuvântul său, așa încât și-a schimbat înfă­țișarea și s-a întors, după o vreme, promițându-i două vaci dacă-i va da vreun indiciu cu privire la hoț. Aces­ta l-a pârât fără ezitare, iar Hermes, mâniat, l-a transfor­mat într-o piatră, ca să învețe să tacă. Ase­menea lui, Gemenii știu să-i pună la încercare pe cei de care se îndoiesc și sunt, în consecință, una dintre zodii­le cele mai greu de înșelat.
Între timp răsărise Luna, iar Hermes s-a apucat să in­venteze focul (potrivit lui Hesiod), iar apoi a sacri­fi­cat două dintre vacile furate. Dar înainte de-a se în­frupta, a adus ofrandă principalilor doisprezece zei, câte o parte egală, asigurându-se astfel de bunăvoința lor și ară­tând că îi respectă pe toți la fel. Capacitatea Gemenilor de-a accepta oameni dintre cei mai diferiți, fără prejudecăți și fără părtinire, e una dintre însușirile care-i face ușor de îndrăgit.
După ce-a dus la capăt și isprava cu vacile, Hermes a fugit acasă și a sărit în leagăn, ca orice nou-născut, dar s-a trezit cu Apollon, supărat, care a reușit să afle cine i-a furat vacile și a venit să-i ceară socoteală. Fără să clipească, Hermes și-a susținut nevinovăția, făcând chiar pe supăratul, dar Apollon nu s-a lăsat păcălit și l-a obligat să vină, așa cum era, în scutece, în fața tatălui lor comun, marele Zeus. Până și pe acesta, Her­mes a avut curajul să-l mintă în față, ba chiar să se jure că nu el era vinovatul. Discursul său a fost însă atât de meșteșugit construit, încât Zeus a izbucnit în râs și i-a ordonat să-i dea fratelui său vacile înapoi, fără să-l pe­depsească. Bosumflat că planurile nu i-au reușit, Her­­mes a fost obligat să-i dea înapoi vacile lui Apollon. Dar în timp ce Apollon se îndepărta cu cireada, Her­mes cel șmecher s-a apucat să cânte la liră. La au­zul minunatelor sunete, Apollon s-a oprit fermecat și a sfârșit dându-i înapoi fratelui său vacile pe care le furase, în schimbul lirei sale, numindu-l chiar păstor al turmei sale. În urma înțelegerii că nu va mai fura nimic de la Apollon, Hermes a primit de la acesta cadu­ceul, o baghetă fermecată de aur, cu trei frunze, simbol al artelor ascunse (un soi de baghetă ma­gică), precum și acces la taina oracolelor. Tatăl său, Zeus, i-a oferit la rândul său dreptul de a-i învăța pe muritori arta schimburilor.
Iată cum a arătat prima zi din viața zeului Hermes. Să ne mai mirăm că Gemenii nu pot sta pe loc și simt nevoia să facă tot felul de lucruri diferite, pentru a nu se plictisi și a-și pune în valoare pe deplin inventi­vi­tatea și spiritul ludic? Ni se mai pare greu de acceptat că au un talent oratoric cu care ne pot convinge de ce vor ei să credem? Până și farsele lor, deși le putem percepe pe moment ca fiind usturătoare, după un timp pot deveni subiecte amuzante de povestit.

Femeia Gemeni

Cine nu a auzit de Marylin Monroe?! O Geamănă devenită unul dintre cele mai cunoscute sex-simboluri din univers. Cei care se ocupau de pregătirea ei pentru intrarea la filmări în platou spuneau că era o persoană în momentul în care se așeza pe scaunul de machiaj, și alta, când se ridica de pe el. O femeie care a reușit să aprindă pasiuni printre per­so­nalitățile epocii, culminând cu președintele american J.F. Kennedy, Geamăn, la rândul său.
Nu întâmplător am dat spre exemplu o actriță, căci toate femeile din Gemeni sunt, măcar puțin, actrițe în viața lor personală și nu pot să se cantoneze prea mult în pielea unui singur personaj. Bărbații care se plictisesc repede în amor pot încerca o Geamănă, și s-ar putea să se lecuiască de pornirile poligame. Femeia Gemeni e cel puțin 2 în 1, și asta, într-o zi proastă! Are un stil apar­te de-a flirta, jucăuș, de nu știi dacă doar te ta­chi­nează sau e realmente interesată. Trecerile de la un rol la altul pot fi bruște și uneori derutante, deci, partenerii ei trebuie să fie flexibili, să se poată adapta la aceste treceri sau să știe să-i impună un comportament mai echilibrat, dar cu răbdare și blândețe.
Femeia Gemeni nu face parte din categoria femei­lor romantice, pentru ea e mai important un schimb de idei. O ieșire la teatru e binevenită, cu condiția să fie urmată de o cină, în timpul căreia să discute pe tema piesei vizionate. Cina așa-zis romantică, după care tân­jesc cele mai multe femei, poate fi pentru ea o plicti­sitoare înșiruire de complimente siropoase, vizând o finalitate de care, de cele mai multe ori, nu are nici un chef, căci dincolo de masca flirtului social, femeia Geamăn e mult mai conservatoare decât s-ar părea.
Dragostea femeii din Gemeni nu pornește, în 90% dintre cazuri, cu fluturi în stomac, ci cu beculețe care se aprind în cap. Greu de crezut că se va îndrăgosti de cineva mai puțin deștept decât ea, și iată cum pers­pec­tiva de a-și găsi un partener pe măsură se îngus­tează drastic. Bărbatul care încearcă s-o impresioneze cu inteligența sa trebuie să pornească de le premiza că orice afirmație greșită va fi taxată - de cele mai multe ori, cu umor, dar uneori cu sarcasm. Însă când va des­coperi pe cineva care s-o incite pe plan mental, care să îi înțeleagă dinamismul social, nevoia de mișcare și de schimbare, femeia Geamăn va înflori, și tandemul va putea rezista multă vreme. Există însă un risc în privința alegerii făcute de femeia Gemeni: cel de a se îndrăgosti din capul acela deștept, fără să ia în seamă nevoile ei emoționale. E ceea ce se întâmplă adeseori după ce trece printr-o dezamăgire: își construiește în min­te un șablon, după care se orientează, crezând că dacă găsește o asemenea tipologie de bărbat, va fi fericită. Nimic mai departe de adevăr. Sigur, femeia Gemeni are nevoie întotdeauna de argumente raționale în favoarea alegerilor sale, dar dacă acestea ajung să îi contrazică sentimentele, rezultatul nu poate fi unul grozav. Dacă femeia Geamăn reușește să fie măcar într-o oarecare măsură așa spontană cum e în vorbe și în idei, va avea parte de relații plăcute.
Ca soție, afișează de multe ori o față veselă, când de fapt e copleșită de îngrijorare, deoarece are mereu în minte scenariul tuturor lucrurilor rele care se pot întâmpla. Poate să se ocupe într-o zi de atâtea activități casnice, cât alte femei rezolvă într-o săptămână. Se plictisește și poate deveni chiar delăsătoare, atunci când provocările nu sunt pe potriva capacităților ei. Comunicativă și simpatică cu vecinii, va ajunge rapid să aibă relații de bună vecinătate, cu schimburi de favoruri și numeroase vizite. Femeia Geamăn nu e, de regulă, pasionată de gătit, însă va ști să inventeze întotdeauna niște gustări, când cineva îi pică în casă pe neașteptate.
Cu copiii se înțelege bine, le pricepe mentalitatea, dar cel mai bine face față rolului de mamă din mo­men­tul în care aceștia încep să meargă la școală - Ge­me­nii sunt asociați cu perioada de viață corespunzând claselor I-VIII.

Bărbatul Gemeni

Individul care trece printr-o încăpere plină de oameni, salutându-se cu mulți dintre ei, aruncând o poantă, urmată de hohote de râs, în direcția unui grup și, scăpat din ochi o clipă, apare, ca prin minune, în celălalt capăt al camerei, este mai mult ca sigur un bărbat Geamăn. Acum s-a oprit să le facă cunoștință unor oameni, apoi se scuză și iese puțin pe hol, pentru că-i sună ambele telefoane. Până-ntr-o oră, maximum, apucă să-i cunoască pe toți cei prezenți (respectiv, pe cei pe care nu-i cunoștea până acum), face schimb de telefoane și a și stabilit un număr de întâlniri. Traseul său social spectaculos și variat, farmecul - incon­testabil, plus abilitatea înnăscută de-a mânui cuvintele, îl fac să pară un Don Juan. Dar aparențele înșeală. Există, sigur, și bărbatul Geamăn superficial, care se folosește de șarmul său și se mulțumește cu cuceriri de duzină, dar cel autentic e pretențios și așteaptă o iubire aparte. De cele mai multe ori, nici nu știe ce anume caută, dar caută ceva profund, capabil să-l scoată de sub tirania minții raționale, o minte de care are nevoie să scape din când în când, fie ce-o fi. De aceea, bărbatul Geamăn o ia cu ușurință pe panta jocurilor de noroc, pentru a lăsa întâmplarea să com­pen­seze controlul mental, atât de pronunțat în cazul lui. Dar de multe ori când găsește tocmai ființa pe care o aștepta, cea care e în stare să-l facă să se îndrăgos­tească, pierzându-și controlul în modul cel mai plăcut, apare o reacție de respingere. Avem, deci, în față, un semn mai misterios decât pare din punct de vedere emoțional, un om care își este adesea lui însuși un mister. Vine și pleacă după legi nu­mai de el știute, poate să dis­pară cu zilele, dar când se înființează din nou, e cu far­mecul în priză și cu o pro­punere de nerefuzat pe buze: cum ar fi, de pildă, să mergeți la concertul dvs. preferat, la care nu ați reușit să obțineți bilete? Cum să ții supărarea?! Dar atenție! Cât timp compor­ta­mentul lui este o ameste­cătură de prietenos și sedu­că­tor, înseamnă doar că te place, nu că este îndrăgostit de tine. În momentul în care în­cepe să fie rece și critic, se prea poate să-i fi fost atinsă o coardă sensibilă. Ori să se fi plictisit. Dar în cea de-a doua variantă își va pregăti o retragere ele­gantă, păs­trând aparențele. Mai probabil este că a început să aibă sentimente mai profunde și, deși și le dorea, acum că ele există, nu prea știe cum să le ges­tioneze. Lumea e plină de bărbați Gemeni care au fugit de marea lor iu­bire sau i-au cerut mâna după un scan­dal pe cinste.
Ca soț, bărbatul din Gemeni va fi un ajutor ines­tima­bil pentru consoarta sa în privința cumpărăturilor, căci nimeni nu știe mai bine ca el să le facă repede și cu pricepere. Și avantajos! Pe-acasă nu prea-i place să stea, așa că o soție sedentară va avea toate șansele să fie... sedentară de una singură. Un remediu în această situație îl constituie vizitele scurte și dese.
Tatăl Geamăn este o plăcere pentru copii, pentru că îi scoate peste tot, știe să se joace cu ei, fără să-i scape din mână niciun moment. Îi place să le educe inte­ligența și devine foarte critic atunci când lecțiile sau îndatoririle sunt neglijate.

Copilul Gemeni

Pentru a supraveghea un mic Geamăn, părinții ar avea nevoie de vreo patru perechi de ochi. Chiar dacă a învățat să meargă de puțină vreme, se deplasează atât de repede și fără zgomot, încât dacă ar reuși să o zbughească pe poarta casei, e cazul să fie căutat prin vecini. Ca o măsură de pre­cauție, ar fi bine să îmbrăcați micuțul în culori pu­ternice și vesele, de preferință în galben, culoarea-semafor, cu ajutorul căreia puteți să-l de­pis­tați mai ușor. Că nu degeaba este culoa­rea preferată a Geme­nilor.
Atâta timp cât curiozitatea veșnic vie îi este satisfăcută, co­pi­lul Geamăn este cuminte și atent. Are mereu o mie de între­bări, între care predomină "de ce"-ul. Socotită drept întreba­rea pusă cel mai frecvent la vârsta de cinci ani, la Gemeni ea durează o viață. Mai puțin, răbdarea părinților. Și poveștile interesante sunt de multe ori întrerupte de un șir de întrebări, iar a le da răspunsul înseamnă a le câștiga încrederea. Copilul Geamăn îl respectă pe cel care îi ia în serios setea de informare. Nu va primi respect adultul care îi răs­punde într-o doară sau, mai rău, cel care îi subesti­mează inte­li­gența, spunându-i "lasă că înțelegi tu când te faci mare". Năzdrăvăniile și aventura fac parte inte­grantă din viața co­pilului Geamăn. Aici, pă­rinții tre­buie să aibă deo­sebit de mare grijă ca să discearnă între năzbâtiile gen "dom­nul Goe", care pot face din copil un răs­fățat impo­sibil, și cele prin care transpare inventi­vita­tea și crea­tivitatea zo­diei. Pu­nând accent pe cele din urmă și atrăgând copilul în conversații intersante, mintea micuțului va fi formată în direcția competenței și, de ce nu, a ex­celenței. Nu vă feriți să faceți glume - le va în­țelege chiar și pe cele mai sofisticate de la o vârstă foarte fragedă. Ba chiar vă poate surprinde făcând poante de un rafina­ment de care nu l-ați fi crezut ca­pabil.
Țineți minte că micuțul Geamăn are nevoie de mișcare pe toate planurile. O zi întreagă petrecută în casă echivalează pentru el cu o săptămână de detenție. Are nevoie de interacțiune cu alți copii, cu adulți, cu bătrâni, cu căței și cu pisici, cu vânzătorul de la magazin și cu cerșetorul din colț - toți sunt interesanți pentru el, toți sunt prilejuri pentru a învăța despre el și despre viață. Asemenea contacte se constituie într-o zestre de neprețuit pentru parcursul său ulterior.

Profesii și vocații

Dacă țineam seama de faptul că, în Grecia antică "și drumețul, și oratorul, și neguțătorul, și atletul, chiar și hoții" se închinau lui Hermes/Mercur, putem să considerăm că și în ziua de azi, cei născuți sub semnul său au daruri în aceste direcții. Pentru că nu pot sta locului, se descurcă de minune în tot ce are de-a face cu drumurile (cele pe distanțe scurtă și me­die, mai ales), transporturi, taximetrie și în industria turismului. Oratoria descrie doar o parte a aptitu­dini­lor Gemenilor, căci se referă doar la cuvântul vorbit, dar Geamănul folosește cu artă și cuvântul scris, după cum o dovedește numărul mare de Ge­meni din presa scrisă. Plăcerea cu care comunică îi face buni das­căli, și priza pe care o au la copii le subliniază încă o dată acest talent.
De negustorie ce să mai vorbim, Gemenii sunt comercianți abili, persuasivi, care știu să negocieze la sânge, dar și să păstreze o atmosferă plăcută între ei și partenerii de afaceri. Cum fac?! Numai ei știu.
În privința sportului, trebuie spus că Geamănul nu se remarcă în acele ramuri care presupun în pri­mul rând forță. Ceea ce-l face apt la sport sunt rapi­ditatea și precizia reflexelor.
Caduceul, acea baghetă în jurul căreia sunt încolăciți doi șerpi, îl vedem și azi reprezentat în dreptul farmaciilor (de multe ori incorect, cu un singur șarpe, ceea ce înseamnă boală, nu sănătate). Ușor de dedus, deci, că Geamănul își găsește locul în medicină, având capacitatea, adesea înnăscută, de-a armoniza energia persoanelor bolnave.

Șeful Gemeni

La prima vedere, este cel mai îngăduitor și mai prietenos șef pe care și l-ar putea dori cineva. Dar nu vă lăsați înșelați. Faptul că vă tratează de la egal la egal nu înseamnă că ochiul său critic nu observă la ce capitole lăsați de dorit. Și chiar dacă modul în care își prezintă obiecțiile este rezonabil și neutru, nu tre­buie să vă păcăliți cu ideea că nu se ener­vează ușor și, deci, puteți continua să lu­crați neglijent. Dacă o faceți, criticile sale se vor înăspri, dar vor rămâne încă pentru o perioadă constructive. Asta, pentru că șefului Geamăn îi vine forate greu să crea­dă că cineva greșește sau face treabă de mântuială înadins. Din momentul în care se convinge, însă, că nici sfaturile, nici ob­servațiile sale nu au succes, se va despărți de orice colaborator ineficient cu o strân­gere de mână și cu un zâmbet. Dar în dosul acestei amabilități duse până la capăt, hotărârea este luată și nu se mai poate reveni asupra ei.
Versatilitatea Geamănului îl face să exceleze în orice domenii legate de vânzări și cumpărări, în banking, în avocatură, în jurnalistică și în orice domeniu care nu îl ține legat de un birou, ci îi permite să își folosească pe teren talentul în mânuirea oa­menilor. Fie că face impresariat sportiv sau conduce o agenție de turism, Geamănul este mereu pregătit să-și diversifice afacerea, să încerce ceva nou. Punctul lui forte este capacitatea de a detecta oportunitățile de afaceri și de a le combina cu inventivitatea pe care deja i-o cunoaștem. Punctul său slab este o tendință une­ori exagerată de a delega și de a nu urmări su­fi­cient de des felul în care se achită de obligații cei cărora le-a încredințat responsabilitatea unei sarcini. De cele mai multe ori, Geamănul nu se înghesuie să devină șeful nimănui, preferă să fie un membru res­pectat al unei echipe, fără responsabilități apăsă­toare.

Angajatul Gemeni

S-a tot spus că dacă vrei o secretară perfectă, să cauți o Geamănă. Atunci, de ce repet această afir­mație? Păi, pentru că este adevărată. În momentele de maximă aglomerație, ea e cea care îi conduce pe invitați în camera de consiliu, în timp ce tastează în viteză un mesaj urgent, iar cu mâna rămasă liberă trimite un mail de pe telefonul de serviciu, așa încât, când vine șeful, totul să fie rezolvat.
Gemenilor le plac momentele solicitante, își dau măsura prezenței de spirit în situații de criză. Sunt mai puțin performanți atunci când au șefi care nu știu să-i pună la treabă, asta însemnând pentru ei că nu le este văzut și apreciat potențialul. Cei care vor să bene­ficieze din plin de rapiditatea, eficiența și spiritul in­ven­tiv al unui angajat Geamăn n-au voie să-l țină închis într-un birou și nici nu trebuie să-l împovăreze cu chestiuni plicticoase, de rutină. Angajatul Geamăn nu stă într-un loc decât până când a prins șpilul, și scenariile încep să se repete. Pleacă, de regulă, fără re­gret în căutarea unei noi experiențe, a unei noi aven­turi, pe care, fără doar și poate, o va găsi.