Într-adevăr, nu există încă un tratament care să vindece miastenia gravis, dar terapiile consacrate pot determina remisiuni, astfel că multe persoane atinse de acest flagel pot duce o viață normală. În principiu, miastenia gravis este o boală cronică, ce se caracterizează prin slăbiciune și oboseală rapidă a musculaturii voluntare. Slăbiciunea musculară se dezvoltă treptat și poate afecta orice mușchi care poate fi controlat în mod voluntar. De obicei, afectarea se referă la musculatura feței, a ochilor, brațelor, picioarelor și cea implicată în masticație, deglutiție și respirație. Totodată, miastenia gravis este un proces patologic autoimun, ceea ce înseamnă ca anticorpii destinați luptei antiinfecțioase atacă eronat porțiuni de țesut normal. Este cunoscut faptul că atunci când funcționează normal, sistemul nervos generează impulsuri la nivelul unor zone specializate din mușchi - numite joncțiuni (plăci) neuro-musculare - și astfel, aceste regiuni receptoare determină contracția musculară, permițând efectuarea oricărei mișcări dorite. În miastenia gravis există o întrerupere în comunicarea dintre nervi și mușchi. Mai mult, din motive necunoscute, miastenia gravis determină și sistemul imun să producă anticorpi care blochează sau distrug multe zone din aceste entități receptoare, astfel încât, cu mai puține zone receptoare, mușchii primesc mai puține semnale nervoase, fenomen care determină apariția slăbiciunii musculare. Se pare că o glandă ce aparține de sistemul imunitar (timus) stă la originea acestui proces distructiv, prin capacitatea sa de a stimula și a menține producția acestor anticorpi. Deși timusul scade treptat în dimensiune, în cazul adulților sănătoși, anumite persoane cu miastenia gravis prezintă un timus anormal, aproximativ 10-15% dintre aceștia dezvoltând tumori timice.
Tratamentul miasteniei gravis
Medicamentul numit pyridostigmina (mestinon, regonol) este adesea prescris pentru îmbunătățirea transmisiei impulsurilor nervoase dintre neuroni și mușchiul aferent. Medicamentele imunosupresoare pot fi și ele recomandate. De exemplu, prednisonul, azathioprina (Imuran), cyclosporinele (Neoral, Sandimun), mycofenolatul (CellCept) și imunoglobulina intravenoasă.
Alte opțiuni terapeutice
Plasmafereza este un tratament în care se înlătură plasma din sânge, deoarece conține anticorpi ce pot contribui la boală. Celulele sanguine sunt amestecate cu alte lichide înlocuitoare de plasmă și reintroduse în circulație. Acest tip de tratament poate reduce răspunsul imun și poate îmbunătăți temporar forța musculară. Uneori, se practică extirparea chirurgicală a timusului, ceea ce poate duce la îmbunătățirea permanentă a simptomatologiei. Procedura se folosește cu precădere în cazul persoanelor tinere, deoarece timusul involuează în mod natural, cu vârsta.
Tratamentul naturist al miasteniei gravis presupune administrarea unor remedii complementare, cum ar fi Noni, Rhodiola, Resveratrol, coenzima Q10, 5-HTP (5-hidroxitriptofan), acid Alfa-lipoic, EPA (acid eicopentaenoic), care pot contribui la ameliorarea simptomatologiei, însă rezultatul lor devine discutabil în absența terapiilor convenționale.
Să auzim numai de bine!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Ce tratament pot urma pentru alergie?"
(Răspuns pentru G. T. - București, F. AS nr. 1020)
Alergia este o stare patologică manifestată prin creșterea sensibilității și reactivității la anumite substanțe străine, introduse în organism pe diverse căi (digestivă, respiratorie, injectabilă etc.). Alergia mai poate fi definită ca fiind răspunsul neadecvat al sistemului imunitar la o substanță care, în mod normal, nu este dăunătoare, provocând reacția exagerată a globulelor albe și creând în organism dereglări mai mari decât produc invadatorii. La indivizii normali, aceste substanțe sunt distruse de anticorpi. La persoanele alergice, aceste substanțe stimulează producerea de histamină, vasodilatator puternic, cu rol determinat în apariția fenomenelor alergice (inflamații, astm etc.), diferite, în funcție de natura alergenilor. Cei mai comuni alergeni sunt: polenul, praful, unele metale (nichelul), unele cosmetice, lanolina, acarienii din praful de casă, părul de animale, veninul de insecte, unele medicamente (penicilina, aspirina). Multe persoane sunt alergice la mucegai. Dintre alimente, cele mai alergene sunt creveții, crabii, căpșunile, ciocolata, scoicile, alunele, nucile, peștele, ouăle, laptele, soia și grâul. Simptome: congestie nazală, tuse, respirație șuierătoare, mâncărimi, sufocare, dureri de cap, oboseală, urticarie.
Conform ayurveda, alergiile au două cauze principale: * digestia proastă, care duce la insuficienta metabolizare a alimentelor și la apariția de compuși toxici; * prezența acestor compuși toxici în sânge.
Ce determină apariția alergiilor?
Răspunsul este destul de simplu, dar greu de admis și conștientizat: toate produsele modificate de om - fructe, legume, cereale, leguminoase, carne, lactate, ouă, detergenți, produse de îngrijire corporală, parfumuri, îmbrăcăminte din fibră sintetică, covoare, mobilier dat cu vopseluri sintetice. E normal să producă reacții din partea sistemului imunitar, din moment ce acesta nu le recunoaște. Sigur, aici mai intervine un factor important: starea psiho-mentală: emoțiile, gândurile, sentimentele. Mai este un aspect de luat în seamă - neexpunerea, cu regularitate, la factorii de mediu: soare, apă, aer.
Recomandări:
* Expunerea la factorii de mediu naturali: aer, apă, plimbări în natură, respirarea de aer curat.
* Consumul de alimente naturale (aproape imposibil, pentru că majoritatea au fost modificate): fructe, legume, cereale.
* consumul de plante cu efect adaptogen.
Tratament natural:
În cazul alergiilor, protocolul terapeutic trebuie să includă:
* plante care purifică ficatul: anghinare, armurariu, păpădie
* plante care acționează asupra glandei suprarenale: coacăzul negru, lemnul-dulce
* plante cu efect adaptogen: ginsengul, rodhiola rosea, ashwaganda, noni
* plante care ajută la o digestie optimă: papaia, ananasul, kiwi
* produse destinate diverselor tipuri de alergii: trei-frați-pătați, măceșele, brusturele.
Pentru o personalizare cât mai riguroasă a schemei de tratament îmi puteți scrie pe adresa de e-mail.
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37
"Cum pot scăpa de o ciupercă intestinală?"
(Răspuns pentru CORNEL - Satu Mare, F. AS nr. 1212)
Stimate domn, vă înțeleg suferința prin care treceți, mai ales că este cronicizată. Cel mai probabil ați dobândit-o în urma unui tratament antibiotic pe care l-ați urmat fără să aveți o acoperire probiotică. Este foarte important să combateți această suferință, cu ajutorul a trei linii de tratament.
* Prima și cea mai importantă este regimul alimentar. El trebuie să nu conțină exces proteic și zahăr. Este important să consumați mâncăruri alcaline, ce nu creează mediu prielnic micozelor. Un regim dietetic constă în multe preparate pe bază de legume, rădăcinoase, fructe din categoria citricelor și, în plus, măr, piersică, cireșe și zmeură. La categoria legumelor se exclude cartoful. Cerealele sunt foarte bune și recomand mai ales ovăzul, quinoa, semințele de in și de chia. Din categoria plantelor aromatice vă recomand rozmarin, cimbru și oregano.
* A doua linie de tratament este îngrijirea și igiena orală. Este foarte important periajul limbii. Există periuțe speciale ce au o fațetă care permite raclajul limbii. Se mai poate folosi și o linguriță de lemn în acest scop. După igienizare, se face o clătire cu bicarbonat de sodiu și apoi, la o distanță de 30 minute, o altă clătire, cu un extract special pe bază de Aloe Vera Barbandesis Miller.
* Dacă cu primele două linii ceea ce dorim să obținem este o distrugere a mediului prielnic micozelor, a treia linie constă în programul de distrugere a micozei. Este foarte importantă atacarea micozei prin antibiotic și antifungic natural, ce poate fi folosit o perioadă îndelungată, fără să deranjeze funcția organelor interne.
Benefică este și administrarea de probiotice ce conțin tulpini cu putere antimicotică - lactobacillus Achidophilus.
Tratamentul nu dă rezultate peste noapte. Este nevoie de multă răbdare, perseverență și, în același timp, este bine ca această strategie să devină un stil de viață.