Curcuma (Turmericul)

Elena Josan
- Este o plantă tropicală, rudă apropiată cu ghimbirul, mult îndrăgită de femei. Frumoasele din China și India o folosesc în proceduri cosmetice cu efect imediat. Dar și organismul răspunde pozitiv la terapii cu preparate care conțin curcumin, după cum veți afla în continuare -

Sistemul digestiv

* Afecțiuni ale stomacului - balonări, diaree. O linguriță de pulbere de turmeric se amestecă cu 250 ml de ceai fierbinte, preparat din părți egale de se­mi­nțe de fenicul, rădăcină de lemn-dulce și coada-șori­celului (o linguriță de amestec la un pahar de apă). Se lasă 10-15 minute și se bea împărțit în 2 doze, cu 15 minute înainte de masă. Pot să apară reacții aler­gice, de aceea beți la început o cantitate mică.
* Helicobacter pylori - pentru diminuarea proce­selor inflamatorii în stomac și intestine produse de bacterie și prevenirea ulcerației sau apariția cance­rului. Se prepară un decoct din 500 ml apă de izvor, 7 cuișoare, o linguriță de pelin și 10 floricele de vetrice. Plantele se pun într-un vas cu apă rece, se aduc până la fierbere, se lasă să fiarbă acoperite pe foc mic 5-7 minute și se infuzează până la răcire. După strecurare, decoctul obținut se mai pune pe foc cu o lingură de pul­bere de turmeric, se lasă să atingă, amestecat periodic, o tem­peratură de 90 de grade, și se ră­cește. Se beau câte 100 ml, cu 30 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi, timp de 7-10 zile. Se repetă după o pauză de 14 zile.
* Ciroză hepatică - pulberea de turmeric adău­gată în bucate scade inflamarea ficatu­lui, produce un efect detoxifiant, iar uleiul de curcuma intensifică activitatea hepatică.
* Diabet - chiar și o cantitate mică de curcuma pusă în bucate previne apariția diabetului, favorizează îmbunătățirea stării de sănătate. Folo­sită cu succes în reglarea nivelu­lui de glicemie, condi­mentul luptă și cu obezitatea bolnavilor, prin scă­derea poftei de dul­ciuri și de alimente grase, reglează ten­siu­nea prin men­ținerea diametrului normal al vaselor sangvine. Pentru normalizarea nivelului de zahăr în sânge, se bea ceai dintr-o lingură de frunze de dud și un pahar de apă de izvor în care se dizolvă o pastilă de mumio și un sfert de linguriță de curcuma.

Sistemul respirator

* Răceală, guturai, sinuzită - de regulă, răceala produce dureri de cap, guturai, tuse și alte simptome neplăcute care pot fi înlăturate consumând 150 ml de lapte cald amestecat cu o jumătate de linguriță de pul­bere de turmeric. Concomitent, se face gargară și se picură în nas soluție preparată din 500 ml apă caldă, o linguriță de sare și jumătate linguriță pulbere de tur­meric. Dispar durerile de la nivelul faringelui, se dezinfec­tează zona amigdalelor, se înlătură mai ușor mucozitățile.
* Un efect bun are ținerea sub limbă, timp de 10 minute, a unei lingurițe de miere de albine, amestecată cu pulbere de turmeric. Iar pentru destuparea căilor na­zale, se inhalează fumul de la turmeric ars.
* Alergie la frig și umezeală - situația se îmbu­nătățește dacă bolnavul trece la alimentația vegetaria­nă, adăugând în bucate curcuma, pulbere din coji de ouă stinsă cu suc de lămâie și câte o lingură de cărbu­ne de lemn de mesteacăn sau tei.
* Anemie - un sfert de linguriță de turmeric ames­­tecat cu puțină miere de albine și consumat pe ne­mân­­cate îmbunătățește formula sângelui, crește nivelul de hemoglobină și, în același timp, scade colesterolul.

Cancer

Cercetări științifice recente au arătat beneficiul folosirii curcuminei pentru oprirea metastazelor la bolnavi cu diferite forme de cancer. Scade riscul de leucemie la copii. În combinație cu preparate din broccoli, încetinește dezvoltarea cancerului de pros­tată și a leucemiei. Diminuează efectele adverse ale preparatelor toxice.
* Pastă energizantă - contribuie la energizarea organismului, întărirea imunității, revenirea puterilor, evitarea oricărui proces inflamator și a proliferării celulelor canceroase; crește numărul de leucocite - luptătorii contra intrușilor patogeni în sânge. Pasta este un sprijin real pentru persoanele care fac chimio­terapie sau un alt tratament de lungă durată, pentru cei cu impotență, slăbiciune fizică sau depresie. Înainte de consumare, se verifică atent dacă nu aveți alergie la componentele produsului.
Rețetă: Se amestecă 850 g miere de albine de calitate, o lingură pulbere de ghimbir, 2 linguri de tur­meric și suc de lămâie, câte 3 linguri semințe de chi­men negru și de struguri râș­nite, 4 lingurițe semințe de armurariu pisate, 5 linguri de polen crud, o lingură rasă de lăptișor de matcă, câte o linguriță de șofran, cuișoare, semințe de anason, carda­mom și de mărar râșnite, câte 1/2 linguriță de scor­țișoară, piper negru, corian­dru, un plic de zahăr vanilat (după gust, nu este obliga­toriu). Se amestecă bine toate componentele cu o lin­gură de lemn, se pun într-un borcan de sticlă și se păstrează în frigider. Se consumă câte o lingură de 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu 15 minute înainte de masă. După o pauză de 10 zile, puteți să preparați încă o porție.
Bolnavilor de hepatită C sau de cancer li se reco­mandă administrarea preparatului împreună cu un decoct cald din rădăcină de iarbă-mare, care are acțiu­ne antiinflamatoare, cicatrizantă, curăță organismul de viruși și celule canceroase.
Decoctul se face dintr-o lingură de rădăcină și 400 ml apă. Se ține pe foc mic, 15-20 de minute, se răcește și se strecoară. Se beau câte 75-100 ml, în funcție de greutatea corporală.

Lactate cu turmeric

Turmericul se folosește deseori în combinație cu lactate, în special în cazuri de intoxicare, când trebuie să restabilim flora intestinală.
Rețetă: jumătate de linguriță de pulbere galbenă de curcuma se opărește cu 50-60 ml de apă clocotită, se lasă acoperit 5 minute, apoi se adăugă un pahar de lapte bătut. Se poate adăuga și o linguriță de miere de albine. Luat zilnic, înainte de culcare, cocktail-ul întă­rește puterea de apărare a organismului, îmbunătățește digestia.
Pentru reglarea metabolismului sau în cure de slăbit se prepară un cocktail condimentat. Aveți ne­voie de 500 ml apă clocotită, în care se adau­gă o lin­gu­ră de curcuma, 3 linguri de ceai negru uscat, 3 felii de ghimbir proaspăt, 1/6 linguriță de scorțișoară, 3 semințe de cardamom. Se acoperă vasul cu capac și se învelește într-un prosop flau­șat. După răcire, se strecoară și se amestecă cu 500 ml de lapte bătut (nu se adaugă în ceaiul fierbinte!) și o linguriță miere de albine. Se bea în timpul zilei, cu înghițituri mici.
* Astm bronșic, răceală - jumă­tate de linguriță de curcuma se opărește cu 150 ml lapte fierbinte. Se bea pe sto­macul gol, de 2-3 ori pe zi, pentru preve­nirea crizelor de astm. În caz de răceală, cantitatea de pulbere se mărește până la 2/3 linguriță. În perioada de post, turmericul se adaugă în mâncare.
* Sistemul nervos - este un antidepresiv puter­nic, stimulează activitatea creierului, reglează insom­nia, îmbunătățește starea emoțională, fapt pentru care face parte din terapia bolilor Alzheimer, Parkinson, scleroză în plăci.
Rețetă: Se fierbe un pahar de ovăz nedecorticat, în 1,5 l de apă, timp de o oră, pe foc mic. Se adaugă câte o lingură de hamei, talpa-gâștei, roiniță, pulbere de curcuma. Se ia vasul de pe foc și se lasă acoperit până la răcire. Infu­zia strecurată se amestecă cu lapte, în proporție 1:1. Se beau câte 4-5 înghițituri, la fiecare oră, de 5-7 ori pe zi, îndulcit cu miere de albine sau cu sirop de arțar.

Tratamente externe

* Arsuri - se prepară o pastă densă, din suc de aloe și pulbere de turmeric. Se aplică un strat subțire pe ra­nă, se acoperă cu un pansa­ment steril. Preparatul dimi­nuează durerea, dezinfec­tează și cicatrizează rana.
* Acnee - o linguriță de pulbere de curcuma se amestecă cu puțină apă caldă sau cu oțet de kom­bucha. Pasta se aplică pe coșuri, înainte de culcare, se lasă până se usucă; surplusul se scutură ușor, restul se lasă până dimineață.
* Afecțiuni oftalmice - în 500 ml de apă se fierb 2 lingurițe de turmeric, până ce cantitatea de apă scade la 250 ml. Lichidul răcit se strecoară și se pune câte o picătură în fiecare ochi, de 3-4 ori pe zi.
* Vitiligo (pete albe) - în 4 litri de apă se pun 250 g de turmeric. Se ține vasul pe foc mic timp de 8 ore. Se amestecă periodic, ca să rămână un litru de lichid. Se adaugă 300 ml ulei de muștar. Se fierbe până se evaporă apa. Preparatul obținut se păstrează într-o sticluță de culoare închisă. Petele albe se ung de 2 ori pe zi. Tratamentul este de lungă durată.
* Parodontoză - în caz de sângerare a gingiilor, se amestecă o linguriță de pulbere de curcuma într-un pahar de apă. Se clătește gura de 4-5 ori pe zi.
* Lovituri, entorse, articulații inflamate - pul­be­re galbenă de curcuma se amestecă cu miere de albine, în proporții egale. Se întinde pe o pânză din fibre naturale și se aplică pe locul afectat.

Contraindicații

Nu se cunosc reacții negative la pulberea de curcu­ma, dar sunt câteva situații când este bine să cerem pă­rerea medicului specialist. Curcuma fluidizează sân­­­gele, de aceea, cu 2-3 săptămâni înainte de o inter­venție chirurgicală, se renunță la folosirea ei. * Având o acțiune puternică, poate schimba efectele tratamen­tului cu medicamente sintetice. * Curcuma stimulează producerea secreției biliare, de aceea trebuie evitată de persoanele cu litiază biliară dacă pietrele sunt mai mari de 5 mm. * Femeile însărcinate pot avea pro­bleme, deoarece curcuma tonifiază musculatura uteru­lui. * Există și pericol de apariție a reacțiilor alergice la copilul care se va naște, dacă viitoarea mamă con­su­mă mai mult de 3-5 g de turmeric zilnic. Nu se dă copiilor până la 5 ani. Supradozarea poate provoca diaree la unele persoane. E bine să nu consumăm tur­meric pe o perioadă lungă și în cantități mari.
Puteți cumpăra pulbere de turmeric din supermar­keturi, la raioanele de mirodenii, iar ulei esențial, din magazinele naturiste și farmacii.