Rețete cu Curcuma, pentru îngrijirea tenului

Elena Josan
Pulberea de Curcuma, obținută din rădăcina măcinată a plantei, este o bază excelentă pentru diferite produse cosmetice, ce pot fi preparate și la domiciliu.

Proprietățile sale anti­septice, bactericide, antiinflamatoare au un puternic efect antioxidant. Măș­tile cu turmeric se aplică atunci când vrem să scăpăm de înroșirea feței sau de acnee, de riduri mici.

Mască pentru întinerire și deschiderea culorii tenului
Se amestecă câte o lingură de pul­bere de Curcuma cu lapte sau smân­tână și miere de albine. Masca se aplică pe tenul curățat, timp de 15-30 de minute, de 3 ori pe săp­tămână, cu pauză de o zi între proceduri. Rezultatul apare după 2-3 aplicări. Mierea de albine se înlo­cuiește cu suc de aloe, dacă pielea feței este vascula­rizată (apar vinișoare ro­șii).
Masca se aplică seara, înainte de culcare, de pre­ferat cu mănuși de cauciuc, deoarece Curcuma lasă urme de pigment gal­ben-portocaliu pe unghii. Sau se aplică masca cu o spatulă. Nuanța galbenă de pe față se înlătură cu fulgi de ovăz mă­cinați, amestecați cu lapte bătut și o linguriță de suc de lămâie.

Mască pentru ten gras, cu puncte negre și coșuri
Se amestecă 2 linguri de argilă albă, jumătate de linguriță de Curcu­ma și 1/4 linguriță de alaun (piatră acră). Pentru o procedură, folosim o treime din amestec (restul poate fi păstrat într-un borcan închis ermetic). Se diluează amestecul cu puțină apă sau loțiune pentru față, se adaugă 2 picături de ulei esențial de lavandă sau de arbore de ceai. Masca se lasă pe față timp de 10-15 minute, îna­inte de culcare, de 1-2 ori pe săptămână, și se clă­tește cu apă rece.

Pentru a da pielii o nuanță mai deschisă
Se înmoaie peste noap­te în 100 ml de apă fiartă 6 sâmburi de mig­dale. Dimineața, migda­lele se pisează cu un sfert de linguriță de Curcuma, până se obține o pastă uniformă. Se masează tenul ușor cu pasta obținută și se lasă timp de 1 oră. Se clătește cu apă caldă. Se repetă zilnic, timp de 3-4 săptămâni.

Vitaminizarea tenului sensibil sau inflamat
Cu 2-3 zile înainte, puneți la încol­țit boabe de soia sau de cereale, care se râșnesc sau se mixează înainte de preparare. Se amestecă 2 linguri de Curcuma cu 3 linguri de pastă din semințe încolțite, o lingură de argilă și o linguriță de miere de albine. Pasta trebuie să fie de consistența smântânii. Se aplică o singură dată pe săptămână, vreme de 15 minute. Se înlătură cu un prosop flaușat, îmbibat cu apă caldă, dar nu se freacă pielea!