VAMPIRII DE LA HOLLYWOOD vor face victime la București!

Dana Ene
Trei coloși americani - Alice Cooper, Johnny Depp și Joe Perry, adică The Hollywood Vampires (Vampirii de la Hollywood) se pregătesc să dea tonul distracției vara aceasta, pe scena concertistică românească.

Ei vin în Capitală pe 6 iunie, la Romexpo, pentru un concert incendiar, de promovare a primului lor disc comun, intitulat chiar "Hollywood Vampires".
Iar dacă asocierea celor doi rockeri legendari - solistul vocal Alice Cooper și chitaristul Joe Perry nu vi se pare ceva chiar ieșit din comun, cu siguranță că numele actorului Johnny Depp, prezent în același context, vă face să strigați "Ura!". Da! ați citit bine, este vorba chiar de Johnny Depp, simpaticul și excen­tricul actor american ce-l interpretează pe căpitanul Jack Sparrow în "Pirații din Caraibe". De când s-a apucat el de muzică? Ei bine, de multișor, de când avea 12 ani și a primit cadou de la mama lui o chitară. De altfel primul lui vis a fost să devină cântăreț de mu­zică rock, și nu actor. A și cântat în mai multe trupe, însă cu niciuna dintre ele nu a dat lovitura pe piața muzicală. Dar dacă norocul l-a ocolit ca muzician, a nimerit-o cu actoria, unde a făcut, după cum bine știți, o super-carieră. Nu a renunțat însă nici la prima lui dragoste, muzica, și a cochetat cu ea de câte ori a pu­tut. A colaborat cu trupa britanică Oasis și, în general, cu oricine i-a acordat o cât de mică șansă. "Lumea nu îl cunoaște ca muzician, dar este uimitor de bun. A cântat cu Aerosmith de 4-5 ori. Iubește chitara și orice tip de muzică. Are un stil propriu și poate cânta aproa­pe orice. Pe mine m-a uimit. Eu l-am rugat să mă învețe câte ceva, căci sunt anumite lucruri pe care n-am apucat să le învăț", spunea celebrul chitarist Joe Perry, care îi este azi coleg de trupă.
Cum a luat naștere The Hollywood Vampires? Ei bine, dintr-un fel de joacă. "E o poveste interesantă... ideea ne-a încolțit în timpul filmărilor la «Dark Sha­dows» («Umbre întunecate»), un film cu vampiri, în care am apărut și eu alături de Johnny... Eram în Lon­dra și am avut chef să cânt în «Club 100» (un club faimos, pe Oxford Street - n.r.). E un club în care au cântat și Stones sau Jeff Beck. M-am gândit că ar fi grozav să fac cover și să cânt, la cererea publicului, melodii ca: «Back in the U.S.S.R» (The Beatles n.r.) sau «Brown Sugar» (The Rolling Stones n.r.). ?n seara aceea i-am zis și lui Johnny: «Ia-ți și tu chitara și hai cu noi!». Era la filmări dar... surpriză... avea și chitara la el. Ne-am distrat pe cinste, atât noi, cât și spectatorii. Iar Johnny a știut să cânte toate melodiile cerute de public. M-am gândit atunci că ar fi grozav să facem un album cu melodii celebre, de­dicat tuturor prietenilor noștri de beție, mari muzi­cieni, care între timp au murit: Jim Morrison, Jimi Hendrix, Marc Bolan, Harry Nilsson, John Lennon, Keith Moon...", povestea Alice Cooper, într-un inter­viu recent.

Sex, droguri, alcool și rock'n'roll

Și s-a dovedit că alcoolul poate să facă, uneori, și minuni. Unul din locurile în care își dădeau întâlnire sta­rurile muzicii rock po­menite mai sus era localul Rainbow Bar & Grill, din Los Angeles. "Ca să fii acceptat în club, trebuia doar să-i bagi sub masă pe ceilalți membri. Adică să bei mai mult ca ei. Un lu­­cru deloc ușor", își amin­tește azi Cooper, fostul pre­ședinte al acestui club de muzicieni talentați, dar pier­­duți. De acolo s-au in­spirat pentru numele trupei de azi cele trei vedete ame­ricane: Cooper, Perry și Depp, chiar dacă și pentru "Vampirii de la Holly­wood" au apus, de ceva vreme, zi­lele acelea sălbatice. Alice Cooper (68 ani), de exem­plu, nu a mai pus gura pe băutură de pe la jumătatea anilor `80, când a fost inter­nat în stare gravă cu ciroză hepa­tică. Și tot de pe atunci l-a redescoperit și pe Dumnezeu, reconvertindu-se la crești­nism, de care se îndepărtase în tinerețe, chiar dacă este fiul unui predicator. Joe Perry (65 ani), chita­ristul de la Aerosmith, a avut și el propriii lui demoni, alcoolul fiind depășit pe lista viciilor lui doar de droguri. A trecut prin atâtea clinici de dezinto­xicare, că aproape le-a și pierdut șirul. Iar astăzi pare că s-a liniștit și încearcă să nu reci­diveze. Și nici "mezinul" trupei, Johnny Depp (52 ani), nu a trecut de pragul celebrității, fără "încercări" cu droguri și alcool. "Azi încer­căm să reînviem zilele de odinioară, dar fără alcool", spunea Cooper într-un interviu televizat. El îi urmărește pe par­tenerii lui de trupă de azi ca un șoim, ca nu cumva să cadă iar pe drumul pierzaniei. De altfel, de când s-a lăsat de alcool, Alice este dispus să-i consilieze pe toți prietenii lui care au o problemă cu băutura. "Le-am spus tuturor că sunt disponibil oricând. Mă pot suna la orice oră, dacă au nevoie să-i ajut cu un sfat, cu ceva", mărturisea într-un interviu mai vechi.
Din nostalgii, deci, a luat naștere această nouă super trupă rock, Hollywood Vampires. Nostalgii după niște vremuri trecute, când piața muzicală era asaltată de o mulțime de tineri talentați și visători. Și nu în ultimul rând, din dorul de a cânta din nou în cluburi mai mici, în care poți să iei contact mai ușor cu fanii, decât pe un stadion: "Toți trei am început să cântăm prin baruri și cluburi. ?mi era dor de vremurile acelea. E o sen­za­ție specială, ceva ce un stadion nu-ți prea poate oferi", spunea Cooper în același interviu tele­vizat. Au trecut însă aproape trei ani de când le-a venit ideea organizării trupei, până la pu­nerea ei în practică, căci toți sunt implicați în propriile lor proiecte. Johnny filmează de zor, Alice are concerte iar Joe continuă să fie membru de bază al trupei Aerosmith și să cânte alături de ei. Totuși, au reușit să-și coordoneze, în cele din urmă, programele, și să realizeze un album omagial, dedicat tuturor starurilor rock ale anilor `70. Iar pe acest disc al lor, lansat în septembrie 2015, nu se găsesc numai melodii celebre, compuse de vechii amici ai lui Cooper și Perry: Paul McCart­ney, Marc Bolan, John Lennon, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Jimmy Page sau Pete Townshend, ci și trei melodii nou-nouțe originale: "The Last Vampire", "Raise the Dead" și "My Dead Drunk Friends".
Dar faima celor trei vampiri a devenit atât de mare, încât cluburile și barurile s-au dovedit prea mici pentru afluența de public, locul lor fiind luat de stadioane. Anul acesta, The Hollywood Vampires au cântat, în fe­bruarie, la premiile Grammy, eclipsându-le chiar și pe tinerele cântărețe la modă azi: Taylor Swift, Adele și Lady Gaga.
(Pentru concertul de la Romexpo, mai puteți găsi bilete în rețeaua Eventim la trei categorii de prețuri: Normal Circle - 169 lei, Golden - 279 lei și Diamond - 459 lei.)