Detoxifierea tenului

Iulia Vlad
Așa cum trupul are nevoie de "curățenie mare", pielea obra­zului trebuie să fie și ea "spălată" de dușmanii ei invizibili (cei mai mulți, recrutați din poluarea atmosferică) ce o atacă, fără cruțare, zi de zi.

Chiar și soarele primăverii ajunge în orașe prin perdele de noxe, eliminate de zonele industriale și de eșapamentele mașini­lor. În mod obligatoriu, sănăta­tea și frumusețea trebuie să înceapă, deci, cu un program de înlăturare a toxinelor, de preferință pur natural.
Argila - este un ingredient cu pu­ternice proprietăți detoxifiante, care "trage" acumulările de toxine din țesu­turi. Rețetă: amestecați 3 linguri de pul­bere de ar­gilă cu următoarele ingre­­diente, în funcție de tipul de ten pe care-l aveți: ceai concentrat de coada-șoricelului ori sal­vie (pentru ten gras sau mixt), suc de mere (pentru ten nor­mal) și ulei de măs­line sau de migdale (pentru ten us­cat). Când compoziția ajunge de con­sis­tența smântânii, se întinde uniform pe față, și peste ea se pune un tifon umed. După 20-25 de minute, se spală cu multă apă.
Cafeaua - are darul de a curăța în profunzime po­rii și activează circulația sângelui. Rețetă: aveți ne­voie de 3 linguri de zaț proas­păt de cafea, pe care îl amestecați cu 2 linguri de iaurt. Apli­cați pe față crema obținută, lăsați să acționeze o jumătate de oră, apoi clătiți cu apă călduță.
Zeolitul - este un mineral vulcanic ce poate fi utilizat și în cosmetică, drept "magnet" pentru toxine. Odată cu detoxifierea pielii îi restabilește și elasticitatea și îi întârzie îmbătrânirea. Rețetă: aveți nevoie de 2 linguri de pulbere de zeolit (specială, pentru uz cosmetic) sau pe care o puteți scoate din capsule (se găsesc la farmacie). O amestecați cu puțină apă, până se trans­­formă într-o cremă groasă, pe care o aplicați pe față. După 15-20 minute, vă spălați.
Kombucha - misterioasa și pre­ten­țioasa ciupercă ce trăiește doar în ceai negru îndulcit, pe lângă faptul că este un leac re­du­tabil pentru o mulțime de boli, este și un ingredient valoros în pre­parate cosmetice. Are un pu­ternic efect detoxifiant, dar și regla­tor al pro­ceselor la nivel celular, prin care "șter­ge" ridurile și previne forma­rea lor. Rețetă: 3 pliculețe de ceai kombucha se opăresc cu o ceașcă de apă cloco­tită. Lăsați la infuzat 15 -20 minute, apoi faceți comprese din tifon pe care le înmuiați în ceai și le aplicați pe față. Compresele se țin 15 minute.
Miere - când vine vorba de detoxi­fiere, este neprețuită. Ea curăță porii temeinic și, totodată, este antisepti­că și antiinflamatoare. Re­țetă: luați o lingu­ră de mie­re (la care adăugați câteva picături de apă), pe care o masați pe fața proaspăt spălată, ca să pătrundă adânc în piele. Lăsați să acționeze o oră, apoi spălați-vă la început cu apă călduță, apoi rece.
Drojdie de bere - bogată în vita­mine și minerale, îmbunătățește "acti­vi­tatea" la nivel celular, lăsând tenul fin și proaspăt ca o petală de floare. Rețetă: o bucățică de drojdie proas­pătă de dimensiunea unei nuci se diluea­ză cu puțină apă sau ceai con­cen­trat de mușețel sau mentă, până ajunge ca o cremă groasă. Se întinde pe față, se lasă 20 de minute, apoi se clă­tește cu apă din abundență.
Sarea - are proprietăți puternic detoxifiante, antiinflamatoare și anti­bac­teriene. E important să folosiți sare de mare sau sare grunjoasă, nerafinată, neprocesată chimic, cât mai aproape de starea ei naturală. Rețetă: amestecați 2 linguri de sare cu o lingură de miere și câteva picături de apă, și obțineți un scrub exfo­liant, care se aplică pe față prin masaj cu mișcări circulare. Lăsați să acționeze 5 minute, apoi clă­tiți cu apă rece și aplicați o cremă hi­dratantă.
Ceaiul verde - "extrage" toxinele, estompează ridurile și dă luminozitate tenului. Rețetă: 2 linguri de ceai verde (sau 4 pliculețe) se opăresc cu o ceaș­că de apă clocotită. Lăsați la infuzat 15-20 minute, strecurați, apoi apli­cați pe față comprese din tifon, pe care le înmuiați în prealabil în ceai. Se țin 15 minute.