Programul de primăvară
Le numim "alimente miraculoase" pentru că ele contribuie la asigurarea sănătății, la conservarea tinereții, la menținerea unor ani plini de forță și la păstrarea voioșiei în existența noastră. Această triplă virtute se datorează bogăției lor în vitamine naturale, în elastaze, în acizi aminați rari, în săruri minerale, în oligoelemente indispensabile. Aceste alimente-miracol sunt: 1) germenii de grâu și grâul germinat, 2) drojdia de bere, 3) pătrunjelul, 4) iaurtul, 5) polenul.
1. Germenii de grâu și grâul germinat
Germenul de grâu conține substanțele cele mai prețioase și mai vitalizante ale grăuntelui de grâu: produși fosfatați ușor asimilabili, săruri minerale abundente, printre care săruri de fier, de magneziu (găsite în doze foarte ridicate - de 40 mg pentru 100 g de germeni), proteine complete conținând toți acizii aminați indispensabili vieții, oligoelemente precum cupru, zinc, magneziu, numeroase vitamine, printre care A, B1, B2, C, E, PP.
Prin compoziția sa, germenul de grâu constituie una dintre cele mai bune surse naturale de fier, magneziu, proteine rare, vitamine B și E. Pe lângă vitaminele descrise, mai conține cantități însemnate de vitamina C. Este un aliment echilibrant, pe care ar trebui să-l consumăm în fiecare zi, căci este un regenerator nemedicamentos de forțe.
Efecte terapeutice
Poate fi indicat cu succes în stări depresive, surmenaje, favorizează regularizarea digestiei, funcțiilor intestinale. Acționează ca tonic nervos, stimulează nutriția. Unica lor contraindicație este hipertensiunea arterială.
Proprietățile tonice și vitaminizante sunt crescute în grâul germinat, căci germinația mărește puterea vitaminică a germenilor. Reumaticii, gutoșii, artriticii grav atinși, care nu tolerează pâinea integrală, nu au nici un inconvenient consumând grâu germinat.
Mod de preparare
Se pun grăunțe de grâu într-o farfurie și se acoperă cu apă pentru a se umfla. După ce s-au umflat - vara după 24 de ore și iarna după 36 de ore - se spală în mai multe ape. În zilele următoare, grâul se umezește ușor, având grijă să nu rămână apă deasupra grăunțelor, pentru a nu mucegăi sau putrezi, așa cum se întâmplă când înoată în exces de lichid.
Mod de administrare
Adulții pot lua 3 linguri pe zi, câte una ca adjuvant la fiecare masă. Copiii de la 3 ani și bătrânii - 3 lingurițe pe zi, câte una la fiecare masă, o linguriță pentru copiii între 1 și 3 ani, sugarii (de la 6 luni - 1 an) - o linguriță mică, în două-trei reprize pe zi.
Grâul germinat se consumă la începutul mesei. Înainte de a le înghiți, semințele se mestecă îndelung (de o sută de ori), până la apariția unui gust dulceag, produs de zaharificarea parțială a amidonului.
Pentru persoanele cu dantură deficitară (defectuoasă), se pisează grâul germinat și se mestecă îndelung. Pentru bolnavi, sugari și copii mici, se face un piure în care se încorporează miere. Este prudent ca înainte de a fi pus la încolțit, grâul din comerț să fie spălat foarte bine și în mai multe ape, căci adesea este tratat cu antiseptice și insecticide. Este de preferat să fie procurat direct de la țăranul producător.
2. Drojdia de bere
Drojdia de bere este un alt aliment miraculos, mult mai eficace decât germenii de grâu, datorită combinației perfecte de substanțe nutritive rare, ușor asimilabile.
Drojdia de bere conține: 50% proteine, ușor digerabile, toți acizii aminați indispensabili vieții (histidina, lisina, triptofan, leucina, fenilamina, cistina etc.), o cantitate excepțional de ridicată de gluten și peptide care au o acțiune preponderentă în fenomenele vitale și, în particular, în reacțiile de oxido-reducere, în procesele de dezintoxicare și de rezistență la infecții, lecitine sau grăsimi fosforate, 14 săruri minerale esențiale, oligoelemente, factori catalitici din care unii nici nu au fost încă identificați și, în sfârșit, 17 vitamine, printre care grupul complet și consistent de vitamine B. Mai conține cantități importante de ergosterol.
După M.G. Sountag, inginer chimist, o sută de grame de drojdie de bere furnizează:
* proteine - cât 250 g de carne și glicogen - cât 65 g de pâine;
* de 10 ori mai multă vitamina B1 (tiamină) decât pâinea integrală;
* de două ori mai multă vitamină B2 (riboflavină) decât ficatul;
* de 10-20 de ori mai multă vitamină PP (niacină) decât carnea;
* de 10 ori mai multă vitamină B6 (piridoxină) decât carnea;
* de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decât cerealele;
* de 20 de ori mai mult acid folic decât tărâțele de grâu.
Mod de administrare
Se ia la fiecare masă, amestecată cu legume sau în supă, în doză de una-două linguri pentru adulți și bătrâni și o linguriță pentru copii. Drojdia de bere constituie un aliment compensator al carențelor și un excelent catalizator pentru substanțele hidrocarbonate. E excelentă pentru sportivi, cărora le mărește rezistența la oboseală, favorizând travaliul muscular și ușurând eliminarea de toxine și deșeuri metabolice.
Prin conținutul său ridicat în proteine și prin natura acizilor aminați ce-i conține, joacă un rol de protector pentru ficat.
Pe de altă parte, indicațiile terapeutice ale drojdiei de bere sunt și dietetice, bazându-se îndeosebi pe bogăția de vitamine B. Pentru aceasta se recomandă în avitaminozele complexe sau simple ale grupului B, în afecțiuni neurologice și neuromusculare, în manifestările nervoase ale alcoolismului.
Prin activitatea sa hepato-protectoare este indicată în stările precirotice, în steatoze hepatice (degenerescența grasă a ficatului).
Este foarte eficace în stările de denutriție extremă, de slăbiciune constituțională, pentru bolnavii hrăniți cu sonda.
În utilizarea obișnuită, este de preferat drojdia de bere cultivată pe cerealele malțate și nu drojdia de bere ordinară, obținută ca urmare a tratamentului de uscare prin sodă caustică, carbonat de sodiu sau acid clorhidric, căci astfel pierde 70% din vitamine. Drojdia exercită o acțiune inhibitoare asupra unor germeni patogeni ca: stafilococ, streptococ, colibacil. În consecință, poate fi indicată în toate afecțiunile intestinale acute sau cronice de origine infecțioasă, precum și în prevenirea accidentelor survenite în urma administrării de antibiotice, deoarece fiind insensibilă la aceste medicamente, remediază rapid dezechilibrul florei intestinale.
3. Pătrunjelul
Acest modest condiment este extraordinar de bogat în elemente prețioase. Conține la suta de grame:
* vitamina C - 100-200 mg (lămâia conține 100 mg);
* provitamina A - 60 mg (morcovul conține 2-14 mg);
* calciu - 240 mg;
* fier - 19,2 mg.
Este un excelent antiseptic al sângelui și al intestinului și previne cancerul (după unii terapeuți). Prin calciul pe care-l conține, este un bun echilibrant și, în consecință, foarte indicat în cazurile de rahitism sau tuberculoză. Factor antianemic, prin fierul pe care-l conține. Bun remediu în afecțiunile oculare, prin aportul de provitamina A.
Întârzie îmbătrânirea. Un profesor foarte bătrân (dar care se ținea foarte bine) de la Facultatea de Medicină din Paris spunea: "Tinerețea mea se explică prin faptul că am mâncat hectare de pătrunjel și tone de lămâi". Așadar, asezonați cu mult pătrunjel toate alimentele și, mai ales, consumați-l sub formă de suc.
4. Iaurtul
Iaurtul este un aliment care conține mulți fermenți. Este ușor asimilabil și constituie un adjuvant digestiv, ajutând la digestia celorlalte alimente ingerate o dată cu el. Grație acidului lactic, asigură existența unei flore intestinale nenocive, binefăcătoare. Putrefacțiile intestinale (care sunt sursa toxinelor ce prejudiciază aparatul digestiv și starea generală) sunt datorate bacililor mari, care nu se pot dezvolta în mediul acid.
Binefacerile iaurtului rezidă în faptul că aduce în organism săruri de calciu și vitamina B în cantități ridicate.
Longevitatea și vigoarea populațiilor de păstori se datorează în mare măsură proprietăților iaurtului, așa cum se întâmplă în Bulgaria și Caucaz, unde există mari consumatori de iaurt, din timpuri imemoriale.
Se pot accentua calitățile iaurtului prin adăugarea de lapte praf degresat, care mărește cantitatea de vitamina B, de calciu și proteine.
Totuși, nu trebuie să se abuzeze de iaurt, deoarece un exces de acid lactic pe timp îndelungat devine demineralizant. Un pahar de iaurt constituie o doză zilnică suficientă și nu trebuie prelungită cura mai mult de 15 zile pe lună.
5. Polenul
Este alimentul mineral prin excelență. Asociat cu puțină miere asigură creșterea larvelor de albine într-un mod extraordinar, în șase zile greutatea lor multiplicându-se de 500 de ori. Experiențele arată că șoarecii și șobolanii hrăniți numai cu polen se dezvoltă și se înmulțesc foarte ușor.
Analizele chimice dovedesc că polenul conține proteine, zaharuri, grăsimi, materii minerale, oligoelemente, toate vitaminele, diastaze, hormoni, factori de creștere, pigmenți etc. Este un aliment echilibrant și tonifiant. Redă vigoarea și dorința de viață a persoanelor deprimate. În câteva zile înlătură oboseala și surmenajul. Grație factorilor săi de creștere, favorizează dezvoltarea copiilor suferinzi și debili.
Examenele de laborator au demonstrat că în anemii numărul globulelor roșii crește cu 500.000 pe mm3 de sânge după absorbția polenului timp de o lună. Este ușor laxativ. Dezintoxică organismul. Experiențele recente arată că evită îmbătrânirea prematură.
Mod de administrare
Se consumă diluat în apă, lapte, ceai, cafea - toate călduțe. Să se evite fierberea, care distruge unele vitamine. Rația zilnică normală este de 1/2-1 linguriță. Dacă produce efecte laxative foarte pronunțate, se reduce doza. În caz de oboseală, slăbire, anemie, creștere dificilă, se mărește doza. Dacă se ia în mod regulat, viața se prelungește foarte mult.