Răspuns pentru BOGDAN V. - Suceava, F. AS nr. 1212 - "Am fost diagnosticat cu laringo-traheită recidivantă"

Redactia
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

Laringo-traheita recidivantă este o inflamație cronică nespecifică, cu evoluție prelun­gită, la nivelul laringelui și traheii, care se manifestă cu: disfonie (răgușeală), fonastenie (oboseala vocii), rezastenie (oboseala vocii la cântat), afonie (voce fără timbru), tuse seacă, iritativă, pares­tezii, uneori dispnee (lipsa de aer). La­rin­go-traheita cronică recidivantă este frec­vent întâlnită, în mod deosebit la bărbați, care sunt mai expuși factorilor iritativi favo­rizanți: fum de țigară, alcool, noxe profesionale (gaze și vapori toxici, praf). Alți factori etiologici sunt: suprasolicitarea cronică a vocii (cântăreți, profesori, avocați, profesioniști vocali), obstrucția na­zală (nas înfundat), cu respirație orală și gât uscat, infecțiile cronice rino-sinusale, denta­re și bronho-pulmonare, boala de reflux gastro-esofagian.
Tratamentul etiologic al laringo-traheitei recidivante constă în evita­rea noxelor și a factorilor iritanți (praf, tutun, alcool, substanțe chi­mi­ce), tratamentul suferințelor rino-sinu­sale și a diatezelor generale, repaus vocal și la nevoie reeducarea vocii.
Tratamentul local constă în:
* Substituție lichidiană cu ceaiuri din: podbal, plămânărică și lichen de piatră (se prepară o infuzie dintr-o lin­guriță amestec, la 200 ml apă cloco­tită).
* Gargară cu o infuzie de mușețel, salvie, gălbe­nele, arnică și tătăneasă.
* Refacerea troficității mucoasei, prin apiterapie: Proposept (3x1 tablete/zi), miere de albine cristali­zată sau fagure de miere căpăcit.
* Susținerea terenului imunologic cu: Imunore­zistan Forte (extract din echinacea).
* Unde scurte în doze medii, 10 ședințe, cu du­rata de 10-15 minute, regiunea cervicală.
* 10 ședințe aerosoli cu: Dexametazonă sau Fli­xotide nebules, Gentamicină și ser fiziologic.
* Tratament balneoclimateric cu aerosoli salini în stațiunea: Ocna Sibiului.
* "Salina la domiciliu" - o metodă comodă și eficace o constituie inhalațiile și pulverizațiile cu "Ocnasept", aerosol salin cu extract din plante medi­cinale aromatice. "Ocnasept" poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61/ 0733/67.87.85, e-mail: sanmedsb @gmail.com


ENCIU NICANOR - biolog - Cluj-Napoca, str. Băișoara nr. 9, sc. 2, ap. 83, tel. 0264/54.19.57

"Se pot elimina naturist pietrele de la rinichi?"
(Răspuns pentru MARIA - Pitești, F. AS nr. 1208)


O veche și înțeleaptă vorbă a poporului român spune că "Fiecare om trebuie să fie primul său medic și fiecare aliment este în același timp și un medica­ment". Tot din înțelepciunea poporului român este bine să reținem că "Cea mai prețioasă victorie este aceea pe care o obții împotriva răului din tine". Pornind de la aceste înțelepte sfaturi, culese de mine în tinerețea petrecută în frumoasa Bucovină, am ajuns și la concluzia că nu trebuie să omitem faptul că fiecare credință religioasă vine în sprijinul sănătă­ții omului, prin acel rit al posturilor alimentare, care sunt, de fapt, un fel de cure terapeutice de dezinto­xicare.
Pornind de la aceste deziderate, vă recomand ca fiecare zi din viața dvs. să înceapă dimineața cu o rugăciune către acea ființă supremă de care aparțineți prin religie, rugăciune care vă aduce în organism o liniște și un calm interior cu secreție de endorfine ce vă armonizează viața, precum și un set de gimnastică interioară, care să constea în 10 exerciții de inspirație și expirație pulmonară profundă, pentru a vă oxigena organismul, precum și un set de 10 exerciții de um­fla­re și contractare a abdomenului, pentru a îmbu­nă­tăți circulația sangvină din organele interne, inclusiv la rinichi.
Fiecare organism uman are nevoie de cele trei nutriente de bază: proteine, glucide și lipide, dar toate acestea consumate cu acel remediu universal numit măsură. În cazul dvs. se va evita excesul de proteine provenite din carne de porc, vițel, păsări, conserve, ciu­perci, dar aceste proteine pot fi obținute din ma­zăre, soia, fasole boabe. Acum vă recomand o stra­te­gie personală, ca să obțineți o victorie împotriva pie­trelor de la rinichi, care constă în următoarele etape:
* Alegeți o zi în care să nu consumați alimente, deci - o zi cu un fel de semipost alimentar. În schimb, consumați o doză șoc de circa 1-3 litri de ceai com­binat, format din cozi de cireșe, coada-calului, măta­se de porumb, flori de coada-șoricelului, osul-iepu­relui, rădăcini și frunze de păpădie.
* Ziua următoare să fie continuată cu un consum de sucuri de struguri (numit și lapte vegetal), suc de napi, suc de păpădie, suc de pătlăgele roșii, suc de praz. Bine ar fi dacă ați evita apele minerale, dar chiar și apa de la robinet, pe care să o înlocuiți treptat cu ceaiuri diuretice ținute la frigider, dar mai ales cu apă distilată din farmacii sau preparată acasă. Bine era dacă ați fi precizat ce fel de pietre aveți la rinichi, după originea lor biochimică, deoarece pot fi de origine uratică, fosfatică sau oxalică, și atunci tratamentul naturist poate fi personalizat, adică adresat rădăcinii de unde provine boala. Pentru aceasta, este nevoie de o analiză biochimică de laborator a uri­nei. Nu uitați de miraculoasa apă disti­la­tă, la care se poate alătura și un alt reme­diu natural, numit sucul de mesteacăn, pe care îl puteți obține de la mesteceni din natură, prin efectuarea unei găuri în tulpină sau ramuri, de unde se va scurge sucul. În calitate de biolog, care am lucrat circa 30 ani în domeniul medical, am fost interesat să studiez felul cum aerul, apa, plantele, animalele, pământul, soarele se ar­monizează cu viața omului.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Știe cineva un leac naturist pentru pitiriazis versicolor?"
(Răspuns pentru DOINA OPREA - Brăila, F. AS nr. 1210)


Infecție cutanată cronică, întâlnită frecvent la persoanele adulte, Pitiriazisul versicolor (boala Eich­stedt), de natură benignă, se caracterizează prin mici pete a căror culoare variază de la alb/roz la maro, dimensiuni inițiale: 1-5 mm, cu tendință de a se uni, formând pete mai mari, cu margini neregulate, care, uneori, dispar spontan.
Pe lângă unele cauze secundare (expunere la căldură, transpirații, activități zilnice stresante etc.), erupția de bază are drept cauză ciuperca Malassezia Furfur-Pityrosporum Orbiculare, localizându-se cu predilecție la nivelul toracelui, față, scalp, membre superioare.
Până la eliminarea definitivă a fungului, leziunile se vor decolora, devenind deschise spre alb (dacă sunt expuse la soare), în ciuda tratamentelor! Corpul va fi expus la soare moderat-progresiv - 15', 30', 45', 60'.
Notă: Trebuie să rețineți că acest tip de pitiriazis este contagios, contaminarea făcându-se de la o persoană la alta (prin atingere), prosoape, veselă, hai­ne, ustensile de igienă etc., predispuși fiind indivizii cu imunitate scăzută.
Agentul fungic Malassezia fur­fur se găsește pretutindeni: aer, sol, îmbrăcăminte, pe piele, lo­cuințe, săli de gimnastică etc. Se evidențiază atât primăvara, cât mai ales toamna, după ce în tim­pul verii (în concedii), unele per­soane se expun prelungit și repetat la soare puternic, anumite regiuni ale pielii având aspect de vitiligo. Parazitul devine activ sub influen­ța razelor solare, dar depigmenta­rea apare intens, mai târziu, chiar în absența radia­țiilor ultraviolete B. În general, leziunile afectează zona feței doar la copii.
Investigațiile se fac cu lampa specială "Wood" (cu lumină albăstruie), unde leziunile apar cu aspect fluorescent galben-verzui, indicând tipul de pitiriazis versicolor. O investigație des întâlnită este examenul vizual direct și aplicarea unei benzi adezive pe o le­ziune zgâriată ușor cu unghia, sau pe zona scua­moasă, urmând apoi examenul microscopic.
Tratamentul este de durată, se reia periodic, deoa­rece unele persoane cu predispoziție constituțională și răspuns imunologic deficitar prezintă frecvent recidive.
Tratament: din 3 în 3 zile, faceți o baie generală caldă, în care adăugați 5 litri ceai din următoarele plante: rostopască, mărul-lupului, urzică, coada-calului, brusture, coajă de stejar, coada-șoricelului, mlădițe de tuia. Din acest amestec faceți zilnic ceai, cu care spălați locurile afectate și lăsați-le să se zvânte.
La un laborator farmaceutic comandați următoa­rele: * Soluție 1: Iod metaloid, Acid salicilic, Acid boric aa 1 g, Glicerină 5 g, alcool 70° - 100 ml. * Soluție 2: Acid salicilic, Rezorcină aa 4 g, Gli­cerină 5 g, alcool 70° - 100 ml. După ce zona afec­tată s-a zvântat, timp de 15 zile consecutiv, badijonați dimineața cu prima soluție și seara cu a doua soluție.
Notă: Deoarece parazitul se găsește în mediul ambiant, la interval de 3 luni repetați aceste procedee 10-15 zile, mai ales înainte de sezonul estival.
Între cure, după baie, clătiți pielea cu apă caldă acidulată slab (amestec cu acid boric sau oțet). Hai­nele se vor duce la curățătorie chimică. Fierbeți și călcați toată lenjeria - tricouri, prosoape, batiste, cearceafuri, fețe de pernă etc. Limitați badijonările numai la leziunile vizibile clinic. Badijonările se fac la 10 minute după baie și după spălarea locurilor afectate cu ceai.
La indicația medicului dermatolog se poate admi­nis­tra 3 săptămâni Nizoral 200 mg/zi, Intraconazol (pe cale bucală). Folosiți creme ce conțin cortico­steroizi sau antifungice (Ketoconazol, Clotrimazol). În caz excepțional se poa­te utiliza procedeul Ravant-Mathieu.
Atenție! Doar forma de pitiriazis rozat "Gilbert" este deloc sau foarte pu­țin contagioasă. Travogenul (antifungic) se aplică o dată pe zi, 3 săptămâni, la prânz. Dacă senzațiile de prurit și arsură locală persistă, evitați folosirea lui o perioadă. Tra­vocort cremă (antifungic) se aplică o dată pe zi, dimineața, maximum 2 săptămâni. Întrebați medicul der­matolog dacă în zona periorală se evidențiază dermatită, caz în care evitați folosirea cremei. Re­nun­țați la grăsimile animale, afumături, prăjeli, dulciuri, alcool, cafea, alimente conservate. Consumați ceai de păpădie, salată verde, ceapă verde, usturoi, nuci, alune, pește, cereale cu lapte 1,5% și scorțișoară, fructe de pădure, iaurt natural.
Nu mai folosiți crema Betaderm în perioada tratamentului cu soluțiile sus menționate. Multă sănă­tate!
P.S. Vă rog să mă sunați și să-mi precizați vârsta mătușii dvs.