CALENDAR ZODIACAL - TAURUL (21 aprilie - 20 mai)

Tana Rosca
Prezentare generală

"Graba strică treaba" este un proverb inventat, categoric, de un Taur. În timpurile moderne, când se pune atât accent pe rapiditate, e uneori exasperant de greu să fii Taur, supus necesității interioare de-a face lucrurile pe-ndelete, în liniște, degrevat de presiunea limitelor de timp. Lentoarea Taurului (sau mai precis lipsa sa de grabă) aduce unora a lene, căci și mișcările Taurului sunt pe potriva temperamentului său mă­su­rat, dar să nu uităm că vorbim aici despre un semn fix (iar despre Taur se spune că e cel mai fix dintre sem­nele fixe). În astrologie, aceste semne se bucură de reputația unor buni organizatori, cablați pe eficiență.
Zodia Taurului este asociată și cu vârsta pre­șco­lară, când copiii sunt cei mai drăgălași. Ați încercat vreo­dată să luați ceva din mâna unui copil de doi ani? Dacă da, știți că e aproape imposibil. Copilul a des­coperit că între el și un obiect poate exista o relație, că acesta poate fi al lui. Nu-i de mirare, deci, că verbul zo­diei este "a avea" și cuvintele "mie" și "al meu" sunt atât de frecvente în vocabularul Taurului. În­tr-adevăr, Taurul este considerat cel mai posesiv semn al întregului cerc zodiacal dar care, grație influenței micului benefic Venus, planeta care îl guvernează, are și plăcerea de-a împărtăși lucrurile bune și fru­moa­se cu cei dragi.
Taurul poate fi lacom, dar rareori este egoist, fiind de părere că plăcerea se dublează dacă e împărtășită. Și cine poate spune că n-are dreptate?! Un dar de mare preț pe care Taurul l-a primit din partea lui Venus este capacitatea de-a se bucura de simțuri. Un obiect fru­mos îi atrage privirea și îi provoacă o plăcere vi­zuală, care îi scapă trecătorului grăbit, adâncit în gân­durile sale. Trilul unei păsări îi încântă auzul, în timp ce altcineva reacționează doar la zgomotele transmise de smartphone. Ca să nu mai vorbim de mâncare. Tau­rul este un gurmand, dar nu preferă neapărat mân­că­rurile complicate, acoperite de sosuri diverse, ci pre­feră gus­tul natural. O roșie proaspăt culeasă de pe vrej i se pa­re adesea o hrană mai gustoasă decât un sos de roșii la cutie, oricât de multe condimente ar conține. Aceas­tă plăcere naturală cu care Taurul se apropie de viață este temperată, în cele mai multe cazuri, de un al șa­selea simț, cadou tot de la Venus. Este vorba de bunul simț. Acesta este etalonul invizibil care îi ser­vește Taurului drept ghid și-i permite să nu depășească de­cât rareori justa măsură. Există însă, din păcate, și Ta­uri croiți după modelul Minotaurului, și mai puțin al lui Venus, care se lasă prinși de beția simțurilor și pot eșua în labirinturile pasiunii.
Răbdarea și pacifismul sunt alte două caracteristici marcante ale Taurului. Taurul tipic se prezintă împă­ciui­tor față de persoanele care vor să se ia la harță cu el, nu îi sare țandăra ușor. De cele mai multe ori în­cepe prin a-și întreba, cu calm, preopinentul, ce s-a întâmplat și, după ce s-a lămurit, încearcă să găsească o soluție pașnică. Această abordare îl ferește de bu­cluc, pentru că nu poate duce la escaladarea con­flic­tului. Însă, dacă are de-a face cu cineva care caută cearta cu lumânarea, Taurul va riposta, în cele din urmă, și atunci se adeverește zicala: "Fe­rească Dumnezeu de mânia omului blând!". Când Taurul vede roșu, nimeni nu-i poate sta în cale. Din fericire, rareori se ajunge în punctul acesta.
În momentul în care un nativ al zodiei Tau­rului își propune un obiectiv, procedează cu o tenacitate ieșită din comun și, de multe ori, reușește să atingă acel obiectiv, în ciuda tuturor obstacolelor, și a faptului că nimeni nu i-ar fi acordat, inițial, vreo șansă. Secretul reușitei sale constă în faptul că procedează metodic, că știe să-și susțină efortul pe perioade lungi de timp și că, echi­li­brat cum este, nu se lasă cu una, cu două, pradă descurajării.

Femeia Taur

Înzestrată cu o senzualitate naturală, femeia Taur se distinge de cele mai multe ori prin acele linii curbe ale corpului, care de­scriu femeia clasică. E adevărat, puține dintre Tăuroaice sunt slăbuțe (ca Audrey Hepburn, de exemplu) dar armonia dintre părțile tru­pului e de natură să atragă aten­ția bărbaților, precum și felul în care se mișcă. Să nu vă gândiți la un mers provocator, ci la o ar­mo­nie naturală a miș­cărilor, venită, evi­dent, tot de la Venus, și ca­re pune în valoare atu­urile lor feminine. În ma­rea lor majoritate, fe­meile din Taur vor căuta să-și pună în evidență fru­musețea naturală, în loc să recurgă la diverse trucuri, astăzi atât de la îndemână, pentru a părea altfel decât arată în realitate. Gustul femeii Taur este clasic, de multe ori în stilul Chanel, dar cu mai multe culori. Până și în îm­bră­cămintea sport, Tăuroaica va fi atentă să se po­tri­vească culorile și texturile, să-i cadă bine și să aibă o notă de eleganță. Dar dacă tot vorbim despre gust, nu trebuie să trecem cu vederea talentul de care dă do­vadă Tăuroaica noastră în bucătărie. Are papile gus­ta­tive fine și îi place să lucreze cu produsele pământului. Este la concurență cu Racul, atât în privința calităților de gospodină, cât și a celor de gazdă.
O trăsătură a Tăuroaicei care o face de neprețuit în ochii multor bărbați este că nu vorbește mult. Când are ceva de spus, folosește puține cuvinte și un ton calm. Puține femei ale zodiei au o voce stridentă sau obișnuiesc să ridice vocea, atunci când ceva nu le convine. Nu e deci de mirare că le vine mai ușor decât altora să susțină o relație. Pentru că se simte bine în propriul corp (ca toate semnele de pământ, de altfel) e relaxată în viața intimă, care, de multe ori, devine mai plăcută și chiar mai incitantă, pe măsură ce timpul trece. Asta, cu condiția ca Tăuroaica să-și țină în frâu ten­dința de a-și controla partenerul. Cu toată căldura și tandrețea pe care le oferă, la al șaselea telefon dat într-o zi iubitului, acesta poate traversa linia dintre a se simți flatat și a se simți sufocat. De multe ori, fe­meia Taur pur și simplu nu înțelege eventualele re­proșuri cu privire la nevoia de a lua legătura cu per­soana iubită, oricând simte nevoia să o facă. Doar este iubitul EI. Vă aduceți aminte? Meu, mie, a mea... toate aceste minunate pronume posesive au fost create pentru Taurul cel posesiv, al cărui verb este "a avea". Această insistență a Tăuroaicei de a se asigura că ce-i al ei e pus deoparte nu este intenționată. Face parte, pur și simplu, din structura ei. Și, fiind o ființă re­zo­nabilă, va ști să își dozeze porția de posesivitate, de dragul echilibrului.
În familie, acest echilibru psihologic pe care-l aduce cu sine ca zestre femeia Taur creează un climat de siguranță pentru copii. Ei vor avea repere clare după care să se orienteze. Orele de masă nu vor oscila de la o zi la alta și regulile vor fi aplicate cu calm și cu fermitate. Uneori, însă, mama Taur rămâne ancorată în vechile reguli, fără să-și dea seama că odrasla a crescut și are nevoie de un set nou. De aceea este bine să facă un exercițiu de flexibilitate cu cei mici și să ceară sfatul, atunci când se ivesc conflicte, unor per­soane în care are încredere și care privesc situația din afară.

Bărbatul Taur

Există un clișeu în privința bărbatului născut în zodia Taurului. Se spune că este un iubit senzual și romantic, care în momentul în care se implică într-o relație, este stabil până la adânci bătrâneți. Povestea cu senzualitatea este categoric adevărată, în parte și cea cu romantismul, deși gesturile romantice dra­ma­tice nu corespund naturii sale, pe care o putem descrie mai degrabă ca fiind un "romantism bine temperat". Gre­șită este și ideea despre nevoia Taurului de a se im­plica, neapărat, într-o relație stabilă. Dacă aveți du­bii despre această afirmație, întrebați-l pe George Clooney. Sigur că da, Taurii apreciază stabilitatea și si­guranța emoțională, pe care o pot găsi la un partener previzibil. Un timp! După care, au nevoie de ceva în plus. Să nu uităm că Venus este și patroana artelor, iar pentru Taur, o relație trebuie să devină o adevărată operă de artă. El își va stimula partenera prin atenții, complimente și ieșiri, dar ea trebuie să știe să răs­pundă la aceste gesturi, aducând la rândul ei câte ceva nou în relație. Nu este vorba de nou ca înfățișare, dim­potrivă, dacă iubita unui Taur pleacă de acasă cu pă­rul blond și lung și se întoarce cu el verde și scurt, nu va fi plăcut surprins. Taurul are valori conservatoare. Va aprecia, de exemplu, câteva șuvițe șatene, care să dea un nou farmec părului blond și lung. Ceea ce îl face pe Taur să se bucure este atunci când e aș­tep­tat cu o prăjitură făcută du­pă o rețetă nouă, de mâinile iubitei, sau cu bilete la un concert. Atunci va ști că par­tenera e la fel de preo­cupată de îmbunătățirea per­manentă a relației, cum este și el. Dar aceasta este o provocare de care multe femei nu sunt capabile. De aceea există sur­prinzător de mulți Tauri, care preferă să fie mo­no­gami în serie, decât să aleagă să se căsă­to­rească cu ci­neva care să cadă pra­dă ru­tinei, într-o relație ca­re, ast­fel, este sor­tită plafo­nării.
Din păcate, posesi­vi­ta­tea Taurului îl determină ade­sea să dorească nea­părat să fie sigur că per­soa­na iubită este "a lui". Și atunci o ia cu asalt. Cele două tipuri de bărbat Taur au abordări diferite. Despre prima tipologie se spune că poate să și doarmă pe preșul din fața aparta­men­tului iubitei, cât timp este necesar ca ea să cedeze insistențelor lui. Oricât de rudimentară ar putea părea această metodă, multor Tauri le reușește.
Problema este că Taurul care recurge la metode mai sofisticate are și așteptări pe măsură, altfel riscând să ajungă rapid la un grad de saturație în relație. Dar ceea ce-l împiedică adesea să-i pună capăt este toc­mai acea posesivitate despre care vorbeam. În acest caz, Taurul se poate decide să păstreze ceea ce are deja și să-și caute compensările de tip venusian în altă parte.
Odată ce a găsit o parteneră compatibilă, Taurul va acționa ca un bărbat clasic: se va ocupa de ea atât din punct de vedere financiar (îi place să o răsfețe), cât și afectiv, neuitând să-i spună că e frumoasă și că o iu­bește. Calmul și tandrețea sa nu lasă însă loc ma­nipulării. Când e vorba despre decizii privind relația, va insista să aibă ultimul cuvânt și nu va tolera să i se conteste hotărârile sau discernământul. Nu e genul care să caute aprobarea partenerei, deși se bucură atunci când e susținut.
Ca tată și familist, el e echilibrat, eficient și devo­tat. Pentru că îi place tot ce crește, se implică și în creș­terea co­piilor, și în creșterea presti­giului familiei sale cu care do­rește să se mândrească.

Copilul Taur

Rubiconzi și zâmbitori, pruncii născuți sub sem­nul Taurului sunt o plăcere pentru părinți, atâta timp cât nu vor ceva anume. În momentul în ca­re își do­resc ceva și nu obțin, pă­rinții pri­mesc o lecție despre încă­pă­țânare. Mi­cuțul Taur frustrat (care de obicei are niște plămâni pe cinste) e pre­gătit să plângă sau să țipe, până când cel mai deștept (adică pă­rin­tele) cedează. Aceasta este piatra de încercare pentru cei însărcinați cu creș­terea unui asemenea Tăuraș. În afara acestor probe de rezistență la care sunt supuși părinții, este mai degrabă o plă­cere să te ocupi de un mic Taur. În pri­mul rând, pentru că știe să-și găsească ocupații și nu se plictisește repede de jocuri sau de jucării. Este în stare să rămână preo­cu­pat de ceea ce face ore în șir, fără să de­ranjeze pe nimeni. Zâm­beș­te cu ușurință și cere cu far­mec. Și aici este nevoie de dis­cernământ din partea pă­rin­ților, pentru că este foarte plăcut să le oferi ceea ce ei îți cer cu atâta grație. În plus, știu în mod natural să-și ma­ni­feste recunoștința, ceea ce mulți copii trebuie să învețe.
Atenție trebuie în legătură cu datul și luatul lu­crurilor. În momentul în care i-ai pus unui Taur în mână un obiect, de regulă el îl consideră al lui. De aceea, tre­buie să i se ex­plice, înainte de a i se înmâna un obiect: "Tanti Li­via te lasă să te joci cu bră­țara ei cinci mi­nute, dar după aceea tre­buie să i-o dai îna­poi". Poate nu este rău să adă­ugăm: "pen­tru că este a ei, nu a ta". Cu cât mai repede în­țe­lege micuțul Taur acest concept, cu atât mai bine vor decurge relațiile lui cu restul lumii. Interesant este că din momentul în care Taurul învață că lu­cru­rile pot fi și ale altora, se relaxează și devine generos. Mai ales în privința mâncării, poate cu excepția dulciurilor.
Cei mai mulți copii se răsfață când vor să se îm­brace cu un lucru, și nu cu altul. Pentru micuțul Taur însă, culoarea potrivită poate să determine starea de spirit pe ziua respectivă. Are un simț al culorilor și al muzicii indus de Venus, și părinții ar face bine să observe aceste înclinații și să încerce să le dezvolte.
Rare sunt momentele în care micul Taur trebuie pe­depsit, pentru că reacționează cu ușurință la ar­gu­mentele de bun simț. Iată de ce educația sa nu pre­supune decât consecvență și limitarea unor potențiale excese. Tăurașul știe să își răsplătească părinții cu frecvente îmbrățișări și declarații de afecțiune.

Profesii și vocații

Printre darurile oferite de patroana artelor, Venus, se găsesc două destinate în mod special Taurului. Dacă ne gândim că gâtul și corzile vocale sunt gu­vernate de Taur, devine ușor de înțeles de ce atâția na­tivi ai acestei zodii ajung cântăreți renumiți. E su­ficient să menționăm numele a două legende: Ella Fitzgerald și Barbra Streisand. Plăcerea îmbinării culorilor se regăsește la Taurii care aleg pensula și șevaletul, și aici îl putem da ca exemplu pe nimeni altul decât pe Salvador Dali, care ilustrează și faptul că există și Tauri excentrici.
Dar cei mai mulți dintre reprezentanții acestui semn de pământ sunt cu copitele (pardon, cu pi­cioa­rele!) bine înfipte în realitatea materială și co­tidiană. Îi vom găsi în bănci - de preferință nu la ghi­șee, ci în birourile din spate, unde se face po­li­tica finan­cia­ră. Toate ocupațiile care au de-a face cu mânui­rea ba­ni­lor li se potrivesc Taurilor, mai pu­țin cele care por­nesc de la un factor ridicat de risc.
Când spunem "Taur", avem, în general, repre­zentarea unei ființe mai degrabă greoaie, dar printre vocațiile Taurilor se numără și cea de dansator. Un exemplu edificator este celebrul Fred Astaire. De asemenea, dacă ne aducem aminte că grațioasa Audrey Hepburn a debutat ca balerină, înțelegem cum simțul muzical și buna stăpânire a corpului îi pot face pe Tauri buni dansatori, în special în do­me­niul dansului sportiv. Taurul iubește pământul probabil mai mult decât orice alt semn zodiacal. Se simte legat de tot ce este verde și se consideră cu adevărat un copil al naturii. De aceea, poate să obțină recolte mai bogate decât oricine altcineva. Sub în­grijirea lui, florile, fructele, legumele prosperă, spo­rind bunăstarea Taurului. Viti­cultura este în mod special le­gată de acest semn, care reu­șeș­te, adeseori, să îmbunătățească soiurile pe care le cultivă. Un alt simț bine dezvoltat al Ta­urului, cel olfactiv, poate duce la rândul său la câștiguri, în situația în care este aplicat în par­fumerie. În consecință, pu­tem spune că nasul Taurului mi­roase orice ocazie de-a câștiga bani, cărora le acordă timp, cât munca respectivă îi face plă­cere.

Șeful taur

Impresia pe care o creează cel mai adesea un șef Taur este că nimic nu-l poate scoate din sărite. Este dispus să înțeleagă eventuale greșeli și să explice, de mai multe ori, de ce un lucru se face, în opinia lui, într-un fel anume. Modul amabil în care își face cunoscut punctul de vedere nu anunță, în mod ex­pli­cit, că vor urma con­secințe, pentru că nu obișnuiește nici să ridice tonul, și nici să insulte. Dar în situația în care indicațiile sale sunt trecute cu vederea în re­pe­tate rânduri, cel care le-a nesocotit se poate trezi, într-o bună zi, cu con­tractul de muncă desfăcut. Când se ajunge în situația aceasta, nimic nu-l mai poate îmbuna, căci Taurului îi ia mult timp până să se ho­tărască și îi displac ges­turile radicale dar, când e ca­zul, le ia, și gata. Preferă însă să aibă de-a face cu oa­meni care să-l înțeleagă din prima, de aceea e atât de meticulos când face angajări, pentru că are nevoie ca angajații săi să facă întocmai ce și cum le cere el. Rezultatele îi justifică, de cele mai multe ori, această atitudine. Conservator și chibzuit cum e, Taurul pre­fe­ră să pornească de la o umilă gheretă, în care să fa­că covrigi, așa cum l-a învățat bunica, și să ajungă să dețină cea mai de succes patiserie din oraș sau, de ce nu, un lanț de patiserii. Nu poate sta pe loc, trebuie să se dezvolte continuu, dar nu caută soluții facile, pom­pieristice, ci axându-se pe calitate. Se gândește că dacă lui îi plac lucrurile de calitate, s-ar putea să le placă și al­tora, iar aceasta e o gândire sănătoasă, mai ales când e susținută și de principiul că minunile nu se înfăp­tuiesc peste noapte.

Angajatul Taur

Își vede de treabă cu seriozitate, fără să facă mare caz de asta. Mânuirea cuvintelor nu e specialitatea lui (decât dacă o face cântând, da, un Taur cântând o serenadă se descurcă perfect cu cuvintele), dar ca angajat, nu vine să cânte serenade șefilor. Cu alte cu­vinte, nu se pricepe la lingușeli și nici nu vine să bată la ușa șefului dacă nu are vreo problemă prac­tică de rezolvat. Pentru că nu se agită, nu aleargă de colo-colo și se mișcă fără grabă, e uneori greu pentru șefi să îi remarce calitățile. Dar, de regulă, vine și mo­mentul în care șeful trebuie să compare rezultatul mun­cii celor care fac valuri, dând impresia că mun­cesc de mama focului, și al Taurului cel tăcut, dar atât de efi­cient. Atunci, nu mai încape îndoială cine va fi pro­movat. Taurul e mânat mai puțin de ambiția de-a ajunge cât mai sus în ierarhie, cât de cea ca rezultatul muncii sale să fie cât mai aproape de perfecțiune. E pro­verbialul om de încredere, pe care și colegii, și șe­fii îl respectă nu doar pentru com­petența sa, ci și pen­tru modestia de care dă dovadă. Își va îndeplini im­pecabil atribuțiile de serviciu, dar când nu va mai fi loc pentru creșterea sa profesională, va pleca în altă parte, căci stabilitatea, oricât de importantă ar fi pen­tru el, vine pe locul doi, față de nevoia de-a se dez­volta constant.