Un studiu recent publicat în Marea Britanie afișează o cifră neagră: în fiecare an, pe pământ mor 5,5 milioane de oameni din cauza poluării aerului pe care îl respiră. În marile centre urbane, cu aer foarte murdar din cauza arderii combustibililor și a dispersării pulberilor din șantiere, principalele boli care scurtează viața sunt alergiile respiratorii, astmul, cancerul pulmonar, infecțiile respiratorii recidivante. Soluția la poluarea aerului este alegerea unei locuințe în afara aglomerațiilor, în zone protejate de spații verzi și perdele forestiere, un remediu "imoral", având în vedere cât de puțini oameni își pot permite acest "lux". Un studiu american, având ca subiecți peste 100.000 de femei, demonstrează fără echivoc aceeași soluție: persoanele care locuiesc în spații înconjurate de copaci și verdeață au un risc redus cu 34% de a dezvolta afecțiuni respiratorii și cu 13% mai mic, să facă o formă de cancer. Mai mult, persoanele care locuiesc în zone cu verdeață au o mai mare dispoziție spre socializare și spre activitate fizică, un risc de depresie și de nevroze mult mai scăzut. Pe ansamblu, speranța de viață a celor ce locuiesc aproape de natură este cu 12% mai mare!
Suc de lămâie în loc de sare
Multor bolnavi de hipertensiune sau aflați sub tratament cu corticoizi le este foarte dificil să țină un regim fără sare. Or, un consum ridicat de sare, în cazul acestora, poate produce tulburări grave de sănătate, mergând până la deces. Care este soluția pentru a ține un regim hiposodic și a nu suferi din cauza gustului alimentelor? Ei bine, câteva picături dintr-o lămâie proaspătă au darul de a amplifica gustul sărat și a face mâncarea mult mai agreabilă. Acest efect apare în cazul a nouă din zece subiecți testați în acest sens. Mai mult decât atât, lămâia în sine este un medicament, întrucât scade ușor tensiunea arterială, reduce inflamațiile, combate alergia, reduce efectele adverse ale derivaților de cortizon.
Și-a ros unghiile și-a murit
Cazul recent al unui britanic, decedat din cauza... rosului unghiilor, a adus în actualitate acest tic aparent inofensiv, care afectează în jur de 0,5% din populația globului. Britanicul în cauză a făcut infecții repetate la nivelul degetelor, care au culminat cu o septicemie ce nu a putut fi ținută sub control cu antibiotice, cauzând moartea pacientului. Considerat un simplu tic, rosul unghiilor este, cel mai adesea, expresia unor emoții negative puternice, care pot produce daune colaterale importante. Persoanele care își rod unghiile sunt caracterizate de porniri autodistructive, cauzate de lipsa de încredere în sine, de autoînvinovățirea nejustificată sau de un perfecționism prost înțeles. Tehnicile de relaxare, controlul respirației și, nu în ultimul rând, ședințele de psihoterapie sunt cele mai bune remedii împotriva acestui obicei cu potențial dăunător ridicat.
Doar de bine, despre salcie
Doctorii germani au demonstrat de curând că administrarea așa-numitelor aspirine naturale (extracte naturale din scoarță de salcie, standardizate în salicilați) conduce la creșterea capacității de luptă în fața infecțiilor bacteriene. Extractul de salcie potențează acțiunea antibioticelor de sinteză și a celor naturale, cum ar fi extractul de grepfruit sau uleiul de oregano sălbatic, contra așa-numitelor bacterii rezistente la tratament. Fie că vorbim de E.Coli, de stafilococul auriu sau de bacilul tuberculozei, salcia ajută organismul să învingă aceste microorganisme și să prevină eventualele recidive.
Amatorii de fast-food consumă plastic!
O analiză realizată pe un eșantion de peste 6.000 de consumatori de hrană de tip fast-food arată că în sângele acestora există compuși ai plasticului, în concentrații cu 20 până la 43% mai mari decât în cazul persoanelor care consumă hrană pregătită casnic. Îngrijorător este că bisfenolul A și ftalații din plastic, odată ajunși în sânge, produc la femei tulburări de menstruație, la bărbați efeminare, iar la ambele sexe, tumori benigne și maligne. Cum ajunge plasticul în hrană? Prin depozitarea semipreparatelor în pungi și containere de plastic, prin încălzirea hranei la microunde, în recipiente de plastic, prin păstrarea și servirea băuturilor carbogazoase (și nu numai) în sticle și pahare de plastic. Concluzia: reduceți consumul sau chiar eliminați complet fast-food-ul din hrana dvs., oricât de tentant ar fi. Veți împiedica astfel introducerea unor substanțe toxice în organism, care sunt foarte greu de eliminat și produc efecte nocive pe termene lungi sau foarte lungi.
Atenție la băile fierbinți
Se știe că o baie la 39-40 de grade Celsius, cu o durată de 15 minute, activează puternic imunitatea, relaxează musculatura și psihicul, fiind un remediu rapid contra gripei, stresului, nevralgiilor și crampelor musculare. Totuși, medicii avertizează că aceste băi trebuie făcute foarte rar, deoarece deshidratează și conduc la pierderea elasticității pielii, produc variații excesive ale tensiunii arteriale, iar la bărbați sunt vinovate de scăderea fertilității. Băile fierbinți dereglează, pe moment, activitatea sistemului nervos, producând mai ales tulburări de echilibru, soldate cu căzături pe cimentul ud, cu consecințe imprevizibile.
Anti-acidele afectează rinichii
Utilizarea vreme îndelungată a unor medicamente folosite contra arsurilor gastrice, a refluxului esofagian și a ulcerului gastric produce leziuni la nivelul rinichilor. "Jurnalul American de Nefrologie" afirmă că mai ales substanțele care inhibă (nu și cele care tamponează) secreția de acizi gastrici afectează, în timp, capacitatea de filtrare a rinichilor, putându-se ajunge până la insuficiență renală. Ca atare, o terapie mai sigură împotriva afecțiunilor produse de hiperaciditate este folosirea remediilor naturale, cum ar fi cărbunele activ, chitosanul, obligeana și mușețelul.
Cannabisul - cod portocaliu
În plină campanie de legiferare a acestui drog, considerat ușor și nevinovat, un studiu american vine să arate că, la consumatorii sistematici ai celebrelor joint-uri, scade secreția unui neuro-transmițător foarte important, numit dopamină. Această scădere conduce, în timp, la depresie, la incapacitatea consumatorilor de a se mobiliza pentru a-și îndeplini îndatoririle, la pierderi de memorie și la tulburări de raționament. Din spirit de dreptate, cercetările arată, totuși, că aceste efecte sunt considerabil mai reduse decât în cazul cocainei, heroinei și chiar al alcoolului, acesta fiind și el un drog, mai puternic decât se crede de obicei.
MammaPrint - chimioterapia la control
La întâlnirea "Asociației Americane de Studiu al Cancerului", care a avut loc zilele trecute, o echipă de medici newyorkezi a prezentat o metodă revoluționară de analiză genetică a celulelor canceroase de la sân, numită MammaPrint. Conform cercetătorilor, această metodă arată cu maximă precizie dacă o pacientă are sau nu nevoie, după operația de cancer la sân, de invazivul tratament prin chimioterapie. Ei bine, în urma unui studiu impresionant, care a implicat 6.700 de paciente din 110 centre medicale, s-a dovedit că bolnavele cărora analiza genetică le-a arătat că NU au nevoie de chimioterapie au avut un procent impresionant de supraviețuire, de peste 95%! Interesant și totodată extrem de îngrijorător este faptul că, dacă recomandarea de chimioterapie ar fi fost făcută conform protocoalelor clasice (folosite în toate lumea, în prezent), procentul de supraviețuire al pacientelor ar fi fost de câteva ori mai mic.
Zahărul hrănește cancerul
Un studiu de medicină experimentală arată că o dietă cu conținut foarte scăzut de zahăr și amidon, dar bogată în grăsimi sănătoase, obținute din uleiuri presate la rece și din semințe neprăjite, face ca o formă foarte agresivă de cancer cerebral (glioblastom) să stagneze sau chiar să intre în remisie. Cercetătorii de la Universitatea texană Arlington susțin că o cantitate mărită de glucoză în sânge hrănește cu predilecție celulele canceroase, motiv pentru care alimentele cu indice glicemic mare, cum ar fi dulciurile, făina albă, orezul decorticat, cartofii procesați, trebuie evitate. În schimb, grăsimile din măsline, susan, alune, arahide, nuci de caju neprăjite ajută la ținerea glucozei sub control și împiedică dezvoltarea tumorilor.