Colagenul

Iulia Vlad
Parte importantă din structura pielii, colagenul este o proteină "responsabilă" de elasticitatea, fermi­tatea și aspectul tânăr al obrazului.

După o anumită vârstă, producția de colagen a pielii scade, iar aceasta se observă prin apariția primelor semne de îmbătrânire: piele lăsată, cute de expresie marcate puternic, riduri fine, care mai apoi se adâncesc, se măresc. De aceea, prezența colagenului în pro­porție corectă este foarte importantă. Pentru "întinderea" ridurilor, în chi­rurgia estetică se utilizează - cu rezul­tate variabile de la caz la caz - injec­tarea colagenului bovin sau uman în piele, ori creme, serumuri și măști cu conținut de colagen.
Însă calea cea mai eficientă, cu efecte dovedite de studiile medicilor der­matologi - este să protejăm colage­nul înaintea distrugerii sale și să sti­mulăm pielea să îl producă în mod natural.

"Dușmanii" cei mai aprigi ai colagenului sunt:

* Soarele - mult râvnitul bronz deteriorează grav fibrele de colagen ce susțin pielea.
* Fumatul - tutunul alterează cola­genul, iar pielea se "lasă", se pătează, își schimbă culoa­rea.
* Zahărul - afectează în mod ne­ga­tiv colagenul. "Mân­cătorii" de dul­ciuri în exces își pierd elasticitatea pielii de timpuriu.

Cum se poate "încu­raja" pro­duc­ția de cola­gen a pielii? Iată cele mai importante modalități:

* Vitamina C - este esen­țială pen­tru că ajută organismul să sintetizeze cola­gen. Consumați ali­men­te bogate în vita­mina C: fructe, legu­me, verdețuri crude. De ajutor sunt și cre­mele, loțiu­nile și măștile cu vita­mina C.
* Acidul retinoic (tretinoin) - este un derivat al vitaminei A inclus în com­­poziția cremelor. Stimulează pro­ducția de colagen. Cremele ce îl conțin se aplică seara, urmate de o cremă hidratantă.
* Fitoestrogenii - sau "hormonii vegetali" intră în compoziția cosme­ticelor dedicate femeilor aflate în me­no­pauză, când producția hormonilor estrogeni scade vertiginos. Căutați cre­me și serumuri cu fitohormoni, iar în alimentație, insistați pe soia, fasole, ce­reale integrale și germeni de cereale, nuci, semințe, legume cu frunze verzi.
* Proteinele de calitate - pentru a împiedica deteriorarea colagenului și a susține producerea lui, consumați alimente bogate în proteine. În special ouăle sunt surse prețioase de proteine cu rol în "construcția" colagenului. Un regim vegetarian prelungit pe termen lung (peste 4 luni) are ca rezultat scă­de­rea elasticității pielii.
* Apa rece - folosită alternativ cu apa fierbinte, pentru spălatul feței sau pentru dușuri corporale, de scurtă du­rată, stimu­lează procesul de pro­ducere a colagenului.
* Activitatea fizică - sportul inten­sifică "fabri­carea" colagenului, dacă este efectuat consecvent. Cel puțin o jumătate de oră pe zi de mers pe jos rapid, alergare ușoară sau gimnastică nu trebuie să lipsească din program.
* Masajul periodic al tenului și al corpului ajută, de asemenea, la "pro­movarea" colagenului, prin intensi­ficarea și stimularea proceselor la nivel celular.