Premiile "Actualitatea Muzicală" pentru anul 2015

Corina Pavel
- Muzica ușoară, celebrată alături de muzica grea -

Revista "Actualitatea Muzicală" a Uniunii Com­­po­zitorilor și Muzicologilor din România a premiat, în cadrul galei sale anuale, ajunse acum la cea de-a 26-a ediție, personalitățile reprezentative ale artelor muzicale pentru anul care a trecut. Ce­remonia a fost găzduită de sediul uniunii, aflat în su­perba clădire a Palatului Cantacuzino (Mu­ze­ul "Geor­ge Enescu"), în spa­țiul unde George Enescu a trăit și unde a fost mai bine de 20 de ani men­torul, iniția­to­rul, fon­datorul și președintele Uni­u­nii Compozitorilor, în somp­tu­­oa­sa aulă unde s-au cântat cam toate lucrările im­por­tante ale muzicii românești clasice și contemporane. Pre­miile acor­date de revista "Ac­tualitatea Muzicală", prin re­dac­­torii ei - George Balint, re­dactor-șef, prof. univ. dr. Mihai Cosma, re­dactor pentru mu­zi­că cla­sică, și Octavian Ur­su­les­cu, pentru muzică de di­vertisment - nu au fost deloc o sarcină ușoară, având în vedere efer­vescența muzicală, co­re­grafică și chiar de management cultu­ral a anului 2015.
La secțiunea clasică, cei care au primit laurii au fost: pianista Mădălina Florescu (premiul pentru artă inter­pre­tativă), prim-balerina Bianca Fota (pre­miul pentru artele spectacolului) și muzicologul Cristina An­drei, director al Mu­zeului "George Enes­cu" (pre­miul pentru management cultural). La sec­țiunea de di­vertisment, com­po­zi­toa­rea Camelia Dăscălescu a primit premiul "O viață pentru muzică", interpreta de muzică ușoară Anas­tasia La­zariuc a primit pre­miul de interpretare, iar for­mația rock "Byron" a pri­mit premiul pentru "Pro­iect discografic". A mai exis­tat un premiu inedit, cel pentru "spectacol muzical", acordat Festivalului de romanțe "Te-aștept pe-același drum - In me­mo­riam Valer Ponoran", organizat în ora­șul minier Zlatna, pentru un public foarte ro­man­tic, se pare, și într-o formulă ce atrage, la ultimele sale ediții, chiar și o participare internațională.
Ajunsă la venerabila vârstă de 95 de ani, com­po­zitoarea Camelia Dăscălescu a venit per­sonal să pri­mească premiul de excelență ce încu­nunează o viață dedicată muzicii, o carieră pro­­di­gioasă, cumulând nu­me­roase șlagăre, cântate de cele mai bune voci ale mu­zicii ușoare, dar și parti­turi de muzică de teatru și film și de musicaluri (spec­ta­colele sale - de pildă, "Al­cor și Mo­na", după Mi­hail Sebastian - s-au jucat pe mul­te scene europene). Fos­­tă studentă a lui Mihail Jora și Dimitrie Cuclin, ab­solventă a Conser­vatorului din Iași și apoi a celui din București, Camelia Dăscă­les­cu a avut o intensă ac­tivitate pe­da­go­gică în țară și în străinătate, sus­ți­nută pâ­nă către anii din urmă. "Sunt foarte impresionată de faptul că, la vârsta mea, uni­u­nea compozitorilor mi-a acor­dat atenția și recu­noaș­te­rea sa. E foarte greu când ești sin­gur, dar mi-au rămas câțiva pri­eteni și muzica. Pre­miul acesta probabil că e ultimul pe care-l pri­mesc din lungul șir de pre­­mii cu care am fost onorată până a­cum, în în­de­lungata mea acti­vitate, dar mă bucur și îi mul­țu­mesc lui Dumnezeu că am apucat să îl primesc în viață, și nu post-mor­tem, ca să glumim un pic!... E un moment care mă emoționează o dată în plus și îmi dă cu ade­vărat sen­ti­mentul unei per­for­manțe în lu­mea muzicii, pe care am slujit-o, să știți, cu mare de­votament și se­rio­zitate!", a decla­rat, cu multă emoție pre­mia­ta.
Margareta Pâs­la­ru, una din cele mai în­dră­gite voci ale muzicii ușoa­re ro­mânești, a fost prezentă și ea la ce­re­mo­nia de pre­miere, pen­tru a o susține pe doam­na Camelia Dăs­că­lescu, unul din men­torii săi de la începu­turile carierei: "Sunt emoționată să-mi a­min­tesc, de parcă ar fi fost ieri, de începutul co­la­bo­rării mele cu doam­na Ca­melia Dăs­călescu, în anul 1965. Îi mulțu­mesc pentru toate me­lo­diile pe care mi le-a în­cre­­dințat și care au de­venit șlagăre. Simt cu sufletul această legătură care ne-a unit de atâția ani și îi doresc să își păs­treze inspirația și spi­ritul tânăr, care o ca­rac­te­rizează din­tot­dea­u­na".
Octavian Ur­su­les­cu, jurnalist muzical, gaz­­dă și prezentator în numele re­vistei "Ac­tua­litatea Mu­zicală" al galei de pre­mie­re, are, ca orice moderator de emisiuni de tele­viziune și de spectacole de di­ver­tis­ment, un zâmbet "la pur­tător", pregătit anu­­me pen­tru a crea bună dispo­ziție publicului. De data aceasta, bucuria și zâmbetul lui Octavian Ur­su­lescu au fost dintre cele mai autentice, provocate de faptul că, anul acesta, printre genurile premiate ne­întrerupt, de 26 de ani, de către revista "Ac­tua­litatea Muzicală", a fost in­clusă și muzica ușoară. "Sunt bucuros, astăzi, pentru că, iată, sub cu­pola Muzeului «George Enescu» - Pa­la­tul Can­tacuzino, un templu al muzicii culte, am reu­șit să pre­miem și ge­nurile «lejere», în această lume a muzicii aca­de­mice, muzicieni de muzică rock sau pop. E și acesta un semn de nor­malitate, pentru artele spec­ta­­co­lului, de oricare gen ar fi ele. Un gen ade­sea ur­gisit, rock-ul, re­pre­zintă o lume cu totul specială, iar tinerii mu­zicieni rock, cei mai mulți dintre ei cu școli su­pe­rioa­re în do­me­niu, sunt foarte puțin cu­noscuți, așa cum spuneau cu emo­ție și mem­brii tru­pei «Byron», premiată as­tăzi, pentru care a ajun­ge sub cupola Pala­tului Can­ta­cuzino, nu ca spec­tatori ai vre­unui con­cert, ci chiar pentru a primi un premiu pres­ti­gios, a în­semnat enorm." Pre­miul "Pro­iec­tul dis­co­grafic al anu­­lui 2015", pe care trupa Byron l-a primit, are o mo­ti­vație con­sis­tentă: două a­pa­­riții dis­co­grafice într-un sin­­gur an, de mare calitate teh­nică și interpretativă. E vorba despre al­bumul "Eternal Return", înre­gis­trat într-un studio pres­ti­gios din Dublin, Ir­landa, și "Elec­tric Mar­ching Band", care con­ține în­re­­gis­trarea live a con­cer­tului pre­zen­­tat la Teatrul Național din Cluj, alături de un cor de elevi și de Mu­zica Militară Bis­­trița, în care vio­lo­nis­tul Alexander Bălă­nes­cu a fost invitat special; un experiment eclectic și ci­nematic, cu mare impact în rândul rafi­na­tului pu­blic clu­jean, o nouă pre­mie­­ră "alter­na­tive art rock" pur­tând marca "Byron". Solistul vo­cal al trupei, Dan Byron (pe nu­mele său ade­vărat, Da­niel Radu), chitarist, flau­tist, com­po­zitor și textier, a de­cla­rat: "Pentru noi e puțin ciu­dat să fim bă­gați în sea­mă, pentru că fa­cem parte din lu­mea muzicală «un­­­derground», căreia nu i se acor­­dă atâta vi­zi­bilitate pre­cum cu­ren­tului muzical do­minant al genurilor co­mer­cia­le. Nu e deloc ușor să cânți și să faci proiecte, iar spe­cialiștii din do­me­niul tău să nu prea știe de tine, de aceea mulțumim foarte mult Uniunii Com­po­zi­torilor pentru premiul acesta. El este pentru noi o în­cu­rajare majoră în pro­iec­tele noas­tre viitoare!"

Foto: AGERPRES (1)