După ezitări îndelungi, medicina alopată acceptă, și ea, că majoritatea bolilor cu care ne confruntăm își au cauza în traume sufletești lungi și nerezolvate, dar și în stres și în emoțiile negative cu care ne confruntăm zi de zi. Cu alte cuvinte, bunăstarea sufletului e cheia sănătății. Studii recente au demonstrat că exact aceasta e succesiunea etapelor, când vine vorba de o îmbolnăvire: la început apar disfuncții emoționale care sunt urmate de dereglări funcționale, și, mai târziu, într-a treia etapă, se instalează dezechilibre organice, cu modificări vizibile în analize. Bolile organice (ulcer stomacal, hipertensiune etc.) care au la origine o cauză psihică (sufletească) se numesc boli psiho-somatice.
Disconfortul emoțional nu ține, însă, doar de trecut, mulți dintre noi ne confruntăm permanent cu trăiri sufletești extrem de puternice, care țin adesea de o constituție emoțională mai sensibilă, mai instabilă, cu manifestări greu de depistat medical. Este vorba despre acele probleme de sănătate vagi, imposibil de măsurat, de palpat ori de văzut, care nu apar nici în analizele de sânge, nici în investigațiile imagistice, dar care, totuși, fac din om un prizonier al neputinței. Și eu am trăit, pe propria-mi piele, cu vreo zece ani în urmă, asemenea stări. Ajunsesem să depind de mașina de salvare ori de camera de gardă a celui mai apropiat spital. Umblam cu fiole de calciu și magneziu și cu Distonocalm în geantă. Sau nu mai ieșeam din casă de teamă să nu mi se întâmple ceva, să leșin ori ce știu eu ce?! Simptomele sunt dintre cele mai diverse: într-o zi pot fi palpitații însoțite de puls rapid și transpirații reci, alteori poate fi o stare de rău difuză, cu sufocare ori greață și vărsături, poate fi o senzație groaznică de frică, cu frisoane și tremor, poate fi o falsă nevoie de a micționa des, care vine din starea de panică și anxietate, poate fi agorafobie sau altfel de fobie, poate fi lipsa poftei de mâncare sau bulimie de stres, oscilații mari de greutate corporală, uscăciunea palmelor și a gurii, dificultăți de deglutiție, senzația de nod în gât, culminând cu sentimentul morții iminente. Generic, aceste manifestări fac parte din tabloul clinic al distoniei neurovegetative - numele de diagnostic al tulburărilor funcționale ale nervului vag. Acest gen de probleme se tratează cu mare succes prin terapia cu remedii florale Bach și homeopatie, pe care le-am discutat pe larg cu doamna doctor homeopat Mihaela Ariana Pop.
În revista noastră s-a mai scris despre remediile florale Bach. Chiar înainte de Crăciun, îmi amintesc că se punea în discuție sindromul depresiv pe care îl dezvoltă, în preajma sărbătorilor, oamenii care se simt singuri. De această dată, în dialog cu doamna doctor Pop, homeopat vom încerca să vă oferim și mai multă informație.
Dr. MIHAELA ARIANA POP
"Remediile florale sunt echivalente ale stărilor noastre sufletești"
Medicamente din rouă și flori
- Doamnă doctor, în primul rând, cine a descoperit aceste remedii florale?
- Părintele remediilor florale a fost doctorul de origine engleză Eduard Bach. A fost un medic de succes, chirurg, imunolog și bacteriolog, care a disprețuit faima și s-a retras, din dorința de a pătrunde mai bine sufletul omenesc. A început să studieze plantele, arbuștii, florile, în căutarea unui sistem natural, ușor de folosit, care să vindece problemele sufletești, convins fiind că Dumnezeu, în bunătatea Sa, a lăsat și modalități de însănătoșire în natură, la îndemâna tuturor celor cu credință. Dr. Bach a petrecut opt ani pe domeniul lui din Mont Vermont și, folosindu-și și dezvoltându-și calitățile intuitive, și-a vindecat el însuși sufletul și și-a stăpânit ani de zile o boală foarte grea, cu care fusese diagnosticat, doar prin simpla schimbare de atitudine față de viață.
- Care este principiul de acțiune al remediilor? Cum funcționează ele și cum se prepară?
- Primele remedii florale au fost preparate din roua colectată dimineața și din inflorescențele unor plante din flora spontană, conservate apoi cu alcool. Doctorul Bach a avut convingerea că prin radiația electromagnetică emisă de razele soarelui, roua dimineții așezată pe petalele florilor se impregnează cu întreaga energie pură, nealterată și vindecătoare a florii pe care poposește. Și a avut dreptate. Astăzi, remediile florale Bach, în număr de 38, sunt folosite curent în toată lumea. Ele sunt produse în Mont Vermont, într-o zonă nepoluată, prin metode și reguli foarte stricte, și vândute apoi în toată lumea. Efectele lor sunt structurate în șapte grupe, în funcție de manifestarea mental-emoțională pe care o vindecă. Dacă suferi de deznădejde, de pildă, ele îți stimulează încrederea și curajul.
- Ce tulburări și dezechilibre emoționale vizează aceste remedii?
- Există remedii pentru frică, pentru nesiguranță și nehotărâre, pentru singurătate, remedii pentru hipersensibilitate față de influențele exterioare, remedii pentru descurajare și disperare, remedii pentru dezinteresul față de realitatea prezentă. Există și un așa-numit "rescue remedy" - compus din cinci remedii, pe care Eduard Bach l-a creat special pentru "situații de criză". Acest remediu anulează efectele imediate ale șocului emoțional.
Remediile florale nu se potrivesc cu toți oamenii
- Cine are nevoie de remedii Bach?
- Cu toții trecem prin fluctuații emoționale. Cum toate remediile florale sunt echivalente ale stărilor noastre sufletești, iar proprietățile lor sunt de echilibrare, cred că toți putem beneficia de aceste remedii. E adevărat, însă, că vin de multe ori la mine la cabinet persoane care vor doar o rețetă, o pastilă pe care s-o înghită între două activități. Am observat că la persoanele mai pragmatice, mai ancorate în concret, care nu admit că ar exista ceva în afară de corpul fizic, nu funcționează remediile. Unora ca aceștia le spun de la început că nu sunt compatibili cu florile lui Bach sau cu homeopatia.
- Cum decurge consultația pentru remedii florale?
- Eu încerc să le spun pacienților mei de la început: sunteți propriul dvs. medic. Înțelegeți-vă, cunoașteți-vă, urmăriți-vă. Nimeni nu știe mai bine decât dumneavoastră înșivă ce se petrece cu dvs. Cine are răbdare să se cunoască în profunzime, cine are deschiderea și sensibilitatea să își perceapă semnalele subtile, fluctuațiile emoționale poate lucra cu succes la reechilibrarea lor.
De obicei, consultația mea inițială durează o oră și jumătate. Observ persoana, chipul, mersul, mimica, gesturile, temperamentul, las bolnavul să se explice singur și, la nevoie, aplic un chestionar, apoi prescriu un remediu homeopat și un remediu floral. Recomand o reexaminare după o lună și rog persoana în cauză să țină un jurnal, în care să scrie observații despre stările prin care trece zilnic. După o lună, fac evaluare, întreb ce s-a schimbat, cum, cât? Cer procente. Mulți spun că se simt mai bine cu 50%, alții cu 70%. Cei la care s-a ameliorat problema vin mai rar sau deloc. Revin, eventual, când a intervenit un nou stres în viața lor.
Starea de bine vine rapid
- În cât timp apar efectele benefice ale terapiei florale asupra stării sufletești, asupra sentimentelor și gândurilor omului?
- Vă dați seama că metodele pe care le propun eu sunt de finețe și de durată. Necesită răbdare, timp și o aprofundare a sinelui, a conștiinței. Durata folosirii remediilor variază de la om la om, dar minimul de administrare al remediilor ar fi de trei luni. De reținut este faptul că modificările, îmbunătățirea stării emoționale se resimt încă după prima săptămână de utilizare a remediilor florale.
- Cu ce probleme se adresează oamenii specialistului? Care sunt derapajele emoționale de care se plâng oamenii cel mai adesea?
- Oamenii vin cu tot felul de dezechilibre, cu temeri, cu panică. Ori nu-și mai găsesc rostul în viață, ori sunt hipersensibili la critică, ori sunt ei înșiși exagerat de critici, dominatori, ori sunt insensibili, inflexibili. Alții își fac griji, nici ei nu știu exact de ce, dar știu că au insomnie și multe gânduri care nu le dau pace, alții sunt pur și simplu pesimiști ori disperați, deznădăjduiți și li se pare că viața lor nu are niciun rost... Pe cei cu probleme grave îi orientăm către un psihiatru, pentru că terapia mea, în prima fază, poate da agravări la unele persoane. În cazul distoniei neurovegetative, ajută foarte mult și exercițiile de respirație, alături de terapiile energetice, Qi gong, Tai Qi, cristaloterapie, reiki.
Pe doamna doctor Ariana Pop o puteți contacta la numărul de telefon 0740.520.755.