Laba piciorului

Andrei Cheran
- Băgați-o în seamă, când începe să doară, dacă visați la o vacanță cu drumeții -

- De-a lungul vieții, picioarele noastre parcurg de peste patru ori înconjurul Pământului: aproximativ 170.000 de kilometri. Așadar, nu este de mirare că la un moment dat au de suferit. Iar unele afecțiuni chiar necesită tratament medical -

Doi oameni din trei suferă de picioare. Dar vine o zi când tuturor ni se întâmplă acest lucru. Adevărate capodopere ale naturii umane - fiecare picior are 28 de oase, 33 de articulații, 20 de mușchi și 50 de ligamente (fără să uităm de nervi, vasele de sânge și sutele de milioane de glande sudoripare) ele suportă constrângeri greu de imaginat. Când mergem, de pildă, ele duc echivalentul a de două ori greutatea noastră și de patru ori, când alergăm. Așadar, talpa unui alergător în greutate de 60 de kilograme suportă șocuri de 240 de kilograme!
Presiunea maximă se manifestă în trei puncte: călcâiul, partea din față și cea exterioară. La cea mai mică anomalie - deformare, reumatism sau pantofi incomozi - echilibrul se rupe. Și cum întreaga stabili­tate a scheletului depinde de el, tulburările pot duce departe: dureri ale bazinului, spatelui, umerilor, ba chiar dureri de cap. Atunci când durerea persistă chiar și în timpul odihnei recomandarea este să mergem ur­gent la doctor. În funcție de diagnostic, medicul ge­neralist o să vă trimită la un specialist în ortopedie.

Probleme la partea din față a labei piciorului

Nevromul plantar
Asemănătoare unei descărcări electrice, durerea vine pe nepregătite, în timpul mersului, obligându-l pe cel atins să se oprească și să se descalțe. Nu se vede nici o rană, dar palparea regiunii respective este dure­roasă. Cauza este un nerv blocat (maladia lui Morton). Dacă tulburarea este recentă, niște pan­tofi mai largi cu branțuri moi înă­un­tru sunt suficiente. Dacă este mai veche, poate necesita infiltrații sau chiar operație.

Guta
Aveți degetul mare roșu și um­flat? Durerea este brutală, prelun­gită, apare mai ales noaptea? Poate fi vorba despre gută, o inflamație pro­vocată de cristali­zarea în articulații a acidului uric în exces. Atingând mai ales bărbații de peste 40 de ani, ea se tratează prin medicamente (col­chi­cina, anti-inflamatoarele, alopurinolul) și prin regim alimentar.

Bătături, piele îngroșată, bășici, unghii încarnate
Frecvente și dureroase, aceste neplăceri nu trebuie neglijate, pentru că pot duce la deformări și infecții. Apelați la un pedolog sau la pedichiură.

Dureri la gleznă

Entorsă sau fractură
După o mișcare greșită sau o căzătură, durerea intensă care apare este urmată de o umflătură și im­posibilitatea de a merge. Aplicați gheață pe zona umflată și apelați la un medic. Niciodată să nu folosiți ceva cald.

Tendinitele
Frecvente la sportivii între 25 și 40 de ani și non-sportivii de peste 65, durerea se manifestă deasupra călcâiului, sporind în timpul mersului. Este imposibil ca bolnavul să stea pe vârful picioarelor. Se reco­mandă multe lichide, pentru hidratarea tendonului, aplicații cu gheață și consult medical.

Bursita
În timpul mersului, apare senzația de arsură în zona călcâiului. Este vorba despre iritarea "bursei seroase" situată în spatele tendonului lui Ahile. Da­torată adesea unei deformări a osului calcaneu, dure­rea este calmată cu o talonetă pusă în pantof sau rezol­vată definitiv de un chirurg.

Probleme la călcâi

Tendinita plantară
Dedesubtul călcâiului se simte o durere asemănă­toare cu cea făcută de un cui. Frecventă după 50 de ani, această afecțiune se calmează printr-un mic toc ortopedic, care scutește zona dureroasă de presiune.

Pintenul calcanean
Și în cazul acesta, durerea seamănă cu aceea a călcării pe un cui. Dar radiografiile arată o calcificare a fibrelor, sub formă de pinten. Un toc ortopedic și o tălpică moale din material spu­mos calmează durerea în câteva săptă­mâni.

Lovitura în călcâi
Familiară parașutiștilor, lovitura la călcâi duce la strivirea țesuturilor în urma contac­tului cu solul. Fără gravitate, dar dureroasă, ea cedează la odihnă, dar totuși trebuie con­sultat și un spe­cia­list, pentru a verifica dacă nu există o fractură.

Dureri în talpa piciorului

Sindromul piciorului forțat
Este o durere vie, ascuțită, care de cele mai multe ori apare, în urma unei plimbări lungi, în mij­locul tălpii, ducând la masarea re­flexă a locului. Zona se poate întări și umfla. Datorată unui efect osos, unei slăbiciuni a liga­men­telor, în mod normal durerea trebuie să ce­deze la repaus și la anti-infla­ma­toare. Ca alter­nativă se pot purta niște tălpici speciali, "de descărcare", se pot face infiltrații, ba chiar o intervenție chirurgicală.

Platfusul
În cazul lui deformarea tălpii este asociată cu cea a călcâiului. Durerea, care se agravează când se stă mult timp în picioare, sau în timpul sarcinii, este cal­mată prin tălpici speciali de susținere vârâte în pantofi și prin reeducarea mer­su­lui.

Picioare dureroase

- Când de vină sunt oboseala sau încălțămintea incomodă -

Băi de picioare alternative
* Umpleți un lighean cu apă rece și altul cu apă cât de fierbinte suportați. La început băgați-vă picioa­rele în apă rece. Stați cinci minute, apoi vârâți-le în apă fierbinte. Repetați procedeul de mai multe ori. Schimbarea de temperatură stimulează cir­cu­lația sângelui, dilatând, apoi contrac­tând vasele sanguine.
* Ungeți-vă picioarele cu ule­iuri aromate. Umpleți un lighean cu apă caldă, apoi adăugați două picături de ulei aromat de mentă, patru picături de ulei de eucalipt, și patru picături de ulei de roz­marin. Lăsați-vă picioarele să se înmoaie bine în apă 10 minute. Dacă nu aveți la îndemână ulei aromat, preparați un ceai concentrat de mentă și turnați-l în ligheanul cu apă.
* Băgați-vă picioarele într-un lighean cu apă cât mai caldă, în care adăugați 15 ml tinctură de arnică. Stimulând circulația, ușurează imediat durerea.

Binefacerile masajului
* Procurați-vă un rulou din lemn, dințat, pentru masarea tălpilor picioarelor. (Se găsesc la magazinele de profil și în târgurile duminicale.) Dacă nu găsiți, rostogoliți sub talpa piciorului o minge de tenis, de ping-pong sau un sucitor de făcut prăjituri, vreme de câteva minute.
* Preparați-vă un unguent care să vă stimu­leze picioarele: amestecați 3 picături de ulei esențial de cuișoare (este un stimulent ușor pentru circulație), cu 3 lingurițe de supă cu ulei de măsline. Uleiul de cuișoare poate fi înlocuit, cu același succes, de ulei aromat de lavandă, de mușețel sau muș­cată.

Stimulent pentru platfus sau talpa "scobită"
Băgați-vă în pantofi talonete orto­pedice, confecționate din material spongios. Ele trebuie confecționate pe măsura piciorului.

Gimnastică pentru picioare
* Puneți câteva creioane pe podea și încercați să le apucați cu degetele picioarelor. Exercițiul calmează durerea.
* Treceți un elastic puternic, pe după cele cinci degete de la picior. Desfaceți degetele, răsfirându-le în aer, vreme de 5 secunde, apoi relaxați-le. Repetați exercițiul de 10 ori, în cazul când ați purtat pantofi prea strâmți, care v-au chinuit picioarele.

Îngrijiți-vă tălpile
* Dacă vă dor tălpile, mai ales dimineața, s-ar putea să suferiți de fasciită plantară, o inflamație a membranei care leagă călcâiul de baza degetelor. Pentru a ușura durerea, întindeți-vă călcâiul lui Ahile. Puneți-vă la o distanță de un metru de perete, sprijiniți-vă de el cu mâinile și mutați în față piciorul drept îndoit. Țineți piciorul stâng întins perfect, cu talpa lipită de sol, așa încât tendonul lui Ahile să se întindă cât mai mult! Mențineți poziția 10 secunde, apoi schimbați piciorul.
* Aplicați un cub de gheață pe talpa dureroasă, vreme de 10 minute, de trei ori pe zi.
* Cumpărați de la farmacie un suport pentru călcâi. Băgat în pantof, el ferește călcâiul de șocuri.

Mai bine să previi decât să vindeci
* Dacă sunteți solicitați să stați des, multă vreme, în picioare, puneți-vă sub tălpi un covoraș spongios.
* Purtați cât mai des pantofi de sport, chiar dacă nu intenționați să faceți mișcare. Susțin talpa picio­rului și o feresc de șocuri. Dacă nu vă plac pantofii de sport, alegeți încălțăminte cu talpă dreaptă.
* Cumpărați-vă pantofi noi după-amiaza, atunci când picioarele vă sunt umflate. Dacă purtați branțuri, luați-le cu dvs. pentru a le avea la îndemână când pro­bați pantofii.