Răspuns pentru ing. MARIUS POPESCU, F. AS nr. 1207 - "Am un chist la ficat și nu vreau să mă operez"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Chisturile hepatice sunt formațiuni întâlnite frec­vent și diagnosticate, de obicei, în tim­pul unei examinări hepatice, cu ajutorul tomografiei computerizate sau al ultrasonografiei, care se prac­tică pentru descoperirea altor afec­țiuni. De obicei, o persoană prezintă un singur chist hepatic seros, dar nu este exclusă existența mai multor chisturi la același om. Cu toate astea, atât timp cât nu intră în discuție precizarea de boală polichistică re­nală sau de boală polichistică hepatorenală (unde rinichiul este mai afectat), temerile majore nu își au rostul, deoarece chisturile hepatice nu sunt și nu de­vin condiții patologice maligne (nu se cancerizează) și rareori se manifestă prin semne și simptome. De altfel, tratamentul nu este necesar decât în cazuri rare, atunci când produc disconfort abdominal semnifi­cativ. Mai mult, existența unui chist hepatic nu are nicio influență asupra fiziologiei hepatice decât în cazul în care sunt mai multe, și gradul de ocupare a parenchimului hepatic este important.
Majoritatea chisturilor hepatice nu cresc deloc sau cresc lent, iar complicațiile posibile sunt rare și se manifestă prin ruperea chistului în interiorul ficatului și sângerare, infectarea chistului, obstrucția unui ca­nal biliar, urmată de icter, dureri abdominale sau, mai rar, ruperea chistului în abdomen.
Nu există un tratament medica­men­tos pentru vindecarea unui chist hepatic seros, în afara puncționării acestuia și scoaterea lichidului. Însă, deși această metodă ar părea că poate rezolva problema, s-a constatat că, la câteva zile după aceea, chistul se um­ple din nou cu lichid. În puținele situații când este necesară exereza chirurgicală a unui chist hepatic seros (pacienți cu dureri supărătoare, chist infectat, risc de rupere etc.), aceasta se practică prin intervenție clasică, sau cel mai frecvent laparoscopică, fără complicații majore și fără risc de recidivă. Așa stând lucrurile, în cazul dvs. recomand, pentru moment, monitorizarea eco­gra­fică a formațiunii chistice, în asociere cu un trata­ment bazat pe remedii naturiste capabile să determine resorbția chistului.
Aceste remedii sunt reprezentate de tinctura de Rostopască, extractul din mlădițe de Cimișir, Schi­zandră, Cordyceps sau Coriolus și, în special, uleiul de Tămâie, remediu recunoscut pentru proprietățile sale remarcabile în combaterea formațiunilor chis­tice, indiferent de localizare.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Nu reușesc să scap de acneea rozacee"
(Răspuns pentru ILIE HARAPAȘCU - Bistrița-Năsăud, F. AS 1152)


Acneea rozacee este o tulburare cutanată des în­tâl­nită. Afectează circa 10% din oameni, cei din rasele cu pielea deschisă la culoare fiind mai des afectați, precum și femeile. Intervalul de timp în care poate să apară boala este între 30-60 de ani.
Simptomele includ înroșirea feței, care este inițial tranzitorie, apoi devine permanentă și este agravată de alimente condimentate, căldură, băuturi calde, senzație de usturime, uscăciune a ochilor, îngroșarea pielii, sensibilitate la soare. Unii factori pot agrava simptomele, cum ar fi schimbările de temperatură (caldă sau rece), vânt, alcool, cafeină, emo­ții, exer­ciții fizice, unele medicamente (cortico­ste­roizi, betablocante, precum și doze mari de vita­mi­nele B6 și B12).
Acneea rozacee este clasificată în patru tipuri:
* Forma eritematotelangiectatică - cu înroșirea pielii feței, care poate fi tranzitorie la început, apoi permanentă, însoțită uneori și de apariția vinișoarelor roșii. Este afectată în special partea centrală a feței.
* Formă papulopustuloasă - cu papule (co­șuri), surmontate de pustule (coșuri cu puroi).
* Formă fimatoasă - caracterizată de o îngroșare a pielii, în special a nasului.
* Formă oculară - cu usturimi, uscăciuni, în­roșirea ochilor și vinișoare la nivelul ochilor.
Există și o formă nouă a bolii, ce pare să se con­tureze în ultimul timp, numită formă "neurogenică". Această formă se sprijină pe observația că stimuli neurologici pot declanșa sau agrava rozaceea, ducând la depresie, tremurături, dureri de cap, tulburări ob­sesive.
Nu se știe cauza acneei rozacee, deși simptomele emoționale, precum și cele neuropsihiatrice, par să se numere printre factorii declanșatori. Tot la capito­lul cauze se numără și prezența unui parazit numit De­modex folliculorum, aflat în mod normal pe piele (găsit în concentrație mai mare la cei cu ro­zacee), precum și prezența lui Heli­cobacter pylori, microbul asociat cu gastrita.
Din punctul de vedere al medici­nei alternative, rozaceea poate fi re­zultatul unui exces de căldură la ni­velul intestinului gros, adesea pro­dus de anumite alimente, dar și de emoțiile negative suprimate, care ar putea sta la baza papulelor și a pus­tu­lelor. Mai poate apărea și o tulburare a energiilor ficatului, producând simptomele de roșeață a feței, în special. Acest fenomen poate fi consecința a ceea ce ingerăm: alimente, medicamente, alcool, tutun, care le­zează ficatul. Furia necontrolată, ce tulbură ener­giile ficatului, intră și ea în vizor.
Abordarea naturistă:
* Evitați alcoolul, care este un pericol real, prin efectele sale di­recte asupra vaselor sanguine, pre­cum și asupra ficatului.
* Evitați tutunul, care poate con­tribui prin efectele sale nefaste asupra întregului organism, in­clusiv asupra ficatului.
* Exercițiul fizic permanent. Deși sportul se numără printre fac­torii declanșatori ai bolii, el trebuie să fie practicat intens. Exercițiul fizic este un lucru bun pentru orga­nism și este un bun relaxant.
* Evitați alimentele picante, care pot declanșa episoadele de acnee rozacee, alimentele grase și foarte rafinate ce pot provoca reacții la nivelul intes­tinului (balonări, diaree etc.).
* De evitat preparatele care pot irita pielea, cum ar fi săpunurile agresive, produsele cosmetice ule­ioase, insecticidele, produsele igienice care conțin acetonă sau alcool.
* Este bine să aveți un grup de sprijin, oameni apropiați, cu care să puteți vorbi și interacționa într-un mod confortabil pentru dvs. Acest lucru ar putea ameliora simptomele psihice asociate bolii.
* Există păreri conform cărora argintul coloidal și vitamina K ar putea fi de ajutor. Însă nu există multe date doveditoare.
* Protecția față de soarele puternic este foarte importantă, chiar în timpul iernii, când lumina soa­relui (implicit razele ultraviolete) sunt reflectate de ză­padă.
* Spălături cu mușețel (Chamomilla), aloe vera sau gălbenele (Calendula).
* Homeopatia este un tratament excelent pentru rozacee. Ajută la simptomele emoționale pe care le-ați și acuzat. Se recomandă Arsenicum iodatum, Kalium iodatum, Lachesis și Sepia, însă experiența mea din practica zilnică îmi indică faptul că trata­men­tele individualizate vindecă boala chiar și în for­mele sale severe. Tratamentele au nevoie de timp să dea roade, iar pacienții trebuie să fie conștienți de acest lucru.
* Acupunctura este, de asemenea, un tratament foarte bun. Echilibrează energiile ficatului și elimină căldura la nivelul intestinului gros. Punctele indicate se află la nivelul meridianelor Ficat, Intestin gros, Vezică urinară, Intestin subțire, Cord, Stomac.
Este important de știut că unele boli severe, cum ar fi sarcoidoza, lupusul eritematos, tuberculoza cu­ta­nată, sindromul carcinoid (o formă de cancer), se pot manifesta în mod asemănător cu rozaceea. De aceea, este important să aveți un diagnostic avizat, înainte de a vă cataloga boala drept acnee rozacee.
Vă urez succes!


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"Cum pot trata naturist hipertensiunea? Nu suport tratamentul clasic"
(Răspuns pentru ANA MATEI, F. AS 1205)


Dragă doamnă Ana, ați deschis un subiect foarte interesant cu întrebarea dumneavoastră. Hipertensiu­nea arterială este considerată o boală datorată lipsei cronice de vitamina C de către mulți medici nutri­ționiști din diverse centre medicale. Acesta este un aspect extrem de interesant, deoarece la anumite experimente în care persoana cu hipertensiune își administrează o doză de 500 mg de vitamina C (obli­gatoriu naturală) se constată scăderea tensiunii cu cel puțin 200 mmHg, în maximum 5 minute de la admi­nistrare. Cauzele hipertensiunii arteriale sunt de mai multe tipuri, dar două sunt principale. Prima cau­ză este ateroscleroza, reprezentată de acele depuneri de grăsimi oxidate de-a lungul arterelor, din cauza că­rora vasele devin rigide și înguste. A doua mare cauză este vâscozitatea crescută a sângelui, cauzată de gră­si­mile în exces prezente în sânge. Există o medicație speci­fică hi­potensoare, cu care se inter­vine rapid, pentru a te scoate din zona de risc cardio­vascular. Ceea ce trebuie făcut, însă, din timp, este o profilaxie (preven­ție). S-a constatat că plăcile de ateroscle­roză se formează încă din copilărie. Prin urmare, profilaxia sau prevenția primară este necesară încă de atunci. Anumite mân­căruri trebuie sistematizate, nu mâncate toate odată, iar prezența fructelor bogate în vitamina C trebuie să fie zilnică.
Profilaxia sau prevenția secundară se face atunci când descoperim că avem o tensiune ce depășește 135/75 mgHg, un puls care, în repaus, este de 80 de bă­tăi/minut și mergem la medic să ne inițieze un tra­ta­­ment. Cel mai important rămâne regimul alimentar. Trebuie scoase sursele de grăsimi saturate, cum sunt: untul, margarina, smântâna, slănina. Se recomandă o alimentație bazată pe fibre alimentare și fructe bogate în vitamina C. Totodată, este bine să reușim să înti­nerim țesutul cardiovascular, ținând cont că celulele vasculare se reînnoiesc o dată la 8 săptămâni. Practic, o persoană cu hipertensiune arterială ce începe un regim nutrițional dublat de o alimentație recoman­dată își reglează tensiunea în 3 luni de zile. În cazul persoanelor ceva mai în vârstă, cu o cronicitate de ani de zile cu HTA, programul pentru a se obține re­zultate optime e necesar o perioadă minimă de 4 până la 6 luni. Aceste rezultate se obțin și printr-o com­ple­tare nutrițională cu integratori alimentari, ce reu­șesc să acopere lipsurile cronice de vitamine și minerale și să reducă plăcile de aterom. Pentru a vă răspunde la întrebări mai amănunțit sau pentru a vă indica o dietă personalizată, mă puteți contacta.