ZODIACUL LUNII APRILIE

Tana Rosca
- În Aprilie, Marte, Pluton și Neptun fac cale-ntoarsă și ne obligă și pe noi să ne întoarcem la anumite lucruri din trecut. Marte se găsește în Săgetător, unde se află Saturn, retrograd și el, deci ar trebui să le ținem pumnii Săgetătorilor, care vor avea de aprofundat lecția disciplinei. Și Gemenii, Fecioarele și Peștii se vor resimți. Pe 18, când Marte retrogradează, persoanele care călătoresc au nevoie de atenție sporită la condus. Pe 19, Pluton în Capricorn urmează exemplul lui Marte, iar mișcarea sa retrogradă îi poate afecta puternic pe Scorpioni, căci ambele planete care îi guvernează îi trag înspre trecut. Capricornii vor fi și ei puși în situația de a-și revizui resursele materiale și emoționale, alături de Berbeci, Raci și Balanțe. "Maestrul retrogradărilor", Mercur, devine retrograd pe 29, în Taur, afectându-ne dragostea și banii. Cea mai semnificativă trecere este cea a lui Venus, care părăsește pe 5 zodia Peștilor și intră în Berbec, unde nu se simte bine. Devenim mai stângaci în manifestările emoționale, în schimb, putem avea inițiative pozitive în legătură cu banii -

BERBEC
Un pas tare, unul moale


Sunteți foarte focalizați pe ceea ce doriți să obțineți și depuneți multă energie pentru a vă remarca prin ideile și experiența dvs. Mulți dintre dvs. încearcă să plece în străinătate pen­tru a-și continua studiile. Toate aces­te demersuri vor trebui însă re­gândite după data de 18, când planeta dvs. guvernatoare, Marte, intră în miș­care retrogradă. Atunci ar putea fi ne­voie să vă revizuiți planurile de călă­torie, să aflați că aveți nevoie de mai multe documente. Acesta poate fi un semn că încă nu sunteți pregătiți să duceți planul la îndeplinire. Pe 17 ar fi cazul să fiți precauți în relațiile cu per­soanele aflate în poziții de auto­ritate. Vă ajută Venus să fiți cât de cât diplomați.
BANI: Abilul comerciant Mercur vă stă la dispoziție, înce­pând din data de 6, în privința ne­go­cierii și semnării unor contracte. Pot apărea mai multe ocazii favorabile de a vă extinde sursele de venituri, mai ales după 20. Dar pe 29 e stop joc, pen­tru că același Mercur devine re­tro­grad.
CARIERĂ: În cea mai mare parte a lunii, planetele vă ajută să creșteți profesional. Nu vă încontrați însă cu șefii pe 7. După 18 poate fi cazul să reveniți asupra unui proiect ambițios.
DRAGOSTE: S-ar putea să fiți sur­prins de propriile re­ac­ții, în jurul datei de 10. Venus în semnul dvs. din 6 vă permite însă să reveniți la un comportament mai egal. Relațiile de iubire pot trece prin momente de criză începând din data de 18.
SĂNĂTATE: Limfa circulă greu și labele picioarelor pot fi sensibile.

TAUR
Energie solară


Planeta co­mu­ni­că­rii, Mercur, in­tră în semnul dvs. pe 6. Veți avea mai multă disponibilitate și plăcere să co­municați cu cei din jur. Dar cu o oa­re­care re­ținere totuși, până pe 19, când Soarele intră în semnul dvs. și vă in­fuzează cu o porție de ener­gie de care aveți mare nevoie. Mercur intră în miș­care retro­gradă pe 29 și, începând cu această dată, ar fi mai bine să vă ocupați de revizuirea modului în care a decurs comunicarea până atunci. S-ar putea ca începând din data de 19 anu­mite persoane să în­cerce să vă sub­mi­neze credibilitatea în ochii celor care vă apre­ciază cu­noaș­terea și înțe­lep­­­ciu­nea. Ar fi bine să deveniți pru­denți cu afirmațiile pe care le faceți public.
BANI: Iată o lună cu un grad des­tul de ridicat de risc în pri­vința investițiilor. Mai ales aceia din­tre dvs., ale căror afaceri por­nite mai demult șchioapătă, ar tre­bui să fie foarte atenți în jurul datei de 18, fi­indcă Marte retrograd îi poate face pe unii dintre potențialii dvs. par­teneri să se răzgândească. N-ar stri­­ca să fiți pre­gătiți cu propuneri care să-i deter­mine să rămână alături de dvs.
CARIERĂ: Rivalii dvs. din um­bră sunt foarte activi până pe 19, dar dvs. sunteți vul­ne­ra­bili doar în preajma datei de 7. Con­solați-vă cu ideea că aveți și prieteni care vă protejează din umbră.
DRAGOSTE: Nu e vorba că viața dvs. emoțională n-ar merge bine dar, din 19, vă veți da seama unde mai e de lucrat.
SĂNĂTATE: În jurul datei de 7 ar fi bine să evitați efor­tul și să preveniți creșterea tensiunii arteriale.

GEMENI
Feriți-vă de bârfe!


Viața dvs, socială este departe de-a fi plictisitoare, tot timpul se întâmplă câte ceva nou sau apare ci­neva interesant. Legăturile de prietenie pros­peră, grație lui Venus, din 6. Încercați să fiți răbdători cu un prieten care s-ar putea să aibă o cri­ză de autoritate pe 7, pentru că apoi nu vor mai fi motive se­rioa­se de tensiune. Feriți-vă atât să bâr­fiți, cât și să dați apă la moară celor care vorbesc de rău anu­mi­te cu­noștințe comune, pentru că acestea pot afla și vă pot dușmăni. Via­ța de familie este cu atât mai plăcută, cu cât vă apucați, împreună cu ceilalți mem­bri ai clanului, să duceți până la ca­păt anumite planuri care la un mo­ment dat s-au împotmolit.
BANI: Principiul după care ar trebui să vă conduceți, mai ales din 19, este cel potrivit căruia ni­meni n-a murit de câștig puțin. Chib­zuiala de acum poate da roade bogate deja de luna viitoare.
CARIERĂ: Folosiți din plin pri­mele cinci zile ale lunii pentru a consolida relațiile de prietenie cu șefii dvs. Demonstrați-le crea­ti­vi­tatea dvs., dar mai mult cu fapta decât cu vorba.
DRAGOSTE: Dvs. aveți de obicei gri­­­­jă să contracarați stările grele ale partenerului cu un strop de umor sau cu o ati­tu­dine jucăușă. Dar cu ambii ma­le­fici retrograzi în casa că­să­toriilor, aceste ins­tru­men­te sunt insuficiente. Din 18, e mai bine să luați foarte în serios pro­­blemele de care se plânge partenerul.
SĂNĂTATE: Vă simțiți cam în­corsetați în mișcări, din 6, dar de abia din 29 încolo apar riscuri legate de încheieturile brațelor și de gât.

RAC
Succese publice


Primele cinci zile ale lunii vă pot aduce un câștig de imagine sub­stan­țial, datorat probabil unor prieteni din străinătate sau unor talente creative pe care, până acum, nu v-ați încumetat să le demonstrați public. Dacă sunteți studenți, vă puteți con­vin­ge profesorii și colegii cât de buni sunteți în domeniul pe care îl studiați, iar aceste suc­ce­se nu vor fi date curând ui­tării. Relațiile sociale sunt ar­mo­nioase, mai ales cele cu ru­dele prin aliață sau persoanele de la care simțiți că aveți ce învăța. În an­turajul apropiaților pot interveni însă neînțelegeri, începând cu data de 29, când Mercur retrograd poate strica aceas­­tă armonie. Includeți în această atenționare și relațiile cu vecinii, mai ales dacă trebuie să cooperați în legă­tură cu niște reparații.
BANI: Norocul vă poate surâde până pe 5, fie prin faptul că reușiți să vă fructificați creativitatea într-o manieră lucrativă, fie pentru că aveți un mic câștig, în joacă.
CARIERĂ: Doar pe data de 7 e po­sibil să aveți o dispu­­tă de autoritate cu șefii, în rest micul benefic Venus vă asi­gură bu­nă­vo­ința celor ce ocupă poziții ie­rar­hice superioare.
DRAGOSTE: În cuplurile sta­bile, intrarea lui Plu­ton în mișcare retrogradă, care se petrece pe 19, îl poate de­ter­mina pe partenerul dvs. să scoată la suprafață vechi ranchiune sau gelozii de care nu mai aveți niciun chef.
SĂNĂTATE: Este o lună în care până pe 17 e bine să vă îngrijiți meticulos afecțiunile cronice și ulterior să fiți pregătiți să le con­tra­ca­rați pe cele acute. Sunt vizate capul, oasele, dinții și pielea.

LEU
Mai multă modestie


E adevărat că nevoia de a vă face remarcați este parte integrantă a personalității dvs. dar, în aprilie s-ar putea să trăiți și efectele mai pu­țin plăcute ale vizibilității. Da­că ați fost critici la adresa unor au­to­rități, puteți ex­pe­rimenta acum reculul acestor afirmații, care mai ales după data de 17 ar pu­tea fi usturător. Pentru a preveni asemenea puneri la punct ar fi indicat să fiți prudenți și modești în atitudine. Dacă nu sunteți si­gur pe ceva, este mai productiv să vă informați înainte, decât să pretindeți că știți sau să improvizați. Tot după 17 ar fi bine să evitați să intrați în competiție cu cineva tânăr și ambițios. În cazul în care călătoriți, ar trebui să vă dublați măsurile de precauție pe 18 și să le mențineți la cote ridicate și după aceea.
BANI: Aceia dintre dvs. care au știut să facă ajustările ne­ce­sare planurilor pe care le-au pornit cu exces de entuziasm se pot alege cu un câștig mai mare decât au estimat. Cei care n-au vrut să taie din coada vulpii vor avea de pierdut, după 18.
CARIERĂ: Ascensiunea dvs. poate în­ce­pe pe 6 și se poate intensifica după 19, dar din 29 începând comunicarea cu șefii se poate deteriora.
DRAGOSTE: Sentimentele contradictorii care caracterizează relația dvs. pot culmina, începând cu data de 18, cu nervi și revoltă pe situații din trecut.
SĂNĂTATE: Ar fi bine să recurgeți la un imunomodulator, pentru că, începând din 19, sistemul dvs. imunitar ar putea să slăbească, din nou.

FECIOARĂ
La braț cu Jupiter


Pavăza dvs. continuă să fie ma­rele benefic Jupiter, în zodia dvs., care vă protejează în pofida fap­tului că se găsește în mișcare retro­gradă. Avantajul mișcării retrograde a lui Jupiter pentru dvs. constă în faptul că vă puteți aduce aminte de anumite cunoștințe dobândite cândva, pentru care nu ați avut prea des aplicabilitate practică. Tocmai aceste cunoștințe însă vă pot fi de folos acum, ba chiar vă pot scoate din anumite încurcături. Poate fi vorba despre cunoașteri teoretice sau deprinderi. Un fost profesor sau mentor v-ar putea oferi sfaturi sau instrumente practice prin care să optimizați pro­iec­tele personale.
BANI: Cu prețul unor mici măsuri de prevedere ați putea face mari progrese în afaceri interesante. Aceste măsuri presupun răbdare cu partenerii de afaceri în jurul datei de 7 (când ar trebui să evi­tați orice mișcare legată de bani) și vigilență față de ceea ce vi se propune pe 20, când anumite lucruri s-ar putea să fie departe de ceea ce par.
CARIERĂ: În esență, aprilie este o lună lipsită de eve­ni­mente semnificative. Aveți însă grijă să nu vă neglijați îndatoririle profesionale, mai ales după 17, pentru că aveți o su­me­denie de urgențe casnice și/sau fa­miliale.
DRAGOSTE: În cuplurile stabile, primele cinci zile ale lunii sunt dulci în poveștile de amor. Un gust de cireșe amare se poate face simțit după 18.
SĂNĂTATE: Mai mult ca alții, veți putea simți că reflexele dvs. încetinesc începând cu data de 29.

BALANȚĂ
Merite recunoscute


Poate fără să știți, anumite per­soane binevoitoare, po­si­bili foști profesori sau mentori, se ocupă de interesele dvs. Poate aceștia consideră că puteți sau meritați mai mult și fac tot posibilul pentru a-i convinge pe alții de meritele dvs. Dacă în această perioadă cineva dorește să vă coopteze într-un proiect umanitar, ar fi bine să acceptați, chiar dacă asta presupune că trebuie să renunțați la anumite distracții. Pe moment nu veți vedea un folos concret de pe urma generozității dvs., dar rezultatele acestor binefaceri se pot con­cretiza, chiar dacă nu veți ști de unde vi se trage, undeva pe la mijlocul lunii mai.
BANI: Veniturile directe nu par să crească în aprilie, în schimb, se anunță posibilitatea de a face investiții sau afaceri mai mult decât pro­mi­ță­toare, începând cu data de 6, când Mercur intră în pros­pera zodie a Taurului. 15, 17 și 19 sunt zilele cele mai favorabile pentru tratative și încheieri de contracte.
CARIERĂ: Și la acest capitol se fac simțite in­fluențe pozitive din culise. Aveți prie­teni, dar aceștia se manifestă cu discreție.
DRAGOSTE: Romantismul pe care-l aduce cu sine Venus intrând în Berbec pe data de 6 poate fi tulburat imediat a doua zi de încă o criză de independență a partenerului de cuplu dar, după aceea, lucrurile iau o întorsătură frumoasă.
SĂNĂTATE: Ficatul ar putea funcționa ceva mai eficient și, dacă puteți să-i dați un imbold după mijlocul lunii, ar fi ideal.

SCORPION
Restricții emoționale


Momentul în care planeta dvs. guvernatoare, Mar­te, intră în mișcare retrogradă, pe 18, vă dă senzația că vă suprimă ener­gia, nu în sensul că nu o mai aveți, ci nu aveți cum să o ma­ni­festați. Și ca și când acest stres nu ar fi suficient, cea de-a doua planetă care vă gu­ver­nează, Pluton, face același lucru - adică retro­gra­dează - în ziua imediat urmă­toa­re, adică pe 19. Plu­ton retrograd vă suprimă spon­taneitatea manifestării emoționale. Nu că v-ar prisosi așa ceva, dar aveți în permanență nevoie de un ventil, pentru emoțiile dvs. cele atât de intense. Fiți deci atenți să nu vă treziți că faceți cui­va scandal pentru o greșeală pe care a comis-o cu luni în urmă sau că vă învi­no­vă­țiți pe dvs. pentru lucruri pe care nu le-ați făcut la timp. Încercați să priviți înapoi fără mânie, cu în­țelegerea faptului că oamenii și situațiile se văd mai bine dintr-un punct de ob­ser­vație mai înalt. Suiți-vă pe ace­la, psihologic vorbind, și nu veți avea decât de câștigat.
BANI: Nu încercați să dregeți o situație veche care merge prost, neglijând-o și re­pe­zin­du-vă în una nouă, insuficient testată, căci le puteți da pe amândouă de gard. Acest risc devine pronun­țat începând din 18. Vechile proiecte aflate în des­fășurare n-ar trebui abandonate ușor.
CARIERĂ: Dacă reușiți să nu săriți în sus în jurul datei de 7, vă va veni ușor să sudați echipa cu care lucrați și să vă evidențiați prin felul în care știți să luați inițiativa.
DRAGOSTE: Puteți trăi momente de o mare de­licatețe sufletească, până pe 5, în timp ce în jurul datei de 20 puteți fi sfâșiați de o pa­si­une intensă. Dacă doriți ca lucrurile să aibă un vii­tor, ar fi bine să evitați tehnicile de control sau manipu­lare.
SĂNĂTATE: Evitați eforturile în preajma datei de 7. În restul lunii, sunteți într-o formă bună.

SĂGETĂTOR
Strâmtoare zodiacală


Pozitivitatea, încrederea, umorul, ba chiar și vi­zi­u­nea vă sunt puse la încercare la modul cel mai serios, începând cu data de 18, când micul malefic Marte intră în mișcare retrogradă în zodia dvs., unde marele malefic Saturn se găsește deja și este, la rândul rău, în mișcare retrogradă. Na­tura dvs., ca semn de foc vă cere să mergeți înainte, ceea ce barajul maleficilor retrograzi nu prea per­mite. Faceți deci efortul de-a vă duce cu gândul și aten­ția înapoi, pentru a vă scruta atât alegerile pro­fe­sionale și seriozitatea cu care v-ați însușit cu­noș­tințele și le-ați aprofundat (Saturn), cât și modul în care ați luat decizii (Marte). Vor fi situații și per­soane care să vă servească drept oglinzi pentru ceea ce ați putea face mai bine, pe viitor. E interesant că dvs., care nu sunteți prea legați de familie, simțiți că de aici vă vine sprijinul afectiv, cel puțin în primele cinci zile ale lunii.
BANI: Tot aceia dintre dvs. care s-au uitat cu atenție în trecut au găsit formulele cele mai potrivite pentru a-și spori veniturile directe. Cei­lalți s-ar putea vedea obligați să facă ajustări, în­cepând din 19.
CARIERĂ: Către sfârșitul acestei luni se va ve­dea cu cât realism și spirit practic ați pus în practică ideile șefilor. Dacă după 18 nu vi se cere să schimbați mare lucru, înseamnă că ați făcut bine.
DRAGOSTE: E ușor de înțeles că având ambii ma­lefici pe cap, nu vă arde de dragoste, de abia vă stăpâniți nervii.
SĂNĂTATE: Din 6 și până pe 28 sunteți bine și vioi, dar din 29 e cazul să vă me­na­jați gâtul și umerii.

CAPRICORN
Nu vă izolați!


Este posibil să fiți apăsați de vechi temeri și în loc să căutați să ieșiți din aceste stări sumbre care vin din tra­ume petrecute în trecut, preferați să vă izolați de lu­­me, ceea ce nu vă face tocmai bine. Această retra­ge­re și închistare e ur­ma­rea lui Saturn retrograd în Să­getător. În momentul în care Marte, tot în Să­ge­tător, intră la rândul său în miș­­care retrogradă, pe 18, frustrările dvs. se pot adânci, deoarece o parte vrea să rămână pe loc, să se în­­chisteze (Saturn) în timp ce cealaltă vrea să ac­țio­neze, indiferent de consecințe (Marte). Confruntările cu ceilalți nu vă sunt însă de niciun folos și nu fac decât să creeze sau să alimenteze dușmănii. Util v-ar fi în schimb un ghid spiritual, un duhovnic sau un terapeut în care să aveți încredere. În felul acesta, veți putea ieși câștigați și chiar întăriți în urma acestei perioade solicitante.
BANI: Câștigați suficient în urma prestigiului dvs. pentru a nu trebui să forțați nota, în­ce­pând din 19, pentru a beneficia de resurse su­pli­men­ta­re. Mai bine aveți încredere că ce-i al dvs. e pus deoparte.
CARIERĂ: Între 12 și 15 n-ar strica să le cereți sfa­tul celor din familie. Se poate ca cei de-acasă să vă ajute să găsiți soluția prin care să-i con­tracarați pe cei care încearcă să vă pună bețe-n roate.
DRAGOSTE: Primăvara își spune cuvântul în­cepând din 6 și se pare că aveți de ales, pentru că vorbim de Mercur, care vă prezintă mai multe variante.
SĂNĂTATE: Oasele scârțâie și zona capului este și ea afectată de probleme, mai ales după 17.

VĂRSĂTOR
La taifas


Vă simțiți bine în compania amicilor, dar în jurul datei de 7 s-ar putea să vă lăsați antre­nați în niște acțiuni năstrușnice, care se pot lăsa cu urmări neprevăzute și nu dintre cele plăcute. Și la vo­lan e bine să fiți cât se poate de prudenți nu doar pe 7, ci și pe 20 și 23. În rest, viața dvs. socială se anun­ță plăcută și stimulatoare. Și cu cei din familie vă e drag să comunicați, începând din 6, în special dis­cuțiile cu cei mai tineri membri ai familiei vă pot amuza și destinde. Din 19 încolo veți prefera însă să stați de vorbă cu oamenii mari. De reparații prin casă vă puteți apuca după data de 29.
BANI: Cel mai bine ar fi să vă rezolvați pro­blemele legate de bani până pe data de 5.
CARIERĂ: Văzând că nu prea au spor încercând să vă denigreze, inamicii dvs. ascunși mai fac o încercare și se mobilizează începând din 19, dar nu pot reuși decât dacă dvs. faceți greșeli, ceea ce e puțin probabil.
DRAGOSTE: Vi se pare mai interesant să flirtați cu unele dintre numeroasele persoane noi, care ar putea intra în viața dvs. acum, prin in­ter­mediul amicilor sau în deplasările dvs. cotidiene, de­cât să vă angajați într-o relație. S-ar putea să vă în­cânte ambiguitatea pe care o păstrați jucând, pe rând, cartea amiciției și pe cea a seducției.
SĂNĂTATE: Sistemul dvs. imunitar ar putea avea nevoie de întăriri, după 18.

PEȘTI
Chef de vorbă


Prezența micului benefic Venus în semnul dvs., pâ­nă pe 5, vă ajută să vă destindeți și să vă reveniți, poate complet, în urma eclipsei din zodia dvs. de luna trecută. Din 6 începând, ieșirile și discuțiile cu amicii sunt instructive și se pare că aveți cu cine sta de vorbă despre subiectele care vă interesează. Lucrurile se schimbă întrucâtva după 18, când conversațiile pot deveni pe de o parte mai serioase, mai creative, dar pot să apară și opinii diverse, originale, pe care le per­cepeți, pentru o vreme, ca fiind stimulative. Dar din 29, când planeta comunicării, Mercur, intră în miș­care retrogradă, simțiți fie că interlocutorii dvs. se repetă, fie vă plictisiți, fie încep să apară certuri.
BANI: Dacă treceți cu bine de impulsurile de-a face ceva excentric, pe 7 și pe 10, Venus, patroana banilor, vă poate ajuta să găsiți noi surse de venit.
CARIERĂ: Luați-i pe șefi așa cum sunt și nu vă pierdeți nervii și răbdarea, mai ales în jurul datei de 18, când ambii malefici, Marte și Sa­turn, vor fi în mișcare retrogradă, în casa carierei. În­cer­cați să nu luați nimic personal și veți avea de câș­tigat, pe termen lung, ceea ce nu se va întâmpla, dacă abandonați acum.
DRAGOSTE: Sunteți drăgăstoși în cuplu, mai ales până pe 5, sub influența romanticei Venus, ceea ce-i dă partenerului dvs. energia necesară să aibă în continuare răbdare cu dvs.
SĂNĂTATE: Puteți avea tot felul de simptome, în jurul datei de 10, care nu trebuie însă să vă îngrijoreze.