MEDICINĂ - Războiul microbilor

Rodica Demian
- Antibioticele nu mai au efect. Noile arme contra microbilor ucigași sunt rude în linie dreaptă cu ei: bacteriile -

Adio antibiotice

...După un concert în celebra "Carnegie Hall" din New York, dirijorul se prăbușește cuprins de febră. De câtăva vreme, îl chinuie o infecție la amigdale. Cere ajutorul celor mai vestiți specialiști de la Institutul Pasteur din Paris. Când aceștia îi analizează sângele la microscop, observă mase gigantice de bacterii. Și, din păcate, nu mai pot face nimic pentru el...
...La Espirito Santo, o femeie tânără suferă de o infecție urinară chinuitoare. Fusese de două ori pe lista propunerilor Braziliei pentru concursul Miss World, iar acum microbii îi distrug țesuturile. Medicii îi am­putează mâinile și, ceva mai târziu, pi­cioa­rele. Nimic n-o mai poate salva.
Doi oameni, doi morți - între destinele lor, o eră de siguranță înșelătoare: era antibioticelor. Gustav Mahler, celebrul dirijor și compozitor, a decedat la 18 mai 1911, pentru că medicina nu descoperise încă cea mai importantă armă împotriva bacteriilor. Tânăra Mariana Bridi da Cos­ta, în vârstă de 20 de ani, a fost răpusă de bacterii în 2009, pentru că arma antibio­ticelor se uzase deja. Iar astăzi, 6 ani mai târziu, ea este pe cale să cedeze total. În Europa, 25.000 de oameni mor, în fiecare an, din cauza unor infecții cu agenți patogeni față de care antibioticele nu mai au nici un efect.
Această evoluție e atât de dramatică, încât, între timp, și-au dat seama până și politicienii că este ne­voie de o acțiune urgentă. La Summit-ul de la Elmau, cele șapte națiuni cel mai dezvoltate industrial ale lu­mii au căzut de acord în privința necesității înăspririi condițiilor de prescripție a antibioticelor. Dar avertis­mentele microbiologilor ar fi trebuit auzite cu câteva decenii mai devreme. Încă în urmă cu 30 de ani, aceș­tia avertizau că "Folosirea antibioticelor elimină bac­te­riile care nu se pot apăra împotriva atacului, dar îm­preună cu ele nu sunt eliminate și cele care «în­vață» să opună rezistență".

Drumuri noi

Între timp, aflați sub o presiune din ce în ce mai puternică, cercetătorii caută drumuri noi pentru com­baterea bacteriilor letale. Și, din fericire, natura pune permanent la dispoziție substanțe ce întăresc apărarea organismului. În prezent, oamenii de știință studiază bacterii care își atacă propriii concurenți amenințători: bacteriile "amabile". Cercetătorul american Kim Le­wis a realizat recent un recipient special care imită spațiul vital natural al microorganismelor. Capturate în niște încăperi minuscule, umplute cu pământ, ele se pot înmulți, dar nu și "evada". După două săp­tă­mâni de maturare, Lewis a completat probele biolo­gice cu un microb nou, provocând, astfel, lupta între bac­terii. Bacteria din pământ, Eleftheria terrae, a ac­țio­nat împotriva noilor veniți cu o substanță necu­noscută până acum: Teixobactina, împotriva căreia invadatorii nu se pot apăra. În laborator, în mod obiș­nuit, cercetătorii au nevoie doar de câteva săptămâni pentru a spori rezistența bacteriilor față de o substanță activă nouă, cel mult de câteva luni. Dar de data aceas­ta, nu s-a întâmplat așa. În niciunul din experi­mente bacteriile nu s-au putut impune în fața Teixo­bac­tinei.
În rândul populației și al anima­lelor din crescătorii se dezvoltă per­manent noi rezistențe. Conform unui sondaj "Forsa", unei treimi dintre eu­ropeni li s-a prescris cel puțin o dată pe an un antibiotic. Cel mai des, fără vreun motiv serios, de pildă, împotriva unor răceli banale. Asta pune în peri­col tratarea unor afec­țiuni mai grave. Numeroase inter­ven­ții chirurgicale, precum cezarienele, operațiile pe cord sau pe intestin, funcționează doar pen­tru că antibioticele prote­jează pacienții de infecții.
Prin intervenția lor impru­dentă în actul medical, prin nerespectarea unor minime reguli de igienă în spitale și prin miile de tone de antibio­tice folosite pen­tru protecția plantelor și a ani­ma­lelor împotriva bolilor, oamenii n-au făcut decât să spo­reas­că rezistența celor mai "în­dâr­jite" dintre bacterii. În același timp, progresul a stag­nat vreme îndelun­gată: din 2007, pe piață n-a mai apărut nicio cla­să nouă de antibiotice. Industria far­ma­ceutică și-a pierdut intere­sul. Cine vrea să câștige bani, mi­zează pe bolile croni­ce. Medicamente contra tensiunii și a co­lesterolului li se prescriu pacienților pe tot par­cursul vieții.
"Trebuie să încercăm să înlocuim antibioticele peste tot unde se poate", spun astăzi specialiștii. Pen­tru că folosirea lor întâmplătoare nu omoară doar agenții patogeni producători de boli, ci și microbii "buni", indispensabili pentru sănătatea oamenilor.

Bacteriile-medicament

Pentru a înțelege mai bine esența acestor bacterii care ne "colonizează", cercetătorii germani cresc șoa­reci cu însușiri ereditare total identice. După ce au fost infectate cu Sal­mo­nella, evoluția rozătoarelor nu a fost aceeași. La unele dintre ele, bacteriile "amabile" s-au "împotrivit" agen­tu­lui patogen, astfel că există acum o listă cu 10 bacte­rii care ar putea fi, eventual, cultivate, pentru anihila­rea agenților patogeni maligni și pentru a-i ajuta în mod natural pe zecile de mii de pacienți care se infectează an de an în spitalele din Europa.
Bacteriofagi (sau simplu fagi) se numesc virusu­rile care îmbolnăvesc exclusiv bacteriile. Ei se găsesc în organismul nostru, în sol și în aer. În doar 1 ml de apă de mare mișună aproape 1 miliard de bacteriofagi. În camerele frigorifice ale institutelor de cercetare sunt depozitate circa 350 de tulpini verificate și analizate. Unele au fost "pescuite" din in­sta­lațiile de epurare a apelor re­zi­duale din spitale, astfel că probabilitatea de a descoperi nu doar bacteriile rezistente la antibiotice, ci și "dușmanii" acestora, este deosebit de mare.
Cercetătorii sunt optimiști. Dacă s-ar putea ține sub control doar cele mai periculoase 10 bacterii spi­tali­cești, cărora să li se "opună" câte 100 de bacteriofagi adecvați, ar exista un mare arsenal de posibilități terapeutice. În țări precum Georgia, bacte­riofagii se folosesc de foarte multă vreme și se gă­sesc la toate farmaciile, pentru că în fosta URSS studierea lor se promova intens. Dar studiile realmente bune sunt puține, iar cunoș­tințele despre gradul lor de eficiență și despre posibile riscuri sunt încă reduse. În Franța, Belgia și Elveția încep, în aceste luni, primele studii clinice importante. Circa 200 de pacienți cu arsuri grave urmează a fi tratați cu bacteriofagi, pentru că rănile lor au fost infectate cu E.coli sau Pseudomonas-aeruginosa. În luna iunie, va avea loc o reuniune la care autoritatea farmaceutică europeană a invitat cercetătorii specia­lizați în bacteriofagi.
Dar pentru unii medici, totul durează mult prea mult. Burkhard Wippermann, un specialist în chirur­gie ortopedică, nu mai vrea să aștepte. El încearcă deja să-i ajute cu bacteriofagi pe pacienții cu răni nevinde­cabile și are voie să folosească terapii neexperi­mentate încă, doar în cazuri excepționale, în care nu se mai poate face nimic. Bac­te­riofagii pe care îi folosește sunt din Geor­gia. În urmă cu câțiva ani, la cabinetul lui s-a prezentat o pacientă căreia urma să i se amputeze un picior din cauza unei infecții. Medicul a tratat-o cu bacteriofagi și a reu­șit, efectiv, să-i salveze piciorul. După apre­cierea lui, după terapia cu bacteriofagi, peste jumătate din pacienți se simt mai bine.
Mai sunt multe de studiat și multe de înțeles. Iar timpul presează. Cu fiecare călătorie în afara Europei, rezistențele la boli se extind. Peste tot în lume. Conform unui studiu publicat recent de un grup de cercetători americani, 70% dintre persoa­nele care călătoresc în India și aproape 50% dintre cele care își petrec vacanțele în sud-estul Asiei se întorc acasă cu bacterii în intestin, rezistente la numeroase antibio­tice.
Anii care vin vor arăta dacă oamenii vor câștiga, pentru a doua oară, lupta cu microbii sau dacă medicina se reîntoarce la prișnițe cu muștar.