Efectele pe termen lung ale diabetului apar încet și, în general, au puține simptome la început. Însă, cu timpul, complicațiile pe termen lung implică distrugerea vaselor de sânge mari și mici. Ceea ce are drept rezultat apariția de procese patologice adiacente grave, cum sunt afecțiunile cardio-vasculare (aproape inerente), retinopatia diabetică, nefropatia (cauză de insuficiență renală ce impune dializă), creșterea riscului de infecții prin alterarea capacității celulelor imunitare de a se apăra împotriva germenilor patogeni care intră în organism etc. Printre aceste complicații se numără și neuropatia periferică (diabetică), cauzată de valorile ridicate ale glicemiei care, încet dar sigur, distruge rețeaua de nervi (le afectează capacitatea de a transmite mesaje) ce conectează creierul cu mușchii, pielea și celelalte organe. Înțepăturile, senzația de arsură, parestezia (amorțire) sunt simptome obișnuite ale neuropatiei diabetice, iar cu timpul, în lipsa unui tratament adecvat și a unui regim dietetic corect, se poate ajunge până la pierderea totală a sensibilității în zonele afectate. Mai mult, distrugerea nervilor care controlează funcțiile autonome (sistemul neuro-vegetativ), poate duce la creșterea frecvenței cardiace, accentuarea sudorației, apariția unor probleme de control sfincterian, și chiar a impotenței în cazul bărbaților. Nu este de neglijat nici faptul că diabetul duce la scăderea fluxului de sânge care ajunge la extremități (în special picioare), fenomen care, alături de distrugerea structurilor nervoase periferice, poate determina apariția unor răni deschise (ulcerații), mergând până la gangrenarea zonei afectate. În cazul dvs., precum și în cazul altor persoane afectate de neuropatie periferică, consecutivă diabetului, medicația alopată și regimul alimentar rămân vectori terapeutici indispensabili și, de aceea, nu voi insista pe aceste aspecte care rămân la latitudinea medicului dvs. curant. În schimb, consider că este important să cunoașteți căile terapeutice naturale prin care această patologie poate fi controlată, în contextul mai larg al complicațiilor diabetului.
Astfel, s-a constatat că un deficit fiziologic prelungit de magneziu favorizează insulino-rezistența, fenomen ce face ca glucoza să rămână în sânge și să întrețină un nivel prea mare al glicemiei. Asigurarea unei doze zilnice de 400-500 mg magneziu ameliorează efectul insulinei injectate și contribuie la atenuarea complicațiilor diabetului (neuropatie, alterarea sistemului nervos). Sursele naturale de magneziu organic sunt produsele alimentare obținute din: cereale integrale (paste, pâine, orez), legume uscate (fasole albă sau roșie) și oleaginoase (nuci, migdale, fistic) care conțin acizi grași mononesaturați ce protejează arterele.
Afinul (mirtilina, conținută de frunzele acestui arbust, are un efect hipoglicemiant dovedit) protejează vasele sanguine și combate complicațiile hiperglicemiei, fiind un remediu utilizat în tratarea oricărei forme de diabet. Merișorul de munte - la fel ca și afinul, frunzele și fructele merișorului conțin principii active (flavonoide, arbutozida) cu acțiune antidiabetică. Eucaliptul, Ginsengul și Ginkgo-biloba sunt plante exotice cu puternice efecte antidiabetice, și acționează prin stimularea producției pancreatice de insulină, diminuarea glicogenezei hepatice și sporirea troficității pereților vasculari.
O altă categorie de remedii hipoglicemiante, indicate în controlul diabetului și al complicațiilor sale, include castravetele amar (momordica charantia), răchitanul și schinduful.
În sfârșit, dar nu în cele din urmă, extractul de muguri de dud negru, uleiul de luminița-nopții, tinctura sau uleiul volatil de cimbru, uleiul de in sau cel de cânepă, drojdia de bere, acidul gama-aminobutiric (GABA) sau coenzima Q10 sunt, la rândul lor, remedii necesare, atât pentru controlul valorilor glicemiei, cât și pentru stimularea procesului de refacere a structurilor nervoase deteriorate, dar și pentru stimularea producerii neurotransmițătorilor implicați în conducerea impulsului nervos (acetilcolina, dopamina).
Să auzim numai de bine!
Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com
"După operația de prostată pierd urină. Ce remedii mi-ar face bine?"
(Răspuns pentru VASILE BANCIU - Blaj, F. AS 1205)
Pierderea de urină poate avea două cauze: din cauza vezicii, care este prea activă sau sensibilă (când pierderea se produce în drumul spre toaletă și este legată de senzația intensă de a urina) sau pierderea din cauza slăbiciunii sfincterului, și atunci pierderea de urină apare la efort fizic, schimbarea poziției, tuse. Fiecare din ele are soluții specifice.
Medicamentele enumerate de dumneavoastră se potrivesc pentru pierderile a căror cauză este vezica hiperactivă. Din descrierea dvs. reiese, însă, că pierderile apar la schimbarea poziției, deci pot să fie provocate de slăbiciunea sfincterului, caz în care medicamentele enumerate nu sunt de mare ajutor. Cu atât mai mult cu cât ele produc, ca reacție secundară, constipația.
Ce v-ar ajuta ar fi exersarea mușchilor perineului, sub controlul unui kinetoterapeut, care să vă învețe contracția corectă și exerciții adaptate forței musculare a perineului dumneavoastră. Dacă perineul este foarte slab, poate fi exersat prin electrod introdus transanal și stimulat electric.
Înainte de toate, însă, ar trebui să efectuați o urocultură și o ecografie, care să verifice dacă vezica dumneavoastră se golește complet după urinare, pentru a exclude o incontinență prin vezica plină, care nu se golește și "pierde prin preaplin".
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"Cum pot evita recidiva unui fibroleiomiosarcom?"
(Răspuns pentru CLAUDIA M. - Sibiu, F. AS nr. 1207)
Leiomiosarcomul uterin este cancerul musculaturii uterului (miometrului); acest tip de cancer cuprinde aproximativ 2-3% din cazurile de cancer uterin. Leiomiosarcomul uterin nu trebuie confundat cu leiomiomul uterin benign (fibromul uterin). Unele manifestări ale bolii pot fi: sângerări vaginale anormale, dureri pelvine, abdominale, lombare, anemie, dar, din nefericire, multe sarcoame uterine ajung la un stadiu avansat fără simptome, în prezent neexistând teste sau examinări pentru a detecta sarcoamele uterine la femeile fără simptome (asimptomatice). Cauzele exacte ale apariției leiomiosarcomului uterin nu sunt cunoscute. Tratamentele de bază sunt: intervenția chirurgicală (histerectomia și/sau salpingo-ovarectomia), radio și/sau chimioterapia, și dacă este cazul (mai rar), terapia hormonală. Alegerea și asocierea acestor tratamente depinde de tipul și dimensiunea tumorii, stadiul bolii, tipul histologic, invazia în miometru, în ganglioni, starea generală de sănătate a bolnavei.
Tratamentele naturale, asociate tratamentelor alopate, pot contribui la reducerea riscului de recidivă, la creșterea timpului de supraviețuire și îmbunătățirea calității vieții bolnavei. Una dintre substanțele naturale eficiente în această afecțiune este resveratrolul.
Există două forme de resveratrol: trans-resveratrol și cis-resveratrol. Trans-resveratrolul este stabil și ușor de absorbit de organismul uman, spre deosebire de cis-resveratrol, care nu este stabil și nu este ușor absorbit. Resveratrolul este, deci, un nume generic, pentru un produs care poate oferi beneficii pentru sănătate, doar dacă conține cantități suficiente de trans-resveratrol, ingredientul activ și benefic.
"Resveratrolul" nu înseamnă deci trans-resveratrol! Produsul Resveratrol Synergy(R) - Secom conține 200 mg/tableta de trans-resveratrol, care furnizează 10 mg trans-pterostilbene, 99% puritate, extract patentat pTeroPure(R), produs de firma ChromaDex(R)Inc. SUA. Produsul se prezintă sub formă de tablete Easy-Solv(R), care asigură dizolvarea în câteva minute după înghițire.
Cancerul este și trebuie tratat ca o boală a fiecărei persoane.
În Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R) evaluarea stării globale de sănătate a pacientului, etapa esențială în elaborarea programului de tratament natural, se face pe baza analizelor medicale, dar și a testării EIS (electroscanare interstițială). Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni imunologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea permite și urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute prin administrarea tratamentului complementar adecvat.
Abordarea holistică și integrativă a pacientului și calitatea excepțională a produselor Secom(R) (peste 250 tipuri), care conțin extracte inovatoare din plante, sunt factori esențiali pentru obținerea unor rezultate favorabile, atât în cazul mamei dvs., cât și al altor bolnavi care solicită în paginile acestei prestigioase reviste, programe de tratamente naturale, pentru diferite afecțiuni.