Scurtă carte de vizită
Panseluța sălbatică este una și aceeași specie cu (aparent) banala panseluță de grădină, denumirea științifică a amândurora fiind Viola tricolor. Ele au aceeași compoziție chimică și proprietăți medicinale identice, principala deosebire dintre ele fiind aceea că varietatea sălbatică are dimensiuni de 2-3 ori mai mici decât cea domestică, dar în schimb crește în asocieri mai dense, permițând recoltarea în mari cantități. De altfel, unul din obstacolele care a făcut ca această plantă să fie prea puțin cunoscută și utilizată este chiar dificultatea de a o procura în cantități suficiente. Are tulpinile și florile incredibil de bogate în apă, așa încât atunci când se usucă pe deplin, pentru a putea fi utilizată în scopuri medicinale, greutatea sa scade la aproape o zecime. Cu alte cuvinte, dintr-un braț de panseluțe înflorite vom rămâne abia cu o mână de plantă.
O farmacie într-o floare
În tulpinile înflorite de panseluță sălbatică au fost descoperite nu mai puțin de douăzeci de substanțe cu o mare valoare terapeutică, fiecare dintre ele putând fi considerată un medicament în sine:
* Flavonoidele pe care le conține și care dau culoarea galbenă a unora dintre petale, sunt un puternic antialergic, eficient atât în tratamentele interne cât și în cele externe, indiferent de cauza care produce această alergie (polen, praf, detergenți, metale etc.).
* Substanțele, cu o compoziție foarte apropiată de cea a aspirinei, din tulpinile panseluței sălbatice reduc inflamația căilor respiratorii (care apare în bronșită și astm), calmează durerile reumatice.
* Pigmenții care dau florilor culoarea violet au deopotrivă efect de reglare a imunității, dar și anticancerigen (acționează ca citostatic în cancerul de piele, plămâni, sân).
* Substanțele emoliente (mucilagiile) din frunzele panseluței sălbatice calmează tusea, determină eliminarea secrețiilor bronșice în exces, prevenind apariția crizelor de astm.
Panseluța sălbatică mai conține principii active care stimulează activitatea rinichilor și eliminarea deșeurilor de metabolism, care drenează surplusul de apă din corp sau care atacă microbii ce produc boli infecțioase.
Cum preparăm și administrăm panseluța sălbatică
Infuzia combinată de panseluță sălbatică
Două linguri de tulpini și flori uscate de panseluță sălbatică, nemăcinate, doar mărunțite puțin, se pun la înmuiat de seara cu o cană (250 ml) de apă. Dimineața se filtrează licoarea rezultată (care nu este altceva decât un macerat), iar planta rămasă se opărește cu încă o cană de apă. După ce se lasă să se răcească vreme de o jumătate de oră, infuzia se filtrează. La sfârșit, se combină maceratul cu infuzia răcită.
Se beau 3-4 căni de ceai pe zi, pe stomacul gol.
Pulberea de panseluță sălbatică
Planta uscată se mărunțește bine cu o râșniță electrică, după care se face o cernere cu sita pentru făină albă.
Se ia câte o linguriță de pulbere de plantă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. (Înainte de a înghiți pulberea cu puțină apă, ea se ține timp de câteva minute sub limbă.)
Extractul uscat de panseluță sălbatică
Este produs prin deshidratarea și concentrarea tincturii obținute din tulpinile înflorite ale panseluței sălbatice. Ceea ce rezultă prin această concentrare este o pulbere fină, ușor parfumată și cu gust sălciu-amărui, care conține mari cantități din substanțele vindecătoare anterior menționate. Găsim în farmaciile naturiste extractul de panseluță sălbatică, sub formă de capsule, în care este asociat cu pulbere din această plantă, așa încât să rezulte un produs foarte concentrat în principii active, dar care să păstreze și complexitatea naturală a acestui remediu.
De regulă se iau 800-1200 miligrame de extract, zilnic, în cure de minimum 30 de zile.
Tratamente interne
De la bun început trebuie precizat că tratamentele cu panseluță sălbatică sunt foarte eficiente, dar rezultatele lor apar în timp. Așadar, dacă vrem, de exemplu, să scăpăm de alergia care se activează în timpul polenizării, tratamentul cu această plantă trebuie început cu măcar câteva săptămâni înainte, așa încât efectele să aibă timp să apară.
* Alergia respiratorie - inflamația nasului, a arborelui bronșic sau a faringelui, produsă de contactul cu alergeni cum ar fi polenul, praful sau anumite substanțe chimice, poate fi combătută eficient prin cura cu extract de panseluță sălbatică. Se iau câte 0,4 grame din extractul uscat, de trei ori pe zi, în cure de lungă sau foarte lungă durată. De altfel, panseluța sălbatică are o acțiune puternică dar blândă asupra organismului, din acest motiv curele cu această plantă putând dura între 90 și 180 de zile, urmate de 15-30 de zile de pauză, după care administrarea se poate relua.
* Alergie la gluten sau cazeină (din lactate) - se face același tratament prezentat la alergia respiratorie. Efectele apar gradat, fiind amplificate de administrarea zincului natural și a vitaminei C naturale. Reobișnuirea organismului cu alimentele care conțin gluten sau cazeină se va face gradat, cu prudență, începând cu cantități foarte mici. În cazurile foarte severe de alergii alimentare, reobișnuirea corpului cu hrană cu potențial alergen se va face numai cu acordul și sub îndrumarea medicului.
* Rinită și sinuzită cronică - așa numitele forme cronicizate ale rinitei și sinuzitei au întotdeauna o componentă alergică puternică, care împiedică vindecarea. Din acest motiv, pe lângă tratamentul antiinfecțios, trebuie începută și o cură de imunomodulare cu panseluță sălbatică.
Zilnic se bea un litru de infuzie combinată sau se iau 1,2 grame de extract uscat, în cure de 90 de zile, urmate de alte 15 zile de pauză. Suplimentar, se fac în fiecare seară inhalații cu infuzie fierbinte de panseluță sălbatică, în care se pun 2-3 picături de ulei esențial de arbore de ceai, care are un efect antibiotic puternic.
* Eczeme alergice - se iau zilnic 6-8 grame de pulbere de panseluță sălbatică, în cure de 60-90 de zile. Suplimentar, se aplică pe zona afectată o cataplasmă cu flori de mușețel și iarbă de panseluță sălbatică, amestecate în proporții egale. Amestecul de plante mărunțite se umezește cu apă, se învelește cu un tifon și se pune pe suprafața eczemei, vreme de două ore. După trecerea acestei perioade de timp, cataplasma se îndepărtează, iar pielea se lasă să se usuce la aer.
* Astm - se fac tratamente interne cu extract uscat de panseluță sălbatică, din care se iau 1-1,2 grame pe zi. Atunci când simțiți declanșarea iminentă a unei crize de astm, luați rapid 60-120 miligrame de vitamina C naturală (extrasă din acerola sau măceșe). Suplimentar, mirosiți dintr-un șervețel sau o batistă ulei esențial de mentă, care are efect puternic bronhodilatator. Panseluța sălbatică este, pe termen lung, cel mai eficient remediu anti-astmatic, dar acțiunea sa este mai rapidă dacă urmăm câteva reguli minime de alimentație. Aceasta trebuie să fie cât mai bogată în clorofilă, în rădăcinoase crude și fibre alimentare, reducându-se la minimum grăsimile saturate, proteinele animale și aditivii sintetici (E-urile periculoase).
* Psoriazisul - este aproape miraculos vindecat de cura cu infuzie combinată de panseluță sălbatică, din care se bea câte un litru pe zi. După doar o lună de tratament, suprafețele placardelor se reduc, mâncărimea sau usturimea se diminuează, iar pielea își recapătă gradat aspectul normal. Efectele tratamentului sunt mult accelerate de expunerea moderată la soare, dar și de climatul marin și de băile în mare.
* Guta - este rapid eliminată de o cură cu infuzie combinată din panseluță sălbatică și coada calului. Un litru pe zi din acest elixir dublează sau chiar triplează viteza de eliminare a acidului uric din țesuturi, atacând boala chiar de la cauză. În plus, ambele au efect antiinflamator și ușor calmant, reducând rapid intensitatea crizelor de gută.
* Poliartrita reumatoidă - are o componentă auto-imună puternică, care este, dacă nu eliminată, totuși puternic diminuată prin cura cu extract de panseluță sălbatică. Acest remediu reglează activitatea celulelor cu rol în imunitate, blocând acțiunea lor de distrugere a țesuturilor cartilaginoase. Mai mult, această plantă conține substanțe antiinflamatoare, asemănătoare aspirinei, care reduc simțitor durerea și rigiditatea articulară. Se iau 1,2 grame de extract, pe parcursul unei zile, în cure de 60 de zile.
* Acnee - atunci când apare pe fondul intoxicării cronice a organismului produse de excesul de zahăr și amidon, de consumul sistematic al proteinelor animale și al grăsimilor animale, panseluța sălbatică este un remediu excelent. Tulpinile sale înflorite, administrate sub formă de extract uscat sau de pulbere de plantă, catalizează puternic procesele de eliminare a toxinelor prin scaun, urină și transpirație. De asemenea, panseluța sălbatică are efecte reglatoare hormonale, utile în cazul acneei ce apare la adolescenți. Se bea un litru de ceai combinat pe zi, în cure de câte 30 de zile.
* Adjuvant în lupusul eritematos, în colagenoze în general - efectul de reglare a reacției imunitare al panseluței sălbatice are o valoare inestimabilă în cazul acestui gen de afecțiuni. Pentru ținerea sub control a bolii, se vor face cure de 180 de zile, urmate de 30 de zile de pauză, după care se va începe o nouă cură de 180 de zile ș.a.m.d. Nu renunțați la cură nici atunci când colagenoza devine asimptomatică, deoarece această boală perfidă poate recidiva într-o formă foarte gravă. Pe timpul tratamentului, se iau 1-2 grame de extract uscat (doza maximă se ia atunci când boala se află în faza acută). În pauzele de administrare se face tratament cu plante cum ar fi coada calului, brusture, ciupercă tibetană. Pentru refacerea țesuturilor afectate de colagenoză se țin cure cu lăptișor de matcă, cu combinația naturală de zinc și seleniu, cu siliciu natural.
Precauții și contraindicații
Deși e o plantă atât de puternică, panseluța sălbatică este aproape lipsită de reacții adverse. Singura problemă care s-a constatat foarte rar este apariția alergiei la această plantă. Din acest motiv, administrarea panseluței sălbatice va începe cu doze foarte mici, în primele trei zile, pentru a ne asigura că nu apar simptomele specifice alergiei.
Panseluța sălbatică este un puternic diuretic și detoxifiant, motiv pentru care, pe timpul curei cu această plantă, se vor bea minimum 2 litri de apă pe zi.