Cura cu verdețuri de primăvară

Dr. Cristian Boerescu
Prin com­poziția lor bogată în fibre vegetale, vita­mine, en­zime, minerale și principii fito­te­ra­peu­tice, verde­țu­rile de primăvară sunt necesare și ce­rute de orga­nism, pentru a-și regăsi ener­­gia pierdută în perioada de iarnă. Folosiți-le acum, cât sunt proaspete, înainte de-a înflori.

Urzica
(Urtica Dioica)


Există două soiuri: urzică ma­re, cea care este comercia­li­zată în ge­neral prin trustul Pla­far, și urzică mică, cea care se fo­lo­sește în ali­men­tație primăvara și ser­vește la "pri­me­ni­rea sângelui", după expre­sia popu­la­ră. Ambele soiuri au aceleași în­trebuințări în medici­na tradițională, dar urzica mică este ceva mai ac­tivă și urzică pielea mai puternic de­cât cealaltă.
Compoziție: urzica con­ține pro­teine formate dintr-un mare număr de aminoacizi esențiali, glu­cide, ami­ne, steroli, clo­ro­filine, hormoni vege­tali, enzime, his­ta­mină, acid formic, vitaminele A, B1, B2, C și K, B-caroten, ta­ni­nuri, săruri minerale etc.
Utilizări:
* Salate: urzicile foarte tinere se pot utiliza și sub formă de salată, asociate cu păpădie sau lăptuci, cu puțin ulei și lămâie.
* Suc de frunze proas­pete: 2-3 linguri pe zi ca diuretic în boli de ri­nichi și vezică, în hemoroizi, he­moptizii, epis­taxis. Extractele de urzică antrenează în circulație acidul uric din țesuturi și provoacă o elimi­nare renală abun­dentă a acestuia. Sucul de urzică poa­te fi adăugat la toate rețetele de su­curi prescrise per­soanelor anemice sau femeilor cu pierderi mari de sânge menstrual.
Consumul de urzică previne for­marea tumo­rilor maligne, în special a cancerului gastric. Este in­dicat în gastritele cauzate de abu­zul de tutun și cafea.
* În diabetul zaharat se pot utiliza infuzia (5-10%), decoctul (3-10%) sau, cel mai eficient, un amestec în părți ega­le de frunze de: ur­zici, nuc, dud, teci de fasole și frunze de afin (us­cate), mă­cinate în râșnița electrică și administrate 1 linguriță (5 g) de patru ori pe zi, sublin­gual (se sug 15 minute, apoi se înghit cu apă).
* Semințe de urzică: în Evul Mediu, semințele de ur­zică au constituit un remediu apreciat în geriatrie, ca tonifiant și reîntineritor. Mace­rând 7 zile 50 g se­mințe într-un litru de vin roșu, se obține un bun fito­geriatric și tonic general, ad­mi­nis­trat persoa­nelor în vârs­tă, câte o lingură îna­in­te de me­se.
* Tonic metabolic și mus­cular, recomandat ti­­ne­rilor și sporti­vi­lor: 3 părți frunze de urzică us­ca­te și 7 părți afine-fructe (măcinate), 1 lin­gu­ră amestec la 2 căni cu apă rece, se ma­ce­rează 24 de ore și se ia 1/2 ceașcă de 3 ori pe zi.
* Lumbago, sciatică și afecțiunile reu­matismale se tratează prin perie­rea cu urzici tinere a locurilor dure­roa­se timp de 2-3 zile. Se obține o sen­zație plăcută de în­căl­zire locală. Pa­cientul nu are voie să vină în contact cu apa rece și va alege să ră­mână în repaus, bine învelit.
* Proprietăți tonifiante asupra pă­rului: după spălare se clătește capul cu suc proaspăt sau cu decoct de urzici (5 linguri la 1 litru de apă).
* Gargară cu suc proas­păt în amig­­dalite, gingi­vite, afte bucale.

Spanacul
(Spinacia Oleracea)


Este foarte bogat în săruri mine­rale (sodiu, cal­ciu, fos­for), dar și în vita­minele A, E, B1, B2, B6, C, K. Este sărac în protide - 2%, glucide - 7%, lipide - 0,5% și are valoare ener­getică foarte mică, 18 kcal/100 g.
Utilizări: consumat în diferite preparate în regimul alimentar al co­piilor, bătrânilor și convalescen­ților.
* Salată verde din frunze de spa­nac, suc de lămâie, puțin ulei și sare după gust.
* Suc de spanac, 1 pahar în fiecare dimineață, în depresii fizice și ner­voa­se.
* Extractul de spanac (100 ml suc proaspăt), în adaos cu 30 g polen apicol (pulbere), stimulează secreția pancreatică.
* Vin tonic: 750 ml vin roșu și 200 ml suc de spa­nac. Se recomandă 1 lingură de trei ori pe zi înainte de mese.
* Semințele de spanac măcinate fin (100 g), în adaos cu miere (400 g), administrate o lingu­riță de trei ori pe zi, au efect laxativ în constipație habi­tuală și hemoroizi.
Alte indicații: ane­mie, astm bron­șic, car­diopatie is­che­mică, dia­bet zaharat, gripă, obezi­tate, menstruație abun­den­tă, hiperten­siune arte­ria­lă, palpi­tații, atero­scle­roză, remine­rali­zant, vermi­fug etc.
Contraindicații: nu se recomandă consumul unor mari cantități de spa­nac în cazul persoanelor cu afec­țiuni hepatice, reumatism, litia­ză renală, inflamații intestinale.

Ștevia
(Rumex Patienta)


Este bogată în săruri de cal­ciu, potasiu, fier, mag­neziu, vita­mina C, având aceleași in­dicații ca și spa­nacul. Are acțiu­ne laxa­tivă prin aci­dul crisofanic.
Maceratul (24 ore) din 20-30 g frunze proaspete tocate, la un litru de apă, are efect diuretic, de­pu­ra­tiv și laxativ. Cel mai frec­vent se prepară sub for­mă de ciorbe sau mâncăruri.

Untișorul
(Ficaria Ranunculoides)


Sunt utilizate frunzele, dar și ră­dăcinile, pentru proprietățile lor de a ameliora cir­cu­lația venoa­să. Sunt in­dicate în tra­ta­mentul he­mo­­roi­zi­lor sau al va­ri­celor. Se pre­pară ca sa­late sau cior­­be. Se uti­li­zea­ză și la de­co­rarea spațiilor verzi, formând co­voare de ver­­dea­ță la începutul primăverii.

Salata verde
(Lactuca Sativa)


Producția de salată verde de cul­tură a crescut în ultimii 30 de ani într-un ritm uriaș, datorită pro­prie­tăților și compoziției sale. Săracă în pro­tide și substanțe grase (1-2%), este bogată în mine­rale: 5 mg so­diu, 150 mg po­tasiu, 15 mg calciu, 25 mg fos­for, 0,4 mg fier, vita­mine: A, B1, C - 50 mg, K și E, și mai ales în fi­bre ve­ge­tale, ca­­re pre­­vin can­ce­rul de colon.
Se consu­mă ca atare, sub formă de salate, în a­mes­tec cu alte legu­me cru­de, ulei, sare și suc de lă­mâie.
Folosită abundent la masa de sea­ră, favorizează instalarea unui somn liniștit, combate consti­pa­ția și pro­­voa­­că evacuarea bo­lului ali­men­tar în di­mineața ur­mă­toare.
Maceratul (24 ore): 80 g frunze de salată tocate se pun într-un litru de apă. Are efect antiseptic, cal­mant, diu­retic. Se indică în in­flamații intes­ti­na­le, ne­frită, hiper­ex­ci­tabili­tate ner­voa­să și se­xuală, psihoaste­nie.
Semințele sunt indicate în gene­ral în afecțiuni res­piratorii, fiind calman­te ale tusei și antiastmatice. Mă­ci­nate fin (100 g semințe), în adaos cu 400 g miere, se admi­nis­trează 1 lingu­riță pe zi, dimineața.

Loboda de grădină
(Atriplex Hortensis)


Principalii constituenți sunt simi­lari cu cei ai spa­nacului. În gas­tro­nomie, frun­zele sale sunt utilizate în spe­cial pentru ciorbe. Are pro­prie­tăți depurative, diuretice, remi­neralizan­te, vitamini­zan­te, fiind indicată în afecțiuni gine­co­logice, hepa­ti­ce și rena­le. Se­­min­țele au efect pur­gativ (1/2 lin­gu­riță pul­bere de 2 ori pe zi). Spe­ciile colo­ra­te se uti­lizează și ca plante deco­rative prin parcuri și grădini.

Pătrunjelul
(Petroselinum Crispum)


Se folosește la aromatizarea dife­ri­telor mâncăruri, însă puțini sunt cei care știu că această plantă posedă vir­tuți tera­peu­­tice importante în hiper­ten­siune, disme­noree, al­coolism, ta­ba­­gism, afecțiuni re­na­le și into­xicații alimen­tare.
Frunzele și rădăcina sunt bogate în săruri minerale: 20 mg sodiu, 60 mg potasiu, 145 mg calciu, 75 mg fos­for, 6 mg fier; vitamine: 730 mg A, 200 mg C, B1, B2, 3% proteine, 6% glucide (la 100 g pătrunjel).
Utilizări: se consumă în diver­se preparate culinare sau sa­late de crudități ca tonic, aperitiv și sto­mahic.
* În tumori maligne se admi­nis­­trea­ză 40 g frunze proaspete de pă­trun­jel, asociat cu regimul Osha­wa și alte remedii.
* Acțiune hipoten­si­vă, antiastmatică, diuretică: rădăcina mărunțită foarte bi­ne sau amestecul de frun­ze, rădă­cină și semințe, foarte bine măcinate, se administrează înainte de mese, o linguriță sublingual, 7-10 minute.
* Contra manifestărilor alcoolis­mu­lui sau tabagismului este indicat con­sumul a 20-30 g/zi de frunze de pă­trun­jel proaspete. În plus, face să dispară și mirosul urât al gurii.
* Emenagog: în caz de menstruații neregulate și dure­roase. Sucul de plan­tă verde (100-150 g/zi) se ia cu câteva zile înainte de menstrua­ție. Se pot adău­ga 20 g po­len apicol.
* Efect afrodiziac: se admi­nis­trea­ză semințele, 1 vârf de cuțit îna­inte de mese.

Extern:
* Contra pistruilor se fac apli­cații cu suc proaspăt de 2-3 ori pe zi, 20 de zile.
* Dispariția echimo­zelor: cataplas­me pe piele cu plantă tocată. Această metodă se poa­te aplica cu succes și în purpura trombo­cito­pe­ni­că idiopatică, alături de alte remedii.
* Leucoree: spălă­turi vaginale cu mace­rat (24 ore) din 30 g plantă mă­runțită la 100 ml apă.
Necesitatea respectării unei diete aflate în concor­danță cu sezonul în care ne aflăm este o condiție a sănă­tății. Curele de primăvară și vară cu verdețuri ne întăresc sistemul imu­ni­tar, mențin organismul sănătos, vi­guros și puternic, în armonie cu na­tu­ra și universul.