Machiajul și vârsta

Redactia
Machiajul la 20 de ani

Domnișoarele aflate în plină explozie a tinereții își pot permite diverse excentricități, adap­tate, totuși fizionomiei, ținutei și ocaziei. Vorbind însă de machiajul de zi cu zi, când dorința este de a fi dră­guță în limitele decenței, atunci reco­mandabil ar fi să utilizeze niște pudră (de preferat compactă, fiind­că ade­ră mai bine și poate fi purtată și în geantă), un fard de ochi pastelat (care vine bine și blondelor și brunelor), un fard de obraz obligatoriu asortat cu rujul, care ar trebui să fie și el într-o culoare dulce. Încercați să evi­tați culorile închise, violente, pentru că îmbătrânesc și sub­țiază buzele. Dacă țineți totuși la aceste culori, înviorați-le cu puțin gloss transparent, care mai are și darul de a face buzele să pară mai pli­ne, mai sen­zua­le. Sub nici o formă nu fo­losiți fond de ten. Încarcă o­bra­zul fără sens.

Machiajul la 40 de ani

La vârsta aceasta, deja avem nevoie de mici trucuri care să anuleze efectele necruțătoarei gra­vi­tații. Încercați să nu faceți totuși abuz de anti­cearcăn. Pro­dusele stick sunt foarte uscate și se strâng ușor în pliurile fine de sub ochi. Cum­părați în schimb un fond de ten stick, într-o nuanță mai des­chisă decât culoa­rea pielii. Acesta conține agenți hidra­tanți, care au grijă de zona aceas­ta ex­trem de deli­cată și ascund și cear­că­ne­le. Pentru res­tul fe­ței, puteți folosi un fond de ten lichid, a­plica­bil cu un bu­rete (cere ceva mai mul­tă îndemâ­nare) sau di­rect cu degetele. Pe deasu­pra aplicați un voal de pudră trans­lucidă. Nu re­nunțați la fardul de obraz, pentru că sculptează figura și dă un aer proas­păt. Gura și ochii vor primi din nou nuanțe pale, în ton cu îmbrăcă­mintea și culoa­rea părului. Pentru con­turarea ochilor puteți folosi tuș, deși de preferat este un creion moale, care vă permite să creați "lumini și umbre".

Machiajul la 60 de ani

Necesită un plus de grijă pentru că, oricât de bine am ară­ta, pielea nu mai are elastici­tatea tinereții. Pudra și fardul de obraz rămân de bază. Renunțați însă la orice fel de fard de ochi. De tuș nici nu mai poate fi vorba, iar creionul de subliniere trebuie estompat cu un bețișor de vată, pentru a crea o senzație de natu­ral. Rimelul continuă să fie bine­venit, dar nici un caz nu mai poate fi negru: treceți pe maro! Gura trebuie și ea ajutată: folosiți un creion de contur, însă aveți mare grijă la cu­loare - aceas­ta trebuie să fie foarte naturală. Rolul acestui creion special este acela de a da fermitate conturului buzelor, de a re­desena ceea ce anii au șters. Nu vă lă­sați tentate de culorile tari și de liniile groase și evidente. Ar fi o greșeală ca­pitală! Rujul, la fel de natural, trebuie aplicat prin tapotare, nu prin clasica glisare de la o comisură la cealaltă.
Regula de aur a machiajului: cali­tatea machiajului, simplu sau com­pli­cat, depinde exclusiv de starea epider­mei. Obrazul de prințesă se obține, la orice vârstă, printr-o îngrijire constantă a pielii! Și nici măcar nu e vreo mare fi­losofie: demachierea te­meinică și cre­ma hidratantă sunt totul!