Gala Premiilor Muzicale Radio România

Dana Ene
Premianții primăverii

Duminică, 20 martie, chiar în ajunul echinoc­țiu­lui de primăvară, la Sala Radio din Ca­pitală s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor Muzicale Radio România. Unic, în felul său, evenimentul adună laolaltă pe cei mai în vogă artiști și compozitori români ai momentului, mult doriți și așteptați de publicul spectator. A deține unul dintre superbele trofee din cristal, cu încrustații de argint, create de artistul plastic Ioan Tămâian este, deci, nu doar o distincție de valoare, ci și o apreciere a vitalității muzicii românești în ansamblul ei. La fel ca anul trecut, și în primăvara aceasta, au călcat pe covorul roșu artiștii români care au reușit să facă performanță în 2015, interpreți ai celor mai ascultate și îndrăgite melodii ale anului.
Premiile au fost înmânate de invitați speciali, com­po­zi­tori și interpreți, personalități ale vieții muzicale, precum: Angela Similea, Co­rina Chi­riac, Mihai Pocor­schi, Cornel Ilie, Paula Se­ling, Nicoleta Nucă, Andreea Andrei, Dan Popi, Nicolae Caragia, dar și de către manageri sau reali­zatori de emisiuni de la Radio România. Pe parcursul serii, s-au acordat 15 distincții pentru cele mai bune hituri pop, folk, pop-dance și pop-rock, dar și pentru cei mai buni soliști ai momentului. De asemenea, au fost decernate și două premii speciale unor artiști care și-au pus amprenta irevocabil asupra scenei mu­zicale românești. Seara a fost presărată cu sur­pri­ze și momente emoționante și, bineînțeles, mul­tă, multă muzică bună. Cine au fost câștigă­torii? Pe mulți dintre ei îi cunoașteți deja, și poate chiar le fredonați melodiile, iar dacă nu ați auzit încă de ei, veți avea cu siguranță prilejul să îi apreciați foarte repede prin intermediul "Radio România".
La cota cea mai înaltă a preferințelor publicului și desemnată drept Artistul anului 2015 a fost aleasă simpatica Delia (Delia Matache, 34 de ani), fostă membră a trupei N&D și actual jurat al emi­siu­nii XFactor. În calitate de interpretă, ea a lansat pe piață trei melodii, devenite hituri: "Inimi de­senate", "Cum ne noi" și "Da, mamă". Delia a pri­mit nu mai puțin de trei statuete, pentru: Artistul anu­lui, pentru Pie­sa anului ("Inimi desenate") și Big Like - Face­book (cel mai apreciat muzician român pe facebook).
Tot trei trofee a reușit să obțină și Andra, și ea, în juriul unei emisiuni de mare audiență, "Românii au talent". Ea a primit premiul pentru: "Cea mai bună voce feminină a anului 2015" și a câștigat alături de rapperul Cabron (Alexandru Minculescu) premiul pentru "Cea mai bună piesă pop" ("Nicio­dată să nu spui niciodată!"), dar și o statuetă pentru "Cel mai bun video" - "Avioane de hârtie", realizat în cola­borare cu un alt cântăreț de hip-hop - Shift (Gabriel Mihai Istrate).
"Știți că azi e Ziua Internațională a Fericirii? Și eu mă simt atât de fericită, încât îmi vine să îmbrățișez lumea întreagă și să vă spun tuturor: VĂ IUBESC! Vă iubesc și vă mulțumesc că, datorită vouă, am primit azi trei trofee la Premiile Muzicale Radio România, pentru: Cea Mai Bună Voce Feminină, Cel Mai Bun Video, ca și pentru Cea Mai Bună Piesă Pop", scria Andra entuziasmată pe pagina ei de Facebook, la puțin timp după premiere, într-un mesaj adresat fanilor.
În zona muzicală a "greilor", premiul pentru "Cea mai bună voce masculină" a fost câștigat de un tânăr basarabean, Mihail (Mihail Sandu, 25 de ani), venit de peste Prut și stabilit la Cluj. Deși nu are încă un al­bum propriu, Mihail a reușit să se impună în fața unor "monștri sacri" ca Bodo și Dan Bittman, cuce­rind inimile românilor (mai ales ale doamnelor) cu o melo­die extrem de sensibilă, auzită mai peste tot - "Mă ucide ea". "Un mare mulțumesc Radio România și oa­menilor dragi pentru încredere și pentru Premiul Cea mai bună voce masculină!", declara fericit pre­miatul după primirea trofeului.
?nsă nici Bodo și nici Dan Bittman nu au plecat de la ceremonie cu mâinile goale. Melodia "De câte ori să te iubesc" a trupei Holograf a fost declarată drept "Cea mai bună piesă pop-rock" a anului 2015, iar șlagărul "Un om mai bun" al trupei Proconsul a primit o statuetă pentru "Cel mai bun mesaj".
Tot de peste Prut, de la Chișinău, vine și Nicoleta Nucă (22 de ani), tânăra care a primit o statuetă pentru "Debutul anului". Deși nu și-a lansat încă un disc de debut, single-ul ei "Nu sunt" și melodia "Adevăr sau min­ciu­nă" feat. Cabron au reușit să-i convingă pe români asupra ca­lităților ei vocale.
Alt câștigător important al serii a fost îndrăgita trupă Di­recția 5, care a primit două tro­fee pentru: Albumul anului: "Te iubesc" și Cel mai bun duo/ grup, cu melodia cântată alături de Alinka - "Te iubesc".
Dar alături de muzică, un spațiu aparte în Gala Radio Ro­mânia l-a ocupat pur și sim­plu emoția, prezența pe scenă, în calitate de laureați ai unor pre­mii speciale, a doi muzicieni foarte, foarte iubiți de public. E cazul cunoscutului și îndrăgitului compozitor Ma­rius Țeicu (70 de ani), distins cu Premiul pentru întrea­ga carieră, înmânat de două mari artiste ale muzicii românești, Angela Similea și Corina Chi­riac. Alt câștigător celebru, Gabriel Cotabiță (60 de ani), a primit Premiul de Excelență Radio România, oferit de textiera An­dreea Andrei și de compozitorul Ionel Tudor. Atât Marius Țeicu, cât și Gabriel Cota­biță au fost aplau­dați îndelung, la scenă deschisă.
Printre câștigătorii serii de duminică s-au nu­mărat și Zoia Alecu, îndrăgita folkistă care a primit Premiul "Omul cu chitara". Statueta pentru Cel mai bun compozitor le-a revenit celor de la Kazibo (Ovidiu Baciu & Alex Pelin), iar "Cea mai bună piesă pop-dance" a fost desemnată "Bop, Bop", în inter­pre­tarea Inna feat. Eric Turner.
Gala Radio România s-a terminat în triumf. Mulți dintre cei premiați au urcat pe scenă și au cântat, iar seara s-a încheiat cu un spectacol incendiar, realizat de artista anului - Delia.
Pentru prima dată în istoria Premiilor Muzicale Radio România, echipa de prezentatori a fost alcă­tuită exclusiv din oameni de radio: Daniela Mihai Soare și realizatorul Matinalului Radio România Actualități, Eugen Rusu.
Evenimentul a fost transmis în direct, duminică seară, de Radio România Actualități și de Radio România Internațional, iar dacă l-ați ratat și v-am fă­cut curioși, veți putea urmări înregistrarea specta­colului în 27 martie, pe TVR 1, dar și pe TVR HD și TVR Internațional (TVR fiind coproducător al eveni­mentului).