CALENDAR ZODIACAL - BERBECUL (21 martie - 20 aprilie)

Tana Rosca
Prezentare generală

Putem compara semnul Berbecului cu o loco­mo­tivă puternică, ce intră cu viteză în gară, trăgând după sine celelalte unsprezece semne zodiacale, pe post de vagoane. Asta face Berbecul: croiește drumul, dă di­recția. Este o necesitate a lui să fie erou, să se avânte cu capul înainte. Nu degeaba e capul guvernat de Berbec! E vorba de făcut ceva ce n-a mai făcut ni­meni înainte? Berbecul răspunde primul la pro­vocare. Alege să-și pună la încercare forța, resursele. Dar dacă cineva încearcă să-i impună să facă același lucru, Berbecul refuză revoltat. El răspunde chemării unei au­to­rități mai înalte pe care o simte activă în inte­riorul său. De aceea se spune să Berbecii sunt adesea instrumente ale destinului. Și este firesc să fie așa, căci sufletul Berbecului are puritatea începutului, în lipsa căreia forțele superioare nu pot interveni. Puritatea nu este însă de ajuns pentru ca aceste forțe să îi în­drepte destinul înspre statutul de erou la care aspiră. Pentru ca asta să se întâmple, Berbecul trebuie să învețe să facă distincția între impulsivitate și intuiție. Cum să facă asta? Este destul de simplu. Dacă pu­ternica ener­gie marțiană se face simțită puțin deasupra zonei om­bilicului, este cel mai probabil vorba despre intuiție. Dacă se face simțită sub ombilic, impulsul este cel ce-și spune cuvântul. Odată făcută această dis­tincție (mai sunt și alte moduri de-a sesiza diferența), Berbecul poate aspira deja la statutul de erou sau comandant de oști.
Berbecul a tot fost asociat cu forța fizică și cu răz­boiul, dar mai rar cu forța psihologică și inteligența, care, fără doar și poate, îl caracterizează. Acestea își fac pregnant simțită prezența în personalitatea Berbe­cului, odată ce a învățat să distingă impulsivitatea de intuiție. Să ne gândim ce presupune un război clasic: în primul rând, prezență de spirit, căci un război nu este un meci de fotbal care se joacă după niște reguli precise, în prezența unor arbitri și a publicului. În con­fruntările armate, orice se poate întâmpla. De aceea, un comandant de oști trebuie să fie pregătit să observe imediat orice mișcare a adversarului. În această situa­ție, Berbecul-comandant-de-oști trebuie să ia o deci­zie. Pe loc, pentru că în iureșul luptei nu are cum să convoace o ședință, pe parcursul căreia să-și dea cu părerea, în tihnă, bând cafele, toți ofițerii de stat major. Atunci i se vede inteligența, o inteligență as­cuțită și de o mare limpezime, care explică de ce Berbecul ia de­cizii strălucite, în condiții de stres ma­xim. Un Ber­bec care nu este solicitat la adevărata sa valoare poate să-și rateze potențialul. Structurile mai fragile trebuie obișnuite treptat cu vicisitudinile vieții, dar Berbecul nu face parte dintre ele. Obstacolele nu fac decât să-i întărească voința de-a învinge. Ajunge să ne gândim la Vincent van Gogh, categorisit de pro­fe­sorii săi de pictură drept antitalent, dar care nu s-a lă­sat descurajat și a lucrat încontinuu, până când pân­zele sale au devenit un punct de referință în pictura modernă. Există un singur tip de confruntare că­reia Berbecul nu-i poate face față: cea cu ne­cinstea, minciuna, înșelătoria. În fața acestora este vulnerabil, căci ele sunt întru totul străine naturii sale. Cu acestea nu știe cum să se con­frunte. Armele sale sunt fran­chețea și since­ritatea. Da, acestea pot de­ranja de multe ori, căci tactul nu-i dă pe Ber­beci afară din casă, iar dacă încearcă cumva să se pre­facă, nu reu­șesc să păcălească pe nimeni.
Ca toate semnele de foc, Berbecul este, în primul rând, preocupat de sine, de viața sa, de problemele sale. Însă dacă acolo situația este sub control (și, de cele mai multe ori, este) își va îndrepta cu bucurie aten­­ția către cei care au nevoie de ajutor. Singurul lu­cru pe care-l așteaptă în schimb este puțină admirație. Pentru că merită.

Bărbatul Berbec

Atrage cu ușurință atenția prin ținuta sa dreaptă, trăsăturile limpezi, clar desenate. Capul poate fi ușor avântat înainte, ca și când s-ar pregăti să înfrunte pe cineva. Privirea este des­chisă și prietenoasă. Marte îl face să emane un aer de forță (chiar dacă are 1,60m și 57 de kg). Nimic nu este efeminat la Berbec, oricât de ar­monios ar fi construit. Este, desigur, un cuceritor, ceea ce e lesne de înțeles, de­oa­rece însuși Giovanni Casa­nova s-a născut sub sem­nul Berbecului. Evi­dent, asta nu înseamnă că fiecare Berbec este un Ca­sanova. Cine-i cunoaște biografia știe că, la un mo­ment dat, a vrut să se însoare, îndră­gos­­tindu-se fulge­rător de o tâ­nără care a răspuns pe loc sentimentelor sale. Toc­mai această lipsă de re­zer­vă (unii ar spune de pu­doa­re) i s-a părut lui Ca­sanova atât de irezistibilă, încât a decis pe loc să se că­sătorească. Fata, sfătuită probabil de familie, și-a schimbat însă compor­ta­mentul și a început să facă toate figurile pe care Ca­sa­nova le cunoștea pe de rost. N-a reușit s-o facă să-și revină la naturalețea inițială și atunci a renunțat la singura tentativă din viața lui (și încă una foarte sin­ceră) de-a se dedica unei singure femei. O spune el în­­suși, în memoriile sale. Bineîn­țeles, Casanova este un caz extrem. A cuceri înseamnă pentru numeroși Ber­beci a determina femeile să se uite la ei cu admi­rație. Să facă acte de vitejie, ca să primească batista dom­niței drept răsplată. În general, însă, putem dis­tinge două tipuri. Primul tip ar putea fi caracterizat prin expresia "monogam în serie". Se îndrăgostește cu sinceritate, trăiește cu tot avântul marțian acea pasiune, până când nu mai rămâne nimic. Și tot așa. Nu e genul care minte și înșeală. Tipologia numărul doi este mai subtilă. Își încearcă întâi puterile asupra sexului frumos, și după ce s-a convins de propria sa valoare (modestia nu prea îl caracterizează, bunul simț, da), așteaptă persoana potrivită. Poate să facă acest lucru conștient sau inconștient. În perioada de așteptare, va fi onest cu privire la faptul că nu dorește să se implice într-o relație. Dar indiferent de tipologie, Berbecul, odată căsătorit, e un familist onorabil, mân­dru de familia sa. Își va asuma cu bărbăție rolul de cap al familiei (că doar zodia Berbecului guvernează ca­pul) și nu va uita să facă acele gesturi romantice care să mențină vie comunicarea afectivă în cuplu. Ex­cepțiile sunt puține. Pentru a-i menține vie dra­gos­tea, partenera trebuie, evident, să-i arate acea ad­mi­rație de care are nevoie orice semn de foc, dar să nu se arate niciodată cucerită pe de-a-ntregul.

Femeia Berbec

Poate fi oricât de delicată, de fin pusă la punct și de minionă - nu vă lăsați păcăliți! În dosul acestei apariții suave se ascunde o forță. Primul lucru care o trădează este viteza și precizia mișcărilor. Acestea, cuplate cu energia și vitalitatea pe care le degajă, o pot face o dansatoare expresivă, dar rareori o balerină. Privirile languroase și vocea șoptită nu fac parte din arsenalul ei de seducție. De fapt, noțiunea de a seduce un bărbat i se pare enervantă. Nu uitați de Marte, care face și din femeile zodiei niște cuceritoare. Un exemplu ilus­trativ din literatură pentru femeia Berbec este Scarlett O'Hara, din "Pe aripile vântului", roman care a stat și la baza celebrului film cu același nume. O vedem acționând cu hotărâre, pentru a da gata orice bărbat de care are nevoie, pentru a-și rezolva proble­mele într-o lume în care femeile nu aveau multe alternative de a se afirma. Toate încercările prin care a trecut le-a depășit cu un curaj pe care mulți bărbați s-ar fi mân­drit să-l aibă. Dar dincolo de această fan­tastică forță de a supraviețui și de a-i ajuta și pe cei dragi în acest proces, Scarlett rămâne sufletește neatinsă de o iubire reală. Ea și-a creat o imagine idealizată a unui bărbat cu care nu s-ar fi potrivit nicicând - Ashley, ignorând cu desăvârșire sentimentele pe care le nutrea față de cel de-al treilea soț al ei, Rhett Butler. O serie de eve­nimente șocante o fac să descopere că e legată de el la un nivel extrem de profund, dar mândria (o altă trăsă­tură caracteristică zodiei) o împiedică să-și recu­noască sentimentele la timp pentru a salva mariajul. Aceasta este problema de fond a multor fe­mei născute în Berbec. Nevoia de ideal, de perfec­țiune, determină adesea femeia Berbec să nu observe calitățile unui partener cu adevărat potrivit, care îi este la îndemână și, probabil, o adoră. Acest "sindrom Scarlett" poate face di­ferența dintre o viață de cu­plu fericită și echilibra­tă și alergatul după o per­fecțiune ilu­zorie. De multe ori, fe­meia Berbec alege să se îndră­gos­teas­că "din cap" de cineva cu o fire mai li­niștită, mai închisă sau mai rezer­vată, pe care o poate ide­a­liza, dar nu o poa­te în­țelege. A­tunci poa­te să-și satisfacă ne­vo­ia de a fi veșnic cu­ce­ri­toare, alergând după un ideal pe care tot ea l-a in­ven­tat. În realitate, are nevoie de cineva la fel de dinamic și de întreprinzător ca ea.

Copilul Berbec

Părinții care nu sunt în formă au un substitut în persoana bulgărului de energie care nu stă o clipă locului. Micuțul Berbec nu are noțiunea de teamă, motiv pentru care se aventurează în cele mai bizare locuri. Poate ajunge, cât mama stă aplecată asupra pa­chetului de scutece, tocmai pe dulap, de unde chi­co­tește vesel. Mama probabil că nu va chicoti la fel de vesel, ci se va speria, pentru că nici prin cap nu i-a trecut vreodată că un copil de un an se poate cățăra pe dulap. Poate și să cadă de acolo, nicio problemă, va plânge un minut, se va alege probabil cu un semn (evi­dent, în zona capului), dar asta nu este o garanție că nu va escalada din nou dulapul, odată scăpat de sub ochiul vigilent al părinților. De această dată e puțin pro­babil să mai cadă. Dacă se întâmplă, totuși, va învăța lecția și nu va mai repeta încercarea, pentru că e curajos, dar nicidecum prost. Nu vă închipuiți însă că renunță la această încercare. Așteaptă doar până se face un pic mai mare, când sigur va reuși.
Nevoia de acțiune fizică este mai mare la copiii din Berbec decât la alții, de aceea le priește foarte mult sportul. Mulți copii din Berbec au aptitudini fizice deo­sebite, și cu cât sunt descoperite mai devreme, cu atât au șanse mai mari să se dezvolte și să devină adevărați campioni.
La școală, inteligența ascuțită, dublată de intuiție, poate să-i facă să se plictisească, până când ajung și ceilalți să priceapă,eea ce ei au înțeles încă de la primele două pro­poziții. Un Berbec căruia i se cere să stea liniștit și care se mai și plic­tisește e o bombă cu ceas. Nu trece mult și face o năzbâtie. Poznele nu sunt făcute cu rea intenție, este, pur și simplu, vor­ba despre un exces de ener­gie, pe care micuțul Berbec nu-l poa­­te ține sub control. Trebuie învățat de mic să fie disciplinat cu temele, altfel există riscul să le expedieze în câteva minute și sub ochii profesorilor să ajungă o treabă făcută de mântuială, plină de greșeli, care nu reflectă nici pe departe aptitudinile reale ale acestui copil vioi și inteligent.
În relațiile cu ceilalți copii, micul Berbec preia cu lejeritate inițiativa. Dat fiind că are o imaginație vie și o doză mare de entuziasm, ceilalți vor fi încântați să-l urmeze. Problemele pot să apară la pubertate, dacă poziția sa ca lider al grupului este contestată. Atunci există riscul ca energia marțiană să de­vină atât de puternică, încât tânărul Berbec să se angajeze cu violență în conflicte. Berbecii devin foarte rar agresivi, dacă nu sunt provocați. E ade­vărat că nu suportă să fie dominați, dar pot fi făcuți să înțeleagă cu ușurință de ce un lucru trebuie făcut, chiar dacă nu le convine. Toți copiii din Berbec se bucură să audă povești despre eroi, pentru că fiecare dintre ei dorește să devină unul, și un asemenea reper le este nu doar util, ci îi ajută și să-și dezvolte ima­ginația.

Profesii și vocații

Cea mai des pomenită ocupație pentru Berbeci este cea de luptător. Poate începe ca simplu soldat, dar nu va trece multă vreme până când umerii îi vor fi împodobiți de trese de ofițer. Mai este atras și de profesii care îl mențin în afara unui birou, încremenit într-o rutină ce se întinde de la 9 la 5. Poate fi un excelent chirurg sau obstetrician. Chirurg, pentru că mânuiește bisturiul, un fel de armă, și el, în plus, este făcut din fier, metalul asociat cu această zodie. Obstetrician, pentru că fiind prima zodie din cercul celor douăsprezece, reprezintă nou-născutul. Obs­te­tri­cianul Berbec înțelege în mod natural care sunt com­plicațiile ce pot surveni pe parcursul unei nașteri și știe să intervină fără întârziere, cu metodele cele mai eficiente. Alți Berbeci dovedesc forța men­talului lor devenind psihiatri. Marte le dă capacitatea să reziste solicitărilor pe care le presupune tratarea unui pacient suferind de o boală mentală și forța de a interveni salutar în momentele de criză. Mulți Ber­beci se remarcă pe scena artistică, unde îi ajută ames­tecul fericit între expresivitate și ima­ginație. Nimic din ceea ce vor crea nu va fi me­diocru. Simțul întreprinzător îi face oameni de afaceri cu idei îndrăznețe, dar trebuie să aibă grijă să nu cedeze apetenței pentru risc.
Dacă e să tragem o concluzie, trebuie să spunem că Berbecul nu e croit pentru un număr restrâns de meserii. El are ne­voie să ajungă în față - vă amintiți de lo­comotiva ce pune în mișcare trenul ce­lorlalte 11 zodii? Se pot reinventa de mai multe ori în timpul vieții lor profe­sio­nale, reușind de fiecare dată, uneori spre propria lor surprin­dere.

Șeful Berbec

Existența unui angajat al unui șef Berbec poate fi derutantă, din pricina vitezei cu care se mișcă. Uneori pare că face lucrurile în grabă, că se pripește, dar - de cele mai multe ori - acțiunile sale se do­vedesc a fi bine cumpănite, indiferent cât de rapid se întâmplă. Când e vorba să angajeze pe cineva, de exemplu, par­curge în diagonală CV-ul (pe care pro­babil că-l vede pentru prima oară), pune câ­teva întrebări la care așteaptă răs­punsuri clare și succinte, și își lasă intui­ția să vorbească. Un "Da" înseamnă un vot de încredere, care, de cele mai multe ori, se justifică. În ciuda faptului că șeful Berbec nu stă să-și urmărească angajații (are multe de făcut), observă imediat când unul dintre ei arde gazul de po­ma­nă, și dacă nu se repliază după prima mustrare, îi va pu­ne în vedere să-și caute un alt loc de muncă. Este însă la fel de prompt să răsplătească ideile și inițiativa acelor angajați care dau dovadă de implicare. Ascen­siunea acestora va fi rapidă și se vor bucura se spri­ji­nul șefului Berbec. Este un șef care nu se teme că va fi înlocuit, nu-i este frică de o competiție sănătoasă (atâta timp cât ea se desfășoară pe față) și care va in­ves­ti multă energie în formarea celor care îl au ca mentor.

Angajatul Berbec

Numărul angajaților Berbeci este destul de mic, luând în considerare faptul că au în sânge nevoia de-a conduce și că nutresc o revoltă instinctivă față de șefii care nu au curajul decizional și viziunea cu care ei în­șiși se nasc. Îi putem găsi în postură de angajați, de re­gulă, doar pe Berbecii tineri, care sunt încă în cău­ta­rea acelui domeniu în care simt că pot să-și dezvolte potențialul și să ajungă să exceleze. Tânărul angajat Berbec trece repede prin mai multe locuri de muncă, de preferință din diverse sectoare, pentru că în mo­mentul în care simte că nu mai are ce învăța într-un post, va trece fără ezitare la altul. Conside­ren­tele ma­te­riale rareori îl vor ține pe loc, e mai im­por­tant pentru el să-și cunoască limitele (sau lipsa acestora). După o vreme, aceste experiențe îl vor aju­ta să-și facă o ima­gine corectă despre drumul pe care vrea să-l parcurgă. Se poate mulțumi cu statutul de angajat atâta timp cât nu este limitat de vreo fișă a postului și nu trebuie să dea socoteală nimănui, decât de rezul­tate. Acestea vor fi de cele mai multe ori im­pre­sio­nante. La fel și pa­siu­nea cu care știe să mun­ceas­că, dacă funcția îi per­mite să-și dezvolte liber creati­vi­tatea. Într-o asemenea situație, va primi, fără să pro­testeze, să lucreze peste pro­gram (ba chiar va veni singur în weekend, dacă va fi cazul) și nici nu se va plânge, dacă va trebui să se mul­țumească (tem­porar, desigur) cu o plată mai puțin substanțială decât merită. Din păcate, mai există un tip de angajat Ber­bec, cel veșnic grăbit să ajungă la vârf, nemulțumit de toți și de toate și care, prin ieșirile sale, poate da peste cap o firmă în­treagă. Este vorba despre Berbe­cul care nu a strâns suficientă experiență sau o expe­rien­ță suficient de bo­gată, pentru a se lă­muri ce-și do­rește cu adevărat și ce poate, într-adevăr, să realizeze. Acesta va intra în com­petiție cu șefii experimentați, ba chiar și în conflict cu ei, creând o atmosferă greu de suportat. Din fericire, odată ce aerul devine ires­pi­rabil, își vor da demisia intempestiv, plecând în altă parte.