Deși tratatele de medicină nu o abordează ca atare, oboseala de primăvară, cunoscută și sub numele de "astenie de primăvară", este o realitate clinică.
Există câteva cauze pentru care sindromul se manifestă în cursul primăverii:
* alimentația din timpul iernii, mai săracă în crudități, legume, zarzavaturi, fructe;
* frigul solicită energetic mai mult organismul;
* infecțiile - mai frecvente în timpul iernii (viroze, infecții acute de căi respiratorii) - lasă, de asemenea, o astenie în urma lor;
* obiceiurile alimentare (cel puțin în zona noastră geografică) de a avea o dietă hiperlipidică (grăsimi animale) sau bogată în carne de porc - solicită, de asemenea, mult mai mult organismul.
Manifestările clinice sunt ușoare, fapt pentru care de multe ori nu li se acordă importanță, sau sunt corelate cu alte manifestări: apatie, cefalee, somnolență, scăderea randamentului în munca fizică și intelectuală.
Tratamentul este accesibil și se poate rezuma doar la remedii naturiste:
- dietă bogată în crudități, fructe și zarzavaturi de primăvară (urzici, leurdă, spanac, untișor);
- remedii cu plante.
Iată câteva dintre ele:
1. Mugurii foliari de alun (Corylus avelana). Alunul este un arbust cu o vitalitate deosebită, fiind primul care înmugurește primăvara (sfârșitul lui februarie, începutul lui martie). Se folosesc mugurii foliari (nu amenții), adică frunzele foarte tinere (nu mâțișorii).
Mod de preparare: se usucă în strat subțire și se face o infuzie de 10 minute, care se bea dimineața, timp de 6-8 săptămâni, îndulcită cu miere; se pot folosi și ca extract în vin, în procent de 3%, macerat timp de două săptămâni, după care se filtrează și se ia în doză de 3 linguri pe zi.
2. Angelica arhangelica este o altă plantă tonică, cunoscută ca atare din cele mai vechi timpuri. O tradiție etnoiatrică românească zice că este o plantă folosită de haiduci ca să prindă putere. Se folosește rădăcina macerată în palincă, timp de două săptămâni. Doza este de 3 lingurițe pe zi.
3. Sucul de orz verde. Este un remediu bogat în minerale și enzime detoxifiante (superoxiddismutază, catalază). Se găsește în farmacii, fabricat de Institutul Cantacuzino sub denumirea de SOD natural, sau se poate prepara în casă sau grădină (în jardiniere); când orzul ajunge la dimensiunea de 10-15 cm, se recoltează și se stoarce sucul cu un aparat casnic. Se administrează oral, 2-3 fiole de SOD natural/ zi sau se beau 10-15 ml/zi suc de orz făcut în casă.
4. Kalium phosphoricum este un remediu homeopatic indicat la astenici, în special la cei cu suprasolicitare intelectuală, cu tulburări de vedere ("ochi obosiți") și cefalee.
De reținut: există mai multe boli care se manifestă la fel ca astenia de primăvară. De aceea, dacă nu se ameliorează sau nu trece în 3-6 săptămâni, să consultăm un medic.
Adresa: S.C. Naturalia S.R.L., str. Erou Mircea Marinescu nr. 8, oraș Voluntari, jud. Ilfov, tel. 021/350.51.33, 350.51.36, e-mail: naturalia@naturalia.ro