"După ce au răstignit pe Iisus, ostașii au luat hainele Lui și le-au făcut patru părți, fiecărui ostaș câte o parte, și cămașa. Dar cămașa era fără cusătură, de sus țesută în întregime.
Deci au zis unii către alții: Să n-o sfâșiem, ci să aruncăm sorții pentru ea, a cui să fie; ca să se împlinească Scriptura care zice: Împărțit-au hainele Mele loruși, și pentru cămașa Mea au aruncat sorții». Așadar ostașii acestea au făcut. (Ioan 19, 23-24)"
În perioada 25 martie-10 aprilie 2016, bazilica Saint-Denis din Argenteuil va avea porțile deschise zilnic, între orele 10-22, în așteptarea celor 150.000 de pelerini din toată lumea și a televiziunilor străine. Evenimentul este absolut excepțional, întrucât scoaterea la închinare, respectiv prezentarea Sfintei Cămăși a lui Iisus desfășurată (sau, cu un termen catolic, ostensiunea) are loc o dată la 50 de ani. Întrucât ultima expunere a avut loc în 1984, următoarea ar fi trebuit să aibă loc abia în 2034.
Ceea ce face ca evenimentul să fie nu numai remarcabil, prin amploarea mondială, dar și unic, pentru noi, românii, este faptul că, grație intervenției MOREOM, prin ÎPS Iosif POP, Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale, și respectiv a părintelui Noël TANAZACQ, dar și a generozității franceze, s-a obținut oficierea unei vecernii după tipicul românesc în limba franceză luni, 28 martie, la orele 17.00.
Acest lucru este impresionant întrucât, într-un flux estimat la 10.000 de persoane pe zi, respectiv 1000 pe oră, adică, în medie, 160 de privitori pe minut, se va crea, un răstimp, o "insulă" de rugăciuni ortodoxe. Pentru creștinii din Răsărit, prin urmare și pentru noi, va fi organizată o slujbă marți, 5 aprilie, la orele 19.00.
Prin tradiție, Cămașa lui Hristos se spune că a fost țesută de însăși Maica Domnului. Este un fel de cămașă purtată direct pe piele și care poartă urmele de sânge ale biciuirii și purtării Crucii, vizibile la microscop.
Tot tradiția afirmă că relicva sfântă a fost găsită de Sfânta Elena. Moștenită peste veacuri de împărăteasa Irina a Constantinopolului, cămașa îi este dăruită împăratului Charlemagne, în anul 800 (împreună cu Vălul Maicii Domnului, purtat de Buna Vestire, și aflat în prezent la Catedrala din Chartres), în momentul încoronării acestuia ca împărat al Occidentului. La rândul său, el o încredințează spre păstrare fiicei sale, Théodrade, superioară a mânăstirii de maici de la Argenteuil, localitate ce avea să devină important centru de pelerinaj pentru simpli truditori, dar și pentru regi și papi.
Parte a patrimoniului francez, simbol al unității Apusului și Răsăritului, cămașa nu mai păstrează dimensiunile și forma de odinioară. În timpul Revoluției Franceze, pentru a fi ferită de profanare, cămașa a fost tăiată în bucăți și îngropată. Ulterior, reconstituirea nu s-a mai putut face integral. În vederea evenimentului de anul acesta, ea a fost restaurată pe o pânză apropiată ca textură și culoare de piesa originală.
Români, bun venit!
Recomandări: înscrierea grupurilor de pelerini pe site-ul http://saintetunique.com
Persoane de contact: logistică, diacon Bogdan GRECU (pelerin@mitropolia.eu); chestiuni liturgice: pr. Noël TANAZACQ, noel.tanazacq@ yahoo.fr sau +336 03 90 91 07.