NICU ALIFANTIS - Bucurie "în luna Marte"

Ines Hristea
- Descriere de la fața locului -

ACTUL I

Invitația: "Doamnelor și domnilor, aș fi deosebit de onorat dacă mi-ați fi alături la lansarea cărții me­­le de poeme, portrete și povestiri "FaceCarte". Evenimentul va avea loc luni, 7 martie 2016, orele 13:00, la "Espace Minoux", str. Spăta­rului, nr. 26, sector 2, București.
Cu mulțumiri,
Nicu Alifantis

ACTUL II - Espace Minoux

E o zi de primăvară biruitoare. Tempe­ra­tura a urcat surprinzător de mult, așa că ma­leta de cașmir cu care sunt îmbrăcată a de­ve­nit complet nepotrivită. Ajunsă în vechiul cartier armenesc, abia am izbutit să parchez mașina pe o stradă adiacentă Spătarului, strada Fran­zelarilor (ador aceste denumiri de străzi, rămase dintr-un București de odinioară, în care apartenența la di­versele bresle nu era doar așa, o vorbă în vânt, ci un mare motiv de mândrie). Alerg într-un suflet până la numărul 26 și pătrund încântată în­tr-o vilă la fel de veche precum cartierul, cu parfum de bon-viveur educat și cu stil. Vila a fost re­novată cu gust, transformându-se într-un spa­țiu al artelor. Aici au loc concerte in­time, cu mu­­zică "pe viu", expoziții de pictură sau sculp­­tură, degustări de bucate cu dichis etc. Iar azi are loc o dublă lansare Nicu Ali­fantis: volu­mul "FaceCarte" și CD-ul "Ma­dame Mon Amour".
Prima persoană care îmi iese în cale când urc scara interioară de marmură este Virgil Ianțu, un prieten vechi al lui Nicu Alifantis, al "Formulei AS" și al meu. A venit să-l sus­țină pe Alifantis, asemenea celorlalți mulți in­vitați, care aproape că nu mai au loc în în­căperile cochete de la parter și subsol. Printre ei, oricine i-ar recunoaște pe maestrul Adrian Enescu (mereu afa­bil și în­cântător), pe Alexandru Andrieș (modest și cu micul zâmbet ironic pe buze), pe Mir­cea Ba­niciu (zgo­motos și șarmant ca în­tot­dea­una) ori pe dibaciul meșter într-ale fotografiei și primi­toa­rea noastră gazdă de la "Espace Minoux", Răz­van Voiculescu (cel mai recent album al său, "Dor de ROST", des­pre care a vorbit și în "Formula AS", e o minunăție fo­tografică).

O carte născută pe Facebook

Punctul culminant: conferința de presă (repre­zen­tanții mass-media nu lipsesc) se ține în subsolul clă­dirii care, datorită boltei cu arce din cărămidă apa­rentă, în nuanța teracotei, amintește de o cramă de conac, un loc numai bun ca să te întinzi la un pa­har de vorbă. Și vorbele se aud. Vorbele lui Nicu Ali­­fantis, care explicitează ce e cu acest "FaceCarte":
"Ce avem noi aici? Niște poeme, câteva portrete și, poate, ceva mai multe povestiri, într-o înșiruire oarecum cronologică, un fel de jurnal al ultimilor cinci ani, în care s-au așezat trăiri, emoții, senti­mente, gânduri, neliniști, bucurii, creionate atât cât m-am priceput, nu știu dacă neapărat cu di­bă­cie, dar sigur cu sinceritate. Toate au fost lan­sate inițial în spațiul public, prin intermediul acestui fascinant ins­trument de socializare care este facebook-ul. Așadar, avem o carte de poe­me, portrete, povestiri, des­pre mine, despre oa­meni, despre întâmplări, cu o prefață a poetului Ioan Es. Pop, care sună cam așa: «Există două Facebook-uri pe lumea asta: unul utilitar, al lui Mark Zuckerberg, și altul poetic, al lui Nicu Ali­fantis. În FaceCartea lui Alifantis, mă simt cel mai acasă, pentru că aud simultan cuvintele și sunetul muzicii din spa­­tele lor, chiar dacă muzica tex­telor n-a fost com­pusă încă. Sunt, așadar, un privilegiat: aud și ceea ce încă n-a fost pus pe note. În noile sale Fețe, Alifantis își adâncește nu doar propriul destin, ci și destinele cititorilor lui de azi și de mâine». Cu siguranță, de cele mai multe ori stăm în cumpănă dacă să spunem sau nu tot ce-avem pe suflet. Cu siguranță, dacă am spune în­tot­deauna ce gândim, am rămâne nespus de singuri... Dacă ar fi să fiu un personaj dintr-o carte, probabil aș fi uimit câte lucruri noi aș afla despre mine. Eu însumi sunt uimit de curajul pe care l-am avut de a mă dezvălui în această carte făcută de mine, cu mine, despre mi­ne și, mai ales, de câte trăiri am aflat că au să­lăș­luit în adâncul meu, în tot acest timp. Uneori e bine să nu mă gândesc la asta, pen­tru că dacă aș pu­­ne totul la suflet, aș fi mult mai bă­trân! FaceCarte s-a născut în urma unei selecții a pos­tă­rilor pe care le-am făcut în ultimii cinci ani pe pa­gi­na mea de Facebook https://www.facebook.com/ Ali­fantisOficial
Mulți prieteni m-au încurajat în toată această joacă. Scrie, fii activ, postează! Auzeam mereu aces­te îndemnuri, iar eu - culmea! - le-am luat în serios. O fi fost bine, o fi fost rău, habar n-am, dar, recunosc, m-am prins în hora asta. Comunicarea cotidiană cu voi a fost un extraordinar exercițiu al minții, al spiritului, iar, pentru faptul că m-ați în­cu­rajat, mi-ați dat ghes, m-ați îmboldit să comunic cu dom­niile voastre, vă merci frumos sau, cum zice fran­cezu', «Chapeau!». Câțiva prieteni au prins a mă-ndemna să adun cele postate într-o carte. Am ce­dat acestei provocări, împotriva voinței mele, și m-am pus pe treabă. Și uite-așa iată-mă că fac carte..."

Doamnele sufletelor noastre

"Și albumul?", îl întreb pe Alifantis într-o dis­cuție post-conferință. "Judecând după titlu, «Ma­dame Mon Amour», s-ar spune că e numai pentru doamne." "Albumul e închinat doamnelor sufletelor noastre. E făcut de noi, bărbații, pentru voi, femeile. Iar ceilalți bărbați, care n-au lucrat la el, îl pot dă­rui femeilor. Deci toată lumea are de câștigat." (râde) "Sunt cincisprezece melodii de dragoste și un po­em care a dat titlul albumului. Melodiile nu sunt noi, le-am adunat în timp, provin din diverse pe­rioa­de anterioare, iar acum au fost doar remas­te­ri­zate. Strânse astfel la un loc, mi s-a părut că al­cătuiesc un omagiu delicat adus femeii. Și ce mo­ment mai nimerit puteam să găsesc în tot anul, ca să ofer acest omagiu, decât luna lui Mar­te?!" Atât doar că azi nu plouă, așa cum și-a imaginat Nichita Stănescu, ci e soare.

ACTUL III - Călătorie pe muzică

Nu mai am răbdare și, imediat ce mă urc în ma­­șină și demarez de pe Fran­ze­larilor, vâr al­bu­mul lui Nicu Alifantis în CD-player. Ziua de pri­măvară și-a găsit fondul muzical ideal. Ușor ră­gușită și adumbrită de nostalgie, vocea lui Ali­fan­tis răscolește sentimente de care n-ai mai crede că ești în stare, o emoție care vine de undeva, de de­parte, poate din vremea "blondelor iubiri". Fac un ocol cu mașina, deschid fereastra, las atmos­fe­ra de primăvară să pătrundă înăuntru, inter­pre­tată de vocea lui Nicu Alifantis.

Epilog. FaceCarte

Din cartea lui Alifantis, pe care vă reco­mand s-o citiți și dvs. la fel ca mine, adică pe ne­ră­su­flate, cel mai mult mi-a plăcut următorul pasaj: "Mai cred că, pentru mine, cel mai iubit dintre pământeni este bunul meu prieten Dum­nezeu, căruia îi cer mai tot timpul câte ceva, iar el întotdeauna îmi dă fără să-mi pună con­diții."
Câtă bucurie "în luna lui Marte"!

Foto: RĂZVAN VOICULESCU (3)