Finețuri africane: Untul de shea

Iulia Vlad
Extras din nucile arborelui de shea (Karité), untul cu-același nume este numit și "aurul Africii", pen­tru efectele sale excepționale asu­pra pielii și sănătății.

Nelipsit în tra­diția de frumusețe a femeilor din Egipt, care își protejau cu el pielea și părul, contra soarelui puternic și a vântului din deșert, untul de shea a fost adus și în Europa, unde se bucură de o largă apreciere în industria cosmeticelor. Cu o textură cremoasă plăcută, untul de shea se utilizează simplu și cu succes. Dacă e masat pe piele, se topește ușor și este repede absorbit. Regenerează pielea subțiată și îmbătrânită, gen "per­gament", care apare după o anumită vârstă, în unele zone ale corpului. Un­tul de shea este de asemenea pu­ternic cicatrizant, reparator, antiinflamator, cal­mant, antibacterian, un "ecran" na­tural împotriva radiațiilor solare. "Are grijă" și de păr și unghii, mai ales de cele casante sau dete­rio­rate, pe care le "repară".

Cum se folosește?

Pentru a vă bucura pe "de-a-întregul" de calită­țile sale, e bine să utilizați unt de shea nerafinat, care păstrează în el toate sub­stanțele prețioase. Se ține la rece și este economic. O cantitate mică are efecte "mari" și poate fi folosit în mod variat:
* Cremă pentru ten și corp - se aplică, cu masaj ușor, puțin unt de shea, pe pielea ușor umedă. Face mi­nuni pentru corpul cu piele uscată, de­terio­rată, crăpată, și pentru tenul uscat. Pe tenul mixt sau normal se va aplica evitând zona nasului, fruntea și bărbia. De asemenea, persoanele cu piele nor­mală îl pot aplica o dată la 2-3 zile.
* Balsam de buze - buzele se masează delicat, cu un "strop" de unt de shea, de mai multe ori pe zi, pentru a le repara și a le proteja de frig, ume­zeală sau uscăciune.
* Cremă antirid pentru ochi - masați delicat, după demachiere, în fie­care seară, zona din jurul ochilor, insis­tând pe nesuferitele riduri "labă de gâscă".
* Tratament împotriva verge­turilor - pentru a preveni apariția lor, dar și pentru a le face "invizibile" pe cele deja formate, masați dimineața și seara puțin unt de shea pe zonele cu probleme.
* Mască pentru păr deteriorat - se to­peș­te în palmă puțin unt de shea, care se aplică pe păr, de la jumătate spre vârfuri. Dea­supra se pune o folie de plastic, apoi un prosop, și se lasă să acționeze o ju­mătate de oră. Se spală părul în mod obișnuit.
* Tratament pen­tru unghii fragile, casante - se masează dimineața și seara unghiile, cu puțin unt de shea.

Cremă nutritivă cu unt de shea și ulei de migdale

Ingrediente: 1 lingu­ră unt de shea, 2 linguri ulei de migdale, o jumătate lingură ceară de albine, 2-3 picături vitamina E.
Untul și ceara se pun baie de aburi până se topesc, apoi se iau de pe foc și se adaugă uleiul și vitamina E, ames­tecând. Se lasă să se răcească. Se păs­trează la fri­gi­der, în cutiuțe de cremă, maximum 3 luni. Este hrăni­toa­re, rege­nerantă, calmantă, reparatoare, cu efec­te de excepție în cazul pielii ri­date, us­cate, îmbătrânite.