Frumusete cu ARGILĂ

Rodica Demian
- Pregătiți-vă pentru startul de primăvară! -

Baie relaxantă
* 5 linguri de sare grunjoasă
* 5 linguri de argilă
* 5 linguri de pudră de alge
Diluați în apă călduță (circa 37,5°) sarea grunjoasă, argila și pudra de alge, intrați în apă și stați aproxi­ma­tiv 15 minute. Ieșiți din cadă fără să vă clătiți și stați în­tinse câteva minute.
Recomandare. Baia se face la sfârșitul zilei, mai ales dacă a fost epuizantă sau dacă ați avut activități sportive. Oricum, vă va destinde și vă va elibera de tensiunile acumulate.

Baie hidratantă
* 500 g de argilă
Pentru o piele mai catifelată, adăugați la apa din cadă 500 g de argilă albă. Relaxați-vă 20 de minute și ieșiți fără să vă clătiți. Veți constata că pielea dvs. este mai moale și mai fină.

Pudră pentru baie
* 100 g argilă albă (pudră)
* 25 g rădăcină de iris măcinată mărunt
* 25 g făină de ovăz
* 25 g petale de trandafir (pulverizate)
Amestecați bine ingredientele, adăugând, dacă doriți, câteva picături de ulei esențial, pentru a le par­fuma. Lăsați să se usuce, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Păstrați preparatul într-un flacon de sticlă, cât se poate de curat, și pudrați-vă pielea bine ștearsă, după fiecare baie.

Remedii pentru ten gras

Mască purificatoare
* 3 linguri argilă
* 3 lingurițe ulei de alune
* Apă minerală
Amestecați argila și uleiul de alune cu atâta apă minerală, cât să obțineți o pastă netedă. Aplicați pasta pe toată fața, cu ajutorul unei pensule, evitând contu­rul ochilor. Lăsați să se usuce circa 20 de minute și clătiți-vă, apoi, cu apă de la robinet.

Mască dezincrustantă
* 2 linguri argilă
* Apă minerală
Amestecați argila cu cantitatea de apă minerală necesară pentru obținerea unei paste netede și onc­tuoase. Aplicați-o pe față cu o pensulă, evitând contu­rul ochilor. Lăsați să se usuce 15-20 de minute și spă­lați-vă cu apă de la robinet.

Mască cu argilă
* 2 linguri argilă
* 1 linguriță ulei din germeni de grâu
* 1 lingură ulei de alune
* Puțină apă minerală
Amestecați argila și cele două uleiuri și adăugați puțină apă minerală, pentru a obține o pastă netedă. A­plicați-o pe față și pe gât, cu ajutorul unei pensule, evi­tând conturul ochilor. Lăsați să se "odihnească" 5 minute, fără să se usuce, după care clătiți-vă cu apă călduță de la robinet.
Recomandare. Puteți încorpora în pastă câteva picături de apă florală. Rezultatul: beneficii mai multe și o excelentă stare de bine.

Remedii pentru ten uscat

Mască pentru ten sensibil
* 2 linguri de argilă
* 1 linguriță ulei din germeni de grâu
* 1 linguriță ulei de nucă (sau de alune)
* Puțină apă minerală.
Amestecați argila cu uleiurile și adăugați puțină apă minerală, pentru a obține o pastă netedă și onctu­oasă. Aplicați masca pe față - cu o pensulă - evitând conturul ochilor, lăsați-o să stea 5 minute, fără să se usuce, și clătiți-vă, apoi, cu apă de la robinet.

Mască revitalizantă, cu banane
* 1 banană coaptă bine
* 2 linguri de argilă
Zdrobiți banana, obținând 3 linguri de miez, adău­gați argila, amestecați bine și aplicați masca pe față. Lăsați-o să se "odihnească" circa 15 minute și clăti­ți-vă cu apă de la robinet.

Mască revitalizantă cu avocado
* 1 avocado copt
* 2 linguri argilă albă
Zdrobiți avocado-ul și amestecați miezul (3 lin­guri) cu argila, pentru a obține o pastă netedă și onc­tuoasă. Aplicați-o pe față, lăsați-o să se "odih­nească" aproximativ 15 minute și clătiți-vă cu apă de la ro­bi­net.

Mască tonifiantă
* 3 linguri suc de morcovi (netratați și fără con­servanți)
* 4 linguri argilă
Amestecați sucul de morcovi cu argilă, până ce obțineți o pastă onctuoasă. Aplicați masca circa 15 minute pe față și clătiți-vă, apoi, cu apă de la robinet.
Recomandare. Dacă pasta e prea groasă, mai adăugați puțin suc de morcovi, ca să o diluați.

Cremă anti-riduri
* Argilă
* Ulei de migdale dulci (sau germeni de grâu)
Amestecați argila cu uleiul, până ce obțineți o pastă netedă și onctuoasă.

Remedii pentru ten mixt

Mască pentru curățarea tenului
* 1 gălbenuș de ou
* 1 lingură argilă
* 1 lingură brânză de vaci (0% grăsime)
Amestecați gălbenușul cu argila și cu brânza, până ce obțineți o pastă onctuoasă. Aplicați-o pe față, lăsați-o să se "odihnească" 15-20 de minute și clătiți-vă cu apă de la robinet.

Remedii pentru ten normal

Mască cu argilă
* 2 linguri argilă
* 1 lingură iaurt natural
* 1 ou
* 1 lingură miere
* 1/2 baton de banană coaptă
Amestecați argila cu celelalte ingrediente, până ce obțineți o cremă păstoasă și consistentă. Aplicați-o pe față și pe gât, lăsați-o să acționeze circa 20 de minute și îndepărtați masca cu apă călduță.

Mască pentru "limpezirea" tenului
* 1 pară
* 1 lingură iaurt natural
* 1 lingură argilă
* 1 linguriță ulei de alune
Curățați para de coajă și de sâmburi și mixați-o. Încorporați în piureul de pară iaurtul, argila și uleiul de alune și aplicați-l pe față. Lăsați să se "odihnească" 20 de minute și clătiți-vă cu apă de la robinet.

Remedii împotriva tenului cu impurități

Mască cu argilă și păpădie
* 1 păpădie (utilizați doar frunzele)
* 3 linguri de argilă
Centrifugați frunzele de păpădie, pentru a obține 3 linguri de suc. Amestecați sucul cu argilă și aplicați pasta netedă pe față. Lăsați să acționeze circa 20 de minute și clătiți-vă cu apă de la robinet.

Loțiune anti-acnee
* 1 lingură argilă
* 10 linguri apă minerală
Amestecați argila și apa minerală cu o lingură de lemn și lăsați amestecul să se odih­nească cel puțin 2 ore. Veți constata că argila s-a lăsat la fundul vasului și că este acoperită de o apă ușor tul­bure. Înmuiați o bucată de vată în această apă și tam­ponați toate zonele cu probleme: frunte, nas, băr­bie.
Recomandare. Nu preparați o cantitate mare de "loțiune", pentru că nu se recomandă să fie păstrată mai mult de 3 zile.

Îngrijirea ochilor

Mască pentru conturul ochilor
* Apă de albăstrele
* 2 linguri argilă
Amestecați argila cu apa de albăstrele, până ce obțineți o pastă netedă și consistentă. A­pli­cați masca pe conturul o­chi­lor și lăsați să acționeze cir­ca 10 minute. Clătiți-vă cu apă de la robinet, ștergeți-vă bine și un­geți zona cu o cremă potrivită.

Mască împotriva pungilor de sub ochi
* Argilă
* Apă minerală
Amestecați argila cu apă pentru a obține o pastă onctuoasă. Aplicați masca, în mod regulat, pe pungile de sub ochi. Are virtuți hidratante și absorbante. Evi­tați conturul ochilor!
Precizare. După câteva aplicări, veți constata că pungile s-au atenuat.

Remedii pentru combaterea părului gras

Mască cu argilă și oțet
* 5 linguri argilă
* 1 lingură oțet
* 1 vârf de cuțit sare de mare
* Apă minerală
Amestecați argila, oțetul și sarea cu cantitatea necesară de apă minerală, pentru obținerea unei paste netede și onctuoase. Aplicați această mască pe toată pielea capului, masând ușor. Lăsați să acționeze 30 de minute și spălați-vă cu apă călduță.
Recomandare. Pentru un plus de strălucire, adău­gați oțet în ultima apă de clătit.

Mască pentru un păr curat
* 5 linguri argilă
* 1 gălbenuș de ou
* Apă minerală
Amestecați argila cu gălbenușul și cu puțină apă minerală, pentru a obține o pastă onctuoasă și netedă. Aplicați masca, cu o pensulă, pe pielea capului, evi­tând vârfurile, mai ales dacă sunt uscate. Lăsați să se "odihnească" vreo 20 de minute (puteți acoperi capul cu o folie de plastic, în niciun caz cu folie de alu­miniu!). Clătiți-vă cu apă călduță și spălați-vă, apoi, cu un șampon "moale".

Șampon uscat
Presărați ușor argilă-pudră pe pielea capului și stați așa 5 minute. Periați, apoi, părul cu capul aplecat în față (peria să nu fie de plastic sau de metal!). Argila va absorbi sebumul și părul dvs. va fi strălucitor.
Precizare. Această rețetă simplă vă va permite să prelungiți timpul dintre două spălări pe cap și vă va fi extrem de utilă atunci când vreți să ieșiți și nu mai aveți timp pentru spălat.