Semințele - forțele prea puțin cunoscute ale naturii (II)

Natasa Galche
Semințele de mărar

Sunt folosite, mai rar decât s-ar cuveni, ca reme­diu pentru ameliorarea aritmiilor cardiace, împotri­va hipertensiunii arteriale, a afecțiunilor gastro-in­testi­nale, pentru creșterea sânilor și multe altele.

Anghină pectorală
Peste o linguriță de semințe de mărar se toarnă 300 ml de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se strecoară și se ad­ministrează câte 100 ml, de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de o lună de zile.

Insomnie
Peste 10 grame de semințe se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se strecoară și se adminis­trează seara, înainte de culcare, câte un sfert de cană, îndulcit cu o jumătate de linguriță de miere.

Bronșită
Peste o lingură de semințe de mărar se toarnă 300 ml de apă. Se pune la fiert, în baie de abur, pentru 15 minute. Se tra­ge de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de o oră. Se strecoară, se adau­gă 50 ml de lapte și o linguriță de miere. Se administrează câte o treime de cană, de trei ori pe zi, cu 15-20 de mi­nute înainte de a mânca. Durata tratamentului este de șapte-zece zile, chiar dacă simptomele dispar.

Ceai diuretic
Peste o lingură de semințe uscate sau două linguri de semințe crude de mărar se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se administrează câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu o ju­mă­tate de oră îna­intea meselor prin­ci­pale. Durata tra­ta­mentului este de maxi­mum trei zile.

Decoct energizant
Ingrediente: câte zece grame de frunze de zmeur, frunze de coacăz, muguri de hamei, semințe de mă­rar și un litru de apă. Totul se pune la fiert la foc mediu. După ce apa începe să fiarbă, se lasă timp de 15 mi­nu­te. Se strecoară și se administrează câte 200 ml, di­mineața, pe stomacul gol, și seara, înainte de cul­care.

Mahmureală
150 de grame de semințe de mărar se macină în râșnița de cafea și se amestecă bine cu 500 de grame de chefir. Se aco­peră cu un capac și se lasă peste noapte. Se admi­nistrează câte 100 de grame, dimi­neața, înain­te de masă.

Ochi obosiți
Peste zece semințe de mă­rar se toarnă 400 ml de apă clo­cotită. Se fierb la foc mediu timp de zece mi­nute. Se lasă la răcit și se strecoară. Se în­moa­ie un tifon în această soluție, se aplică pe ochi și se lasă să ac­ționeze 20 de minute. Dea­supra se pune un prosop.

Creșterea sânilor
Se ia, de trei ori pe zi, câte un căpăcel de tinctură de mărar, diluată în apă. Face minuni!
Semințele de mărar sunt contraindicate per­soa­nelor care suferă de hipotensiune arterială (ten­siune mică) și celor care prezintă pietre mari la rinichi!

Semințele de in

Îmbunătățirea activității cardiace

Peste 40 de grame de semințe de in se toarnă un litru de apă clocotită. Se pune pe foc și se fierbe timp de 20 de minute. Se acoperă și se lasă la infuzat într-un loc călduros, timp de o oră. Nu se strecoară! Se adaugă sucul de la o lămâie și se administrează câte 10 ml, la intervale de două ore. Durata trata­mentului este de o lună de zile.

Întărirea sistemului imunitar
Se consumă câte cinci grame de semințe pe zi, ca atare, sau puse în salate. Cura ține minimum o lună de zile.

Gută
20 grame de semințe de in și 400 ml de apă se pun la fiert la foc mediu, în baie de abur. Du­pă 20 de minute, vasul se trage de pe foc, se acoperă și se lasă să se răcească, amestecând pe­riodic cu o lin­gură. Se strecoară. Se administrează câte 10 ml, de patru ori pe zi. Durata trata­mentului este de șase săptămâni.

Împotriva tusei productive
Peste 30 de grame de semințe de in se toarnă 400 ml de apă clocotită. Se amestecă bine cu o lingură, timp de zece minute, apoi se stre­coară. Se adaugă 30 de grame de rădăcină de lemn-dulce și zece grame de anason. Vasul se pune pe foc și se lasă la fiert timp de zece minute. Se strecoară. Se admi­nis­trează câte 100 ml, de trei ori pe zi, înain­tea meselor prin­cipale.

Hemoroizi
Zece grame de semințe și 100 ml de apă se pun la fiert, la foc mediu, pentru 15 minute. Se strecoară. Soluția se folo­sește pentru clisme, o dată pe zi. Du­pă pro­­cedură, este indicat un repaos la pat de minimum o oră.

Pinteni calcaneeni
20 de grame de semințe de in se pun la fiert în 40 ml de lapte, timp de 20-30 de minute. Se strecoară. Laptele se arun­că și semințele se pun într-un tifon. Se aplică pe zona afectată și se lasă să ac­țio­neze de seara până dimineața. Pentru efecte maxi­me, procedura se repetă zilnic, timp de o lună de zile.

Conjunctivită
Peste trei grame de semințe de in se toarnă 100 ml de apă clocotită. Se amestecă bine, până ce soluția se răcește complet. Se strecoară și se picură în ochiul afectat, câte două picături, de trei-patru ori pe zi.

Abcese și furuncule
20 de grame de semințe de in se macină în râș­nița de cafea. Pudra se așează pe un tifon pus în mai multe straturi și se leagă ca un săcu­leț. Se in­tro­duce în apă clocotită, timp de zece minute, după ca­re se lasă să se răco­rească. Se aplică pe zona a­fec­­­tată, lăsându-l să acționeze până se usucă complet.

Mască pentru ten gras
Peste o linguriță de pulbere de in și o linguriță de fulgi de ovăz se toarnă trei-patru linguri de lapte. Se lasă să se infuzeze, apoi se aplică pe față cu ajutorul unei dischete demachiante. Se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește cu apă călduță.

Semințele de pepene galben

Încă din Antichitate, semințele de pepene galben erau folosite ca afrodiziac, sporind potența, normalizând activitatea sexuală.

Decoct diuretic
10 grame de semințe uscate de pepene galben și 200 ml de apă se pun la fiert, în baie de abur, pentru 20 de minute. Peste vasul acoperit cu un capac se pune un prosop gros de bumbac și se lasă să se răcească treptat. Se administrează câte 100 ml, de patru ori pe zi. Durata tratamentului este de trei zile.

Stază urinară
Peste zece grame de semințe crude de pepene galben se toarnă 200 ml de lapte fierbinte. Se pun la fiert, în baie de abur, la foc mic, pentru 20-30 de minute. Vasul se trage de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă să se răcească complet. Se administrează câte 10 ml de lapte, de patru ori pe zi, timp de două săptămâni.

Creșterea potenței
Semințele se dau prin râșnița de cafea. Se administrează câte o linguriță, de trei ori pe zi, timp de două-trei săptămâni.

Tratamente externe

Unguent împotriva cicatricelor

Se scot semințele de la trei pepeni galbeni, se usucă (într-un strat subțire, întinse pe hârtie, într-un loc aerisit) și se dau prin râș­nița de cafea. Coaja de la zece ouă se spală bine și, după ce s-au uscat, se macină în râșnița de cafea. Peste pulberea celor două ingrediente, bine amestecată, se adaugă puțin ulei de măsline, atât cât să formeze o pastă omogenă. Se păstrează în recipiente închise ermetic, la frigider. Se ung zonele afectate, în fiecare zi, timp de două luni.

Soluție revigorantă pentru ten
Peste o lingură de pul­bere de semințe de pe­pene galben se toar­nă o cană cu apă clocotită. Se pune pe foc și se fier­be cinci minute, ames­tecând conti­nuu. Se lasă să se ră­cească și se stre­coară. O dischetă de­machiantă se înmoaie în soluție și se șterg fața și gâtul în fiecare seară.

Semințele de morcov sălbatic

Morcovul sălbatic este o plantă cu o inflorescență sub formă de umbrelă, de culoare albă. Semințele se colectează în luna septem­brie, înainte de maturi­za­rea completă, și se usu­că la umbră, întinse într-un strat subțire pe hârtie. Se pot con­serva în pungi de hârtie, până la trei ani.

Hipertensiune arterială
Peste 50 de grame de semințe se toarnă un litru de apă. Se pune pe foc, se aduc la fierbere, lăsând să dea într-un clocot. Vasul se trage de pe foc, se acoperă cu un capac și deasupra se pune un prosop. După 12 ore, se strecoară printr-un tifon. Se admi­nistrează câte 10 ml, de trei ori pe zi. Du­rata tratamentului este de 21 de zile.

Meteorism
Peste 20 de grame de semințe se toarnă 400 ml de apă. Se pun pe foc și se dă în­tr-un clocot. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de zece minute. Se administrează cald, împreună cu semințele înmuiate, câte 100 ml, de trei ori pe zi. Durata tratamen­tului este de trei-patru zile.

Nisip la rinichi
30 de grame de semințe se macină în râșnița de cafea. Se adaugă 60 ml de apă clocotită, se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de 12 ore. Se strecoară și se administrează câte 10 ml, de trei ori pe zi, timp de două luni.