Infuzie de urzică albă
Se opărește o lingură de urzică albă moartă cu 250 ml apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se bea o cană de ceai, după fiecare masă, de trei ori pe zi.
Ceai din trei plante
Se amestecă în părți egale (câte 2 lingurițe) coada-șoricelului, urzică albă și crețișoară. Se opăresc cu 1 litru de apă fierbinte, se strecoară după 10 minute și se bea întreaga cantitate de ceai într-o zi. Cura durează patru săptămâni.
Ceai de salcâm
Pentru candidoză vaginală, foarte bun este ceaiul de floare de salcâm - tratamentul durează 21 de zile. Se beau zilnic 3 căni de ceai. Seara se fac spălături vaginale cu același ceai. În același timp, e bine să se facă o dezintoxicare pentru a elimina toate toxinele produse pe perioada bolii. Pentru aceasta, trebuie să se bea cel puțin 2 l de apă pe zi, iar dimineața, pe stomacul gol, se ia drojdie proaspătă cât o nucă.
Ceai din coajă de stejar
Opăriți 3-4 linguri de coajă de stejar uscată cu 1 litru de apă clocotită. Lăsați să se infuzeze 10 minute, apoi strecurați. Ceaiul poate fi folosit atât pe cale internă (se beau mai multe căni repartizate pe o zi), cât și sub formă de spălături vaginale, o dată pe zi, de preferință seara.
UZ EXTERN
Baie de șezut cu mușețel
Se pune la fiert un litru de apă și când dă în clocot, se opăresc scurt 3 linguri de flori de mușețel. Se strecoară și se toarnă infuzia în apa din cadă (să nu depășească 38 de grade). Se fac zilnic băi, cu o durată de 15 minute, până ce suferința dispare.
Instilații vaginale cu plante
O infuzie concentrată de cimbru, rozmarin și salvie este un remediu foarte puternic împotriva infecției cu Candida albicans. Are proprietăți antibacteriene care inhibă proliferarea ciupercii și calmează iritația mucoaselor.
Rețetă: 3 lingurițe de cimbru uscat, o linguriță de rozmarin și o linguriță de salvie se opăresc cu două căni de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze 20 de minute, se strecoară, apoi se introduce în vagin, cu ajutorul unei seringi fără ac sau cu o pară de cauciuc. Se fac instilații vaginale de două ori pe zi.
Spălături vaginale cu ceai de scorțișoară
Studiile științifice au arătat că scorțișoara posedă virtuți antifungice puternice. Cercetătorii germani afirmă că o hârtie de toaletă impregnată cu scorțișoară ar permite eliminarea totală a candidozelor. Puneți pe foc 4 l de apă și adăugați 8 batoane de scorțișoară rupte bucățele. Lăsați să fiarbă încet circa 5 minute, luați apa de pe foc și lăsați-o să se "odihnească" aproximativ 45 de minute. Unii terapeuți sugerează utilizarea acestei soluții pentru spălături vaginale (cu ajutorul unei pompițe din cauciuc). Alții afirmă că este suficient să se bea decoctul cu scorțișoară pentru a vindeca micoza.
Baie de șezut cu petale de crin
Se fac atât spălături vaginale, cât și băi de șezut cu petale de crin alb sau cu pelin, în combinație cu trifoi roșu și o linguriță de bicarbonat. Tratamentul durează zece zile, după care se face o pauză de 15 zile și se repetă unul dintre cele două procedee.
Tampoane cu usturoi
Curățați un cățel proaspăt de usturoi. Înmuiați un tifon într-un amestec de apă cu oțet (raport de 9:1), stoarceți-l și înveliți cu el usturoiul. Introduceți tifonul ca un tampon în vagin, lăsând afară o fâșie subțire, cu care să fie scos. Lăsați să acționeze cât mai mult.
Mai bine să previi decât să vindeci
* Dormiți fără lenjerie de corp, în cămăși de noapte largi. Deoarece ciupercile se înmulțesc în mediile calde și umede, cu cât este mai aerisit corpul, cu-atât sunt mai puțin susceptibile aceste microorganisme să prolifereze.
* În timpul zilei, purtați desuuri din bumbac (nu prea strâmte) care permit o ventilație mai bună decât materialele sintetice.
* Din aceleași motive, evitați pantalonii strâmți.
* Scoateți-vă costumul de baie de îndată ce ieșiți din apă. Faceți duș imediat și îmbrăcați-vă cu haine uscate.
* Renunțați la deodorante și la dușurile intime. Produsele chimice pe care le conțin riscă să altereze flora vaginală sensibilă, lăsând câmp liber proliferării ciupercilor.
* Evitați, de asemenea, pudra de talc parfumată. La anumite femei, aceasta irită pielea. Or, iritația multiplică riscurile candidozei vaginale.
* Însușiți-vă deprinderi sănătoase de igienă. Rezervorul natural al Candidei se situează în intestin, la nivelul colonului, și cu fiecare scaun se elimină câțiva spori. Puteți limita riscurile de infecție sau de recidivă, obișnuindu-vă să vă ștergeți de la vulvă către anus, pentru îndepărtarea sporilor de regiunea vulvară, mișcarea inversă nefăcând decât să-i apropie.
* Mergeți la toaletă după contactul sexual. Mucoasele vaginale sunt - în mod normal - ușor acide, dar sperma, mai degrabă alcalină, oferă un mediu agreabil înmulțirii ciupercilor. Circulația urinei contribuie la restabilirea unui mediu ostil micozelor.
* Această infecție este transmisibilă pe cale sexuală și bărbații pot fi și ei afectați. Dacă suferiți de o micoză genitală, folosiți prezervativul până la vindecare.
* Un regim bogat în zaharuri sau în glucide sporește riscul unei micoze.
* În schimb, eliminarea drojdiei din alimentație nu servește la nimic. Drojdia de pâine, de pildă, este și ea o ciupercă, dar n-are nimic de-a face cu cele responsabile de apariția micozelor.