Gastritele "de primăvară"

Ilie Tudor
- Gastrita, ulcerul gastric și refluxul esofagian se declanșează frecvent sau cunosc o recidivă pe timpul primăverii. Printre cauze se numără schimbarea alimentației la trecerea spre sezonul cald, creșterea activității nervoase și a nivelului de stres. Iată câteva leacuri naturale sigure pentru a combate durerile de stomac -

Cărbunele medicinal
Este remediul de prim ajutor cel mai eficient în cazul arsurilor și al refluxului gastric. De regulă, de la primele dureri, se iau câte 2-3 capsule cu cărbune, împreună cu un pahar de apă, din două în două ore. Căutați, în special, capsulele cu cărbu­ne activ, care este mai puternic și care are capacitatea de a ab­sorbi imediat substanțele acide. În plus, această substanță are o acțiune ușor cicatrizantă și anti­inflamatoare asupra pereți­lor stomacului, care au fost atacați, anterior, de sucu­rile gastrice. Atunci când durerile sunt foarte puter­nice, folosiți cărbunele activ sub formă de pulbere, care se poate lua în cantități mari sau foarte mari. O linguriță (adică 3-4 grame) de cărbune se amestecă bine cu puțină apă, ca în cazul cafelei solubile, apoi se mai adaugă un pahar cu apă, iar soluția astfel obținută se bea dintr-o dată. Efectul calmant este aproape instantaneu.

Chitosanul
Este o substanță alcalină extrasă din carapacea crustaceelor și folosită în scopuri medicinale, atât in­tern, cât și extern. În cazul gastritei, se iau intern câte 1-2 grame de chitosan pe zi, pentru efectul său de anihilare a acizilor și, mai important, pentru acțiunea sa de stimulare a regenerării țesuturilor protectoare din stomac, distruse de hipersecreția acidă. Pentru a avea o idee despre eficiența chitosanului ca regene­rativ, trebuie să spunem că în prezent, el este folosit cu mult succes de trupele NATO, ca accelerator al vindecării rănilor combatanților, fiind introdus în bandaje. Intern, chitosanul ajută la refacerea rapidă a mucoasei esofagiene și gastrice, prevenind astfel formarea nișelor, calmând durerea și inflamațiile. Cel mai bun efect este atunci când se administrează îm­preună cu cărbunele activ.

Obligeana și zmeurul
Rădăcina de obligeană și frunzele de zmeur se iau pe stomacul gol, sub formă de pulbere obținută din planta uscată. Din fiecare se iau câte 3-4 lingurițe pe zi, iar acțiunea lor este pe cât de blândă, pe atât de complexă. Frun­zele de zmeur au efect anti-acid, hemostatic (opresc sângerarea gastrică) și cicatrizant, ajutând și la închiderea le­ziunilor ce apar pe pereții stomacului în cazul ulcerului gastro-duodenal. Obli­gea­na are efect antibiotic, adică inhibă dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, considerată a fi printre principalii vinovați pentru apariția ulcerului și a gas­tritei. Apoi, această rădăcină este și un calmant gas­tric, ajută la controlul nivelului de stres, în condițiile în care, în mai mult de jumătate din cazuri, tensiunea psihică este unul din factorii majori ce determină apa­riția gastritei și a ulcerului.

Argila
Este un remediu cu o acțiune blândă și de durată, cu efecte complexe nu doar asupra stomacului, ci și a întregului tub digestiv. Acest mineral natural reglează, în timp, secreția de acid din sucurile gastrice, norma­lizează activitatea enzimatică la nivelul stomacului, intestinului subțire și al colonului, având o acțiune de reglaj asupra proceselor de digestie, de asimilare și de excreție. Se administrează în cure de 40 de zile, în modul următor: în jumătate de pahar de apă (100 ml) se pune o linguriță de argilă, lăsându-se de seara până dimineața. În primele șapte zile de tratament se bea pe stomacul gol, dimineața, numai fracțiunea limpede din pahar - apa de argilă. După trecerea acestei pe­rioade, se amestecă dimineața întreg conținutul pa­harului și se bea integral. Argila ajunsă în stomac for­mează un fel de peliculă, un gel protector, care cal­mează rapid durerile și cicatrizează leziunile de pe pe­reții gastrici. Foarte multe persoane suferinde de ulcer gastro-duodenal și gastrită și-au găsit alinarea cu acest remediu, pe cât de simplu, pe atât de eficient.

Somnul
Este esențial pentru ținerea sub control a gastritei, deoarece, atunci când nu este de bună calitate sau nu este în "cantități" suficiente, constituie un factor de­clanșator al hiperacidității. În schimb, somnul liniștit, suficient ca durată și la ore potrivite, calmează ca prin farmec anxietatea, frustrarea sau furia, dar și crizele gastrice, pe care acestea le declanșează sau le întrețin. S-a constatat că noaptea, în timp ce dormim, este singurul mo­ment din zi când mucoasa gas­trică se reface, iar leziunile se vindecă. Celor ce suferă de gas­trită și au probleme de somn, le recomandăm câteva demersuri simple:
* În zilele de primăvară, ieșiți afară și priviți cerul lumi­nat de soare (nu direct soarele!) vreme de măcar 30 de minute, pentru a activa porțiunile din creier care țin de reglarea ritmului somn-veghe.
* Noaptea, dormiți cu lumina stinsă, trageți drape­riile și opriți electronicele care au leduri aprinse, așa încât întunericul să fie deplin. Cu cât este mai întu­neric, cu atât crește producția de melatonină, sub­stanță cunoscută și ca hormonul somnului.
* Încercați mai multe plante somnifere naturale, pentru a afla care vi se potrivește cel mai bine. Cele mai sănătoase și eficiente remedii pentru îmbunătă­țirea somnului sunt: tinctura de valeriană, pulberea de flori sau frunze de captalan, extractul de griffonia, combinația de passiflora și magneziu.

Vizualizarea interioară
Ce ne facem dacă avem o criză gastrică și nu avem la îndemână nici un remediu din farmacia descrisă mai sus? Ei bine, cu un pic de imaginație și cu o bună concentrare, ne putem calma durerile de stomac într-un timp foarte scurt. Autorul acestui articol a experimentat eficiența acestei tehnici în facultate, într-o noapte când o gastrită rebelă îi pro­ducea dureri insuportabile și nu avea nici un remediu la îndemână. Tehnica se numește vizualizarea interioară și este o parte integrantă a așa-numitelor tratamente autogene, în care ne folosim mintea și psihicul pentru vindecarea diferitelor boli. Metoda este simplă: ne imaginăm o sferă de lumină colorată în verde (un verde mai închis, sănătos și odihnitor) care ocupă întreg spațiul stomacului, protector. Pe măsură ce vizualizăm mai bine această sferă, vom căuta să simțim efectele blânde, cal­mante și regenerante ale luminii verzi. Câteva ședințe de vizua­li­zare, a 20 de minute fiecare, vor avea efec­te vindecătoare deosebite asupra gastritei, ulce­ru­lui gastric sau a refluxului esofagian.